News here

HÍREK

Amerikai, kanadai és más külföldi katonák is megsérülhettek a lengyel határhoz közeli ukrán katonai bázist ért légicsapásban

Az oroszok vasárnap hajnalban támadták meg a Lviv melletti javorivi katonai bázist, amely a külföldről érkező katonák kiképzőközpontja is.
Fotó: Guardian News/YouTube - szmo.hu
2022. március 13.


Link másolása

A legfrissebb hírek szerint 35 ember életét vesztette, amikor vasárnap hajnalban rakétatámadás ért egy északnyugat-ukrajnai katonai kiképzőbázist. A háború így veszélyesen közel került a lengyel határtól mindössze 17 kilométerre elhelyezkedő NATO-erőkhöz. A háborús zóna ezzel kiszélesedett, mivel Oroszország igyekszik megállítani az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat - írja a New York Times.

A táborra nyolc rakétát lőttek ki az ukrán hadsereg és a helyi hatóságok szerint. A légvédelmi rendszerek ugyan ezek közül elfogtak néhányat, ám több a bázisba csapódott, amely kulcsfontosságú logisztikai csomópont, egyúttal a külföldről érkező katonák kiképzőközpontja.

Anton Mironovics ezredes, az Ukrán Fegyveres Erők szóvivője elmondta, hogy legalább 9-en meghaltak és 57-en megsérültek, de folyamatosan érkeznek az újabb információk. A körülbelül 56 kilométerre fekvő lvivi sürgősségi kórház egyik mentős munkatársa szerint

a támadás után 300 sebesültet hoztak be hozzájuk.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a csapásokat „a béke és biztonság elleni terrortámadásnak" nevezte az EU-NATO határ közelében, és megismételte az Ukrajna szövetségeseihez intézett felszólítását, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezetet Ukrajna felett.

A javorivi katonai komplexumként is ismert bázis létfontosságú láncszem a NATO-szövetségesek fegyvereinek Ukrajnába juttatásához. Oroszország szombaton arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyvereket az orosz erők „legitim célpontnak” tekintik. Ezután mindössze néhány órával az Egyesült Államok további 200 millió dollár értékű fegyverszállítmányt és felszerelést ígért Ukrajnának.

A háború előtt a bázist a NATO használta az ukrán hadsereg kiképzésére. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada Lengyelország, Lettországból és több más szövetséges állam katonái dolgoztak a bázison, ahol jelenleg az önként jelentkező külföldi katonák kiképzése zajlik.

Az ukrán kormány becslései szerint mintegy 20 ezer ember regisztrált a Nemzetközi Légióba a világ minden tájáról. Több ezer amerikait is. Azt egyelőre nem tudni, pontosan hány külföldi tartózkodott a bázison a támadás idején.

A New York Times-nak nyilatkozott Jonathan Norris törzsőrmester, aki korábban az Egyesült Államok hadseregének újságírójaként volt a bázison. Azt mondta, az egyik megsérült épület egy olyan részen volt, ahol amerikai, kanadai és más külföldi katonai oktatók aludtak a háború előtt. 

Mironovics ezredes, az ukrán katonai szóvivő március 11-én elmondta, "akár ezer külföldi” kiképzése is zajlik a komplexumban, akik közül a legügyesebbek, legfelkészültebbek már a frontvonalban harcolnak az ukrán fegyveres erőkkel.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Baj van a Mol finomítójában, decemberre az ársapka is fenntarthatatlanná válhat
A MOL már ezen a héten sem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak.

Link másolása

A Dunai Finomítóban az év közepétől karbantartási és felújítási munkák zajlottak, de a normál üzem azóta sem tudott helyreállni. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a százhalombattai finomító csak 50-55 százalékon tud termelni. Ha nem javul a helyzet, decemberre az ársapka is fenntarthatatlanná válhat.

Egyre több olyan töltőállomás akad, ahol teljesen kifogyott a készlet vagy csak nagyon minimális, adott esetben csak egy liter benzint lehet tankolni.

A vállalat a lap megkeresésére egyelőre nem reagált.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint ha a helyzet változatlan marad – akár decemberben szükségessé válhat a hatósági ár felülvizsgálata.

Ha viszont marad a hatósági ár, akkor jelentősen szűkíteni kell a jogosultak körét, hiszen így is rengetegen vásárolhatnak kedvezményesen üzemanyagot. E miatt "nincs annyi molekula a piacon, mint amennyire szükség lenne".

De már ezen a héten is bajban vannak a vidéki kutak, ugyanis ezen a héten sem szállít üzemanyagot a kis benzinkutaknak a MOL. Az értesítésben az állt, hogy a MOL-nak „az ország működése és az energiabiztonsága érdekében optimalizálnia kellett az ellátási stratégiát”, ezért a november 28-án kezdődő 48. héten sem tudnak dízelt és motorbenzint biztosítani a kisebb kutaknak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Börtönbüntetéssel és kínzással fenyegette meg Irán a labdarúgó-válogatottja családjait
Az Iráni Forradalmi Gárda tisztjei folyamatos megfigyelés alatt tartják a focistákat.

Link másolása

Egy biztonsági szolgálatnál dolgozó forrás szerint börtönbüntetéssel és kínzással fenyegette meg Irán a labdarúgó-válogatottja családjait, ha a focisták nem hajlandóak viselkedni az Egyesült Államok elleni keddi meccsen - írja a CNN.

Az iráni játékosok november 21-én, az Anglia elleni mérkőzésen megtagadták a himnusz eléneklését, ezzel is támogatva az országukban zajló ellenállást.

A forrás szerint az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) az eset után közölte a csapattal, hogy családjaikat erőszakkal és kínzással fogják fenyegetni, ha nem éneklik el a nemzeti himnuszt, vagy ha csatlakoznak a teheráni rezsim elleni politikai tiltakozáshoz. A játékosok a múlt pénteki, Wales elleni mérkőzésen már énekeltek és 2-0-ra győztek.

„Nagyszámú iráni biztonsági tiszt van Katarban, akik információkat gyűjtenek és megfigyelik a játékosokat”

- mondta a forrás, aki a katari vb alatt figyelemmel követi az iráni biztonsági szolgálatokat.

Az IRGC tagjai folyamatosan megfigyeli az iráni focistákat, akik nem keveredhetnek csapaton kívüli játékosokkal és nem találkozhatnak külföldiekkel. Carlos Queiroz, az iráni válogatott portugál edzője feltehetően külön találkozott az IRGC tisztjeivel, miután azok megfenyegették az iráni játékosokat és családjaikat.

A CNN szerint az edző azt állította, hogy az iráni játékosok tiltakozhatnak a világbajnokságon, de csak a FIFA-szabályok keretein belül.

Kezdetben drága ajándékokat, autókat és pénzt ígértek a játékosoknak, azonban a himnusz megtagadása után fenyegetésre váltott Irán.

„A Wales elleni legutóbbi mérkőzésen az iráni rezsim több száz színészszurkolót küldött Katarba, hogy a támogatottság és a népszerűség hamis érzetét keltse. A következő, USA elleni mérkőzésre a rezsim jelentősen megnöveli - több ezerre - a színészek számát”

- tette hozzá a forrás.

Irán éppen belpolitikai zavargások közepette szerepel ezen a világbajnokságon. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk azt mondta, hogy az ország "teljes körű emberi jogi válságban" van, mivel a hatóságok keményen fellépnek a rezsimellenes, másként gondolkodók ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a magyarok nem akarták, hogy az ülésen is ott legyen
A Financial Times írta meg a kínos esetet. Pedig a találkozón a csatlakozásra váró Finnország és Svédország külügyminisztere is részt vesz.

Link másolása

Kedden és szerdán rendezik meg Bukarestben a NATO külügyminiszteri értekezletét. A fő témák egyike az lesz, hogy milyen további támogatást tudnak nyújtani a tagországok Ukrajnának.

Jens Stoltenberg főtitkár szerint a NATO saját biztonsága érdekében nem engedheti meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy győzzön, mert az más vezetőket is arra sarkall majd, hogy erőszakkal próbálják elérni céljaikat.

Most kivételesen nemcsak a harminc NATO-tagállam külügyminisztere vesz részt az érdetekezleten, hanem a csatlakozásra meghívott Finnország és Svédország külügyminisztere is.

A kedd esti munkavacsorán Ukrajna is képviselteti magát, az utolsó megbeszélésre pedig Moldova, Grúzia, valamint Bosznia-Hercegovina is meghívót kapott.

A Financial Times cikke szerint Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel azért csak a keddi vacsora keretében találkozhatnak a kollégái, mert a magyar kormány ellenállt annak, hogy egy formális ülésen is részt vegyen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Orbán túszként használja Ukrajnát az EU-val folytatott játszmájában az ukrán külügyminiszter szerint
Dmitro Kuleba szerint „a magyarokkal barátok voltunk, barátok vagyunk és barátok is maradunk. De ezt a háborút meg kell nyernünk, és Magyarországnak is az az érdeke, hogy Ukrajna nyerjen.”

Link másolása

Kedden és szerdán a NATO tagországok külügyminiszterei Bukarestben tartanak megbeszéléseket, amelyek fő napirendi pontja várhatóan Ukrajna támogatásának fokozása lesz.

„Nem lehet győzni a harctéren anélkül, hogy ne gyártanánk több fegyvert”

– mondta Kuleba hétfőn este a Politico-nak.

Szerinte Ukrajnának most elsősorban légvédelemre, harckocsikra és gyártósorokra van szüksége.

Kuleba kitért Ukrajna és Magyarország kapcsolatára is.

„Orbán Viktor a saját játékát játssza az Európai Unióval, és ehhez néha Ukrajnát túszként használja”

- mondta, majd üzent a magyar embereknek is.

„Bármit is olvassanak a hivatalos médiában, az ukránok nem ellenségesek a magyarokkal szemben. A magyarokkal barátok voltunk, barátok vagyunk és barátok is maradunk. De ezt a háborút meg kell nyernünk, és Magyarországnak is az az érdeke, hogy Ukrajna nyerjen”

– mondta.

Kuleba elmondta, reméli, hogy a józan ész fog győzni, és minden lépést időben meg fognak tenni. Hozzátette, nem szabad megvárni az újabb tragédiák bekövetkeztét.


Link másolása
KÖVESS MINKET: