News here
hirdetés

HÍREK

„A feltorlódott testek megtöltötték a folyosót” – oltásellenesek is nehezítik a rettenetes járványhelyzetet Romániában

A CNN friss bukaresti tudósításában megrázó képeket láthatunk a járvány miatt kialakult katasztrofális helyzetről. És még nem látszik a vége.

Link másolása

hirdetés

"Ez könyörtelen - könyörtelen", sóhajtott Claudiu Ionita nővér, aki a bukaresti egyetemi kórház hullaházában egy hordágy előtt állt. Minden hordágyon egy testet helyeznek el egy fekete műanyag zacskóban.

A hullaház 15 holttest befogadására alkalmas, de a CNN látogatásának napján 41-et új halott érkezett. A feltorlódott testek megtöltötték a folyosót, miközben jajveszékelés visszhangzott a hullaházban. Egy nőt éppen beengedtek, hogy utoljára láthassa apját.

A Bukaresti Egyetemi Kórház a román főváros legnagyobb Covid-19-es betegeket kezelő egészségügyi intézménye, a járvány negyedik hullámával küzd, amely az eddigi legrosszabb.

"Soha nem gondoltam volna, amikor elkezdtem ezt a munkát, hogy valami ilyesmit fogok átélni" - mondta Ionita. "Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen katasztrófa történhet, hogy egész családokat küldünk a sírjukba."

Több emelettel feljebb az összes ágy, foglalt, kivéve egyet. Egy nővér lepedőt cserél az üres ágyon, mert az, aki elfoglalta, már a hullaházban fekszik.

Romániában az egyik legalacsonyabb a védőoltások aránya, a lakosság alig 36%-át oltották be, annak ellenére, hogy az ország oltási kampánya tavaly decemberben jól indult.

hirdetés
Az egészségügyi dolgozók és a tisztviselők ezt az alacsony oltási arányt számos tényezőnek tulajdonítják, beleértve a hatóságok gyanúját, hogy a mélyen gyökerező vallási meggyőződések és a közösségi médián keresztül növekvő téves információk okozhatják a látványos elakadást.

Amikor a 32 éves Dr. Alexandra Munteanu megérkezett szolgálatra Bukarest egyik oltási központjába egy éjszakai kórházi műszak után, úgy találta, hogy a részvételi arány alacsony. "Sok orvos van, magamat is beleértve, akik Covid-betegekkel dolgozunk, és megpróbáljuk elmondani az embereknek, hogy ez a betegség valóban létezik" - mondta.

Az ország egyik leghangosabb oltásellenese Diana Sosoaca, a román szenátus tagja. Számos nyilvános megnyilvánulása közül az egyikben megpróbálta megakadályozni, hogy az emberek belépjenek egy vakcinaközpontba az ország északkeleti részén lévő választókerületében. "Ha szereted a gyerekeidet, hagyd abba az oltásokat" - mondja a Facebook-oldalán közzétett videoklipben. "Ne öld meg őket!"

A Romániában kínált vakcinákat széles körben tesztelték gyermekeknél való használatra, és biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak, de ez nem akadályozta meg őt és másokat abban, hogy rémhíreket terjesszenek a közösségi médiában és a helyi televízióban.

A tisztviselőket és az egészségügyi személyzetet elkeserítette, hogy a közszereplők olyan sokat tettek erőfeszítéseik aláásása érdekében.

"Nézze meg a valóságot", mondta Dr. Valeriu Gheorghita ezredes, egy katonai orvos, aki a nemzeti oltási kampányt vezeti. "Az intenzív osztályaink tele vannak betegekkel. Sok új esetünk van. Sajnos naponta több száz haláleset történik. Tehát ez a valóság. Az elhunyt betegek több mint 90%-a be nem oltott."

A Bukaresttől északkeletre fekvő Suceava megyében a legalacsonyabb az oltási arány az országban.

Itt a központi kórház vezetője, Dr. Alexandru Calancea (40) beszél a régió sajátosságairól, ahol született és felnőtt.

"Ez a megye nagyon vallásos. Ez egy olyan terület, amely erős vallási hagyományokkal rendelkezik, és sok a vallásos ember. [...] Nagyon kevés pap van a vakcina mellett, és én határozottan tudom, hogy a többség oltásellenes. Bizonyítékunk van a kórházból olyan betegektől, akik ugyanabból a vallási közösségből származnak, ahol papjuk vagy lelkészük azt tanácsolta nekik, hogy ne oltassák be magukat.

Suceava mellett, Bosanci faluban egy ilyen lelkész egyben a falu polgármestere is. Neculai Miron az ország egyik leghangosabb oltásellenes közéleti személyisége.

"Nem ellenezzük az oltást, de ellenőrizni akarjuk, hogy eloszlathassuk az aggodalmainkat, mert sok mellékhatása volt" - mondta a CNN-nek. "Nem gondoljuk, hogy a vakcina összetevői biztonságosak lennének. Ez nem egy biztonságos vakcina."

Az ilyen vidéki falvakban a szegénység és az oktatás hiánya, valamint a helyi vezetők személyes befolyása és a hagyományos vallási meggyőződés halálos kombinációt hozhat.

A helyi pünkösdista lelkész, Dragos Croitoru azonban ragaszkodott ahhoz, hogy nincs tudomása a Covid-19 okozta halálesetekről a plébánián. "Itt a templomban nem volt olyan eset, hogy koronavírusos betegek lettek volna. Nulla százalékos a halálozási arányunk, nem ismerek senkit, aki meghalt volna koronavírusban itt a plébániánkon. És azt hiszem, amit látok, nem pedig abban, amit hallok" – mondta.

A Bosancitól mintegy 10 percre lévő suceavai temető egyik sarka tele van frissen ásott sírokkal. A temető kápolnájában éppen istentisztelet zajlik. A kápolna mögötti dombon gyászolók gyűlnek össze temetésre. A közelben egy másik sír készül.

Az egyes új sírok fölötti fakeresztek nem jelzik a halál okát, így nem világos, hogy hányan haltak meg a vírusban. Egy férfi, aki az egyik síron dolgozott, azt mondta, hogy az utóbbi időben eltemetett emberek száma sokkal magasabb volt a szokásosnál.

A bukaresti egyetemi kórház hullaházában egy orvos szöget vert egy fából készült koporsóba. Egy kollégája fertőtlenítőszerrel permetezte a koporsót.

Azok számára, akik Covidban halnak meg, nem engedélyezett a nyitott koporsós temetés.

"A vakcina jelenti a különbséget élet és halál között" - mondta Ionita, a nővér. "Az embereknek ezt meg kell érteniük. Talán az utolsó órában meg kell érteniük ezt."

Azok számára, akik az előtte lévő fekete hullazsákokban vannak, már túl késő.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Büszkén posztol fakivágásokról és az ellenzőkön élcelődik Trombitás Kristóf kormánypárti publicista
Hiszen a fák csak a „bolsiknak” fognak hiányozni logikája szerint.

Link másolása

hirdetés

Alaposan felbosszantotta kommentelőit Trombitás Kristóf. A Pesti Srácok munkatársa. Az M5 állami kultúrcsatornán korábban melegeket gyógyítani akaró kormánypárti publicista sajátos módon védte meg a kormány tűzifatörvényét, aminek lényege, hogy nagyon megkönnyítették a fák kivágását, akár védett területeken is. A törvény ellen számos környezetvédelmi civil szervezet tiltakozott, pénteken tüntetést is tartottak a visszavonásáért.

Ha azonban civilek tiltakoznak a kormány intézkedése ellen, ott általában megjelenik Trombitás, és élcelődik vagy gyalázkodik az ellenzőkkel szemben. Nem történt ez máshogy most sem, azonban ezúttal sok jobboldali és kormánypárti ember haragját is magára vonta.

„Ma megyek fákat kivágni. És ami a legjobb, hogy minden fejszecsapásnál felsír egy bolsi”

– írta pénteki posztjában, majd hamarosan kitett egy képet is, amin valaki – jól láthatóan nem ő – egy fát vág ki.

hirdetés

A hozzászólások között szokatlanul kevés támogatót találni, felháborodottat és jó pár agresszívet annál inkább.

Ne legyen ennél nagyobb örömöd az életben, tiszta szívből kívánom!

Nem kell bolsinak lenni ahhoz, hogy ellenezzük a tarvágást, főleg a nemzeti parkokban.

Pont úgy nézel ki, mint akinek volt már szerszám a kezébe.

Éljen! Végre valaki! Tegyük élhetetlenné az országot! Legyen több füst a lakóhelyeken! Csökkenjen az életminőség, csökkenjen az átlagéletkor! Hajrá Fidesz, én így szeretlek!

És van aki ezt még like-olja is... durva! Hát hogy akartok ti így előre menni?!?

Még tuskónak sem lennél jó! Amit fölaprítanak!!!

Ha egy normális világban élnénk, olyan emberek, mint ez a Trombitás gyerek, két opcióból választhatna... kényszerzubbony örökre vagy eutanázia. Nagy szerencséjére egy beteg emberiség él egy beteg világban, így nem hogy szabadon élhet, még luxus módban is...

Ilyen és ehhez hasonló kommenteket kap főleg bejegyzései alatt Trombitás. Akad néhány olyan hozzászóló is, aki bevallottan jobboldaliként is ellenzi az erdőirtásoknak zöld utat adó törvényt:

„Nemcsak ők... én is. És egy csónakban evezünk. Ez nem szerencsés döntés”

– írja egyikük.

Korábban két város – az ellenzéki vezetésű Miskolc és a fideszes Cser-Palkovics András vezette Székesfehérvár – is megtiltotta, hogy a város gondozásában álló erdőkben fákat vágjanak ki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Teli tankkal induljanak útra a jövő héten – javasolják a benzinkutasok a független töltőállomások leállása miatt
A kis kutak zárva lesznek, a nagyoknál emiatt hatalmas forgalomra lehet számítani, nem kizárt a készletek kiürülése sem.
Fotó: Alexander Fox / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 13.


Link másolása

hirdetés

Teli tankkal induljanak útnak a jövő héten – ezt javasolják a kis benzinkutasok és a nagy hálózatok is az autósoknak. A Független Benzinkutak Szövetsége üzemszünetet jelentett be tegnap, augusztus 19-re és 20-ra. Az RTL Híradónak azt mondták, a töltőállomások nagyjából harmadát üzemeltető vállalkozások legfeljebb kávét adnak el majd jövő pénteken és szombaton. Emiatt a nagy hálózatok megugrott forgalomra, fennakadásokra számítanak kútjaik egy részén – érdekképviseletük, az Ásványolaj Szövetség szerint.

„Jelenleg körülbelül kétszer-háromszor akkora mennyiségű benzin fogy, mint általában szokott. Ott tartunk, hogy semmi ellentételezést nem kapunk, saját pénzből kell finanszíroznunk a benzinkutaknak a költségét. És erre szeretnénk felhívni a figyelmet”

– nyilatkozta a Híradónak Tóth András, a Xhénia Kft. ügyvezetője.

A Független Benzinkutak Szövetségénél azt mondják, még mindig nem kapták meg a júliusra járó, literenként 20 forintos állami támogatást. Ráadásul augusztustól minden korábbinál kevesebb üzemanyagot szállítanak a nagykereskedők – a megrendelt mennyiségnek csak a felét.

Huszadika előtt mindenki teletankkal induljon el arra a címre, pozícióra, ahova éppen menni szeretne

– mondta el Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke

hirdetés

A MOL, a Shell és az OMV, a nagy hálózatok érdekképviselete ma azt közölte, ők jövő héten is a szokásos nyitvatartással várják az autósokat. Úgy számolnak, például a Balaton partján, kiemelt turisztikai övezetekben ugorhat meg a kútjaik forgalma a kisvállalkozók üzemszünete miatt.

„Ezeken a helyeken biztos, hogy kialakulhatnak sorban állások, lehetnek várakozási idők az adott töltőállomáson, az is előfordulhat, hogy még a nagy hálózatok töltőállomásain is elfogy az üzemanyag esetlegesen a hétvége vége felé. Ezért is szeretném kérni a vásárlókat, hogy lehetőleg úgy induljanak el, hogy üzemanyaggal fel vannak töltve” – nyilatkozta Grád Ottó, Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
„Te leszel a következő!” – JK Rowling halálos fenyegetést kapott Salman Rushdie megkéselése után
A Twitteren üzent neki egy iszlamista szélsőséges. Rowling kérése ellenére a közösségi oldal egyelőre nem tett semmit.

Link másolása

hirdetés

Tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy súlyos támadás érte Salman Rushdie indiai születésű brit írót. A muszlim világban nagy felháborodást kiváltó Sátáni versek című regény íróját egy New York-i pódiumbeszélgetésen támadta meg nagy létszámú közönség előtt 24 éves Hadi Matar pénteken. A támadó 10-15 alkalommal szúrta nyakon Rushdie-t, akit jelenleg is lélegeztetőgépen tartanak, és valószínűleg maradandó sérülést is szenvedett.

A hírre – sok más híresség mellett – reagált JK Rowling, a Harry Potter-regényekkel világhírűvé vált brit írónő is. A Twitteren posztolt üzenetében úgy fogalmazott: „Teljesen rosszul vagyok. Remélem, felépül.”

A kommentek között azonban megjelent Meer Asif Aziz pakisztáni radikális iszlamistáé is, aki úgy fogalmazott:

Ne aggódj, te leszel a következő.

hirdetés

Rowling kérte a közösségi oldal adminisztrátorait, hogy tegyenek valamit, de a fenyegetés és a pakisztáni férfi oldala is elérhető még szombat este is.

Salman Rushdie-ra 1989-ben Irán akkori vallási vezetője, Khomeini ajatollah iszlám halálos ítéletet, fatvát mondott ki az egy évvel korábban megjelent Sátáni versek miatt. Rushdie fejére 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Maximum 19 fokra lehet tekerni a fűtést ősztől a közintézményekben Németországban
A rendelet alól lesznek kivételek, de a szakemberek így is a földgázfelhasználás 6 százalékos spórolásával számolnak.
MTI / Fotó: Etadly / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. augusztus 13.


Link másolása

hirdetés

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban – jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

A Zöldek politikusa egy szombati – a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelenő – interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint elmondta, hogy tovább szigorítják az ország energiaellátásának biztonságát szolgáló szabályokat.

Így az eddig ismertetett – a többi között a magántulajdonban álló medencék fűtésének tilalmáról szóló – előírások mellett bevezetik a 19 Celsius-fokos felső határról szóló középület-fűtési szabályt is. A készülő miniszteri rendelet azt is tartalmazza majd, hogy le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

A „munka világában” is több megtakarítás szükséges, de erről még tárgyalnak a munkaügyi minisztériummal és a szociális partnerekkel

– tette hozzá Robert Habeck.

Az alkancellár az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában kiemelte, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, hiszen Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával „gazdasági háborút” folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

hirdetés

A gazdasági minisztérium júliusban ismertette a készülő szabályozás alapelveit, amelyek szerint a közszféra mellett a vállalatoknál – üzemekben, irodákban – és a háztartásokban is csökkenteni kell az energiafogyasztást és javítani kell az energia-hatékonyságot.

Az ARD országos közszolgálati televízió pénteki összeállítása szerint Németországban nagyjából 186 ezer középületet üzemeltetnek. Az energia-, és klímavédelmi politika területén a szövetségi kormány mellett működő független kutatóintézet, a Német Energiaügynökség (Deutsche Energie-Agentur) adatai szerint

a zárt helyiségekben a hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a fűtésre szánt földgáz 6 százalékát lehet megtakarítani.

A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő az üggyel kapcsolatban. Ajánlásai között szerepel az uszodák vízhőmérsékletének csökkentése, a melegvíz-szolgáltatás korlátozása a középületekben, és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra, az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: