News here
hirdetés

HÍREK

„A feltorlódott testek megtöltötték a folyosót” – oltásellenesek is nehezítik a rettenetes járványhelyzetet Romániában

A CNN friss bukaresti tudósításában megrázó képeket láthatunk a járvány miatt kialakult katasztrofális helyzetről. És még nem látszik a vége.

Link másolása

hirdetés

"Ez könyörtelen - könyörtelen", sóhajtott Claudiu Ionita nővér, aki a bukaresti egyetemi kórház hullaházában egy hordágy előtt állt. Minden hordágyon egy testet helyeznek el egy fekete műanyag zacskóban.

A hullaház 15 holttest befogadására alkalmas, de a CNN látogatásának napján 41-et új halott érkezett. A feltorlódott testek megtöltötték a folyosót, miközben jajveszékelés visszhangzott a hullaházban. Egy nőt éppen beengedtek, hogy utoljára láthassa apját.

A Bukaresti Egyetemi Kórház a román főváros legnagyobb Covid-19-es betegeket kezelő egészségügyi intézménye, a járvány negyedik hullámával küzd, amely az eddigi legrosszabb.

"Soha nem gondoltam volna, amikor elkezdtem ezt a munkát, hogy valami ilyesmit fogok átélni" - mondta Ionita. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen katasztrófa történhet, hogy egész családokat küldünk a sírjukba."

Több emelettel feljebb az összes ágy, foglalt, kivéve egyet. Egy nővér lepedőt cserél az üres ágyon, mert az, aki elfoglalta, már a hullaházban fekszik.

Romániában az egyik legalacsonyabb a védőoltások aránya, a lakosság alig 36%-át oltották be, annak ellenére, hogy az ország oltási kampánya tavaly decemberben jól indult.

hirdetés
Az egészségügyi dolgozók és a tisztviselők ezt az alacsony oltási arányt számos tényezőnek tulajdonítják, beleértve a hatóságok gyanúját, hogy a mélyen gyökerező vallási meggyőződések és a közösségi médián keresztül növekvő téves információk okozhatják a látványos elakadást.

Amikor a 32 éves Dr. Alexandra Munteanu megérkezett szolgálatra Bukarest egyik oltási központjába egy éjszakai kórházi műszak után, úgy találta, hogy a részvételi arány alacsony. "Sok orvos van, magamat is beleértve, akik Covid-betegekkel dolgozunk, és megpróbáljuk elmondani az embereknek, hogy ez a betegség valóban létezik" - mondta.

Az ország egyik leghangosabb oltásellenese Diana Sosoaca, a román szenátus tagja. Számos nyilvános megnyilvánulása közül az egyikben megpróbálta megakadályozni, hogy az emberek belépjenek egy vakcinaközpontba az ország északkeleti részén lévő választókerületében. "Ha szereted a gyerekeidet, hagyd abba az oltásokat" - mondja a Facebook-oldalán közzétett videoklipben. "Ne öld meg őket!"

A Romániában kínált vakcinákat széles körben tesztelték gyermekeknél való használatra, és biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak, de ez nem akadályozta meg őt és másokat abban, hogy rémhíreket terjesszenek a közösségi médiában és a helyi televízióban.

A tisztviselőket és az egészségügyi személyzetet elkeserítette, hogy a közszereplők olyan sokat tettek erőfeszítéseik aláásása érdekében.

"Nézze meg a valóságot", mondta Dr. Valeriu Gheorghita ezredes, egy katonai orvos, aki a nemzeti oltási kampányt vezeti. "Az intenzív osztályaink tele vannak betegekkel. Sok új esetünk van. Sajnos naponta több száz haláleset történik. Tehát ez a valóság. Az elhunyt betegek több mint 90%-a be nem oltott."

A Bukaresttől északkeletre fekvő Suceava megyében a legalacsonyabb az oltási arány az országban.

Itt a központi kórház vezetője, Dr. Alexandru Calancea (40) beszél a régió sajátosságairól, ahol született és felnőtt.

"Ez a megye nagyon vallásos. Ez egy olyan terület, amely erős vallási hagyományokkal rendelkezik, és sok a vallásos ember. [...] Nagyon kevés pap van a vakcina mellett, és én határozottan tudom, hogy a többség oltásellenes. Bizonyítékunk van a kórházból olyan betegektől, akik ugyanabból a vallási közösségből származnak, ahol papjuk vagy lelkészük azt tanácsolta nekik, hogy ne oltassák be magukat.

Suceava mellett, Bosanci faluban egy ilyen lelkész egyben a falu polgármestere is. Neculai Miron az ország egyik leghangosabb oltásellenes közéleti személyisége.

"Nem ellenezzük az oltást, de ellenőrizni akarjuk, hogy eloszlathassuk az aggodalmainkat, mert sok mellékhatása volt" - mondta a CNN-nek. "Nem gondoljuk, hogy a vakcina összetevői biztonságosak lennének. Ez nem egy biztonságos vakcina."

Az ilyen vidéki falvakban a szegénység és az oktatás hiánya, valamint a helyi vezetők személyes befolyása és a hagyományos vallási meggyőződés halálos kombinációt hozhat.

A helyi pünkösdista lelkész, Dragos Croitoru azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nincs tudomása a Covid-19 okozta halálesetekről a plébánián. "Itt a templomban nem volt olyan eset, hogy koronavírusos betegek lettek volna. Nulla százalékos a halálozási arányunk, nem ismerek senkit, aki meghalt volna koronavírusban itt a plébániánkon. És azt hiszem, amit látok, nem pedig abban, amit hallok" – mondta.

A Bosancitól mintegy 10 percre lévő suceavai temető egyik sarka tele van frissen ásott sírokkal. A temető kápolnájában éppen istentisztelet zajlik. A kápolna mögötti dombon gyászolók gyűlnek össze temetésre. A közelben egy másik sír készül.

Az egyes új sírok fölötti fakeresztek nem jelzik a halál okát, így nem világos, hogy hányan haltak meg a vírusban. Egy férfi, aki az egyik síron dolgozott, azt mondta, hogy az utóbbi időben eltemetett emberek száma sokkal magasabb volt a szokásosnál.

A bukaresti egyetemi kórház hullaházában egy orvos szöget vert egy fából készült koporsóba. Egy kollégája fertőtlenítőszerrel permetezte a koporsót.

Azok számára, akik Covidban halnak meg, nem engedélyezett a nyitott koporsós temetés.

"A vakcina jelenti a különbséget élet és halál között" - mondta Ionita, a nővér. "Az embereknek ezt meg kell érteniük. Talán az utolsó órában meg kell érteniük ezt."

Azok számára, akik az előtte lévő fekete hullazsákokban vannak, már túl késő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Meghalt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa
A népszerű tihanyi étterem tulajdonosa 47 évesen hunyt el.

Link másolása

hirdetés

47 éves korában meghalt Járosi Tamás ingatlanfejlesztő, a tihanyi Malackrumpli étterem tulajdonosa - közölte a család a Facebookon egy bejegyzésben, amit az Index vett észre.

"Csak ülünk szótlanul, már szavak sincsenek. Tamás itthagyott minket, túl jó volt ő erre a világra. Minden búcsú egy kis halál, és mi, akik szerettük őt, most kicsit maghaltunk. A legfurcsább a semmi, hogy lehet többé sose lenni? Szeretünk" - olvasható a Járosi Tamás Facebook-oldalán megosztott posztban.

A Malackrumpli bisztró 2013 nyarán nyitott meg először Járosi Tamás tulajdonában, az akkor még létező Biobalaton termelői piac részeként Balatonfüreden. Céljuk elsősorban a piac üzemeltetése és ezzel együtt a saját minősített biogazdaságuk (www.fekete-barany.hu) támogatása volt. Ám a nagy lelkesedéssel és szerény infrastruktúrával rendelkező gerillaétterem nagyon hamar és rendkívül zajos sikert aratott.

"Felkapott és bizonyos szempontból túl is tolt a média bennünket, özönlöttek a vendégek. A szezon végével be kellett zárnunk és a következő évben már csak nagy nehézségek árán tudtunk újból megnyitni. Gerillák voltunk, csak jót főzni akartunk, de változott a világ és változni kellett nekünk is (a második évben már nem volt jó poén, hogy nincs megfelelő árnyékolás a teraszon…). Ezért minden évben valami újat kellett kitalálnunk a régi értékek megtartása mellett, tanulnunk, fejlődnünk és invesztálnunk kellett folyamatosan" - olvasható a Malackrumpli oldalán.

hirdetés

Járosi Tamással 2015-ben készítettünk interjút a Fekete Bárány Manúfaktúráról, itt olvashatod el:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Jakab Péter: Utálok bejönni a Parlamentbe, mert tele van szar emberrel
A jobbikos politikus videóban beszélt arról, miért kell leváltani a jelenlegi kormányt, miközben végigsétált az Országházon.

Link másolása

hirdetés

Jakab Péter júniusban lemondott a Jobbik elnöki pozíciójáról, de maradt a pártban. Ennek ellenére a lemondása óta már a saját logóját és szlogenjét használja a Facebook-oldalán.

Most ismét egy videóval jelentkezett a Parlamentből, és rögtön ezzel indított:

"Ez a hely itt a Parlament, ahová utálok bejönni. Méghozzá azért, mert tele van szar emberrel"

Majd folytatta a képviselőtársai ekézését:

"Némelyik 32 éve itt ül, de soha nem lett jobb, mindig csak rosszabb. Mondjuk egyvalamire még ők is jók: lehet őket szembesíteni az igazsággal, aztán vagy felébred a lelkiismeretük, vagy kuka. Hát a többségük az utóbbi kategóriába tartozik, ezért is kell őket leváltani, hogy végre jobb hely legyen ez az ország - megérdemli."

Eközben végigkövethetjük, ahogy rockos zenei aláfestés és a kamera kíséretében a folyosón sétál, majd megérkezik az ülésteremhez, ahol megnézte, "kik lógnak". Szerinte a lógósoknál csak azok a képviselők voltak rosszabbak, akik bementek a Parlamentbe "hazudozni magas bérekről meg jó életszínvonalról".

Ezután arról beszélt, hogy "mindannyiunknak könnyebb lenne, ha olyan emberek vezetnék ezt az országot, akik ismerik is a magyar valóságot". Ehhez szerinte ki kell menni a nép közé, ezért ő ezt is fogja tenni.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Viharral jön a hidegfront: zivatarok és felhőszakadás miatt is riasztást adtak ki
Kedden még többfelé kánikula lesz, van, ahol másodfokú riasztás van érvényben a hőség miatt.

Link másolása

hirdetés

Kedden egy hidegfront hatására gyakrabban megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és több tájegységünkön kialakulhatnak záporok, zivatarok, nagyobb számban a Dunántúlon és késő délutántól a keleti, északkeleti tájakon - írja az Időkép.

Élénk, több helyen erős, zivatarok idején viharos lökések kísérik az északnyugati szelet. Délután 24-37 fok várható, keleten, délkeleten lesz a legmelegebb, nyugaton, északnyugaton már jelentősen visszaesnek a maximumok.

Az Országos Meteorológiai szolgálat keddre

zivatveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést,

felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszpérm és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést,

hőség miatt Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokú, Békés, Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú riasztást adott ki.

hirdetés

Szerdán eleinte a Dunától keletre fordulhat elő még több helyen eső, zápor, helyenként zivatar, a Dunántúlon már csak néhol, több napsütés is itt várható. Gyakran erős lökések kísérhetik az északias szelet. Hajnalban 15-21, délután 25-31 fokot mérhetünk.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, helyenként egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél élénk, északnyugaton erős lesz. A maximumok 25 és 30 fok között alakulnak.

Pénteken és a hétvégén is gyakran feltámadhat a szél.

Sok lesz a napsüótés, de időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol futó záporok is kialakulhatnak. A hajnalok frissek lesznek, délutánonként 25-30 fok várható.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Videó: így lopják az oroszok a gabonát a megszállt ukrán területekről
Hajókba pakolják a Krím-félszigeten, innen török kikötőkbe, majd végül Szíriába kerül a búza.

Link másolása

hirdetés

Oroszország a Krímen keresztül folyamatosan szállítja ki Ukrajnából a lopott ukrán gabonát Törökországba - ezt állítják a Szabad Európa ukrán kiadásának oknyomozó újságírói műholdfelvételek alapján.

A videójukban bemutatott felvételek szerint az oroszok a nemrég megszállt

Herszon, illetve Zaporizzsja megyékből kamionokkal szállítják el a gabonát a Krím-félszigeten található Szevasztopol kikötőjébe.

Itt aztán hajókra rakodják és török kikötőkbe viszik, ahonnan végül Szíriába kerül.

A Szabad Európa szerint a hátterében az állhat, hogy Szíria egy hete elismerte a két szakadár Kelet-Ukrajnai régió, Luhanszk és Donyeck függetlenségét, elsőként az ENSZ államai közül.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: