HÍREK

A GVH is vizsgálja, hogy miért nem fizet a Booking.com a szállásadóknak egy hónapja

A vállalkozók egy részét a csőd fenyegeti, mert a kiadásaikat viszont folyamatosan fizetni kell. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége egyelőre nyugalomra int.

Link másolása

Nyugtalanító hírről számolt be a spabook.net.

Több, mint egy hónapja nem fizet a booking.com internetes szállásfoglaló rendszer szállásadó ügyfeleiknek.

Az üzleti modell nagyjából a következő: a világ minden részén lévő szállásadók (panziók, pár kiadó apartmannal rendelkező kisvállalkozók, de akár nagy szállodák is) szerződnek a nagy céggel, amely a bevált szállásfoglaló rendszerét és nevét adja az üzlethez. A vendég vagy az oldalon mindjárt fizet is, ekkor a cég később átutalással vagy virtuális kártyaszámlára utalással teljesít, vagy amennyiben a vállalkozó maga intézi a pénzügyeket, a booking.com a jutalékról állít ki számlát.

Nyár elején viszont a cég arról értesítette ügyfeleit, hogy

rendszerén informatikai karbantartást végeznek, ezért a kifizetések e hó végére csúsznak, azaz július 24-re. Azonban az időpont elmúlt, de pénz még nem érkezett.

Ez az anomália kizárólag azokat a szállásadókat érinti, akik folyószámlájukra várják a korábban a Booking felületén befizetett pénzt.

Az internetes fórumokon világszerte írják a vállalkozók, hogy elmaradtak a kifizetések, tehát a jelenség globális. A türelmetlenebb szállásadók a cégük esetleges csődjétől tartanak.

Hogy csőd lehet-e a leállás mögött, a Spabook is elveti. Arra alapozzák (többek között) érvelésüket, hogy ilyen esetekben megfigyelhető, hogy már a csődről szóló hírek előtt is kis mértékben megindul lefele az árfolyam, amit a (szigorúan tiltott, de teljesen ki nem küszöbölhető) bennfentes kereskedés okoz, azaz az a jelenség, hogy akiknek biztos információjuk van a várható csődről (bennfentesek), időben megszabadulnak részvényeiktől, ami az árfolyam esését okozza. Azonban a Booking.com árfolyama

kifejezetten jó passzban van, legutóbb például 1,7%-os emelkedést produkált.

Mivel azonban a nagy szállodák rendben megkapják a járandóságukat, amit a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége részéről Flesch Tamás elnök is megerősített, így valószínűbb, hogy a gond simán technikai természetű. Flesch Tamás szerint viszont nem mindegy, hogy a szállásadók pár százalékát, vagy túlnyomó többségét érinti-e ez a leállás, mert,

amennyiben általános a jelenség, „akkor nagyon nagy baj lenne”.

Emellett azonban nyugalomra int, szerinte a Booking.com egy komoly cég.

Szállásadók topikjai a cég hivatalos oldalán (gépi fordítás angolról)

Azonban egy hónapot finanszírozni csak a tartalékokból sok vállalkozásnál már nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható. Ugyanis, amellett, hogy az adóhivatal azonnal sorban áll a pénzéért, más kiadásokkal sem lehet várni, elég csak a rezsire, takarításra, adott esetben az alkalmazottak bérére és járulékaira gondolni.

Amit azonnal fizetni kell

áfa

turisztikai hozzájárulás

Booking részére a jutalékszámla

rezsi számla

ingatlankezelő díja (akinek van)

takarítás, kertész díja

mosodai díj

fogyóeszközök pótlása

bekészítések költsége

alkalmazottak bére

szálláshelyre ingatlanra felvett hitel

bérelt ingatlan esetén bérleti díj

(forrás: spabook.net)

Amikor egy ilyen helyzet előáll, elsőrendűen fontos a kommunikáció. A szállásadók szerint azonban a Booking itt sem jeleskedik.

A cég ügyfélszolgálata a sablonválaszokon túl érdemi felvilágosítással, segítséggel nem szolgál.

Megkérdeztük a Gazdasági és Versenyhivatalt (GVH), ilyen helyzetben mit tudnak tenni. Elmondták, hogy

az ügyben panaszeljárás van folyamatban, a GVH vizsgálja az ügy részleteit, és indokolt esetben fellép a magyar szállásfoglalók és szállásadók érdekében.

Az ügyben érintett szállásfoglalók és szállásadók figyelmét a GVH arra hívta fel, hogy a magánjogi típusú (szerződés-értelmezési, elszámolási stb.) jogviták kezelésére elsősorban a szolgáltatóval egyeztetve (panaszt benyújtva), békéltetőtestület útján, illetve bírósági úton van lehetőségük.

Arra is emlékeztettek, hogy versenyhatóság már egyszer sikeresen fellépett a Booking.com üzemeltetőjével szemben 2020 tavaszán több vonatkozásban is, amikor jogsértőnek találta a cég honlapján folytatott, fogyasztókkal szembeni kereskedelmi gyakorlatot. A GVH akkor

minden idők legmagasabb hazai fogyasztóvédelmi bírságát, 2,5 milliárd forintot szabott ki a portál holland üzemeltetőjére,

amelynek emellett módosítania kellett a jogsértőnek bizonyult gyakorlatán is.

Hogy miért nyár közepén kellett ezt az informatikai karbantartást elvégezni, szerettük volna megtudni magától a cégtől is, de kérdéseinkre láthatóan csak gépi válasz érkezett:

„Köszönjük érdeklődését, alább olvashatja hivatalos nyilatkozatunkat:

Sajnálattal halljuk, hogy egyes partnereink nehézségekkel szembesülnek, és sürgősen dolgozunk a kifizetések újraindításán, amelyek a tervezett rendszerkarbantartás miatt késedelmet szenvedtek. Megerősíthetjük, hogy a kifizetések feldolgozása megtörtént, így azok hamarosan partnereinknél lehetnek.”

A kérdések, melyekre kíváncsiak lettünk volna:

- Mi az oka a további késedelemnek az eredetileg kitűzött határidőhöz képest?

- Milyen kompenzációt tudnak nyújtani partnereiknek?

- Miért kellett informatikai karbantartást végezni a turisztikai szezon közepén?

- Mi garantálja, hogy ilyen anomália nem fordulhat elő újra?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Fideszes államtitkár és miniszter rokona a szentesi gyilkosság gyanúsítottja
Farkas Sándort testvére révén fűzik rokoni szálak a gyilkosság gyanúsítottjához. A fideszes képviselő nyilatkozott is a történtekről.

Link másolása

Farkas Sándor fideszes képviselő, agrárminisztériumi parlamenti államtitkár és Nagy István agrárminiszter helyettesének rokonát keresi a rendőrség a szentesi gyilkosság miatt – derül ki a csongrádi cs3.hu cikkéből. A lap megkereste Farkast, aki – mint idézik – azt nyilatkozta:

„Mivel a tragédia a József Attila utcához közel történt, még aznap este átadtuk a rendőrségnek a Fidesz iroda biztonsági kameráinak a felvételeit, amelyeken látszódik az utca egy része, remélem tudtuk segíteni a nyomozást. Habár testvérem révén rokoni szál fűz a feltételezett elkövetőhöz, nem tudok többet, mint a közvélemény. Bízom a rendőrség munkájában, hogy mielőbb megtalálják az elkövetőt és tettének megfelelő ítéletben részesítik! Osztozom az áldozat családjának a gyászában!”

Csütörtökön délután érkezett bejelentés a rendőrség ügyeletére arról, hogy egy holttestet találtak az egyik szentesi utcán. Az áldozat egy 52 éves nő, akit otthona előtt gyilkoltak meg. A megalapozott gyanú szerint egy 21 éves férfi követte el a gyilkosságot, akit jelenleg is keresnek:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Cseh Katalin Facebook-posztja alatt őrjöngött, ezért felfüggesztették a nyíregyházi kórház szülész főorvosát
A Momentum EP-képviselője a közösségi oldalán, hogy a pártjuk az UEFA-hoz fordul, hogy megakadályozza a Gazprom Fradi-szponzorációját. Erre reagált a szülész-nőgyógyász elképesztő hozzászólásokkal.

Link másolása

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórház egyik szülész-nőgyógyászának, dr. Kornafeld Jánosnak nagyon nem tetszett Cseh Katalin momentumos EP-képviselő pénteki, Gazpromról szóló Facebook-posztja, ezért teljesen kikelt magából a bejegyzés alatti kommentek között - vette észre a Telex.

Cseh arról írt még a múlt héten, hogy a Momentum az UEFA-hoz fordul, hogy megakadályozzák a Gazprom Fradi-szponzorációját.

"Levélben szólítjuk fel az UEFA elnökét, hogy tegyen lépéseket Putyin újabb befolyásolási kísérletének megakadályozására! Eddig tartott: európai nyomásra az orosz kémbankból sikerült kilépnünk, Orbán Viktor most a Fradin keresztül engedné vissza Putyinékat."

- írta a Momentum EP-képviselője a közösségi oldalán, ahol több brutális kommentet is hagyott a nyíregyházi főorvos.

„Édesmama pedig tegyen lépéseket, hogy a vaginádon keresztül fordítson ki,s s úgy húzzon a s saját nyakadbaromarc'...ha már nem szopta le inkább édespapát...anno!”

- írta kommentben a szülész-nőgyógyász, majd egy másik hozzászólásban azt írta, hogy

„Tudtam volna szakszerüen használni a kedvenc játékodat,a botmixert is esetedben...akár 9 hónapos magzati korodban is…”

A kommenteken teljesen felháborodtak a kórház vezetői is.

„Etikai és morális kérdéseket is felvetnek az inkriminált kommentek, így intézményünk vezetése Etikai Bizottsághoz fordul, hogy tisztázza, milyen események állhatnak a bejegyzés mögött, beleértve azt az esetet is, hogy valaki visszaélhetett-e az említett orvos profiljával.A vizsgálat lezárultáig az érintett orvost felfüggesztettük”.

- írták válaszukban a Telexnek.

Cseh Katalin pedig azt mondta a lapnak, hogy szerinte az orvosi szakmának elvileg az emberség és a jó szándék lenne az alappillére. „Ebben a kommentben nem túl sok ilyet tudtam felfedezni, de hát ez van. Ez az ő lelkiismeretének a kérdése”

– válaszolta a lapnak Cseh Katalin.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Dobrev Klára: ököllel vertek egy DK-s jelöltet, mentőt kellett hívni
Aláírásgyűjtés közben támadtak a párt képviselőjelöltjére Jászapátiban. Dobrev Klára online sajtótájékoztatón mondta el a részleteket.
FM. Kép: Facebook - szmo.hu
2024. április 29.


Link másolása

Megtámadták a Demokratikus Kolaíció (DK) képviselőjelöltjét Jászapátiban – írja közleményében a párt. Mint részletezik, április 28-án vasárnap egy férfi a nyílt utcán esett az éppen ajánlásokat gyűjtő Ungvári Istvánra.

„Az Orbán-rendszer már nemcsak esetenként, hanem a választási kampány szerves részeként, az ország egész területén hajlandó politikai erőszakot alkalmazni”

– áll a közleményben. A párt szerint Ungvárit már napok óta fenyegetették, ami végül odáig fajult, hogy támadója ököllel olyan erővel mért ütést a képviselőjelölt fejére, hogy mentőknek kellett őt kórházba szállítani.

Dobrev Klára a közlemény kiadása után online sajtótájékoztatójában arról beszélt: minden egyes hasonló eset csak erősíti a pártot abban a meggyőződésben, hogy a mostani rendszernek buknia kell.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Megint változik az üzemanyagok ára – mutatjuk, mennyit kell fizetni szerdától
Néhány forinttal kevesebbet kell fizetni majd a benzinért és a gázolajért. Ez még nem az a csökkentés, amit a kormány akar kieszközölni a kutaknál.

Link másolása

Szerdán a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is csökken, írja a holtankoljak.hu.

Bruttó 3-3 forinttal kerül majd kevesebbe mindkét üzemanyag beszerzési ára, így a hét közepén az alábbi átlagárakat tapasztalhatjuk a kutakon:

A kormány a hetekben nagy nyomást helyet a kutakra, hogy csökkentsék áraikat. Legutóbb a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arról, hogy ha a kereskedők önként nem csökkentik az üzemanyagok szintjét, akkor „a kormány lépni fog”. Ez egyes hírek szerint az ársapkák visszatérését is jelenthetik.

Link másolása
KÖVESS MINKET: