News here
hirdetés

HÍREK

A tálibok megtiltották, hogy férfiak és nők együtt menjenek vidámparkba Kabulban

Tovább korlátozzák a nők jogait, már repülni is csak férfi kísérővel mehetnek.
Fotó: MTI/EPA - szmo.hu
2022. március 27.


Link másolása

hirdetés

A családok már nem mehetnek együtt szórakozni a vidámparkba Kabulban, mert a férfiak és nők más-más napokon léphetnek csak be oda - írja közösségi oldalán Heather Barr, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet korábbi vezető Afganisztán-kutatója.

A tálib erkölcsvédelmi minisztérium vasárnap rendelte el a vidámparkban a korlátozást.

A nők ezentúl csak vasárnaptól keddig mehetnek Kabulban és környékén a parkokba, ha hidzsábot viselnek. A férfiak pedig szerdától szombatig látogathatják a vidámparkokat.

A beszámolók szerint csütörtökön a légitársaságokkal közölték, hogy a nők nem repülhetnek férfi kíséret nélkül. Ezért pénteken több tucat nőt is megakadályoztak abban, hogy repülőre szálljanak.

Szerdán pedig meghosszabbították a lányok középfokú oktatásának tilalmát. A döntések miatt több ország is tiltakozott, és kérte, hogy azonnal vizsgálják felül azokat.

Heather Barr szerint

a nemi apartheid Afganisztánban ijesztő ütemben fokozódik.

Nyitókép: Az Egyesült Államokban körözött terroristaként számontartott Szirádzsuddín Hakkáni, az iszlamista tálib kormány belügyminisztere az afgán rendõrakadémia végzett növendékeinek avatóünnepségén Kabulban 2022. március 5-én. Az akadémiáról kikerülő 400 rendőr között 70 nő van.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Orbán Viktor: „Hazudtak Brüsszelben az európai embereknek”
A miniszterelnök ismét élesen bírálta a háborús szankciókat, de szerinte ki lehet javítani ezt a rossz politikai döntést.

Link másolása

hirdetés

Ismét kritizálta az európai uniós szankciókat Orbán Viktor, aki a Kossuth Rádiónak adott interjút péntek reggel. Elmondta, hogy a politikai döntések miatt mentek fel az energiaárak, hiszen ha nem lennének a szankciók, szerinte 100 dollár környékén lenne az olaj ára, amennyi az áprilisi választások idején is volt.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy tavasszal még Németországgal együtt vezették azt a csoportot, amely ellenezte a szankciók kivetését az energetikai szektorra, erről meg is állapodtak, ám később a németek is megváltoztatták az álláspontjukat. Az Európai Unió végül megszavazta a szankciókat, ennek isszuk most a levét Orbán szerint.

„Most az a kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten. Egyszer már becsaptak bennünket, hazudtak Brüsszelben az európai embereknek. Hazudtak, mert nem azt tették, amit vállaltak”

- fogalmazott a kormányfő.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország nem szavazta meg a szankciókat, mentesítést is kaptunk. Úgy véli, ha nem harcoltuk volna ki a kivételt, még rosszabb lenne a helyzet, akkor nem az ár lenne a gond, hanem a hiány. A mentesítés miatt viszont van energiánk.

Azért kritizálja a kormány a szankciós politikát, mert "jó, ha az ember hangot ad a dühének". Szerinte azért kell hangot adniuk a véleményüknek, mert ha nem változtatják meg ezt Brüsszelben ezt a politikát, a felár, amit most fizetünk az energiáért be fog épülni a gazdaságba és az életünk részévé válik. Október a vízválasztó, most kell világossá tenni, hogy ezt nem akarjuk - hangsúlyozta. Mint mondta, vannak olyan hibák a politikában, amiket nem lehet kijavítani, de ezúttal lenne lehetőség a javításra.

hirdetés
„A szankciók természete, hogy nem határozatlan időre, hanem hat hónapra vezetik be őket. Mindig meg kell újítani őket. Ekkor lehetősége van a brüsszeli politikusoknak, hogy belássák a hibájukat”

- mondta.

A háborús szankciókról szóló nemzeti konzultációról is beszélt. Felidézte, hogy voltak nehéz, válságos pillanatok az elmúlt 12 évben, ő pedig azt tapasztalta, hogy az a legjobb, ha valamilyen formában be tudják vonni az emebreket a döntésbe, jogilag pedig a nemzeti konzultáció erre a legegyszerűbb megoldás. Mint mondta, neki és a kormánynak is megvan a maga álláspontja, de szeretnék megkérdezni az embereket is.

„Nem mintha nem lenne véleményem arról, hogy mit gondoljak a szankciókról, ki is fogom tölteni a konzultációs kérdőívet. Az egyetértést létre kell hozni, esélyt kell adni az embereknek”

- fogalmazott.

Megnyugtatásként azt is elmondta, hogy a gázellátás biztosított Magyarországon: ha egyetlen csepp gáz sem érkezik, akkor is 4,5-5 hónapig tudna működni a magyar gazdaság a jelenlegi formájában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Orbán: A nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat
A kormány nyugdíjprémiumra is készül, mivel négy százalékos gazdasági növekedés várható.

Link másolása

hirdetés

Gazdasági intézkedésekről és a nyugdíjról is beszélt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújáűban.

Megerősítette, hogy az élelmiszerár - és a benzinárstop is marad év végéig, ahogy a rezsicsökkentés is, amelyet reményei szerint jövőre is fenn tudják tartani. Elmondta, hogy most átlagosan egy család 181 ezer forint kap havonta a rezsicsökkentett ár formájában, ha nem lenne rezsicsökkentés, ennyivel kellene minden családnak többet fizetnie. Kiemelte, hogy Európában messze az első helyen vaguynk a családoknak nyújtott pénzügyi védelem tekintetében.

Arról is beszélt, hogy arra utasították az MVM-et, hogy olyan rugalmas fizetési megoldásokat találjanak, amelyek alkalmazkodnak ehhez a gyorsan változó helyzethez. Mint mondta, a költségvetés szintjén most szinte lehetetlen tervezni, ezért rendelt el kifizetési tilalmat október 31-ig. Akkorra talán már látja a pénzügyminiszter, hogyan alakul a költségvetés, de Orbán szerint a vállalt hiány mértéken belül lesznek. Elmondása szerint a bizonytalanságok miatt most hagyják a költségvetési törvényt, december elején fognak ismét foglalkozni vele.

A nyugdíjakra is kitért, azt ígérte:

a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat, és valószínűleg nyugdíjprémium is lesz.

Lesz egy inflációkövető nyugdíjemelés, és ha a gazdasági növekedés meghaladja nemzetgazdasági szinten a 3 százalékot, akkor nyugdíjprémium is. A kormány pedig úgy tervez, hogy lesz, mivel a Magyar Nemzeti Bank négy százalékos gazdasági növekedésre számít.

hirdetés

Cikkünket frissítjük...


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hivatalosan is eltörölték az őszi szünetet - mutatjuk, hogyan változik a tanév
Gulyás Gergely kormányinfón tett ígéretének megfelelően megjelent a tanév rendjét módosító kormányrendelet, ami egy meglepetést is tartogatott.
Címlap: Pixabay.com - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Hosszabb lesz a közoktatásban a téli szünet – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azért döntött így a kormány, mert így spórolunk az energiával – tette hozzá.

Csütörtök este meg is jelent a hivatalos rendelet, ami kimondja, hogy

a tanulónak a 2022/2023. tanítási évben két alkalommal kell legalább hat összefüggő napból álló tanítási szünetet biztosítani.

Egyúttal módosítja a júliusban kihirdetett belügyminisztériumi rendeletet, ennek megfelelően a 2022/2023. tanévben a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő) - vette észre a Portfolio.hu.

hirdetés

A rendelet újdonsága, hogy hogy a 2022/2023. tanévben a tanítási év utolsó tanítási napját 2023. június 16-ra módosították a 15-i nap helyett.

A Kormányinfón tett bejelentésnek megfelelően pedig őszi szünet a 2022/2023. tanévben nem adható ki. Ettől a nemzetiségi oktatásban részt vevő iskolák sem térhetnek el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hadat üzenne az Egyesült Államoknak a Békemenet főszervezője
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a szarajevói merénylethez, Pearl Harborhöz, illetve a kassai bombázáshoz hasonlította a Balti-tengeren kilyukadt gázvezetékeket,.
Címlap: Hír TV - szmo.hu
2022. szeptember 30.


Link másolása

hirdetés

Bencsik a volt lengyel külügyminiszter, Radoslaw Sikorski kétértelmű bejegyzésére utalva elmondta, hogy szerinte az amerikaiak robbantották fel az Északi Áramlat vezetékeit - vette észre a 444.hu.

„Ezt úgy hívják, hogy hadüzenet. Az Amerikai Egyesült Államok megtámadta az Európai Uniót. Ez ilyen egyszerű. Miközben püföli Oroszországot Ukrajnában, most úgy döntött egy merész fordulattal, hogy megtámadja az Európai Uniót is, és olyan kárt okozott neki, aminek a következményét föl se tudjuk fogni. Normális esetben ilyenkor az Európai Unió azt mondja, hogy... de nincs ugye hadserege, csak országok vannak, és azoknak a vezetői egy sajátságos lelkiállapotban vannak. Azt kellene válaszolni, hogy felvesszük a kesztyűt, és mi pedig hadba lépünk Amerikával szemben. Ez ugyanis nem baráti tűz volt. Ez egy gonoszul eltervezett és profin végrehajtott szabotázsakció volt. Abból a célból, hogy a kevés gázvezeték, ami Oroszország felől érkezik Európába, ne működhessen.”

- mondta Bencsik a Hír TV műsorában.

Az Északi Áramlat vezetékei egyébkén már most sem működtek, mert az elsőt az oroszok lekapcsolták, a másodikat pedig soha meg sem nyitották.

Ráadásul az orosz hadiflotta támogatóhajóit figyelték meg hétfőn és kedden a Balti-tengernek azon részén, ahol felrobbant és szivárogni kezdett az Északi Áramlat gázvezeték - jelentette a CNN két nyugati hírszerző forrására hivatkozva.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: