News here
hirdetés

HÍREK

A katások 80 százaléka el fog tűnni az IPOSZ elnöke szerint

Biztosan sokan visszaéltek a katázással, de ezzel a változtatással túllőttek a célon - mondta Németh László.

Link másolása

hirdetés

Aki most katás, azoknak a nyolcvan százaléka meg fogja szüntetni a katát és átmegy átalányadózásba, esetleg más adózási formába, ha egyáltalán továbbra is akar majd vállalkozni - mondta a 24.hu-nak az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke. Németh László

egyetlen pozitív dolgot tudott csak mondani, hogy akikre kitalálták a katát, azon kisvállalkozások egy része mégis bent maradhat,

illetve, hogy egyedül a taxisok számlázhatnak majd nem magánszemélyeknek is.

Az IPOSZ elnöke emellett számtalan kérdéssel és példával érzékeltette, hogy mi a gond azzal, hogy (a taxisok kivételével) csak magánszemélyeknek számlázhatnak a jövőben a katázók.

 • Hogyan fogja a kistelepülésen működő pékség ezután megjavíttatni az autóját a katás autószerelőjével?
 • A katás kulcsmásoló ki fogja írni szeptembertől, hogy mivel nem adhat számlát nem magánszemélynek, ezért nem szolgál ki például szállodákat, irodaházakat, önkormányzatokat, stb?
 • Mi lesz azzal a cipésszel, aki egy faluban vagy kisvárosban már nem tudott annyit keresni, hogy megéljen a cipőjavításból, elment dolgozni valahova, de nem főállású katásként még javított cipőket?
 • Mi lesz az építőiparban, ha nem lehet majd a katás boltból venni két szerszámnyelet, ha az van a legközelebb, és gyorsan kell, mert eltörött?
 • Az építőipari vállalkozások jó része pedig kiesik a katázásból, hiszen a zömük nemcsak magánszemélyeknek dolgozik, hanem önkormányzatoknak, intézményeknek, másik cégnek alvállalkozóként.

  Németh László arra is emlékeztetett, hogy a kata bevezetése előtt már felvetődött, hogy katás számlát nem fogadhatnak be vállalkozások, de aztán ez a finomhangolás során ez mégis lehetővé vált.

  „Miért térünk vissza ehhez az ötlethez? Vagy ennyire meg akarják szüntetni a katát?”

  - tette fel a kérdést az IPOSZ elnöke.

  hirdetés

  Német azt is problémának látja, hogy évközi lesz a változtatás, holott arról volt szó, hogy csak januártól élne. Így a kizárással érintett katás vállalkozásoknak most a nyár közepén, szinte azonnal kell megváltoztatniuk mindent, hogy szeptembertől tovább tudjanak dolgozni.

  Arra is kitért, hogy feleslegesnek tartják, hogy a tervezet 18 millió forintra emelné árbevételi határt, hiszen aki csak a lakosságnak szolgáltat, annak szerinte nem fogja meghaladni az éves számlázása az eddigi 12 millió forintot.

  „Biztosan sokan visszaéltek a katázással, de ezzel a változtatással túllőttek a célon”

  – összegezett az IPOSZ elnöke.  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk

  Címlapról ajánljuk


  hirdetés
  HÍREK
  Sokan kiakadtak Orbán szerdai bejelentésén: „Mindjárt a végeredményt mondhatta volna, pár milliárdot megspórolhatnánk”
  Nagy bejelentést ígért a miniszterelnök, de csak azt derült ki, hogy a kormány elfogadta a Fidesz-frakció javaslatát az újabb nemzeti konzultációról.

  Link másolása

  hirdetés

  Nagy bejelentést lengetett be Orbán Viktor a Facebook-oldalán a szerdai kormányülést követően. Később fel is került egy videó a miniszterelnök oldalára, amelyben tudatta:

  a kormány elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, így nemzeti konzultációt indítanak a háborús szankciókról.

  Orbán a videóban azt is elmondta, hogy a kabinet elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak a kormányülésen. Szerinte ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért.

  A nemzeti konzultációról, az abban szereplő kérdésekről azonban egyelőre nem árult el részleteket.

  A Facebook-bejegyzése alatt több hozzászóló is szóvá tette, hogy ennél azért komolyabb bejelentésre számított.

  „Most komolyan ez volt a nagy bejelentés? Inkább mindjárt a végeredményt mondhatta volna, oszt jó napot. Pár milliárdot spóroltunk volna!”

  hirdetés

  „Hát, ezért a bejelentésért érdemes volt visszatartani a levegőt. De sebaj, a forint már a bejelentés bejelentésére is esett, nyugodtan lehet ezzel szórakozni.”

  „Erre vártunk? Ez a nagy bejelentés? Inkább emeljük a béreket, a megemelt energia és élelmiszer árakhoz viszonyítva.”

  „Hajrá, dobjunk ki még pár milliárdot az ablakon!”

  Bár egyelőre az újabb konzultáció költségei sem ismertek, sokan már most úgy látják, hasznosabban is lehetne költeni az erre szánt pénzt.

  „Euró 413, dollár 430, állami kifizetések leállítva, és a te legfontosabb dolgod, hogy milliárdokat költs arra, hogy konzultáljunk az általad megszavazott szankciók eltörléséről.”

  „Konzultálj saját zsebből. A semmiről.”

  „Újabb pénzkidobás! Ennyi pénzből körülbelül 4 iskolát ki lehetne fűteni egész télen megyénként!”


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  hirdetés
  HÍREK
  Iskolaösszevonások, 30 perces órák, hol délelőtt, hol délután tanuló diákok Debrecenben
  Hat hónapra szól az összeköltözés, ami rövidített órákkal és váltott munkarenddel is jár.

  Link másolása

  hirdetés

  A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) energetikai válságterve alapján több iskolát is összevonnak a fűtési szezon idejére, összesen hat hónapra.

  A DSZC egyik oktatója arról értesítette a debreciner.hu-t, hogy összesen nyolc iskolát fog érinteni a költöztető átszervezés az energetikai válságtervezet szerint. Ezek a következők:

  - az Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola a Péchy Mihály Építőipari Technikumba,

  - a Baross Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium az Irinyi János Technikumba,

  - a Bethlen Gábor Közgazdasági Technikum a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumba,

  hirdetés

  - a Kreatív Technikum pedig a Beregszászi Pál Technikumba költözik.

  Összesen három iskola működik majd az eddig megszokott rendben: a Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Vegyipari Technikum, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola.

  Az összeköltözésben érintett intézményekben emellett a délelőtti és délutáni munkarendet is hetente cserélik majd. A délelőtti tanítás 7 óra 30 perctől 12 óra 35 percig, a délutáni pedig 13 órától 18 óráig tart, miközben az órák 30 percesre rövidülnek. Az új rend várhatóan október 3-tól 2023. március 31-ig tart.

  A lap forrása szerint a költözés nem érinti majd az iskolák műhelyeit.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  A Rovatból
  hirdetés
  Orbán bejelentette: nemzeti konzultációt indít a kormány a háborús szankciókról
  A szerdai kormányülésen elfogadták a Fidesz kezdeményezését. A kormányfő már most a részvételre buzdít.

  Link másolása

  hirdetés

  Orbán Viktor bejelentette: a kormány a szerdai ülésén elfogadta a Fidesz-frakció kezdeményezését, így

  nemzeti konzultációt indítanak a háborús szankciókról.

  A miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videójában elmondta, hogy a kormány elsősorban az energiaárak kérdésével foglalkoztak a kormányülésen.

  „Az energiaszankciókat Brüsszel ráerőltette a tagállamokra, és azóta az energiaárak az égben vannak. Amikor ez megtörtént, Brüsszelben azt ígérték, hogy a szankciók véget vetnek a háborúnak, és jobban fognak fájni az agresszornak, mint az Európai Unió tagállamainak. Ehelyett ma valójában Európa minden polgára szankciós felárat fizet az energiáért.”

  A kormányfő mindenkit arra kér, hogy mondja el a véleményét a konzultáción erről a kérdésről, "mert csak közös fellépéssel tudunk véget vetni az energiaárak emelkedésének".

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Bezár a tanuszoda, a sportcsarnok és a múzeum is, karácsonyi díszkivilágítás sem lesz Makón az energiaválság miatt
  A közvilágítást is ritkítanák. A polgármester azt mondta, hogy az önkormányzatnak többszörösen magas számlákat kell fizetnie.

  Link másolása

  hirdetés

  Az energiaválság miatt megszorításokról döntött hétfüli ülésén a makói önkormányzat: télre bezár sportcsarnok, a múzeum és a látványraktár, ritkítanák a közvilágítást és növelik az önkormányzati lakások bérleti díját - derül ki a promenad24.hu beszámolójából.

  A tudósítás szerint Farkas Éva Erzsébet polgármester az intézkedések ismertetése közben azt mondta, hogy számos területen jelentős többletköltség jelentkezett. Júniusban már döntöttek arról, hogy felfüggesztik a kifejezetten önkormányzati költségből megvalósuló fejlesztéseket, illetve bizonyos támogatásokat. Vissza tudták állítani a tanévkezdési támogatást, december 31-g a közétkeztetésben a 25 százalékos emelést az önkormányzat átvállalja. Ahogy a polgármester fogalmazott:

  havi rendszerességgel a pénzügyi helyzetet felülvizsgálva igyekeznek a felfüggesztett támogatásokat biztosítani, ha tudják.

  Farkas Éva Erzsébet azzal indokolta a megszorításokat, hogy az önkormányzatnak többszörösen magas számlákat kell fizetnie. A városvezető azt is hozzátette, hogy

  a válságkezelő intézkedések mellett a kötelező feladatellátást és alapszolgáltatásokat biztosítják,

  az intézkedési tervet pedig szakemberek javaslatai alapján állították össze.

  Többek között ezeket az intézkedéseket javasolják:

  hirdetés
 • Az önkormányzat 2022. szeptember 12-én polgármesteri utasítást adott ki az intézményeknek a fenntartásukban lévő épületek energiacsökkentésére.
 • Az önkormányzati intézmények dolgozóinak sorsáról még egyeztetnek a jövő héten, a megbízási szerződések felülvizsgálatát is kérték.
 • Az MVM-től a közvilágítás mérséklésére javaslatot kért az önkormányzat. Az MVM hivatalos állásfoglalása a díszvilágítás lekapcsolását javasolják október 3-tól. Nem lesz karácsonyi díszkivilágítás sem.
 • Ritkítanák a városban a közvilágítást is, de erről még várják az MVM javaslatát.
 • Novembertől 10,20 százalékkal emelik az önkormányzati lakások bérleti díját. Az üzlethelyiségek bérleti díjai nem változnak.
 • A fűtési időszakban szünetel a Korona Konferencia Központ. Október 3-tól bezár a múzeum és látványraktár, a Hagymatikumban a tanuszoda és a 33 méteres kültéri medence, október 11-től szünetelni fog a sportcsarnok is. A jégpálya se nyit ki.

  A javaslatokat tartalmazó napirendi pontot 7 igen, 2 nem, egy tartózkodással fogadták el.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: