hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A feketepiacon 154 ezer forinttól lehet vakcinát, 46 ezer forinttól pedig oltási igazolványt venni

Aki akar, még negatív koronavírustesztről is tud igazolást szerezni a dark weben.
képünk illusztráció, fotó: MTI/Bús Csaba - szmo.hu
2021. március 23.

hirdetés

Meredeken emelkedik a dark weben a vakcinákat, hamis oltási igazolványokat és negatív koronavírusteszteket kínáló hirdetések száma, írja a BBC. Az átlagemberek és a nagy keresőmotorok elől elrejtett alternatív internetes hálózat eddig is az illegális kereskedelem és a bűnözők kedvelt terepe volt, a koronavírus-járvánnyal pedig teljesen új, tiltott termékek kerültek az online feketepiacra.

Nagyjából januárban jelentek meg az első vakcinahirdetések a dark weben, ekkor kezdték figyelni fórumokat és hirdetési felületeket a Check Point kiberbiztonsági vállalat szakemberei. Azóta a hirdetések száma nagyjából megháromszorozódott, legutóbb 1200 illegális árust találtak a platformon. Megfigyeléseik alapján a vakcinakereskedők többsége az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Németországból, Franciaországból és Oroszországból származik.

Az eladásra kínált oltások között megtalálható többek között az AstraZeneca vakcinája, amit 500 dollárért (154 ezer forint) kínálnak. A Johnson & Johnson és a Szputnyik V oltóanyagokért 600 dollárt (185 ezer forint) kérnek el. A kínai Sinopharm pedig 750 dollárba (231 ezer forint) kerül a dark weben.

A kézbesítés sem okoz problémát: az egyik eladó például a vásárlást követő napra ígéri a szállítást, de igény esetén még ennél is gyorsabban házhoz viszi a kiválasztott oltóanyagot.

hirdetés

Ugyancsak kelendőek az online feketepiacon a negatív koronavírustesztek, de itt már akciót is hirdet némelyik kereskedő. Az egyik hirdetésben például azt írják:

"Negatív Covid-teszteket készítünk külföldre utazóknak, álláskeresőknek stb. Vásároljon két negatív tesztet, a harmadikat ajándékba kapja!"

Talán az sem meglepő, hogy már most hozzá lehet jutni a várhatóan egyre inkább elterjedő oltási igazolványokhoz. A Check Point szakemberei több, az Egyesült Királyságban kibocsátott eladó oltási kártyát láttak, melyeket átlagosan 150 dollárnak (46 ezer forint) megfelelő bitcoinért hirdettek.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Debrecen fideszes polgármestere szerint több milliárdos veszteséget jelentene városának az új lakástövény

A törvény benyújtója szerint „ez egy jó javaslat”, és a pártjából is érkező kritikák ellenére sem hajlandó visszavonni azt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

„A lakástörvény most ismertetett módosítása megítélésem szerint elfogadhatatlan, magam sem értek vele egyet” - nyilatkozta az RTL Híradójának Papp László, Debrecen fideszes polgármestere a párttársa, Böröcz László által benyújtott törvénymódosításra.

A városvezető hozzátette, a tárgyalások még tartanak az önkormányzatokkal, bízik benne, hogy lesz még változtatás a javaslatban.

Papp szerint Debrecen esetén akár több milliárd forintos vagyonvesztést is jelentene, ha ez a módosítás megvalósulna.

A városvezető szerint eddig is volt olyan gyakorlat, hogy a korábbi bérlők valamilyen kedvezménnyel juthattak önkormányzati lakáshoz. Ugyanakkor a javaslatban szereplő mértéket elfogadhatatlannak gondolja.

hirdetés

Papp László debreceni polgármester (Fidesz) nyilatkozata:

Nem kíván változtatni a benyújtott törvényjavaslatán Böröcz László, mert szerinte az „egy jó javaslat”

- ezt mondta az RTL Híradónak a fideszes országgyűlési képviselő.

Böröcz elmondta, hogy több tucat polgármesterrel beszélt, akiknek kifejtette a szándékukat a törvénymódosítással.

Hozzátette, a településvezetők főleg azt javasolták, hogy bizonyos típusú ingatlanokat vegyenek ki a módosításból, de konkrétan nem nevezte meg, milyen fajtákról van szó.

Böröcz arról is beszélt, hogy kb. 60 ezer embert érint a javaslat, így akik azt állítják, hogy néhány Fidesz közeli ember kedvéért hoznának új törvényt, azokat kizárólag politikai indokok motiválják.

Böröcz László (Fidesz), a törvényjavaslat benyújtójának nyilatkozata:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„A Tátra szerelmeseinek arconköpése” – megnyitották a Magas-Tátra sokak által vitatott kilátóját

Az 53 méter magas építményben csúszda és üvegpadló is van, ám a hegyek kedvelőinek egyöntetű véleménye, hogy elcsúfítja a tátrai kilátást.
Fotó: Tatras Tower Facebook - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

Múlt héten átadták a szlovákiai Csorbatón azt az 53 méteres kilátót, amely rengeteg vitát szült. Tatra Towers Európa egyik legmagasabb kilátótornya, ám továbbra is vizsgálják az építési engedély jogszerűségét - írja a magas-tatra.info.

Az 53 méteres magas építményről 7 tátrai csúcsra nyílik kilátás, egy részén üvegpadlóval rendelkezik, és egy 61 méteres csúszda is van a közepén.

A torony látogatásához belépőt szükséges váltani, amelyhez 8,50 - 13 eurós áron lehet hozzájutni, a csúszdáért plusz 3 eurót kell fizetni.

Az építkezést 2019-ben kezdték meg, és már akkor rengeteg bírálatot kapott, a tornyot ugyanis a Csorba-tó partjához közel építették fel, jelentősen elcsúfítva a Magas-Tátra látképét. Az építkezés leállításáért civil szervezetek indítottak petíciót, amelyet több mint 8 ezren alá is írtak, ám ennek ellenére az építkezés folytatódott. Nem sokkal később azonban újabb botrány tört ki a torony miatt, amikor a beruházó High Tatras Tower társaság az eredetileg a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Múzeumának kialakítására szánt teret az éttermi szolgáltatásokhoz csatolta.

A Szlovák Köztársaság főügyészsége még mindig vizsgálja a torony építési engedélyének jogszerűségét, az ügyirat anyagát átadta a Poprádi Kerületi Ügyészségnek. A beruházó azonban továbbra is állítja, hogy ugyan változtatások voltak a torony funkcióját illetően, azok csekély mértékűek, az építmény oktatási jellege teljes mértékben megmarad. Emellett az volt a céljuk leírásuk szerint, hogy a tátrai csúcsokat azok számára is közelebb hozzák, akik nem tudnak feljutni a csúcsokra.

Íme a kilátás és a csúszdázás a toronyból:

hirdetés

A Magas-Tátrával foglalkozó Facebook-csoportokban és a torony hivatalos Facebook-oldalán egyaránt főleg elutasító kommentekben adnak hangot a hegyek kedvelői annak, mennyire belerondít a hatalmas építmény a látképbe. A legtöbben korrupciót és kenőpénzeket emlegetnek:

"totál értelmetlen otrombaság...úgy látszik, ott is dúl a pályázatipar."

Egy másik kommentelő szerint "Ez az egyetlen kilátó, amelyet nem egy dombon építettek fel." Többen egyetértenek vele, másikuk ezt szlovák unikumnak nevezte, mivel a hegycsúcsokat pont ugyanúgy látni a kilátó aljából is, mint fentről.

Egy harmadik kommentelő azt írta, hogy a torony "a Tátra szerelmeseinek arconköpése".


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Elérhetetlenné vált a HunDub, a 'magyar Facebook'

Hazudnánk, ha azt mondanánk, milliókat, de akárcsak tízezreket is érint a probléma.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

Nem elérhető a tavaly decemberben indult magyar közösségimédia-oldal, a HunDub - írja a hvg.hu.

Annak idején nagy csinnadrattával harangozták be a portált, elsősorban a kormányoldali média számolt be róla nagy sikerként. Azóta kiderült, hogy számos biztonsági réssel rendelkezik, ráadásul egy Belize-i offshore cég szerepe is felmerült az alapításkor. Ez a cég egyébként ez év elején ki is szállt a projektből.

A Facebook hasonmásaként működő oldal hétfő koradélután óta elérhetetlen, a valamilyen okból odatévedőket egy hibaüzenet várja.

Arról egyelőre nem tudni, mi történhetett az oldallal. A korábbi felhasználási adatokat nézve jó eséllyel nem a túl sok látogatóval nem bírt el a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Újabb jó hírek a Pfizer-vakcináról: sokkal könnyebb lesz tárolni és szállítani

Az Európai Gyógyszerügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni.
MTI, Címkép: MTI/Varga György - szmo.hu
2021. május 17.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rugalmasabb tárolási körülményeket javasol a BioNTech és a Pfizer cégek közösen kifejlesztett vakcinájának.

Az amszterdami székhelyű uniós ügynökség friss ajánlása szerint a bontatlan üvegeket 2-8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben.

Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére

- közölték.

Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően március végén tett közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítására vonatkozóan. A márciusi ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

hirdetés

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek - közölték.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: