News here

HÍREK

A katások 80 százaléka el fog tűnni az IPOSZ elnöke szerint

Biztosan sokan visszaéltek a katázással, de ezzel a változtatással túllőttek a célon - mondta Németh László.

Link másolása

Aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni - mondta a 24.hu-nak az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Németh László

egyetlen pozitív dolgot tudott csak mondani, hogy akikre kitalálták a katát, azon kisvállalkozások egy része mégis bent maradhat,

illetve, hogy egyedül a taxisok számlázhatnak majd nem magánszemélyeknek is.

Az IPOSZ elnöke emellett számtalan kérdéssel és példával érzékeltette, hogy mi a gond azzal, hogy (a taxisok kivételével) csak magánszemélyeknek számlázhatnak a jövőben a katázók.

 • Hogyan fogja a kistelepülésen működő pékség ezután megjavíttatni az autóját a katás autószerelőjével?
 • A katás kulcsmásoló ki fogja írni szeptembertől, hogy mivel nem adhat számlát nem magánszemélynek, ezért nem szolgál ki például szállodákat, irodaházakat, önkormányzatokat, stb?
 • Mi lesz azzal a cipésszel, aki egy faluban vagy kisvárosban már nem tudott annyit keresni, hogy megéljen a cipőjavításból, elment dolgozni valahova, de nem főállású katásként még javított cipőket?
 • Mi lesz az építőiparban, ha nem lehet majd a katás boltból venni két szerszámnyelet, ha az van a legközelebb, és gyorsan kell, mert eltörött?
 • Az építőipari vállalkozások jó része pedig kiesik a katázásból, hiszen a zömük nemcsak magánszemélyeknek dolgozik, hanem önkormányzatoknak, intézményeknek, másik cégnek alvállalkozóként.

  Németh László arra is emlékeztetett, hogy a kata bevezetése előtt már felvetődött, hogy katás számlát nem fogadhatnak be vállalkozások, de aztán ez a finomhangolás során ez mégis lehetővé vált.

  „Miért térünk vissza ehhez az ötlethez? Vagy ennyire meg akarják szüntetni a katát?”

  - tette fel a kérdést az IPOSZ elnöke.

  Német azt is problémának látja, hogy évközi lesz a változtatás, holott arról volt szó, hogy csak januártól élne. Így a kizárással érintett katás vállalkozásoknak most a nyár közepén, szinte azonnal kell megváltoztatniuk mindent, hogy szeptembertől tovább tudjanak dolgozni.

  Arra is kitért, hogy feleslegesnek tartják, hogy a tervezet 18 millió forintra emelné árbevételi határt, hiszen aki csak a lakosságnak szolgáltat, annak szerinte nem fogja meghaladni az éves számlázása az eddigi 12 millió forintot.

  „Biztosan sokan visszaéltek a katázással, de ezzel a változtatással túllőttek a célon”

  – összegezett az IPOSZ elnöke.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  Itt a nagy bejelentés: megszűnik a benzinársapka, kedd 23 órától lép életbe
  Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt Mol-vezér jelentette be. 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.
  MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
  2022. december 06.


  Link másolása

  Kedd este 21:45-kor küldték ki a meghívót a szerkesztőségeknek a Kormányzati Tájékoztatási Központból arról, hogy 22:30-kor kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér. A szerkesztőségek 14 percet kaptak a regisztrációra.

  Mindenki azt tippelte, hogy a benzinárstopról lesz szó.

  Gulyás Gergely ezt mondta: "Bekövetkezett, amitől tartottunk, a hétfőn életbelépett uniós olajszankció mindenki számára érzékelhető zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában"

  A Mol tájékoztatta a kormányt, hogy import nélkül nem tudja ellátni az ország üzemanyag-ellátását. A kormány ezért a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

  Teljes leürülés alakult ki a töltőállomások negyedén, elképesztő problémák alakultak ki az ellátás körül – mondja Hernádi, a Molnál még ilyen nem volt. Az elmúlt napok forgalma az elmúlt évi duplája volt majdnem. 871 nagykereskedelmi rendelést nem tudtak kielégíteni. A Mol eddig bírta.

  Két perccel Gulyás bejelentése után meg is jelent a közlöny, mely szerint a rendelet 23 órától lép életbe.

  Rövid távon is lesz hatása a benzinárstop eltörlésének, egy-másfél hónapon belül állhat helyre a stabilitás – mondta Hernádi.

  Hernádi bejelentette a piaci árakat is: a Mol-kutakra vonatkozó irányadó ár 641 Ft/liter a benzin és 699 Ft/liter a dízel mostantól.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  NATO-főtitkár: Már 2021 őszén tudtuk, hogy Putyin támadni fog, Magyarország is értesült erről
  Jens Stoltenberg megerősítette, hogy február elején valóban beszélt Orbán Viktorral a kormányfő moszkvai látogatása után, de ekkor már nem volt újdonság neki az, amire a miniszterelnök figyelmeztette.

  Link másolása

  Magyarország NATO-ban és a háborúban betöltött szerepéről kérdezte a Partizán YouTube-csatorna a NATO-főtitkárát Brüsszelben egy interjú keretében. Jens Stoltenberg meglehetősen diplomatikus válaszokat adott, például elmondta, hogy a magyar kormány részt vállalt a különféle támogatásokból, elfogadta a szankciókat is elfogadta, és sok menekültet is befogadott.

  Arra a kérdésre, hogy maradéktalanul elégedett-e Magyarország eddigi szerepvállalásával, azt válaszolta, hogy nem akarja rangsorolni a szövetség tagországait. Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország Törökország mellett az egyetlen olyan NATO-tag, amelyik még nem ratifikálta Svédország és Finnország tagságát, a főtitkár csak annyit mondott, számít rá, hogy Magyarország és Törökország is mihamarabb megteszi ezt.

  A Partizán alapítója, Gulyás Márton felidézte, hogy Orbán Viktornak rossz megérzései voltak a február elejei, Vlagyimir Putyinnal való moszkvai találkozója után. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott, hogy bár az orosz elnök nem mondta neki, hogy támadásra készül, de ő látta, hogy baj van. Állítása szerint fel is hívta a NATO főtitkárát, hogy figyelmeztesse erre. Stoltenberg az interjúban megerősítette, hogy valóban beszélt a kormányfővel.

  „Ekkor a NATO-tagok már teljes bizonyossággal tudták, hogy Putyin Oroszországa meg fogja támadni Ukrajnát. A közös hírszerzésünk értesült erről még 2021 őszén. Az egész világot figyelmeztettük, beleértve a NATO-tagokat Putyin megszállási terveiről és a hatalmas katonai készülődésről. Ez az információ tehát minden országnak a birtokában állt, fel voltunk készülve Putyin támadására”

  - mondta.

  Hozzátette, hogy szerinte helytelen lenne részleteznie a közte és Orbán között történt beszélgetést. Arra azért utalt, hogy számára nem volt meglepetés az, amit a miniszterelnök mondott neki, hiszen már 2021 őszén tisztában voltak azzal, hogy Putyin támadásra készül.

  A főtitkár azt is elmondta, hogy szerinte téves gondolat az, hogy a NATO tervezett keleti bővítése provokálta ki az orosz támadást. Úgy véli, ez az elképzelés azon a feltételezésen alapul, hogy Oroszországnak jogában áll dönteni a szomszédos országok sorsáról. Hangsúlyozta, hogy Oroszország indította a háborút, miatta áll fenn ez a helyzet Európában, ami a hidegháború óta a legveszélyesebb. A konfliktust pedig az okozza, hogy Putyin nem hagyja, hogy Ukrajna eldöntse, milyen úton járjon.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Újabb térképen láthatod, hol tudsz tankolni az országban
  A folyamatosan frissülő oldalon bárki megoszthatja az aktuális tapasztalatait.

  Link másolása

  Az egyre súlyosbodó üzemanyaghiány miatt már különböző fórumokon és csoportokban próbálják az autósok megosztani egymással a híreket és a még elérhető benzin és gázolaj lelőhelyét.

  A Totalcar portál is készített már egy élő hírfolyamot és egy folyamatosan változó térképet, amelyen percről percre, illetve ahogy ők írják, "cseppről cseppre" nyomon lehet követni, hogy hol kapható vagy épp nem kapható üzemanyag.

  Megjelent egy hasonló térkép a Benzinkút.info oldalon, amely egy közösségi benzinkút-információs adatbázis. Itt bárki megjelölheti az aktuális tapasztalatait a térképen.

  A zöld jelzés azt jelenti, hogy az adott benzinkúton minden kapható, a sárga a hiányos készletet jelöli, a piros pedig azt, hogy minden üzemanyag kifogyott. Ahol szürke jelzést látsz, ott egyelőre még nincs adat.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Civil ruhás rendőrök tepertek le egy 16 éves fiút egy debreceni plázában
  Kétmillió forintot akart kicsikarni 20 éves társával egy férfitól, mindkettejüket elkapták.

  Link másolása

  16 éves zsarolót kaptak el civil ruhás rendőrök egy debreceni plázában - számolt be róla az RTL Híradó.

  Amikor a kamasz meglátta, hogy érte jöttek, megpróbált elfutni, de a rendőrök leteperték, majd a földön megbilincselték.

  A fiatal a gyanú szerint egy zsaroló, aki 2 millió forintot akart kicsikarni társával egy férfitól. Öt napja beszéltek meg találkozót vele a forgalmas bevásárlóközpontba, mert azt remélhették, hogy a tömegben feltűnés nélkül átadja nekik a pénzzel teli borítékot az áldozat. Azt viszont nem tudták, hogy már november óta figyelték őket a nyomozók.

  Azt, hogy pontosan mivel zsarolták a férfit, a rendőrök nem árulták el, csak azt, hogy a 20 éves budapesti fiú ötlete volt az egész. Őt a fővárosban bérelt lakásában fogták el. Azt nem tudni, hogy milyen kapcsolatban állt társával és a megzsarolt férfivel.

  A két fiatalt gyanúsítottként hallgattak ki, majd őrizetbe vették őket. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek. A 16 éves fiú szabadlábon lehet a tárgyalásig, társa viszont nem hagyhatja el az otthonát engedély nélkül. Akár nyolc év börtönt is kaphatnak, ha elítélik őket.

  Az RTL Híradó riportja:

  Link másolása
  KÖVESS MINKET: