News here
hirdetés

HÍREK

A karlendítés gyanújába került jobbikos alpolgármester elmegy a Holokauszt Központba

Farkas Péter Barnabás a zsidószervezet kérésére nyilvánosan is elutasította a szélsőséges nézeteket és kész elmenni a Páva utcába.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a jobbikos Farkas Péter Barnabás alpolgármester 2018-ban Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban járt, és felkereste a szomszédos Katowice város történeti múzeumát is. Ekkor Chorzów és Ózd húszéves testvérvárosi kapcsolatát ünnepelték egy találkozóval. Az eseményről Ózd város honlapja is beszámolt. A hivatalos fotókon kívül készült még egy, amin Farkas egy illusztrációként elhelyezett épületrész előtt áll, amin zsidóellenes feliratok vannak. Amikor a kép készült, éppen náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot mutatott be.

A politikus később azt mondta, hogy "a képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni".

Farkas Péter Barnabás a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indult az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében.

Az ügy kapcsán a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön felszólította Farkast, hogy utasítsa el a szélsőséges eszméket nyilvánosan, és látogasson el a Holokauszt Dokumentációs Központba - írja a Telex.hu.

hirdetés

Az alpolgármester a közösségi oldalán reagált. Azt írja:

"A MAZSIHISZ mai sajtóközleménye, amelyben engem látogatásra hív a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, véleményem szerint példaértékű a magyar közéletben, mivel általában nem ilyen gesztussal szoktak reagálni Magyarországon.

A meghívást megtisztelőnek tartom, és a legnagyobb örömmel elfogadom, és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogattam meg, ahol az ominózus kép készült. Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem.

Ezért nem esik nehezemre azokat kijelenteni, amelyeket a MAZSIHISZ közleménye kér tőlem, sőt örülök, hogy erre lehetőséget kapok. Ahogy az általam idézett, és valamennyiünk által elfogadott Jobbik Elvi Nyilatkozat deklarálja: „Elutasítjuk a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket.” Ennek szellemében jelentem ki tehát, hogy nem számítok a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasítok mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben.

Még egyszer örülök, hogy erre lehetőséget kaptam, és a meghívóim által pontosított időpontban ott leszek a Páva utcai Holokauszt központban".

Az MSZP az eset után közéletből való távozásra szólította fel a politikust, és az őt támogató pártokat is arra hívta fel, hogy álljanak el a közös jelöléstől. Ezt a Momentum meg is tette.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
24.hu: A taxis áremelés után a társaságok is megemelték a tagsági díjat
Korán örültek a budapesti taxisok a lap szerint. A Főtaxinál havi 40 ezerrel emelkedhet a tagsági díj.

Link másolása

hirdetés

Hétfőtől emelkedtek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő.

A 24.hu szerint azonban nem sokáig örülhettek ennek a sofőrök, a lap szerint több fővárosi taxitársaság egyúttal megemelte a tagdíj összegét, vagy tervezik az emelést.

„Azért szerettünk volna tarifaemelést, mert mindenki belőlünk él. Most, hogy megkaptuk, gyorsan el is veszik egy részét. Pedig ez nekünk szólt”

– nyilatkozta egy budapesti taxis a lapnak.

A 24.hu információi szerint a Főtaxi közel havi 40 ezer forinttal emelte meg a tagdíjat, vagyis azt az összeget, amiért a sofőr a társaságnál dolgozhat. A vállalat nem erősítette meg ezt az összeget, de nem is cáfolta.

hirdetés

Azt írták, hogy „az utaskiszolgálás hatékonysága érdekében a Főtaxi új prémium tagdíjrendszert vezet be”, hozzátéve, hogy „a taxis franchise partnereink május 23-tól a heti átlagos fuvarszámok teljesítésével automatikus jóváírást kapnak a következő heti tagdíjból”.

A Főtaxi szerint „a prémium rendszer lehetővé teszi, hogy a kiemelt időszakokban és viszonylatokban végzett szolgáltatás ellentételezéseként partnereink akár a korábbinál alacsonyabb tagdíjat fizethessenek”.

A lap szerint a City Taxinál kisebb mértékben, havi 10 ezer forinttal nőtt a tagdíj. Keresték a céget, de az nem reagált a megkeresésükre a cikk megjelenéséig.

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke konkrét emelésekről nem tud, de információi szerint több társaság is tervezi a tagdíjak növelését.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ilyen a harc testközelből: egy lövészárokból, tűzharc közben készített videót egy ukrán katona
A felvételen látható, hogyan lőnek és dobnak gránátot az ellenségre, és hallani lehet a folyamatos fegyverropogás és bombázás hangjait.

Link másolása

hirdetés

Lassan harmadik hónapja dúlnak a harcok Ukrajnában. Február óta számos képet és videót láthattunk már a lerombolt ukrán városokról, tömegsírokról, óvóhelyeken bujkáló ártatlan emberekről és az orosz és ukrán csapatok harcairól. Most azonban egy egészen egyedülálló felvételt osztott meg a Nexta hírcsatorna a Twitteren.

A videót egy ukrán katona készítette egy lövészárokban, ahol társaival húzta meg magát egy tűzharc közben. A háttérben fegyverropogások és bombázások hangjait lehet hallani szinte folyamatosan. Láthatjuk azt is, ahogy a katonák lehúzzák a fejüket egy közeli lövés hallatán, és azt is, ahogy újratöltik a fegyverüket és lőnek.

A kamera többször is megremeg egy-egy robbanástól, egyszer pedig el is sötétül, miután a felvételt készítő eszköz eldől. A visszaállítása után felvette, ahogy a katonákra sűrű füst ereszkedik, majd az egyikük egy kézigránát vesz a kezébe és eldobja. Ezután néhány másodpercre csend lett, de a harc nem állt le, pár pillanattal később újra hallatszik a fegyverropogás hangja.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Kövér László: Az Európai Unió egy lehetetlen küldetés
A házelnök arról is beszélt, szerinte valójában egy amerikai-kínai háború zajlik.

Link másolása

hirdetés

„Európa nemzetállamainak és az EU vezetését is egy olyan politikai garnitúra tagjai vették át, akiknek sem szellemi képességeik, sem morális tartásuk alapján nem lenne ott a helyük, csak gyenge utánzataik elődeiknek” – mondta Kövér László a Hír Tv Bayer show című műsorában.

A házelnök szerint „Európa eszménye és valósága között még soha nem tátongott akkora szakadék, mint napjainkban.” Ezért azt gondolja, hogy

az Európai Unió "egy lehetetlen küldetés".

Majd arról beszélt, hogy

egy Európai Egyesült Államoknak csak formálisan lenne Brüsszelben a központja, valójában Amerika érdekeit szolgálná. Hozzátette, nem geostratégiai elemző, de számára úgy tűnik, történelmi sérelmeik miatt számolnának le Oroszországgal, de ez „nem fog sikerülni, vagy ha sikerülni fog, akkor olyan árat fognak fizetni, amilyet nem szeretnének”.

Szerinte ugyanis egy hatodikos-hetedikes diák szellemi szintjén is fel lehet fogni azt, hogy „az orosz-ukrán háború valójában egy amerikai-kínai háború, amelyben az Egyesült Államok célja az, hogy Európát leválassza egy nagyobb földrajzi, eurázsiai egységről”.

A választási eredmény kapcsán az ellenzékről azt mondta: „Na végre, azt kapták, amit megérdemeltek. (…) Akkorát estek arcra, mint az ólajtó, és ez már járt nekik”. Hozzátette: a fideszeseknek azonban nem szabad belefeledkezniük az örömködésbe, mert ahogy Orbán Viktor is megfogalmazta a győzelmi beszédében, egy világ fogott össze ellenük.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Márki-Zay Péter pártot alapít
„Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is” – fogalmazott Márki-Zay.

Link másolása

hirdetés

„Létrehozzuk a civilek pártját” – írta Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán hétfő reggel.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint azért alapítanak pártot, mert „a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és az általa képviselt civilek nagyon sok hátrányt szenvedtek a választások során az ellenzéki együttműködésben amiatt, hogy az érdekeiket nem tudtuk egy párton keresztül érvényesíteni.”

„Egy olyan jobbközép irányultságú néppártot építünk, amelyben ott vannak a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is”

– írta.

Hozzátette, örülnek neki, ha sok szakember és politikus melléjük áll, de azt szeretnék, ha a fiatalokra épülne a párt. A pártalapítással kapcsolatban május végén, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tisztújítása után tud részleteket mondani.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: