News here
hirdetés

HÍREK

A kormánypártiak közel kétharmada is EU-párti, többségük az eurót is bevezetné

Az ellenzéki szavazók pedig ennél is nagyobb arányban támogatják az uniós tagságot és az euró bevezetését.

Link másolása

hirdetés

Nagy többségben vannak az EU-pártiak Magyarországon, az emberek kétharmada az eurót is bevezetné – derült ki a Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung kutatásából, amelyet pénteken mutattak be Budapesten – írja a Telex.

A kutatásban résztvevők közel harmada (32%) az uniós támogatásokat kötötte az Európai Unióhoz. A második leggyakoribb asszociáció, amelyet szintén a válaszadók egyharmada (31%) nevezett meg, az uniós tagsághoz kötött előnyök, mint „az erő, a szabadság, a boldogság, a lehetőségek széles palettája, a közös célok vagy a bizalom” voltak.

A negatív asszociációk között volt a szuverenitás korlátozása (21%), az ideológiai, gazdasági, jogi nyomás, valamint a migráció (utóbbi jelentősége azonban csökkent a három évvel ezelőtti kérdőívhez képest). Míg 2019-ben a magyarok a migrációt tartották az EU-s tagság legnagyobb hátrányának, addig ma már ezt jóval kevesebben látják súlyos gondnak.

A megkérdezettek 70 százaléka mondta, hogy az Unió legfontosabb előnye az általa biztosított források és a gazdasági fejlődés lehetősége. A második legtöbbet emlegetett előny a külföldi munkavállalás és tanulás lehetősége (32%), a harmadik pedig a tagállamok közötti szabad mozgást lehetővé tevő Schengeni egyezmény (25%).

A válaszadók 16 százaléka azt emelte ki, hogy mai napig nem valósult meg a felzárkózás az „európai” életszínvonalhoz, és nagyok a gazdasági egyenlőtlenségek a tagországok között.

hirdetés

A megkérdezettek 50 százaléka egyetértett a kormány által sokszor hangoztatott „a brüsszeli bürokraták rá akarják erőltetni a magyar emberekre az akaratukat” állítással, míg 42 százalékuk nem.

A magyarok közel fele (49%) nevezhető egyértelműen EU-pártinak. Az EU-val szemben semlegesek 6 százalékot tesznek ki, az euroszkeptikusok pedig 12 százalékot.

A kormánypárti szavazók 61 százaléka támogatja az EU-tagságot, 17 százalékuk kilépne, 22 százalékuk pedig bizonytalan a kérdésben. Eközben az ellenzékiek 86 százaléka EU-párti, 4 százalékuk kilépés-párti, és 10 százalékuk bizonytalan.

Az euró bevezetését a magyar társadalom kétharmada (64%) támogatná. Ez 7 százalékpontos emelkedés 2019-hez képest (57%). Az ellenzők aránya ezzel párhuzamosan 34 százalékról 27 százalékra csökkent. A Fidesz-KDNP szavazóinak az 58 százaléka, és a pártnélküliek 56%-a is támogatná az euró bevezetését. Az ellenzékiek 73 százaléka van a közös uniós fizetőeszköz bevezetése mellett.

Érdekes adat, hogy a felmérés szerint a magyarok jobban bíznak az uniós intézményekben, mint a hazaiakban. A megkérdezettek fele bízik az Európai Unió Bíróságában (50%), és 46 százalék az Európai Parlamentben, míg a magyar bíróságokban csak 37, a magyar parlamentben pedig 35 százaléknyian bíznak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Havi 24 millió forintot keres a Puskás Akadémia iráni támadója
Sahab Zahedi az orosz-ukrán háború miatt költözött Magyarországra, ahol hosszabbított csapatával.

Link másolása

hirdetés

A labdarúgó NB I. egyik, ha nem a legjobban fizetett játékosává lépett elő Sahab Zahedi az ukrán tribuna.com értesülései szerint, amiről itthon a Blikk adott hírt.

A lap Viktor Vacko újságíró nyilatkozatát idézi, aki részleteket árult el a perzsa támadó magyarországi szerződéséről. A szakértő úgy fogalmazott: „Sahab a Puskás Akadémia történetében rekordot jelentő szerződést kapott, az egyik legnagyobbat a magyar labdarúgásban”.

Zahebi közel 800 ezer eurót (320 millió forint) fog keresni ebben a szezonban, ez több mint 60 ezer euró (24 millió forint) havonta.

A Zorja Luhanszktól érkezett 26 éves Sahab Zahedi az orosz–ukrán háború után igazolt hazánkba, és az elmúlt idényben 8 mérkőzésen 4 gólt szerzett a felcsúti együttesben, ami nem kimagasló eredmény egy csatártól. A német Transfermarkt által 1 millió euróra (400 millió forint) értékelt támadóra szüksége van a hazai bajnokságban bronzérmes klubnak, mert a Puskás július 21-én már nemzetközi kupameccset játszik. Az Európa-konferencialigában a portugál Vitória SC-hez látogat két hét múlva a csapat.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Lemondott az egészségügyi és a pénzügyminiszter Nagy-Britanniában, veszélyben a kormány
Alakul a kormányválság: mindkettejük bizalma megrendült Boris Johnsonban.

Link másolása

hirdetés

Lemondott kedden Rishi Sunak brit pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter; mindketten a kormányfő, Boris Johnson iránti bizalmuk megrendülésével indokolták döntésüket.

A BBC szakértője, Chris Mason úgy fogalmazott: „Aminek ma este tanúi vagyunk – percről percre a szemünk előtt lejátszódva – az a kormány esetleges összeomlása.”

A lap egy másik politikai szerkesztőjének, Nick Wattnak pedig Johnson egyik legközelebbi szövetségese azt nyilatkozta:

„Holnap ilyenkor mindennek vége lesz. Egyetlen miniszterelnök sem élheti túl két magas rangú miniszter ilyen lemondását.”

A liberálisok és a Munkáspárt vezetői már fel is szólították Johnsont a lemondásra. A Labour elnöke, Keir Starmer azt mondta: „Egyértelmű, hogy ez a kormány most összeomlik.”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Ha azt hitted, már nem lesz rosszabb: a 410 forintot nyaldossa az euró estére
A magyar fizetőeszköz egyetlen nap alatt 1,2 százalékot veszített értékéből.

Link másolása

hirdetés

A magyar forint fekete napja a mai – nem túlzás ezt állítani, hiszen azok után, hogy napközben rekordon, 405 forinton állt egy euró, estére újabb, vaskos történelmi mélypontot ért el a magyar fizetőeszköz. Ugyanis

délutánra 409 forint fölé emelkedett az árfolyam.

Ez 1,2%-os gyengülést jelent a magyar deviza szempontjából mindössze egy nap alatt, miközben a régióban a lengyel zloty árfolyama 0,6%-kal csökkent, a cseh korona pedig stagnált. A háború kitörése óta a forint 14,5%-kal gyengült az euróval szemben, miközben a lengyel zloty 4,5%-kal, a cseh korona pedig csak egy százalékkal – írja a Porfolio.hu.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Minden nap elönti a szennyvíz Monorierdő utcáit
A lakók tehetetlenek, a vízügy szerint túlterhelt a csatornarendszer, a polgármester jogi érdekképviseletben gondolkozik.

Link másolása

hirdetés

Hónapok óta szinte naponta tör fel a szennyvíz a Pest megyei Monorierdőn.

A vízügyi cég szerint túlterhelt a rendszer, mivel másfélszer annyian laknak most a településen, mint amikor a csatornarendszer kiépült.

Egyesével mennek a problémás helyekre a szippantós autóval, de lassan haladnak, mert nincs elég emberük. A polgármester jogi érdekképviseletet akar létrehozni, mert egyre többen panaszkodnak neki

„Akár késő este, vagy csak másnap jönnek a hibát elhárítani és addig nem tudnak fürödni, nem tudják lehúzni a mellékhelyiséget, áldatlan állapotok is ki szoktak alakulni”

– mondta el az RTL Híradójának Szente Béla.

Az RTL Híradó riportja Monorierdőről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: