News here

HÍREK

Akadozik Elon Musk űrinternete a frontvonalakon, nehéz helyzetbe hozza az ukránokat

Két ukrán tisztviselő szerint a problémák akkor jelentkeztek, amikor az egységeik területeket szabadítottak fel és átlépték a frontvonalat. Példákat is mondtak arra, milyen gondokkal kellett szembesülniük.

Link másolása

Elon Musk műholdas internethálózatának néhány földi eszköze nem működött, amikor az ukrán katonák orosz csapatok által megszállt területeket szabadítottak fel - erről a a Financial Times számolt be kijevi forrásokra hivatkozva.

Ukrán tisztviselők és katonák szerint az ukrán csapatok több Starlink-terminál meghibásodásáról is beszámoltak, ami hátráltatta az orosz erők elleni hadműveleteiket - írja az RTL.hu a brit napilap alapján.

Emlékeztetnek rá, hogy az amerikai kormány és adományozók is több ezer Starlink terminált vásároltak az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX-től, hogy ezzel segítsék az ukrán csapatokat. A műholdakkal felderítő és támadó drónokat működtetnek, hírszerzési információkat fogadnak és egymással is kommunikálnak. Elon Musk júniusban azt közölte, hogy az űripari cége 15 ezer Starlink-terminált adományozott Ukrajnának.

A Starlink-rendszer az ukrán civileknek is biztosítja az internetet, ahol nincs más biztonságos hálózat. Ám az utóbbi hetekben komoly gondokat okozott egyes terminálok meghibásodása - ezt egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő közölte. Például az ukránok olyan frontvonalat is áttörtek, amit még az oroszok ellenőriztek. A legsúlyosabb esetek délen, Herszon és Zaporizzsja környékén történtek, de hasonló eset volt Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban.

Egy másik tisztviselő szerint nagyon gyakori a hiba, és katonáik pánikba esve kértek segítséget a központi segélyvonalakon. A két ukrán tisztviselő szerint a problémák akkor jelentkeztek, amikor az ukrán egységek területeket szabadítottak fel és átlépték a frontvonalat.

Roman Sinicyn, a Szerhij Prytula Jótékonysági Alapítványtól azt mondta a lapnak, hogy a SpaceX próbálja megakadályozni, hogy az orosz erők visszaéljenek vele.

„Az üzemszüneteket olyan területeken tapasztalták, amelyek annyira frissen kerültek vissza ukrán kézre, hogy felszabadításuk még nem publikus. Számomra teljesen világos, hogy ezt azért csinálják a Starlink illetékesei, hogy megakadályozzák technológiájuk orosz kézbe kerülését”

– mondta Sinicyn. Úgy vélte, hogy az ukrán hadseregnek és a SpaceX-nek szorosabban együtt kellene működni.

A Financial Times cikke előtt pár nappal Elon Musk az orosz állásponttal hasonló békejavaslatokat osztott meg Twitteren. Nem sokkal később pedig elismerte, hogy 2021-ben egy videóhívás során beszélt az orosz elnökkel.

Adam Kinzinger republikánus kongresszusi képviselő pedig azt írta, hogy Musknak közleményt kellene kiadnia a helyzetről és ki kéne vizsgálnia mi okozza a gondot a Starlink-rendszer. Hozzátette, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés.

Elon Musk a Financial Times tudósítójának posztjára reagálva, megírta, hogy mennyit költött a SpaceX az ukrajnai projektre (80 millió dollárt ezidáig), és hozzátette:

"Ami a csatatéren történik, az titkos".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Már az ágyat és a szekrényt is eltüzelte egy sajószentpéteri nő, mert nincs pénze tűzifára
A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel, mert alig van mivel és miből.

Link másolása

Sajószentpéter egyik legszegényebb utcájában akkor van fűtés, ha éppen van pénz fára vagy gázra - számolt be róla az RTL Híradó.

A helyiek amikor csak lehet, spórolnak a fűtéssel. Sokan csak délután, vagy este fűtenek be, de van olyan család is, ahol csupán a gázrózsával melegítik fel a levegőt a konyhában.

Egy másik házban, ahol egy anya él sérült lányával, négy napja elfogyott a tüzelő, és mivel többre nincs pénzük, már az ágyat és a szekrényt is eltüzelték.

Sajószentpéteren a fűtési szezon, az időjárás és a domborzati viszonyok egyszerre okozzák azt, hogy már veszélyes a levegő minősége.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Több mint 800 tanár nem veszi fel a munkát hétfőn a kirúgások miatt
A budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban csak hétfő reggel dőlhet el, hogyan tudják folytatni a tanítást.

Link másolása

Előreláthatóan 86 - köztük 26 nem fővárosi - iskola 832 tanára nem veszi fel a munkát hétfőn az újabb kirúgások miatt a Tanárok a Tanárokért nevű szervezet összesítése szerint - számolt be róla az RTL Híradó.

A szerdán elbocsátott nyolc pedagógus közül hat a budapesti Karinthy Frigyes Gimnáziumban tanított. Ott csütörtökön és pénteken rendkívüli szünetet rendeltek el, és egyelőre még kérdéses, hogy hétfőn újra tud-e indulni az oktatás. Az egyik tanár, Berta Beáta az RTL Híradónak azt mondta, szerinte hétfőn reggel fog kiderülni, hogy hogyan tudják megtartani az órákat. Az iskola igazgatója azt közölte, hogy lesznek csoportösszevonások és helyettesítések, de tanítani fognak.

Nyilatkozott a Híradónak egy karinthys szülő is, aki beszédet mondott a szombati tüntetésen. Elmondta, hogy szülőtársaival összefogtak, saját pénzből fizetnék a kirúgott tanárokat, hogy továbbra is taníthassák a gyerekeket.

„Ezt az összeget, amit a szülőknek rá kell áldozni ahhoz, hogy a rendes, államilag garantált tanulás meglegyen, az utolsó fillérig vissza fogjuk perelni az államtól”

- mondta Káldos János.

Az RTL Híradó riportja:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Veszélyes a levegő minősége egy magyar városban
Több helyen is rossz a levegő, és egyelőre nem is várható lényeges változás.
MTI fotó: SZMO - szmo.hu
2022. december 04.


Link másolása

Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.

Az NNK adatai szerint

egészségtelen a levegő minősége Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán. Kifogásolt minősítést kapott Mosonmagyaróvár, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Budapest, Kecskemét, Szeged és Debrecen levegője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint lényeges változás a levegőminőségben nem valószínű,

továbbra is leginkább Borsodban maradhat magasabb, tartósan az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja.

Kedden egy frontzóna átvonulása várható jelentősebb csapadékkal, északnyugatira forduló széllel, ezért északkeleten valószínűleg javul a levegő minősége.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes minősítést.

Az NNK csütörtökön még arról írt, hogy Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelen volt a levegő minősége, kifogásolt minősítést kapott akkor Dorog, Miskolc és Mosonmagyaróvár.

A szevezet felhívta a figyelmet arra, hogy

a légszennyezettség különösen veszélyes a gyermekekre, a várandós kismamákra, az idősekre és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre. Nekik lehetőség szerint kerülniük kell a szabadban végzett fizikai tevékenységet, és a szabad levegőn tartózkodást.

Az NNK szerint ugyanakkor kedvezőtlen kültéri levegőminőség esetén is fontos a belső terek szellőztetése néhány perces kereszthuzat segítségével, legalább naponta kétszer. Az NNK szerint a fűtési szezonban

a helytelen fűtési módok alkalmazása jelentősen befolyásolja a levegőminőséget, így ne fűtsünk nedves vagy kezelt fával, műanyaggal vagy egyéb hulladékkal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Több tízmilliót fizetnek annak, aki véget vet a patkányok túlszaporodásának New Yorkban
A város készen áll arra, hogy végre eredményes intézkedésekkel akadályozzák meg a patkányinváziót.

Link másolása

Rendhagyó álláshirdetést tett közzé New York polgármestere, amelyben a város patkányirtó akciójának vezetőjét keresi - írja a BBC.

A hirdetés szövege szerint az ideális jelölt erősen motivált és kissé vérszomjas. 24 órás munkát kell végeznie, amely kitartást igényel. A fizetés viszont elég jó, 170 ezer dollárt, vagyis 66 millió forintot kereshet a kiválasztott.

A felhívásban azt is írják, hogy „a patkányok utáni fogják ezt az álláshirdetést”, de New York önkormányzata és 8,8 millió lakosa készen áll arra, hogy egy új vezetővel a patkánypopulációk csökkentésén és a köztisztaság javításán dolgozzanak.

Azért van szükség új patkányirtási stratégiákra, mert az elmúlt években az egekbe szökött a patkányok száma: 2019-hez képest 67 százalékkal nőtt a patkányokra érkezett panaszok száma a városban. Becslések szerint kétmillió patkány mászkál az utcákon és a metrókban, vagyis körülbelül minden negyedik lakosra jut egy. Októberben újabb patkányirtási akciót hirdetett az önkormányzat, miután a korábbi erőfeszítések nem hozták a várt javulást. Ennek része például az is, hogy új, nagyobb teherbírási szemeteszsákokat osztanak szét, amelyeket nem tudnak kirágni a patkányok.


Link másolása
KÖVESS MINKET: