News here
hirdetés

HÍREK

A benzinárstop meghosszabbítása az eddigieknél is nehezebb helyzetbe hozná a kutakat

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ebben a helyzetben nagyon komoly piaci kockázatot jelentene még tovább fenntartani a hazai töltőállomások veszteséges üzemét.

Link másolása

hirdetés

Már csak két hétig, február 15-ig érvényes a tavaly novemberben három hónapra bevezetett benzinár-befagyasztás, így a kormánynak hamarosan döntenie kell arról, hogy meghosszabbítja-e az intézkedést, vagy újra 500 forint feletti literáron lehet majd tankolni a benzint és a gázolajat.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Pénzcentrumnak azt mondta,

nagyon nem szeretnék, ha meghosszabbítanák az árstopot, mert az elmúlt három hónap is jelentős problémákat okozott a töltőállomások működtetésében, de a jelenlegi kőolaj-világpiaci helyzetben egy hosszabbítás még az eddigieknél is komolyabb hatással lenne a piacra.

A szakember emlékeztetett, hogy már 90 dollár fölött van a Brent-olaj hordónkénti ára a világpiacon, ami a hatósági árplafon bevezetésekor még 80-85 dollár között mozgott, tehát három hónap alatt durván 10 százalékot drágult. Bár december elején volt egy kisebb beszakadás, amikor 70 dollár környékére esett az árfolyam, de azóta visszaerősödött a már említett, 90 dolláros szintre.

Tehát összességében a kereskedőknek még magasabb áron kellene adnia az üzemanyagot, mint az utolsó szabadáras napon, ami által a veszteség is nagyobb.

Több elemző is további drágulásra számít, sokak szerint már a 100 dolláros hordónkénti ár is a küszöbön van. Grád Ottó is azt mondta, hogy semmilyen olyan hír, elemzés nincs a kőolaj piacon, amely jelentősebb árcsökkenést prognosztizálna, sőt.

"Óriási kockázat például az orosz-ukrán konfliktus, ami az egész európai energiaellátásra hatással lehet. Illetve olyan intézkedésekről, lezárásokról sem érkeznek hírek, amelyek keresletcsökkenést eredményeznének, épp ellenkezőleg. És olyan jeleket sem látni, hogy több kőolaj jutna a piacra: márpedig, ha a kínálati oldalon nincs változás, a kereslet viszont növekedni látszik, akkor az előbb-utóbb óhatatlanul is az árak további emelkedéséhez fog vezetni"

- jelezte.

hirdetés

Azt is mondta, hogy a 100 dolláros olajár-jóslatokat ugyan óvatosan kell kezelni, de az biztos, hogy sokkal valószínűbb a piaci árak további emelkedése, mint az, hogy a Brent jegyzésára visszasüllyedjen a novemberi szintre, vagy az alá. A szakértők között lényegében csak abban van vita, hogy milyen szintre fognak emelkedni az árak, illetve ez milyen gyorsan történhet meg.

A MÁSZ főtitkára szerint ebben a helyzetben nagyon komoly piaci kockázatot jelentene még tovább fenntartani a hazai töltőállomások veszteséges üzemét, mivel már nem csak a legsérülékenyebb kisvállalkozásoknak, hanem a nagy kúthálózatok számára is komoly problémát jelentene, ha a hatósági árazás február 15-e után is fennmaradna.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Brutális infláció jön a következő hónapokban az MNB szerint
A jegybank jelentése szerint 11-12,6 százalék között alakulhat az infláció idén, és 2023-ban is magas maradhat a pénzromlás mértéke.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A hírre a forint is erősödni kezdett: kamatdöntés előtt az euró 399, 87 forinton állt, öt perccel később pedig már 397,61 forinton jegyzeték.

A portfolio.hu azt írja a jegybank jelentése alapján, hogy

idén 11-12,6 százalék között alakulhat az infláció,

ez pedig szerintük nagyon magas áremelkedési ütemet jelent. Három hónappal ezelőtt még 7,5-9,8 százalékkal kalkuláltak.

Májusban az infláció 10,7 százalékos volt, ami az MNB szerint

hirdetés
a következő hónapokban megközelítheti a 16 százalékot.

A jegybank szerint az infláció jövőre is 6,8-9,2 százalék körül lesz, ezzel pedig a portfolio.hu szerint az MNB olyan magas pénzromlást vár jövőre, amilyenre minden bizonnyal egyetlen piaci elemző és gazdaságkutató sem számított jelenleg.

A jegybanki elemzők szerint a gazdaság 2024-re áll helyre, az infláció ekkora 2,5-3,5 százalékra szelídül, 3-4 százalékos növekedés mellett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Kiperelte a járványadatokat Müller Cecíliáéktól a TASZ
A Nemzeti Népegészségügyi Központ pereskedés és büntetőfeljelentés után volt hajlandó kiadni a TASZ által kért adatokat.

Link másolása

hirdetés

Pereskedés és büntetőfeljelentés árán tudott Covid-adatokat szerezni a TASZ a Nemzeti Népegészségügyi Központtól – írja a 444.hu.

A civil szervezet a járvány második és harmadik hullámának egy-egy szakaszáról kért fertőzési, halálozási és oltási statisztikákat olyan részletességgel, ahogy az NNK sosem hozta nyilvánosságra. A TASZ 2020. november 4. és 16. között, valamint 2021. november 8. és december 23 között minden nap elkérte az NNK-tól ugyanazokat a számokat, mindig az előző napra vonatkozóan.

Müller Cecília hivatala azonban először 15 nap után annyit közölt, hogy az adatok egy részét vissza lehet keresni a kormányzati oldalon, a többi pedig nincs meg abban a formában, ahogy kérik.

A TASZ ezután bírósághoz fordult. Az NNK ekkor azzal érvelt, hogy

• a TASZ „rosszhiszeműen járt el”, amikor naponta küldött egy emailt a hivatalnak,

hirdetés

• ez „jelentős munkaterhet” jelentett számukra,

• a kért adatok csak „ömlesztve” vannak meg,

• az NNK-nak nem feladata, hogy „amúgy is jelentős munkaterhe” mellett a kért bontásban állítsa össze a TASZ „tudományos céljait szolgáló, nagy mennyiségű adatokat”,

• a TASZ „kérdésfeltevései szakmailag indokolatlanok, észszerűtlenek”,

• az adatok egy részét akár a megyei kormányhivataloktól is elkérhették volna.

A bíróság szerint azonban az NNK-tól elvárható lett volna, hogy a kért bontásban rendszerezze az adatokat, mivel ez még nem jelenti új adat előállítását. Az ugyanis tényleg nem lenne a feladatuk – írja a lap.

Az ítélet kimondta, hogy a TASZ kérése nem volt visszaélésszerű vagy indokolatlan, mivel a járványhelyzet alakulását akarta vizsgálni

– tették hozzá.

A másodfokú ítélet tavaly októberben született meg, a hivatal azonban továbbra sem akart kötélnek állni. Végül csak idén áprilisban küldték el a 2020-as számokat, miután a TASZ feljelentést tett a rendőrségen. A 2021-es számok pedig május végén érkeztek meg.

A kiadott adatokból többek között az is kiderül, hogy 2021 karácsonyáig, vagyis a negyedik hullám végéig lakosságarányosan Nógrád megyében halt meg a legtöbb fertőzött, és Pest megyében a legkevesebb.

A 444.hu egyébként a részletes táblázatokat is elérhetővé tette. Ezeket IDE KATTINTVA lehet megnézni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A vártnál nagyobb mértékben, 7,75 százalékra emelte az alapkamatot a jegybank
A hírre a forint is elkezdett magára találni.

Link másolása

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén.

A kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, az overnight betét kamata 7,25 százalék, a fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

A hírre a forint is erősödni kezdett.

A kamatdöntést megelőzően az euró 399, 87 forinton állt, mintegy öt perccel később 397,61 forinton jegyzeték. A frank 395,88 forintról 393,45 forintra gyengült, a dollár pedig 378,62 forintról 376,12 forintra süllyedt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nem jött össze az ARC-plakátkiállítás kormánypárti változata
Nem valósult meg a Nemzeti (H)Arc, a pályázók visszafizették a támogatást a Nemzeti Kulturális Alapnak.

Link másolása

hirdetés

Tavaly augusztusban írta meg az Azonnali, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 15 millió forintos támogatásával szerveződik egy, az ARC-plakátkiállításhoz hasonló művészeti projekt. A Nemzeti (H)Arc nevű pályázaton

történelmi plakátokat vártak egy mobil kiállításra, melyek rámutatnak a magyarsághoz társítható pozitív tulajdonságokra.

A pályaműveket háromfős zsűri értékelte volna: Mező Gábor, a PestiSrácok újságírója, Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa és Szerényi Gábor grafikus.

A HVG keddi cikkében viszont azt írja, hogy azóta eltűnt a projekt weboldala és a Facebook-oldala is, és a kormányközeli sajtóban sem lehetett beszámolókat olvasni a kiállítás átütő sikeréről.

Az NKA válaszából az is kiderült, hogy a projekt meghiúsult, a szervezőknek vissza kellett fizetniük a kiutalt állami támogatást.

„A pályázat végül nem valósult meg, melynek tényéről a pályázó a határidő lejárta előtt értesített bennünket”

– közölte a hvg.hu-val Sztamenits Adrienn, az NKA alelnöki kommunikációs szakértője, aki azt is hozzátette: a pályázó visszafizette a támogatást, a pályázatot lezárták.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: