UTAZZ

Merre túrázz a Fertő-tó körül?

A Fertő-táj különös szépségű részén egy hangulatos kis üdülőfaluban minden együtt van egy hétvégi kiruccanáshoz.

Link másolása

Hegykő község Győr-Moson-Sopron megyében található. A Fertő-táj különös szépségű részén, a Fertő tó nádasokkal övezett partja mellett fekszik. A község nagy része a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik. A Soprontól 20 km-re, Fertődtől 5 km-re lévő falu három ausztriai határátkelőhelyhez is közel van és átszeli a Fertő körüli kerékpárút is.

ferto4

A terület már korán lakott volt, a honfoglalás után a Kér törzs tagjai éltek itt. A hely később a soproni vár, majd a Kanizsayak, utánuk pedig a Nádasdyak birtokába került. A falu 1671 után a Széchényi-család tulajdona lett.

Az itt élők megélhetését a XVI-XVII. században a halászat biztosította. Később a földművelés lett a fő irány, híres volt az itt termelt zöldség. Mára a gyógyvizes termálfürdő és a környék, a tiszta levegő, a túrázási lehetőségek vonzzák ide a látogatókat. A Világörökség címmel kitüntetett Fertő-táj egyik legszebb helye ez az üdülőfalu.

ferto8

Hegykői Termálfürdő

A termálfürdőben összesen 1180 négyzetméter vízfelület vár benneteket, fedett és nyitott medencékkel. Az 1434 méter mélyről feltörő 55°C víz, nátrium-kloridos alkáli-hidrogénkarbonátos jellegű, kissé kemény, fluoridos, kénes termálvíz kiemelkedően magas ásványi anyag tartalma és orvosilag bizonyított gyógyhatása miatt 2004-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést.

Alkalmas idült mozgásszervi betegségek gyógyítására és rehabilitációs kúraként csonttörések, ficamok, ízületi rándulások, izomhúzódások kezelésére. A vízfelszínről felszálló és belélegzett vízgőzök előnyösen hatnak a légúti panaszokra.

ferto13

Fertő-tó

A Fertő-tó sztyepptó, amely elnevezését sekély, iszapos állóvizéről kapta. A tó mérete már többször is változott, előfordult, hogy kiszáradt, de volt hogy megáradt. Vize szikes víz, sótartalma meghaladja az 1700 mg/l mennyiséget. A Fertő-tó vize ásványvíznek minősül, számos feljegyzés maradt fenn gyógyító hatásáról.

A Fertő-tavi Nemzeti Park 1991-ben jött létre, majd 1994-ben kibővült a Hansági Tájvédelmi körzettel. A tó növény- és állatvilágából legnevezetesebb gazdag madárvilága. A fajok számát tekintve és az egyes fajok állománynagysága alapján is Közép-Európa egyik legjelentősebb vízimadár-élőhelye. Szerepel a jelentős madár-élőhelyek listáján, valamint a Ramsari Egyezmény által is védett terület.

ferto11

Túrák

Hegykő és a szomszédos Fertőszéplak, Fertőhomok, Hidegség és Fertőboz települések körül több túraútvonalat is kijelöltek. Ezek nagy része nem kiépített turistaút, hanem mezőgazdasági és kiskertek mentén haladó földutak, gyalogútjak, erdei ösvények. Egyes túrák egymásba kapcsolódnak, így akár egy egész napos kirándulást is lehet tenni.

Barna túra, avagy rétek és mezők útjain

A park melletti utat szegélyező Nyárfa soron a Sá-Ra Termálfürdő irányába indul el az út. Ha hátra is tekingettek, a Fertő-táj lenyűgöző látványa tárul elétek. Az út a hegykői kertek mellett haladva a meggyfákkal szegélyezett Patak utcához visz, amit követve, a Széchenyi Ödön parkhoz vezető Kossuth Lajos utcánál ér véget.

Hegykői zöldségtermesztés

A „Fertei” földeknek köszönhetően a 20. században messze földön híressé lett a hegykői zeller, a zöldség, a sárgarépa és a hagyma. Az itt termelt sárgarépa vörösebb, édeskésebb, intenzív ízű, hosszú, sima. Mindez köszönhető a talajok hatásának, a Fertő tó és az Alpokalja éghajlatának.

ferto2

Kék túra, avagy Vasfüggöny emlékhely a „Nádak útján” tanösvényen

A parkból kerékpárúton mehettek a Szent Mihály templom, majd az egykori iskola romos épülete mellett egészen a Vasfüggöny Emlékhelyig. Az emlékhelytől 200 méterre található egy fa kilátó. Visszafordulva a Madármegfigyelő Szabadidőparkot érintve a „Gösli közön” át haladva juthattok el falu főutcájára. Az út túloldalán láthatható a tűzoltószertárt.

ferto6

Szent Mihály templom

Az 1904-ben emelt műemléki templom neoromán stílusú. Schiller János soproni építőmester tervei alapján készült. A templom előtti főtéren a község védőszentje, Szent Mihály szobra áll.

Madármegfigyelő Szabadidőpark

Az egykori kacsaúsztató helyén a nádasok fölé emelkedő kilátóból ismerhető meg a Fertő madárvilága. Télen, amint a sekély tó befagy, remekül lehet korcsolyázni.

Vasfüggöny-emlékhely

Hivatalos nevén műszaki zár. A vasfüggöny az 1948-1989 közötti időszakban 356 km hosszan húzódott az ország nyugati határán, így a Fertő-parti településeken is. Az első időszakban szögesdrótkerítéssel és aknamezőkkel zárták le a határt. Az 1960-as évek közepére a nemzetközi helyzetben bekövetkezett enyhülés hatására megkezdődött az aknamező felszedése és az elektromos jelzőrendszer kiépítése, ami 1971-re fejeződött be. Az emlékhely ennek az 50 évnek állít emléke.

ferto1

Zöld túra, avagy túra a „Békakonty” tanösvényen

A parkból az út a 2004-ben „Az év tájháza” címmel jutalmazott Tájház mellett halad el. A Szent Anna templomot elhagyva juthattok el a a „Békakonty” tanösvényhez. A tanösvény a Fertő- Hanság Nemzeti Park növény- és állatvilágát mutatja be, ismertető táblákon keresztül.

Tájház

A ház segít megőrizni és bemutatni e sajátos kultúrájú település múltját és hagyományait. A valamikori istálló kortársművészek kiállító helye, ahol évente három-négy művész mutatkozhat be. Információs pont is, ahol a turisták hozzájuthatnak a térség kiadványaihoz, és tájékoztatást kapnak programokról, szálláshelyekről, látnivalókról.

Szent Anna templom

A falu első temploma 1729-ben épült. Az idők folyamán romossá váló, szűk épületet 1900-ban lebontották. Az új templom 1901-ben készült el Ullein József soproni építész tervei alapján. A templom kertjében padok, ivókút és pihenésre alkalmas zöld terület is található.

„Békakonty” tanösvény

A 2011 augusztusában átadott pihenő park Fertőhomok északi faluszélén található. Természet közeli élményeket nyújt, szalonnasütő hely, árnyékos pihenőkunyhó vár benneteket.

ferto7

Lila túra, avagy “Fertőszéplaki falunéző”

A parkból indulva a Szt. Mihály templom mellett juthattok ki a faluból. A 3 km hosszú út elhalad a bányató mellett. A réteken legelésző marhákat villanypásztorral körülkerített karám védi. Tovább haladva 1500 méter után elérkeztek Fertőszéplakra, ahol a Mindenszentek temploma áll. A templom melletti park és a Kálvária egyedülálló értéket képvisel a Fertő-parton. A templommal szemben az egykori Széchényi családhoz tartozó Kastély épületet nézhetitek meg. A nem messze található parasztház szobái egy vasúti Lámpamúzeumot rejtenek.

Tájházak

Fertőszéplakon a Nagy Lajos utca 31-39. sz. alatt találjátok azt az öt tájházat, amely a Fertő-menti paraszt-barokk építészet szép példája. A 19. század végén épített széplaki utcasor legszebb öt épülete oromfalas és tornácos. A jellegzetes fűrészfogas beépítés a Kisalföld népi építészetének remeke.

Mindszentek temploma

A falu közepén már 1250 körül is állt templom a mai helyén. Itt tette le a mai templom alapkövét Széchényi György püspök 1728-ban. Az épület 1731-ben került tető alá. A két torony 4 évvel később készült el, bennük 6 harang lakott. A legenda szerint az egyik harangot egy bika ásta ki a Fertő iszapjából.

Kálvária

A templom két oldalán levő dombon a Kálvária és a Szent Szív-emlékmű magasodik. A Kálváriához 21 lépcsőfok vezet fel. Középen magas emelvényen a Piéta, mögötte a feszület, Mária Magdolna és Szent János alakja látható.

Széchényi-kastély

Itt született Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója. A fertőszéplaki templommal szemben áll a mára már leromlott állapotú kastély két egymással merőleges szárnya. Az udvari belső oldalfalon olvasható a Széchenyiek jeligéje „Ha Isten vezet, nem lesz hiányom semmiben”.

Vasúti lámpa múzeum

Haragovics József gyermekkora óta érdeklődik a vasúton használatos lámpák iránt. Gyűjteménye legszebb darabjaiból egyedülálló múzeumot rendezett be Fertőszéplakon. Élmény hallgatni a kalandregénybe illő történeteket.

ferto5

Piros túra, avagy “Fertő tavi nádtenger”

A parkból balra Fertőhomok irányába indulva csodálatos kilátás nyílik a Fertő-tájra. Elhagyva a fertőhomoki kiserdőt a Fertő páratlan szépségű világát mutatja be ez az útszakasz, melynek végén érdemes megpihenni és gyönyörködni a tájban. A Rózsa utcán végighaladva érhettek a Szt. Anna templomhoz.

Narancs túra, avagy a “Hidegségi Szent András templom”

A parkolóból jobbra elindulva, a Rózsa utca vége egy földútba ér. A Fertő nádrengetegének búcsút intve a hidegségi szőlők irányában megy az út tovább. Egyenesen haladva juthattok el a csillahegyi lakóházakhoz, majd Szent Jakab zarándok kápolnához. Innen megy tovább az út Hidegség felé. A főút mellett található a „Papkert”, amely a település különleges természeti, táji és kulturális értékét mutatja meg. Tovább haladva juthattok el a Szt. András templomhoz.

Szent Jakab Zarándok kápolna

Hidegség határában épült fel, a Közép-Európán átívelő Mária út részeként a zarándokkápolna. 2011-ben szentelték fel.

Szent András templom

Hidegség híres műemléke a falu fölött magasodó Szt. András templom, melynek 13. századi körkápolnájában korabeli freskókat tekinthettek meg. Különleges látványt nyújtanak az apszisban lévő faliképek, valamint a rotunda építészeti kialakítása, melyhez hasonló csak Karintiában és Dél-Tirolban található. A templomot 1748-ban toronnyal látták el, mely a barokk jegyeit viseli. A Millennium, ezeréves államalapításunk megünneplésére 2000-ben újították fel.

„Papkert”

A település különleges természeti, táji és kulturális értékét takarja. A terület értékes élőhelyeinek kialakulását és fennmaradását az itt fakadó 21 forrás biztosítja. A kertben található Szűzanya barlang és az udvaron felújított kápolna, valamint a harangláb szabadon megtekinthető.

Sárga túra, avagy a “Széchenyi Mementó”

A piros illetve narancs túrák kiegészítéséül ajánljuk ezt a túrát azoknak, akik szeretnék megismerni a Széchenyi család egyes emlékhelyeit, a Széchenyi Béla családi síremlékét vagy a csodálatos panorámájú Gloriette kilátót. A pihenőhelytől induló földúton lehet elérni a „cenki erdőket”, majd a Nagycenki Hársfasort. Itt található a Széchenyi-kastély és a családi síremlék. Fertőboz irányába haladva lehet elérni a Gloriette kilátót.

Hársfasor

A kastély bejáratával szemben indul a ma már világörökségi védelem alatt álló hársfasor. Széchenyi Antal gróf és felesége, Barkóczy Zsuzsanna 1754-ben ültette a szép kettős fasort. Eredetileg lovaglóútként használták.

Síremlék

A hársfasor végén található a legnagyobb magyar fia, Széchenyi Béla és ifjú, szép neje, Erdődy Hanna gyönyörű Síremléke. A piros gránitból készült, bronzdomborművekkel díszített, hatalmas szarkofágot Béla gróf emelte hitvese számára. Széchenyi Béla grófot 46 évi özvegység után, 1918-ban, hőn szeretett neje mellé temették.

Gloriette

A Napóleoni háborúk idején 1800 októberében József nádor, a megyei nemesi seregek vezére, soproni főhadiszállásáról több alkalommal meglátogatta Nagycenken Széchényi Ferencet. A hársfasorról átkocsikázva, átlovagolva a bozi magaslat széléről gyönyörködtek a Fertő vidékének szépségében. E látogatások emlékére építtette Széchenyi Ferenc 1802-ben a klasszicista stílusú kilátót. Az építményt 1943-ban Széchenyi András renováltatta.

ferto12

Bővebb infók a túrákról ITT és ITT olvashatók

Ha te is szívesen ellátogatnál ide, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Jelentősen megnőtt a Velencei-tó vízszintje, majdnem háromszorosa a két évvel korábbinak
Volt ok az aggodalomra, mert a tó annyira leapadt korábban, hogy már csak 53 centiméternyi víz volt benne. Megmutatjuk milyen volt.

Link másolása

Csütörtök reggel Agárdnál 145 centimétert mutatott a vízmérce - írja az Időkép.

Már február elején újra a régi fényében pompázott a Velencei-tó, a 2022-es kritikusan alacsony vízállást követően ugyanis ekkorra 75 centiméterrel emelkedett a vízszint.

Az elmúlt időszakban ez az emelkedés tovább folytatódott, csütörtök reggel már 145 centimétert mutatott a vízmérce Agárdnál, vagyis az 53 centiméteres rekordalacsony vízállás óta mára közel egy méterrel (92 cm) emelkedett a Velencei-tó vízszintje.

Ez az érték már meghaladja a 140 centiméteres alsó szabályozási szintet, így a tó újra a régi fényében pompázik.

Ilyen állapotok volttak 2022-ben:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
Itt a lista Európa legélhetőbb városairól – egy magyar is bekerült a száz legjobb közé
Élhetőség, szerethetőség és a gazdasági lehetőségek mentén írták össze Európa legjobb városait.

Link másolása

Megjelent a Resonance Consultancy legfrissebb listája Európa 100 legjobb városairól. 2024 első tíz helye így alakult:

1. London

2. Párizs

3. Berlin

4. Róma

5. Madrid

6. Prága

7. Barcelona

8. Amszetrdam

9. Isztanbul

10. Milánó.

A három fő szempontjuk az élhetőség, a szerethetőség és a gazdasági lehetőségek voltak. Ezek alapján mindössze egy magyar város, Budapest került be a száz legjobb közé. A magyar főváros a 20. helyet szerezte meg.

A teljes listát itt lehet böngészni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
A Rovatból
Lezárták az egyik legnépszerűbb magyar kirándulóhelyet – balesetveszélyes a Rám-szakadék
2024. április 24-től kezdődően további tájékoztatásig nem látogatható. Az ok a klímaváltozás, ami ronthatja a kőfalak állékonyságát.

Link másolása

A Telex írta meg a Pilisi Parkerdő felszólítására hivatkozva, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a Rám-szakadék jelenlegi állapotában veszélyes.

A klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és rendkívül nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat, ezért a Pilisi Parkerdő a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékelésééig ideiglenesen teljes egészében lezárja

– olvasható a közleményben.

A túrázni vágyók így a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sávú jelzést tudják használni.

A Rám-szakadék természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható jelzett turista útvonala, ahol még kőgurulás vagy sziklaomlás is előfordulhat. A szakadékot emiatt csak saját felelősségére látogathatják az érdeklődők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
5+1 élmény, amivel kiegészítheted a túrázást a Dunakanyarban
Pazar Dunakanyar-élményre vágysz? Mutatjuk a legjobb helyeket!

Link másolása

A Dunakanyar ideális célpont akár egy egynapos kiránduláshoz, de többnapos pihenéshez is. Mindkét oldalon tudunk tuti helyeket, izgalmas élményeket a kedvenceinket most összegyűjtöttük nektek.

1. Történelmi séta, Esztergomban

Esztergom nevével sokszor találkoztunk a történelemkönyvekben: uralkodók székhelye volt, majd a katolikus egyház hazai központjaként funkcionált. Az esztergomi várhegy szépségét azonban egy fotó sem adja vissza – itt az idő, hogy saját szemeddel is megcsodáld a festői városrészt. A várhegyen áll a királyi vár, mellette a bazilika magasodik. Hazánk legnagyobb templomáról beszélünk, melynek nagyságát még inkább kiemeli Duna-parti elhelyezkedése.

A Dunakanyar látnivalók egyik különlegességét a Kupolakilátó adja, amelynek tetejét 400 lépcső megtételével érheted el. Minden fáradságot megér a lépcsők megmászása, ugyanis a Dunakanyar látnivalók egyik legszebbje tárul a szemeink elé: a templom tetejéről megcsodálhatjuk az alattunk kék szalagként hullámzó Duna látképét, a lenyűgöző Esztergom városával együtt.

Fotó: Unsplash.com / Meszárcsek Gergely

2. Ha Dunakanyar, akkor hajózás!

Nem ismered elég jól a Dunakanyart, ha nem hajózol Esztergom, Visegrád, vagy akár Szentendre legszebb dunai szakaszán. A hajókirándulás számos érdekességet tartogat, akár a szárnyashajó, akár a kirándulóhajó járatokat választod.

Kisebb gyerekekkel érdemes a szárnyashajós élményt kipróbálni, mert ezek a járatok gyorsan haladnak Budapest és Esztergom között, közben pedig Vácon és Visegrádon is kiszállhatsz. A hosszabb utakhoz a Nagy Duna-ág és a Szentendre-Leányfalu-Visegrád-Nagymaros vonal is remek döntés, nem fogsz mellényúlni a választással.

3. Homoksziget, Göd

A nyár aszályosabb részében trópusi tájakat meghazudtoló strandokkal is vár a Dunakanyar. Az egyik kedvelt homokos part a kisoroszi szigetcsúcsnál található, a másik pedig a homoksziget Gödön. Mindkét helyszín egész jól megközelíthető bringával is, a kiadós tekerés után pedig különösen jól fog esni egy kis lazulás a homokos parton. A szigetek látogatása jól kombinálható városnézéssel és különböző túrákkal is, ha Gödöt választjuk, ne hagyjuk ki a Huzella Kertet sem.

Ismét megnyitott Göd ikonikus szállodája, a Hotel Golden Palace****

Szerencsés vagy ha megszereted a Dunakanyart, mert soha nem érsz az élmények végére, akár a túrákat, akár a városnézést, vagy gasztro finomságokat kedveled. Egy biztos: a térségre nagyon kevés egy nap!

Ha szívesen felfedeznéd magadnak, tervezz több napra és szállj meg Göd ikonikus szállodájában, a Hotel Golden Palace****-ban. A szálloda a festői Dunakanyar közelében, Budapesttől mindössze 30 km-re, csupán egy rövid sétára a Duna-parttól fogadja vendégeit.

A szálloda épületét egy 8 hektáros park veszi körül, így megőrizve a hagyományos gyógyfürdő hangulatot, amit felújításnak köszönhetően a modern kényelem egészít ki. Korhű stílusú luxusszobák, kiadós félpanziós ellátás és a medencékkel valamint szaunákkal felszerelt csodás wellnessrészleg várja a vendégeket. A modern wellnessrészlegben a nyári szezonban napozóágyakon és egy kültéri medencében kapcsolódhatunk ki, ahol kültéri tűzrakóhelyet is kialakítottak, ha sütögetni támadna kedvünk. A masszázselemekkel ellátott beltéri élménymedence és a pezsgőfürdő egész évben rendelkezésére áll. Mindezt a finn és az infraszauna, a gőzfürdő és a merülőmedence egészíti ki.

A szálloda parkjában található tóban horgászási lehetőség is van, ahol szép kort megélt fák nyújtanak árnyékot a kellemes pihenéshez.

4. Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó, Szob

Az énekesként ismert Freddie által megálmodott, tavaly nyáron Szobon megnyitott Rádai Kézműves Fagylaltozó és Specialty Kávézó egyértelműen a minőséget képviseli. Fazekas Ádám világbajnok fagylaltkészítő mester fagylaltcsodái és a folyamatosan változó kávékínálat tökéletesen beleillik a Dunakanyar festői tájába. Ez a Dunától 30 méterre található kis ékszerdoboz Freddie nagymamájának állít emléket. Ősszel helyben sütött almás pitével, pogácsával, bejglikkel, rétesekkel, forró csokoládékkal és teakülönlegességekkel várják a vendégeket, valamint a Rádai kulturális programokkal is igyekszik napról napra izgalmasabbá tenni a Luczenbacher sétányt.

5. Nemdebárka, Szigetmonostor

Aki jártas a fővárosi éjszakai életben, az valószínűleg jó néhányszor megfordult már a kultikus Nemdebár nevű helyen a Széll Kálmán téren. Kevesen tudják, de ennek a helyek meglepő módon van egy kistestvére a szigetmonostori Duna-parton. Amit már csak a varázslatos helyszín miatt is érdemes felkeresni. Ha nem jártatok még a Szentendrei-szigeten, akkor idén nyáron legyen ez az egyik célpont, hiszen tele van mesebeli kis falvakkal és vonzó strandokkal. Egy egészen más világ nyílik ki itt az ember előtt.

A Nemdebárka itt is főleg esti hely, délután négykor nyitnak és tízig lehet náluk lazulni, na és csodás pizzákat enni! Nemcsak embereknek, de a kutyáknak is egy paradicsom.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk