SZEGED

A szegedi Öreg Hölgy több mint száz éve áll és a mai napig működik

A víztorony építésekor sokan nem hitték el, hogy az addig idehaza alig ismert vasbeton szerkezet nem fog összedőlni.

Link másolása

Szegedi sétánkat egy különleges épületnél folytatjuk. A város egyik jelképévé vált a Szent István téren álló és már messziről is jól látható ipartörténeti különlegesség. Most a vasbetonból készült víztorony tetejére indulunk.

A Zielinski Szilárd tervezte torony 1904-ben készült el, 1004,8 m3 vizet képes befogadni és a mai napig eredeti funkciója szerint működik. Itt tényleg minden beton, még az ajtó és a zászlórúd is.szeged-viztorony8

A toronymászást a földszinten kezdenénk, de egy érdekesség azonnal megállít. A tíz éve felújított toronyban egy Foucault-inga található, amellyel bizonyítható, hogy a Föld forog.

dav

Mellette pedig egy szódásüvegeket, és a szódagyártást bemutató kiállítást készítettek. A Szódamúzeum anyagát egy szegedi szikvizes, Bánffi István gyűjtötte össze. Megismerheted a szikvíz történetét, Jedlik Ányos találmányától napjainkig. Egy állandó kiállítás pedig a torony építését és felújítását mutatja be és rendszeresen vannak időszaki tárlatok is az első-második szinten.davdavdav

A következő kanyarnál pedig be lehet pillantani a víztároló tartályba is. Elég fura érzés látni, hogy tényleg tele van vízzel, és mindez nemsokára valamelyik szegedi lakás csapján fog kifolyni. De irány tovább.

A torony tetejére ugyanis kötelező felmászni, mert a körpanorámás kilátás egészen fantasztikus.

digdig

A túrából visszatérve pedig levezetésként érdemes körbesétálni az épületet, mert a kellemes parkos környezetben hét neves építész mellszobra látható, akiknek a munkássága alapvetően hozzájárult Szeged arculatának kialakításához.

A víztorony mellett látható mérnökök szobrai: Zielinski Szilárd (1860-1924), Magyar Ede (1877-1912), Pálfy-Budinszki Endre (1902-1968), Korb Flóris(1860-1930), Zsigmondy Béla (1848-1916), Feketeházy János (1842-1927), Tóth Mihály (1845-1925) városi főmérnök.
davdavdav

De lássuk, miért is különleges ez a víztorony

A szegedi víztorony vasbetonból készült, és ez az ország második ilyen építménye. Zielinski Szilárd tervezte, aki a vasbeton építészet nagy híve volt. Az épületet Freund Henrik és Fiai építették fel. A szecessziós homlokzati megjelenítés Korb Flóris és Giergl Kálmán munkája.

A kuriózumnak számító víztorony 2003 óta egyedi ipartörténeti műemléki védettséget élvez.dav

A víztornyot három artézi kút táplálta és az egész szerkezet a korszak bravúros vállalkozásának számított. A vízvezetékek kiépítésével a város nagyot lépett előre.

A víztorony tervezésére kiírt pályázatban már szerepelt a hatalmas tartály, a csigalépcső, és a torony tetején lévő kilátó is. Az építőanyagokra nem voltak szabályok állítva, ám a betonszerkezet akkoriban még nem igazán volt ismert, így bátorság kellett ennek elfogadásához is.

Sokan még az építkezés idején is azt gondolták, hogy az új módszer nem válik be és összedől a torony. A legenda szerint az építész végül a tartály alá állt, hogy bizonyítsa, igenis megbízik a vasbetonban, és biztos benne, hogy stabil marad a víztorony. Az élet pedig őt igazolta.

szeged-viztorony2

A víztorony teljes magassága, a zászlórúddal együtt 54,9 méter,

az alapja 2,9 méterre nyúlik le. A nagy súlyt egy alaplemez viseli, melyet 20 oszlop köt össze. Ezekre támaszkodik a henger alakú medence, melyet egy 90 cm széles hőszigetelő folyosó vesz körül. A medence falvastagsága felül a peremnél 10 cm, alul és a medence alján 15 cm.

A tervező Zielinski az 1900-as párizsi világkiállításon ismerte meg a francia vasbetonépítési módszereket, és megszerezte a szabadalom magyarországi használatához a jogokat. Kezdetben francia szakemberekkel dolgozott, majd szegedi ácsok vették át a munkákat.

Az építkezés során számos akadályt kellett leküzdenie az építésznek és csapatának. Az engedélyek kiadását egy feljelentés lassította, majd egy hatalmas esőzés után keletkezett károkat kellett rendbe tenni. A sztrájkok is nehézséget jelentettek, így végül az eredeti időpont helyett két hónap csúszással, 1904. november 26-án töltötték fel először a víztorony medencéjét.szeged-viztorony3

A folyamatosan üzemelő víztorony átvészelte a háborúkat, és többször is felújították. Legutóbb 2006-ban, amikor a környékét is rendezték. A város továbbra is megtartja a víztorony funkcióját, hiszen a vízellátás 20 százalékát ma is ez biztosítja.

A víztorony látogatható, de érdemes előzetesen tájékozódni a nyitva tartásról. Jegyeket lehet kapni többek között a városi Tourinform Irodában is.

Köszönet a segítségért Tasnádiné Zsikének, a szegedi Tourisma idegenvezetőjének.

Fotók: Söptei Zsuzsanna, Wikipédia

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SZEGED
A Rovatból
Mindössze kétezer ilyen állat van a világon, Magyarországon csak egy vadasparkban láthatók, ott viszont egyre szaporodnak
Újabb mezopotámiai dámvad borjakkal gyarapodott a Szegedi Vadaspark állatállománya: immár 21 szaladgál a Bibliában is említett jószágokból az erdei kifutóban. A vadon élő példányok a múlt század közepére kipusztultak.

Link másolása

Az elmúlt hetekben öt mezopotámiai dámvad borjú született a Szegedi Vadasparkban, a legfiatalabb csupán egy hete. Magyarországon csak Szegeden lehet példányokat látni ebből a ritka fajból, amely a múlt század közepére pusztult ki, és már csak állatkertekben találkozhatunk velük.

A fajmentő tenyészprogram keretében Szegeden a kicsinyekkel együtt 21 mezopotámiai dámszarvas él.
Mint a Vadaspark honlapján írják, a fajból mindössze kétezer egyed él a világon. A dámvad borjak pár órásan már futni is tudnak, és mind az öten megtekinthetők az erdei kifutóban.

A dámvadot a Bibliában is említik: „Ezek azok az állatok, amelyeket ehettek: szarvasmarha, juh és kecske, szarvas, gazella és dámvad; vadkecske, antilop, nyársas antilop és kőszáli zerge”

– olvasható az Ószövetség Második Törvénykönyvében (Szent István Társulati Biblia).

(via ZooSzeged, szegeder.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

SZEGED
Tragédia Szegeden: kizuhant egy tinilány egy társasház ötödik emeletéről
A mentők életveszélyes állapotban szállították kórházba a 14 év körüli fiatalt.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. március 28.


Link másolása

„Ma hajnalban, 3 és 4 óra között kizuhant egy fiatal, 14 év körüli lány az 5. emeletről, a Szilléri soron. Még életben volt, amikor a mentők elvitték” – számolt be a Szeged365 egyik olvasója.

Az eset kapcsán a lap megkereste az Országos Mentőszolgálatot, ahonnan azt a választ kapták, hogy

„a Szilléri soron egy életveszélyesen sérült személyt láttunk el, majd a helyszíni beavatkozásokat követően kórházba szállítottuk”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
Fotók a mesés Szegedről: idén is gyönyörű díszítést kapott a város
Érdemes ellátogatni a városba, mert a belváros egy igazi elvarázsolt világgá változik ilyenkor. A Dóm téren és a környező tereken, utcákon számtalan látványosság és programok várják a látogatókat.
Fotók: Papdi Balázs - szmo.hu
2023. december 11.


Link másolása

Idén is - a hagyományoknak megfelelően - december elején gyúltak fel a karácsonyi fények Szeged belvárosában. Ezzel kezdetét vette a Szegedi Karácsonyi Hetek rendezvénysorozata. A mesés dekoráció januárig lesz látható.

Az adventi ünnepség központi helyszíne most is a Dóm tér, ahol a sokféle program, 50 méter magas óriáskerék is várja a látogatókat. Íme egy kis kedvcsináló:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SZEGED
A Rovatból
Szeged virágpompában: Utcákban, kertekben, sínek mentén és az ablakokban is ezernyi virág nyílik
A Napfény városában a virágok szerelmesei ezernyi színt, formát és illatot élvezhetnek ilyenkor. Íme egy csokorra való fotó.
Fotó: Papdi Balázs - szmo.hu
2023. július 12.


Link másolása

Szeged - és környéke - nemcsak a szikrázó napsütéséről, a méltóságteljes Tiszájáról, a számtalan tornyáról, nyüzsgő belvárosáról híres. Az alföldi város legalább ennyire nevezetes a virágpompájáról. Utcákban, kertekben, sínek mentén és az ablakokban is ezernyi virág nyílik. Íme stílusosan egy "csokorra való" kép.


Link másolása
KÖVESS MINKET: