HÍREK

Akadozik Elon Musk űrinternete a frontvonalakon, nehéz helyzetbe hozza az ukránokat

Két ukrán tisztviselő szerint a problémák akkor jelentkeztek, amikor az egységeik területeket szabadítottak fel és átlépték a frontvonalat. Példákat is mondtak arra, milyen gondokkal kellett szembesülniük.

Link másolása

Elon Musk műholdas internethálózatának néhány földi eszköze nem működött, amikor az ukrán katonák orosz csapatok által megszállt területeket szabadítottak fel - erről a a Financial Times számolt be kijevi forrásokra hivatkozva.

Ukrán tisztviselők és katonák szerint az ukrán csapatok több Starlink-terminál meghibásodásáról is beszámoltak, ami hátráltatta az orosz erők elleni hadműveleteiket - írja az RTL.hu a brit napilap alapján.

Emlékeztetnek rá, hogy az amerikai kormány és adományozók is több ezer Starlink terminált vásároltak az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX-től, hogy ezzel segítsék az ukrán csapatokat. A műholdakkal felderítő és támadó drónokat működtetnek, hírszerzési információkat fogadnak és egymással is kommunikálnak. Elon Musk júniusban azt közölte, hogy az űripari cége 15 ezer Starlink-terminált adományozott Ukrajnának.

A Starlink-rendszer az ukrán civileknek is biztosítja az internetet, ahol nincs más biztonságos hálózat. Ám az utóbbi hetekben komoly gondokat okozott egyes terminálok meghibásodása - ezt egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő közölte. Például az ukránok olyan frontvonalat is áttörtek, amit még az oroszok ellenőriztek. A legsúlyosabb esetek délen, Herszon és Zaporizzsja környékén történtek, de hasonló eset volt Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban.

Egy másik tisztviselő szerint nagyon gyakori a hiba, és katonáik pánikba esve kértek segítséget a központi segélyvonalakon. A két ukrán tisztviselő szerint a problémák akkor jelentkeztek, amikor az ukrán egységek területeket szabadítottak fel és átlépték a frontvonalat.

Roman Sinicyn, a Szerhij Prytula Jótékonysági Alapítványtól azt mondta a lapnak, hogy a SpaceX próbálja megakadályozni, hogy az orosz erők visszaéljenek vele.

„Az üzemszüneteket olyan területeken tapasztalták, amelyek annyira frissen kerültek vissza ukrán kézre, hogy felszabadításuk még nem publikus. Számomra teljesen világos, hogy ezt azért csinálják a Starlink illetékesei, hogy megakadályozzák technológiájuk orosz kézbe kerülését”

– mondta Sinicyn. Úgy vélte, hogy az ukrán hadseregnek és a SpaceX-nek szorosabban együtt kellene működni.

A Financial Times cikke előtt pár nappal Elon Musk az orosz állásponttal hasonló békejavaslatokat osztott meg Twitteren. Nem sokkal később pedig elismerte, hogy 2021-ben egy videóhívás során beszélt az orosz elnökkel.

Adam Kinzinger republikánus kongresszusi képviselő pedig azt írta, hogy Musknak közleményt kellene kiadnia a helyzetről és ki kéne vizsgálnia mi okozza a gondot a Starlink-rendszer. Hozzátette, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés.

Elon Musk a Financial Times tudósítójának posztjára reagálva, megírta, hogy mennyit költött a SpaceX az ukrajnai projektre (80 millió dollárt ezidáig), és hozzátette:

"Ami a csatatéren történik, az titkos".


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kiakadtak a dolgozók az Auchannál, miután a cégvezetés bejelentette, mennyivel emelnék a béreket
Volt olyan áruház, ahol a dolgozók már csütörtökön sztrájkolni akartak.

Link másolása

Nem született bérmegállapodás a munkáltató és a munkavállalói érdekképviselet között az Auchan Magyarországnál azután sem, hogy a vállalat által szerda este bejelentette a mindenkinek járó fix alapbéremelést és jelentős juttatásnövelést. A szakszervezet szerint sztrájkfeszültségbe hajló nagy fokú elégedetlenséget szült ez a dolgozók körében – értesült az Index.

„Kiverte a biztosítékot a szerda esti bejelentés az Auchan-dolgozók jelentős részénél”

– mondta a lapnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, miután néhány órával a vállalat tájékoztatása előtt eredménytelenül zárult a bértárgyalás, ami nagyfokú elégedetlenséget szült a dolgozók körében.

Az elnök szerint miután megjelent a bejelentés a komolyabb béremelésről, az egyeztetések lezárását követően a KASZ helyi alapszervezete azt közölte a dolgozóival, hogy

• nem sikerült a szakszervezet által kitűzött bruttó 50 ezer forint emelésben megállapodni,

• és nem emelkedik a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése sem.

Az elnök elmondta, hogy éjjel próbáltak válaszolni a munkavállalók felháborodott kérdéseire.

Volt olyan áruház, ahol a dolgozók azt tervezték, hogy ma már nem veszik fel a munkát és sztrájkolni fognak.

De az érdekképviselet mindenkinek felhívta a figyelmét, hogy ne kezdjenek egyéni akciókba.

„Ha a munkavállalók tiltakozni szeretnének valamilyen módon a vállalat döntése ellen, akkor annak mindenképpen a jogszabályok betartásával kell történnie. Ebben a KASZ minden segítséget megad a munkavállalóknak” – közölte.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Megemeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését
A minimális költségtérítés szintje is a duplájára nő.

Link másolása

Harminc forintra emelik az eddigi kilométerenkénti maximum 15 forintos adómentes költségtérítés – mondta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak..

A lap kérdésére elmondta, hogy

„mivel a szankciók miatt az üzemanyagárstopot fel kellett oldanunk, a munkába járás költségei is megemelkedtek. A teljes foglalkoztatottság megvédéséhez azonban biztosítanunk kell a munkaerő mobilitását, így a kormány arról döntött, hogy duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését”.

A minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. A döntés több százezer munkavállalót érinthet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Tagadja az Eötvös József Gimnázium igazgatója, hogy félmillió forintért bárki bejuthat a patinás intézménybe
Egy hangfelvételen szerint kenőpénzt adhattak azért, hogy az iskola igazgatója elintézze: soron kívül felvegyenek egy gyereket az iskolába.

Link másolása

Félmillió forintért elintézték, hogy felvegyenek egy olyan diákot az Eötvös József Gimnáziumba, aki nem érte el a ponthatárt - számolt be róla a Metropol egy hangfelvétel alapján. Az RTL híradó szerint az ország második legjobb gimnáziumának igazgatója csütörtökön az iskola dolgozóinak tagadta a vádakat, hivatalosan azonban még nem szólalt meg az ügyben.

Az említette hangfelvételen a Metropol szerint az iskolához tartozó Reáltanoda Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélget egy apuka, akinek a fia nem érte el a felvételhez szükséges ponthatárt, mégis az Eötvös Gimnáziumba szeretne járni.

„A mi ismeretségi körünkben is van olyan, ma is az Eötvösbe járó gyermek, aki általánosban bukdácsolt, majd a hatosztályosba felvették”

- hangzik el a felvételen.

A hangfelvétel szerint kenőpénzt adhattak azért, hogy az iskola igazgatója elintézze: soron kívül felvegyék a gyereket az iskolába. A szervezet vezetőjének mondott férfi ezt meg is erősíti. Arról is beszélnek, hogy több befolyásos szülő gyereke került be így az iskolába.

Az RTL több szülőtől is úgy értesült, hogy a hangfelvételen valóban az alapítvány kuratóriumi elnöke beszél.

Az üggyel kapcsolatban a Híradó szeretett volna interjút kérni az Eötvös József Gimnázium igazgatójától, de ő nem reagált a megkeresésre. Azonban úgy tudják, hogy az igazgató az iskola dolgozóinak tagadta, hogy pénzért cserébe vettek volna fel gyerekeket a gimnáziumba.

A csatorna az iskolát fenntartó Belső-Pesti tankerületi központot és a Klebersberg Központot is megkereste. többek között azt szerették volna megtudni, hogy folytatnak-e vizsgálatot az ügyben, és ha igen, az milyen következményekkel járhat. Azonban mindkét központtól mindössze azt válaszolták, hogy csak a sajtóból értesültek az ügyről.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonban arról tájékoztatta a Híradót, hogy

vesztegetés bűntett gyanúja miatt nyomozást rendeltek el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nem szabad az oroszokkal kétoldalú, kiskapukat keresgélő megállapodást kötnünk – mondta Orbán Viktor még 2007-ben
Azt is hozzátette, hogy a magyar nemzeti érdek egy közös, uniós energiapolitika. Igaz, akkor még ellenzékben volt.

Link másolása

Nem szabad, hogy az oroszokkal kétoldalú, kisakpukat keresgélő megállapodásokat kössünk - mondta Orbán Viktor egy 2007-es televíziós interjúban. A rendkívül rosszul öregedő mondatokat tartalmazó videót Hadházy Ákos tette közzé a Facebook-odalán.

Az ellenzéki képviselő a videó mellé a bejegyzésében azt írta, hogy „Orbán tökéletesen levezeti, miért nem szabad az oroszokkal seftelgetni, és miért kell az EU-val együttműködni!”

A kormányfő ugyanis akkor még ellenzékből kifejtette, hogy szerinte Magyarországnak egy közös európai energiapolitikára van szüksége.

„Ez a mi nemzeti érdekünk. És nem szabad, hogy ehelyett az oroszokkal kétoldalú, kiskapukat keresgélő megállapodást kössünk. Az oroszokkal jó viszonyra kell törekedni, de nem fordulhatunk szembe, nem fordulhatunk el a közös európai energiapolitikának az irányvonalától”

- fejtette ki akkor Orbán.

Akkor azt is javasolta, hogy „a magyar kormányok hosszabb távon is egy közös energiapolitika keretén belül próbálják megoldani Magyarország problémáit”.


Link másolása
KÖVESS MINKET: