HÍREK

„A magyarok magyar Magyarországot akarnak” – erről beszélt Németh Szilárd egy szakácsverseny döntőjén

A Fidesz alelnöke is ott volt a Magyarország étele szakácsverseny idei döntőjén Felcsúton, és megosztott néhány bölcsességet.

Link másolása

A magyarok magyar Magyarországot akarnak, amihez a gasztronómia is hozzátartozik - erről beszélt Németh Szilárd szombaton a Magyarország étele 2023. szakácsverseny döntőjén Felcsúton. A Fidesz alelnöke szerint az étkezés nemcsak testi, hanem lelki töltődés is egyben.

A verseny idei kiírása szerint a rendezők olyan, maximum négy elemből álló innovatív, de populáris új étel(ek) nevezését várják, mely alkalmas lehet arra, hogy a „Magyarország étele 2023” címet elnyerje.

Elvárás, hogy az étel a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és értékesítési szempontból is megfeleljen a magyar igényeknek.

Az étel megalkotása során zaz is fontos szempont, hogy a tradícióra, a regionális hazai alapanyagok megjelenésére hangsúly kerüljön, egyben a magyar étkezési szokásoknak is feleljen meg.

Németh Szilárd a rendezvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy hat éve rendezik meg a versenyt, amelyen az egész Kárpát-medence magyarjai versengenek egymással. Megemlítette, hogy új elem a Szamos Mátyás tányérdesszert verseny, amelynek keretében fiatalok alkotnak különféle „édes csodákat”.

A rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos azt is kiemelte, hogy

„a magyarok magyar Magyarországot akarnak, amihez a gasztronómia is hozzátartozik, és ezt a viadal erősíti”.

Szerinte nem könnyű az a küldetés, amit Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke vállalt, mert a magyar hagyományokra épülő ételek népszerűsítését, azok megújítását tűzte ki maga elé. Megjegyezte, hogy a főszervező döntése sikeres, mert egyre inkább elismert a verseny.

Németh Szilárd arról is beszélt:

„Nagyon fontos találkozási pont a fehér asztal mindannyiunk életében, legyen szó a családról vagy a barátokról.”

A politikus szerint a politika és a gazdaság sem működik a fehér asztal nélkül, és azt is hozzátette: az étkezés nemcsak testi, hanem lelki töltődés is egyben.

A januári elődöntőből tizenkét csapat jutott a szombati döntőbe, közülük kerül majd ki a Magyarország étele 2023. szakácsverseny győztese.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Hadházy Ákos: „a legszemtelenebb, nyílt csalás a szemünk előtt” a kormány Yettel-Vodafone üzlete
Az ellenzéki képviselő szerint egy nap alatt eltűnt 140 milliárd forintnyi állami vagyon.

Link másolása

Hétfőn mi is beszámoltunk róla, hogy a magyar kormány bevásárolja magát a Yettelbe, amivel tovább nő az állami szerepvállalás a hazai telekommunikációs ágazatban.

Az ügylet felháborította Hadházy Ákost, aki Facebook-oldalán igyekezett elmagyarázni a lényeget: „Az Antenna Hungária még állami cégként vett 100 milliárdért 25 százalék tulajdont a Telenorban (Yettel) Aztán vett 350 milliárdért 50 százalékot a Vodafone-ban. Az Antenna Hungáriát az állam átjátszotta a 4IG-nek és a legfrissebb hír, hogy a Vodafone részvények 20 százalékáért cserébe visszakapja a Yettel (Telenor) papírok 25 százalékát. Tehát most van 25 százalék Yettel papírja 100 milliárdért és 30 százalék Vodafone papírja 210 milliárdért”.

A független országgyűlési képviselő szerint ez azért különösen botrányos, mert jelentős mennyiségű állami pénz tűnt el igen rövid idő alatt.

„A telefonos buliba tehát beletett 450 milliárdot, de tegnaptól már csak 310 milliárdnyi papírja van. Azaz tegnap egy nap alatt eltűnt 140 milliárdnyi állami vagyon”

– írja Hadházy.

Szerinte az üzletet szándékosan tették ennyire zavarossá. Mint írja: „A LÉNYEG AZONBAN, HOGY AZ ÁLLAM EGYIK LÉPÉSBEN sem kapott pénzt a 4IG-től, MINDIG CSAK ADOTT (és még nem is beszéltünk, hogy ezek a cégek érnek-e ennyit).”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Elmagyarázta a Penny, miért teszik fizetőssé a parkolást egyes boltjaiknál
Azt írták, kiemelt figyelmet fordítanak a vásárlóik kényelmére, ebbe pedig beletartozik az is, hogy könnyen tudják autóval megközelíteni a boltokat.

Link másolása

Mi is beszámoltunk róla, hogy március eleje óta Székesfehérváron, csütörtök óta pedig Szombathelyen is fizetni kell az egy órát meghaladó parkolásért a Penny üzletek parkolóiban. Szombathelyen a Körmendi úti üzlet parkolójában az első óra továbbra is ingyenes, a második óráért 2500 forintot kell fizetni, míg a második óra után 5000 forintos napidíjat számolnak fel.

A Penny lapunknak küldött közleményében most elmagyarázta, hogy miért döntöttek így.

Mint írták, „a Penny kiemelt figyelmet fordít vásárlói kényelmére, és ebbe beletartozik a boltok parkolóinak gépjárművel történő könnyű megközelíthetősége, elérhetősége is”.

Az utóbbi időben azonban több vásárlói jelzés is érkezett arra vonatkozóan, hogy egyes üzleteknél a parkolóban hagyott, nem vásárlási céllal érkező gépjárművek ellehetetlenítik a vásárlóik számára a parkolást.

„Ennek megszüntetése érdekében szakemberekkel egyeztetve jutottunk arra a döntésre, hogy az érintett üzleteink parkolóiban bevezetjük az egy órás időtartam feletti fizetős parkolást” - írták a közleményben. Azonban azt is hangsúlyozták, hogy a Penny vásárlói számára – a vásárlást igazoló blokk felmutatásával – az egy órás limitet meghaladó időtartam esetén is díjtalan a várakozás.

A díjfizetős parkolókban több helyen is – így például a parkoló és az üzlet bejáratánál – kihelyezték az erre vonatkozó információs táblákat.

Azoknál a boltoknál pedig, ahol továbbra is ingyenes a parkolás, kihelyezték a magánterületre vonatkozó autó-elvonatás táblát. Erre szerintük azért van szükség, hogy elejét vegyék az otthagyott roncsautók elszaporodásának, hiszen ezek is foglalják a helyeket a vásárlók elől.

„A Penny, ahogyan eddig is, jelen helyzetben és ezután is a vásárlói igényeit tartja elsődlegesen szem előtt. Ennek érdekében minden olyan bejelentést, panaszt is kivizsgál, ami a vásárlók parkolási lehetőségeit veszélyezteti.

Amennyiben egy adott üzletnél indokolttá válik az ingyenes parkolás időbeni szabályozása, abban az esetben a vállalat fontolóra veszi a korlátozás lehetőségeit”

- írták. Azonban azt is hozzátették, hogy jelenleg nem tervezik, hogy bármelyik másik, környékbeli üzletük parkolójánál bevezetik az időkorlátos parkolási rendszert.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Csak mi vagyunk fiúk, és úgy húsz prostituált van rajtunk kívül” – Újabb beszélgetés került elő Schadl György és bizalmasa között
Schadl György R. Róbertet több korábbi beszélgetésben nevezte Gazdámnak vagy Gazdinak, és hallhatóan nagyon szoros viszony volt közöttük.

Link másolása

Újabb izgalmas beszélgetés látott napvilágot, amit a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és bizalmasa folytatott telefonon – írja a Blikk.

Schadl György R. Róbertet több korábbi beszélgetésben nevezte Gazdámnak vagy Gazdinak, és hallhatóan nagyon szoros viszony volt közöttük. A legutóbb megjelent beszélgetés kifejezetten pikáns részleteket is tartalmazott.

Schadl György: Halló! Jókor?

R. Róbert: Tart még a parti, ugye?

Schadl György: Nem jössz le?

R. Róbert (nevetve): Nem szeretnék.

Schadl György: Figyelj, itt ülünk öten, mindenkit ismersz, a két Marci, az A. meg a L. T.

R. Róbert: Igen?

Schadl György: Csak mi vagyunk fiúk, és úgy húsz prostituált van rajtunk kívül. Nem jössz le?

R. Róbert: Nem elég a húsz prostituált? Kell még egy?

A Blikk szerint Schadl és R. között évekre visszamenő barátság volt, különböző problémás ügyekben (adóhatósági eljárások, felnőttképző iskola működési engedélye) működtek együtt, jó pénzért.

A korrupciós ügy nyomozása is egy vállalkozó miskolci adóügyének „elrendezéséből” indult ki. A munka elvégzéséért több tízmillió forintot reméltek:

R. Róbert: Vannak új anyagaid, voltak az ügyvédnél.

Schadl György: Jaj istenem. (nevet) Szomorú leszek?

R. Róbert: Ja, nem tudsz szomorú lenni. Most hogy tudsz szomorú lenni? Máma ott voltak. Gondolom, onnan hívogattak.

Schadl György: Volt valami?

R. Róbert: Hozzák fel holnap Pestre nekem.

Schadl György: Annyit mondtak, hogy gáz vagy nem gáz?

R. Róbert: Nem gáz, nincs semmilyen gáz.

Schadl György: Tedd már meg, hogy megkérdezed azért!

R. Róbert: Megkérdeztem, de nem az… Tudod, ami ott keletkezik, azt megkapod. Mert raj vagyok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Te csak hús vagy nekünk, semmi több” – hatalmas a fejetlenség, gyakran a saját tüzérségük is lövi az orosz katonákat
Az orosz tisztek a mozgósított katonák szemébe mondják, hogy egyszerűen nem léteznek, ágyútölteléknek tekintik őket.

Link másolása

„Elképzelésem sincs, hogyan éltem túl. A csapatomból én vagyok az egyetlen, aki nem halt meg” – mondta Ivánnak az orosz-ukrán háborút megjárt barátja, aki az Andrej álnevet használja. A két férfi telefonbeszélgetését a Szabad Európa angol nyelvű kiadása idézte, amiből kiderül, hogy embertelen állapotok uralkodnak az orosz hadseregben.

A telefonbeszélgetés hét percig tartott március 13-án, Andrej közvetlenül a frontról hívta barátját. Iván elmondása szerint még soha életében nem hallott olyan rettegést valakinek a hangjában, mint akkor.

A férfi egy 300 fős zászlóalj tagja volt, akiket a Donyeck környéki kis falu, Avdijivka elfoglalására vezényeltek ki. A művelet azonban nem járt sikerrel, a több száz orosszal rövid idő alatt végeztek az ukránok.

Andrej elmondása szerint a frontvonalak nagyon közel, 100-150 méterre vannak egymástól. A helyzetet nehezíti, hogy szerinte nemcsak a katonák, hanem a tüzérek sem állnak a helyzet magaslatán, ugyanis gyakran a sajátjaikat lövik az oroszok.

„Feltételezéseim szerint a tüzérek is csak mozgósított srácok lehettek, akik azt sem tudják, hogyan használják a fegyvereket. Valami egészen biztosan nincs rendben” – mondta a túlélő, akinek kitüntetést is ígértek, de csak azon járt az esze közben, hogy valahogyan túlélje azt a „húsdarálót”.

A bevetés során a zászlóalj semmilyen támogatást nem kapott, egyszerűen a puskájukkal küldték őket a harcba. Nem volt fedőtűz, nem biztosítottak orvosi csapatot, így sokan a sebesülésekbe haltak bele a csatamezőn heverve. Csak a könnyebb sérülteket mentették ki, a többieket egyszerűen ott hagyták. A parancsnokok attól tartottak, hogy nehézfegyvereket veszíthetnek, ezért nem is adtak az egységnek semmit.

A tisztek nyíltan a szemükbe mondták:

„Te csak hús vagy nekünk, semmi több. Felejtsd el beígért a kitüntetéseket és jutalmakat. Egyszerűen nem létezel.”

Nem a csodával határos módon megmenekülő Andrej története az egyetlen, ami azt sugallja, hogy Moszkva kellő felkészítés nélkül, hiányos felszereléssel küldi frontra a katonákat. Egy szibériai nő férje a kórházból telefonálva azt mesélte, hogy 25 fős csapatát még március 1-jén egy nyílt mezőre vitték a donyecki szakadárok, majd minden támogatás nélkül egyszerűen ott hagyták őket.

„Még csak körül sem tudtak nézni, amikor már lőtték őket” – mondta a nő a lapnak. A csapat tagjai órákon át menekültek, miközben folyamatosan tűz alatt voltak. A férfi két másik katonáról tud, aki túlélte a bevetést, a többiek vagy meghaltak vagy eltűntek.

A Kreml hivatalosan 6000 elesett orosz katonát ismer el a háború tavaly februári kezdete óta, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet. Nyugati elemzők szerint az elesett vagy megsebesült orosz katonák száma megközelítheti a 200 ezret.


Link másolása
KÖVESS MINKET: