HÍREK
A Rovatból

A Direkt36 megnevezte azokat a kórházakat, ahol a legnagyobb a baj a kórházi fertőzések miatt

Sok budapesti kórházban nagyon nagy a baj, de arányaiban egy ceglédi intézmény vezeti a szomorú rangsort. Kisebb intézmények és központi kórházak is szerepelnek a listán.

Link másolása

Magyarországon most először nyilvánosságra kerül egy összehasonlítás, amelyből kiderül, hogy a magyar kórházakban milyen fertőzési állapotok uralkodnak.

A Direkt36 egy néhány évvel ezelőtti adatsor alapján egy biostatisztikus segítségével készített egy elemzést, amelynek a legfőbb megállapításai a következők:

kiderült, hogy nem mindig a súlyos eseteket ellátó nagy kórházakban történik arányaiban sok fertőzés, sőt, van néhány kisebb intézmény, amely minden fertőzéstípus esetén rosszul teljesít;

Budapest kórházaiban a bejelentett fertőzések alapján sok a probléma, de vidéken is több városi kórházban hasonló a helyzet;

a legkritikusabb osztályok az intenzívek, a sebészetek és a belgyógyászatok, de találtak olyan esetet, amikor a pszichiátrián harapóztak el a fertőzések;

a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, közben azonban a fertőzéses esetek 30-40 százalékában a beteg meghal.

Az elemzés többek között a budapesti Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, a Szent János és a Bajcsy-Zsilinszky kórházakban mutatott ki nagyobb bajokat.

Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók esetében Cegléd, Eger, Pápa kórházai szerepeltek nagyon rosszul.

A részletes listák elérhetők a Telexen megjelent cikkben. Ez az összehasonlítás korábbi évek adatai alapján készült, amelyeket a Társaság a Szabadságjogokért perelt ki az államtól és bocsátott a rendelkezésükre. 2015-16-os adatokról van szó, de több jel is utal arra, hogy az akkori kép nem változott lényegesen.

Évről évre egyre több kórházi fertőzést jelentenek a kórházak, a koronavírus idején pedig sosem látott mélypont jött el: 2015-höz képest 2021-re az összes kórházi fertőzés előfordulása mintegy két és félszeresére nőtt. A 2015-16-os adatokból mutatkozó általános tendenciák sem változtak.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) nyilvános statisztikáiban vannak ugyanis régiós bontású információk. Ezek szerint továbbra is minden évben rendre ugyanazok a régiók – főként Közép-Magyarország és Észak-Alföld – szerepelnek rosszul. A 2017-2021 közötti időszak részletes kórházi fertőzések számaiért megint perelni kellett az NNGYK-t. A Direkt36 másodfokon is megnyerte a pert, de az NNGYK egyelőre csak részleges adatokat bocsátott rendelkezésre. A bíróság által megítélt, a valós helyzetet részletesen bemutató adatbázisra továbbra is várni kell.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház az a hely, ahol – legalábbis a 2015-16-os adatokból kirajzolódó kép szerint – az egész országban a legnagyobb arányban fertőzik meg a betegeket az antibiotikumnak ellenálló szuperbaktériumok.

A ceglédi kórházban is tudják, hogy baj van. Egy, a honlapjukra feltöltött, segélykiáltással felérő dokumentumban – amely a kórház 2018-2023 közötti időszakának stratégiáját mutatja be – nyíltan elismerik, hogy „évről évre nő a speciális multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések száma, miközben nem várható újabb antibiotikum kifejlesztése, ami megoldaná ezt a problémát. A (…) fertőző betegek ellátása során nehézséget okoz az elkülönítés és az elkülönítő kórtermek számának elégtelen volta. A (…) fertőzések előfordulása jelenleg is nehezíti a gyógyító munkát.”

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban a Direkt36 számításai szerint az egész országban a legmagasabb volt a clostridiumos fertőzések előfordulása, a legsúlyosabb helyzetet a belgyógyászat számai mutatták 2015-16-ból. A multirezisztens kórokozók esetében az ötödik legrosszabb helyre került az intézmény. Kiugró volt a fertőzések előfordulása a kórházban a pszichiátriai osztályon, ahol a két év alatt jelentett 7 esetből 3 ember is belehalt az MRSA, illetve MACI nevű kórokozók fertőzésébe.

Jóval kisebb betegforgalmat bonyolít a Jahn Ferencnél az újpesti Károlyi Sándor Kórház, amely ennek ellenére országos szinten arányaiban a legtöbb fertőzést jelentő intézményei közé került a számítások alapján: egyedülálló módon mindhárom fertőzéstípusban a legrosszabb öt között van. Két év alatt több mint 100-100 clostridiumos, illetve multirezisztens baktériumfertőzést jelentett be a kórház.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház nagy intézmény: Kőbánya, Rákosmente, Monor, Gyömrő és a környékük lakosságának betegeit látja el, évente 40 ezer fekvőbetegük van. A számításaink a fertőzések előfordulása alapján a Bajcsyt az országban a hatodik legrosszabb helyre sorolták a leggyakoribb fertőzéstípusokban: a clostridium és a multirezisztens kórokozók esetében is.

Járványok is törtek ki, például a belgyógyászaton, ahol a clostridium járványos terjedése csak 2015 nyarán (májustól szeptemberig) 14 embert érintett. Ez nem is csoda, hiszen a 2015-16-os adatok alapján készült számításaik szerint a kórház belgyógyászata a második legrosszabb az országban, ha a hasmenéses fertőzésről van szó. Rosszul szerepelt még többek között a sebészet (4. hely) és a csecsemő- és gyermekgyógyászat (1. hely) is.

A Direkt36 megkeresésére sem ezek a kórházak, sem a Belügyminisztérium, sem az Országos Kórházi Főigazgatóság nem reagált.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Láttam, ahogy Lévai Anikó minisztereket, képviselőket kért számon vagy számoltatott be
Magyar Péter szerint Orbán Viktor feleségének „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben. Hatvanpusztával kapcsolatban azt mondta, hallotta, hogy egészen sajátjukként beszéltek róla.

Link másolása

Magyar Péter videóinterjút adott a Telexnek. A Diákhitel Központ korábbi vezetőjének, Varga Judit volt férjének elmondása szerint a legfelső politikai körökből nem kapott támogatást az elmúlt hetekben, de belső fideszes körökből igen. Magyar részletesen beszélt a Fidesz köreinek működéséről és Orbán Viktor miniszterelnök felesége is szóba került, akivel személyesen is jóban van. Magyar szerint Lévai Anikónak „méltatlanul alulértékelt a szerepe”, nem negatív, hanem pozitív értelemben.

„Azt gondolom, hogy ha nincs is formális hatalma, nagyon nagy ráhatása van a párton belüli ügyekre, és néhány dolognak az ellenőrzésére.”

„Olyanokat láttam, hogy minisztereket, képviselőket bizonyos dolgokért számon kért, vagy beszámoltatott, és olyanokat meg hallottam, hogy bizonyos személyi döntésekben neki is nagyon nagy szerepe van”

mondta Magyar a Telexnek.

Hozzátette „de talán ez teljesen normális, hiszen ha a férjed a miniszterelnök, akkor nyilván neki is kellenek tanácsadók, a hivatalos tanácsadókon kívül is, és az lehet éppen a feleséged.”

Szóba került hatvanpusztai birtok is, amiről Magyar Péter azt mondta,

„Van olyan emlékem, amikor úgy beszéltek egyes szereplők erről, mintha a saját ingatlanuk berendezéséről, építéséről vagy felújításáról lett volna szó, de nyilván ezeket nehéz szétválasztani, mert nem azt mondták, hogy az enyém, nincs is a tulajdoni lapon az ő nevükön.”

Szerinte „lehet itt szépíteni a dolgokat, de most épül itt egy tízmilliárdos, vagy nem tudom, mennyibe kerülő ingatlan, amit a miniszterelnök édesapja csinált, mennyire hihető, hogy magának készít egy ilyet?”

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter szerint Orbán azt mondta Varga Juditnak: „Önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek"
Magyar felidézte, hogy a volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktornak egy kormányülésen, hogy „egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak.” Erre kapta ezt a választ.

Link másolása

Magyar Péter nem csak a NER működéséről, hanem saját életéről is beszélt a Telexnek adott interjúban és elmondta: korábbi feleségével, Varga Judittal nem beszélt szakmai kérdésekről, mióta külön élnek. Úgy tudja, a volt felesége a lemondása előtti péntek este vagy szombat reggel kapott egy telefont, hogy le kellene mondania, „egy olyan ügy miatt, amihez nem sok köze volt”.

Magyar elmesélte azt is, hogy a

volt felesége egy alaptörvény-módosítással kapcsolatban azt mondta Orbán Viktornak egy kormányülésen, hogy „egy előterjesztéssel nemcsak szakmai, de erkölcsi problémái is vannak”.

„Erre megfagyott a levegő, és a miniszterelnök annyit mondott, hogy önt nem azért tartjuk itt, hogy erkölcsi kifogásai legyenek. Remélem, a jobb oldali szavazók értik, hogy ez mit jelent” – mondta Magyar a megdöbbentő esetről.

A Diákhitel Központ egykori vezetője úgy fogalmazott:

most érez egy olyan pillanatot, amikor rengetegen látják be, hogy „ez így nem mehet tovább”, és nagyon sokan támogatják.

Viszont azt is tudja, ha ő belépne, akkor „olyan támadáscunami elé nézne, amilyen még nem volt a magyar politika történetében” – látható a Telex interjújában.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint, néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és arról volt szó, kinek mit kellene átvennie
Magyar Péter olyan összejövetelekről rántotta le a leplet, ahol kizárólag gazdasági szereplők egyeztettek egymással, de "nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó".

Link másolása

Magyar Péter újabb részleteket árult el a NER működéséről. A Telexnek adott interjúból az kiderült, hogy születnek meg a döntések nagy horderejű ügyekről.

„Nagyon sok olyan vacsorán vagy rendezvényen voltam, ahol alapvetően csak és kizárólag a gazdasági vezetők voltak jelen. Ott ült az asztalnál több ezer milliárd forint,

néha ott ült a miniszterelnök, sokszor ott ült a veje, és nyilván ilyenkor nem az ország megmentéséről, az egészségügy rendbetételéről vagy az oktatás megreformálásáról van szó, hanem arról, hogy kinek mit kellene átvenni, milyen focicsapatot kellene támogatni, milyen beruházásba lehetne beszállni, milyen konstrukcióban és ki vásárolja meg a repülőteret”

– mondta Magyar.

Volt, hogy balatoni helyszínen találkoztak, volt, hogy magánházban. egy villa Budapesten, ami rendszeres helyszíne az ilyen vacsoráknak. Közösen tulajdonolják üzleti szereplők. „Vannak ilyen rendszeres helyszínek, ahol én voltam."

„Ezek baráti összejövetelek, és itt olyan szereplők vannak, akikről azt hinnéd, hogy a politikai paletta másik oldalán állnak.”

Napirend nincs, csak egy meghívó, hogy ekkor és ekkor itt és itt szeretettel várjuk, és elkezdődik a vacsora, és ott egy kötetlen beszélgetés folyik.

A miniszerelnök ilyenkor az ország általános állapotáról beszél.

„Emlékszem, hogy amikor az EU-s pénzek nagyon meleg pitének tűntek, hogy jönnek, nem jönnek, ilyen 2-3 éve volt először, akkor viccesen megjegyezte, hogyha ő lenne Brüsszel, akkor biztosan egy fillért sem adna, csak kérdés, hogy lesznek-e ehhez elég bátrak.”

„Nekünk befelé azt adták el, és sokan ebben a hitben élnek a mai napig a jobb oldalon, hogy a nemzeti tőkésosztályt azt ki kell építeni, hiszen a spontán privatizáció évei alatt kirabolták az országot, és sokminden stratégiai vagyon az külföldi kézbe került, multinacionális cégek alá. És ez egy hihető narratíva, hogy minden osztálynak szüksége van egy nemzeti tőkésosztályra, lehetnek ilyen vicces véletlenek, hogy azok mind barátok, osztálytársak, családtagok.”

Azt is mondták, ez azért jó, mert ha bármilyen gazdasági válság jön, akkor erre a tőkésosztályra lehet számítani. Csakhogy Magyar Péter szerint a Covid nem ezt bizonyítja.

„Láttunk olyat, hogy a nemzeti tőkésosztály bármely tagja a Covid alatt, vagy a gazdasági válság alatt segítette a magyar államot? Hozzájárult, hogy a költségvetési lyukat betömjük, vagy megmentsünk munkahelyeket? Nem.”

Szerinte ennek épp az ellenkezőjét láttuk. „Ezek a cégek nem versenyképesek, kivéve, hogyha állami emlőn nevelkednek.”

Amikor elszálltak a kamatok, ezek az óriási cégcsoportok Magyar Péter szerint hatalmas állami támogatásokra szorultak, hogy ne dőljenek be. „És ezek óriási cégcsoportok, ha ezekből egy-kettő bedől, amikben bankok vannak, alapkezelők vannak, biztosítók vannak, közlekedési cégek vannak, akkor megroppanhat a magyar gazdaság” - hangzott el az interjúban.

A Telex videója


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Novák Katalin zsebébe utoljára leshetünk be: 8 ingatlanról és 31 milliós megtakarításról ír vagyonnyilatkozatában
A Sándor-palota közzétette a volt elnök záró vagyonnyilatkozatát. Novákot anyagi értelemben biztosan nem viselte meg a kegyelmi botrány,

Link másolása

Hivatala közzétette Novák Katalin záró vagyonnyilatkozatát – vette észre a 24.hu. Ebből kiderül, a volt elnököt anyagi értelemben biztosan nem viselte meg a kegyelmi botrány, vagyoni helyzete január vége óta változatlan.

Nováknak összesen nyolc ingatlanban van tulajdonrésze. A volt államfőé a XI. kerületben egy 56 négyzetméteres lakás, Szegeden egy 67, egy 166, illetve 174 négyzetméteres lakás, illetve Balatonlellén egy 47 négyzetméteres üdülő. Felerészben tulajdonosa Budapesten egy XI. kerületi, 240 négyzetméteres lakóháznak, egy 90 négyzetméteres lakásnak, egy 50 négyzetméteres szegedi garázsnak.

Novák a nyolc ingatlan mellett 31 millió forintot tüntetett fel megtakarításként.

Ez ugyanannyi, mint januárban, viszont 10 millióval kevesebb, mint egy éve. Tartozása nincsen, ingatlanjai bérbeadásával a bevallás szerint havonta 200-500 ezret keres, az általa alapított Családpárti Alapítványtól nem kap díjazást.

Vagyonbevallásában nem szerepel autó, ami felesleges is lenne, hiszen jár a hivatali, sofőrrel. Élete végéig kapja az államfői fizetést is, ami jelenleg havi 4,6 millió forint.


Link másolása
KÖVESS MINKET: