Akár 20 százalékra is gyorsulhat az élelmiszerárak emelkedése – mondja a jegybank szakértője
Az RTL Híradó arról kérdezte az MNB elemzőit, miért nőnek nálunk jobban az élelmiszerárak. Ők az alacsonyabb termelékenységről beszéltek. Vagyis, hogy ugyanannyi üzemben, ugyanannyi idő alatt kevesebb terméket képesek előállítani Magyarországon, mint máshol a régióban.
„A következő hónapokra előrejelzett akár 16 százalékos infláció hány százalékos élelmiszerár-emelkedést feltételez? Mi az oka, hogy Magyarországon jobban emelkednek az élelmiszerárak mint a többi uniós tagállamban?” – ezeket a kérdéseket tette fel az RTL Híradó a jegybank elemzőinek.
– mondta Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója, aki megjegyezte, az árdrágulás nemcsak Magyarországon probléma, hanem mindenhol máshol is.
Ha Magyarországon külön vizsgáljuk a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszereket, azt látjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik még gyorsabban itthon, mint külföldön. Baksay szerint ezen az segítene, ha javulna a termelékenység mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszer-feldolgozóiparban. Vagyis magasabb termelékenység alacsonyabb áremelkedéshez vezethetne.