HÍREK
A Rovatból

A titokzatos kisváros, amelyik Csernobilnak köszönheti az életét


Link másolása

A várost annak idején szándékosan emberi léptékűre tervezték, ráadásul úgy, hogy nyomuk se legyen a szocializmus gigantikus emlékműveinek és patetikus Lenin-szobrainak. Az épületek egyike sem túlságosan magas, a háztömbök, utcák között és körül facsoportok, parkok, erdőcskék. Kanyargó járdák és bicikliutak. Csernobilt közvetlenül csak a likvidátorok emlékműve idézi.

A város központjában színház, szupermarket és adminisztratív épületek találhatók, sok a játszótér, a gyerek, a gyerekkel játszó vagy gyereket sétáltató anya. Kifejezetten megnyugtató a légkör – bár a város egyik lakója szerint, aki a Calvert Journalnak nyilatkozott egy éve, a város egy kissé beleragadt a múltba, és egyszerre nosztalgikus és utópisztikus a hangulata.

A szovjet tagköztársaságokról elnevezett negyedeket Szlavuticsban úgy tervezték, hogy azok valamelyest tükrözzék az adott nemzet építészeti stílusát és hagyományait, ezért Jereván negyed építésénél az örmény fővárosra jellemző vörös tufát használták, a bakui negyedben pedig türk motívumokat. Különféle színű, különféle stílusú épületeket emeltek. A lakóházak többsége panel és többlakásos társasház, csupán egyötödük kertes családi ház.

A sokszínűség a lakókra is jellemző: több tucat népcsoport tagjai élnek együtt a városban., az egyszerűség kedvéért oroszul beszélnek egymással. És Szlavuticsban több különböző felekezetnek is működik temploma.

Egy dolog különbözteti meg a posztszovjet városoktól: az utcákon sugárzásmérőket is kihelyeztek.

Szlavutics lakói a lakás mellett kiemelt fizetést kaptak, és nem csak az erőműben dolgozók. A még mindig működő erőműnek köszönhetően itt a Szovjetunió felbomlása után, a kilencvenes éve gazdasági nehézségei ellenére sem nélkülöztek, míg Ukrajna más részein szó szerint szenvedtek.

Nehézségeket akkor tapasztaltak, amikor sorra állították le a kilencvenes években az erőmű blokkjait, végül a III. blokkot is leállították. A 9000 embernek munkát adó erőmű állománya csökkent. Annak érdekében, hogy Szlavuticsban gazdasági fejlődés induljon, a várost különleges gazdasági övezetnek nyilvánították. A lakosság számára szakmai átképzési programokat indított a kormány azoknak, akik elveszítették munkájukat.

Az erőműben dolgozók fizetése a veszélyességi pótlék miatt ma is jóval magasabbak az ukrán átlagnál, és ez most is kiszámítható életet biztosít számukra.

Néhány oldalon csak olyan fotók láthatók Szlavuticsról, amelyen sivárnak látszik. Tény, hogy egyes részei lepattantabbak, és az is, hogy a városban akadnak máig be nem fejezett építmények – mint ahogyna megújuló épületek is. De ezeken a képeken az ég felhős, szürke. Ember alig. Tócsa az ázott betonon. Kopott falak. Ez csak tovább erősíti a volt szovjet városokkal és az ott élőkkel kapcsolatos sztereotípiákat.

Szlavuticsra is hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint valami szovjet panel skanzenra, és lakóinak életét is ehhez mérten képzeljük el.

Pedig az Instagramra feltöltött, szlavutics hashtaggel ellátott fotók arról árulkodnak, hogy itt is ugyanolyan emberek élnek, mint máshol. Posztolják a vadonatúj műkörmüket, pózolnak a Dnyeper felett húzódó híd lábánál, a köztéri szobrokkal, bicikliznek, játszótereznek és megmutatják, ha szép volt a naplemente.

У этого лета будет своя история ☀️? . . . . . . . #лето#река#днепр#славутич#мост#закат#девушка#июль#небо#киев#украина#summer#river#slavutich#bridge#sunset#girl#beautiful#sky#photo#jule#kiev#ukraine#2019

102 Likes, 1 Comments - Аnastasia (@queen_of_modesty_) on Instagram: "У этого лета будет своя история ☀️? . . . . . . ...."

Запомню этот день навсегда. Когда я провожала закат слушаю музыку и мечтая о своём будущем. #город #закат #славутич #небо #красота #взаимныелайки #лайк ##like #likeforlike #folowme #wonderful #amazing #sky #sunset #city #ночь #киев #майдан #крещатик #красиво #night

42 Likes, 3 Comments - Anastasia Highmøre (@nastyhighmore) on Instagram: "Запомню этот день навсегда. Когда я провожала закат слушаю музыку и мечтая о своём будущем. #город..."

. . . #Украина #Чернигов #Славутич #лето #июль #природа #цветы #тепло #солнце #фотограф #фотосессия #съёмка #эмоции #радость #хорошеенастроение #Ukraine #Chernigov #Slavutich #summer #June #nature #flowers #warm #sun #photographer #photosession #shooting #emotions #joy #goodmood

32 Likes, 2 Comments - Екатерина Гладкая (@ket_gld) on Instagram: ". . . #Украина #Чернигов #Славутич #лето #июль #природа #цветы #тепло #солнце #фотограф #фотосессия..."


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Fotók: Ilyen volt a tömeg Magyar Péter debreceni nagygyűlésén
Sokan érkeztek a TISZA Párt alelnöke által meghirdetett vasárnap délutáni eseményre, ahol az EP-képviselőjelöltjeik mellett a színpadra lépett Rost Andrea és L. Ritók Nóra is.
Fotók: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. május 05.


Link másolása

Magyar Péter országjáró útja során vasárnap délután Debrecenbe érkezett. A nagygyűlésre sokan érkeztek, az ország különböző pontjairól és még a határon túlról is.

Íme a délutáni események képekben:

Az eseményről mi is beszámoltunk. A TISZA Párt politikusa beszélt többek között az EP-választásokról, az akkumulátorgyárakról, a környezetvédelemről, a gyermeknevelésről is.

A demonstrációról még több cikket ITT olvashatsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter SMS-t írt a mentőszolgálat főigazgatójának az állítólagos öngyilkossági kísérletéről szóló OMSZ-jelentés miatt
Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is vizsgálódhat, hogy kiderítsék, valós-e a jegyzőkönyv, ki rendelkezhetett vele és hogy jutott el a sajtóhoz.

Link másolása

Mi is írtunk róla, hogy nyilvánosságra került egy jegyzőkönyv, amelyet az Országos Mentőszolgálat írt tavaly. A Borsonline szerint Varga Judit ex-igazságügyi miniszter igazat mondott a Hajdú Péternek adott interjújában, ahol arról beszélt, volt férje, Magyar Péter rá akart ijeszteni, és eljátszotta, hogy öngyilkos lett és gyógyszermérgezést szimulált. Mikor a volt feleség meglátta a gyógyszert, kihívta a mentőket.

A jegyzőkönyv megjelenése után Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő felvetette, hogy egy bulvármagazin hogyan „juthatott hozzá” a mentők jelentéséhez. Szerinte biztos, hogy ezt nem lehetett volna nyilvánosságra hozni. A szakember szerint a mentőszolgálat vezetőségének le kell mondania, ha kiderül, hogy tőlük szivárgott ki a dokumentum.

A Mentőszolgálat már vizsgálatot indított, Magyar Péter pedig feljelentést tesz az ügyben - írja az RTL.hu.

Az OMSZ jegyzőkönyve szerint a mentőket nem Varga Judit hívta. A bejelentő nevének helyén az olvasható a vezetéknevet kitakarva az látszik, hogy Dr. Péter. Az esetlapon pedig az olvasható, hogy a mentőket lemondták, mert a „beteg ismeretlen helyre távozott”.

A mentősök szóvivője az RTL Híradó megkeresésére azt válaszolta, hogy „vizsgálat keretében ellenőrzik” az adatkezelés szabályosságát. „A dokumentáció a mentőellátás után, az EESZT rendszerébe kerül (…) ahol a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik egészségügyi ellátó is hozzáférhet”.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke azt mondta, hogy súlyos adatvédelmi kérdéseket kell tisztázni az ügyben. Péterfalvi Attila közölte, hogy mérlegelik, indítanak-e hivatalból eljárást. Az RTL Híradónak elmondta, vizsgálnák, hogy az adatkezelés az EU-s vagy a magyar jogszabályoknak megfelelő-e. Azt is megnéznék, hogy valós-e a jegyzőkönyvi forma, és ki rendelkezhetett vele, illetve hogy juthatott el a sajtóhoz.

A kiszivárgott jegyzőkönyv miatt Magyar Péter feljelentést. Ezt a mentőszolgálat főigazgatójának is megírta SMS-ben - írja a portál.

"Remélem, hogy a belső vizsgálatot tényleg elrendelték, hogy ez pontosan mi és hogy az én feljelentésem pedig érkezni fog ellenük is és a sajtótermékek ellen is"

– mondta az RTL-nek Magyar Péter.

A politikus azt is kiemelte, hogy szerinte a nyilvánosságra hozott dokumentumok nem igaziak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Magyar Péter nem áll meg: Köszönjük Debrecen! Holnap indulunk tovább
A TISZA Párt politikusa újabb településekre látogat, ahol beszédet mond és kötetlen beszélgetésekre is sor kerül majd. A vasárnapi nagygyűlés után máris elárulta, hol lehet vele találkozni a következő napokban.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. május 05.


Link másolása

Magyar Péter a vasárnapi nagy tömegeket megmozgató debreceni nagygyűlése után máris a következő napra készül. A közösségi oldalán megírta, hogy hol folytatja tovább az országjárást:

"Köszönjük Debrecen!" - írta a posztban.

"Holnap indulunk tovább Hajdú-Bihar megye további településeire. Íme a részletes program:

Hétfő (05.06.):

9:30: Kaba - Szabadság tér - Beszéd & kötetlen beszélgetések

11:30: Berettyóújfalu - Berettyó Kulturális Központ - Beszéd & kötetlen beszélgetések

13:00: Derecske - Templomkert tér 10. - Beszéd & kötetlen beszélgetések

15:00: Nyírmártonfalva - Lombkoronasétány látogatás

19:00: Hajdúszoboszló - Művelődési ház előtt - Beszéd & kötetlen beszélgetések

Kedd (05.07.):

9:30: Balmazújváros - Művelődési Ház - Beszéd & kötetlen beszélgetések

11:00: Hajdúböszörmény - Baross Gábor tér 2. - Beszéd & kötetlen beszélgetések

13:30: Hajdúnánás - Köztársaság tér (Fő tér) - Beszéd & kötetlen beszélgetések

Mindenkit várunk szeretettel!"

A vasárnapi rendezvényről készült fotóinkat itt nézheted meg:

A politikus a debreceni beszédében elmondta, hogy már csak öt hét van hátra a június 9-i választásig, amelynek eredménye, reménye szerint, megindítja majd a változásokat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Menczer Tamás baloldalozott, külföldizett és kétszer azt mondta, hogy bumm
A Fidesz kommunikációs igazgatója sokadszorra is elmondta, amit már eddig is elmondott. Szerinte Magyar Péter ugyanúgy bele fog állni a földbe, mint MZP vagy a Momentum.

Link másolása

A Fidesz kommunikációs igazgatója kommentálta Magyar Péterék tevékenységét. Az állami hírügynökség is kimerítően szemlézte Menczer Facebookra feltöltött videóját. Ebben a Fidesz kommunikációs vezetője arról beszélt egy képen kívüli riporternek, hogy amikor volt „az adatkezelési történet, hogy a Bajnai Soros-világhoz kapcsolódó DatAdat áll mögötte”, akkor Magyar Péter azt mondta, hogy ez nem igaz, azt a tájékoztatót csak valakitől kapta.

Ó, hát igen, ahogy az lenni szokott, csak úgy kaptuk valakitől.

Amikor meg kiderült, hogy kitől kapták, kiderült, hogy az is a Bajnainak az üzlettársa, és az ember cégéhez van bejegyezve a Magyar Péter egyesülete is” – mondta Menczer.

Szerinte ugyanebbe a sorba illik, ugyanazok vannak mögötte, akik a Márki-Zay mögött is voltak. Külön megemlítette, hogy „erről a Momentum sokat tudna mesélni, hogy milyen, amikor ezek a külföldi finanszírozók valakit elhajítanak, és beállnak valaki más mögé

– mondta Menczer.

Szerinte eddig is ez történt.

„Külföldi irányítók és baloldali hype. Momentumnál – bumm – beleálltak a földbe. Márki Zay Péternél ugyanaz – bumm – beleállt a földbe. Most épp Magyar Péteren a sor, és jön a következő csalódás

– mondta Menczer Tamás.


Link másolása
KÖVESS MINKET: