News here
hirdetés

HÍREK

5 lépés a programozóvá váláshoz

Ebben a cikkben a PROGmasters programozóiskola szakértőivel együtt áttekintjük, milyen kérdésköröket érdemes átgondolnod, ha érdekel a programozás.

Link másolása

hirdetés

Szeretnél programozóvá válni, de nem tudod, hogyan kezdj neki, milyen képzést válassz és mit tanulj egyáltalán? Ebben a cikkben a PROGmasters programozóiskola szakértőivel együtt áttekintjük, milyen kérdésköröket érdemes átgondolnod, ha a közeljövőben programozóvá szeretnél válni.

Hogyan válhatsz Te is programozóvá?

1. Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb területet

Az IT szektorban rengeteg különböző szakma közül választhatsz. Elsőre nehéz döntés lehet kiválasztani egy szakmát, amivel aztán évekig szeretnél foglalkozni. A döntést viszont megkönnyítheti, ha tudod, hogy melyik szakmában mivel foglalkoznak és milyen kompetenciák kellenek hozzá.

Annak érdekében, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb karrierutat, a PROGmasters programozóiskola összeállított egy átfogó IT szakma kisokost és kvízt, amiben a következő szakmákat mutatják be részletesen:

hirdetés

- Frontend programozó

- Backend programozó

- Full-stack programozó

- Support engineer

- Manuális tesztelő

- Tesztautomatizáló mérnök

- Scrum Master

- Product Owner

- Adatbányász

- Adatvizualizáló

- IT szervező

A cikkben található kvíz kitöltésével pedig megtudhatod, melyik szakma illene hozzád a legjobban.

2. Fogalmazd meg a céljaidat

A szakma kiválasztása után fontos, hogy megfogalmazd a céljaidat. Szeretnél már jövőre teljes állásban egy hazai vagy akár egy külföldi cégnél dolgozni? Vagy csak hobbi szinten érdekel a programozás, esetleg a jelenlegi munkádban használnád? A más-más célokat más-más módszerekkel érheted el leghatékonyabban, ezért fontos, hogy lásd, mit is szeretnél elérni valójában.

Annak érdekében, hogy reális célokat fogalmazz meg, ezen a ponton érdemes átgondolni, hogy milyen lehetőségeid vannak. Munka mellett szeretnél egy programozó képzést elvégezni vagy van időd akár csak ezzel foglalkozni a következő fél évben? Van rá anyagi lehetőséged, hogy befektess a jövődbe? Vagy csak hobbi szinten szeretnél programozni tanulni és megelégszel az interneten ingyenesen elérhető anyagokkal?

A céljaid megfogalmazása után könnyebb lesz olyan képzési módot választanod, ami típusában, időbeosztásában, és minőségében is megfelel céljaidnak és elvárásaidnak.

3. Válaszd ki a céljaid elérésének legjobb módját

Egyetem vagy programozóiskola

A következő lépésben fontos, hogy olyan programozó képzést válassz, ami segít elérni a célod. Választhatsz egyetemi képzést, programozó képzést, vagy akár valamilyen online képzést is. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. A kérdés az, hogy neked jelenleg melyik a legmegfelelőbb.

Az egyetemi oktatás a legjobb választás arra, hogy elsajátítsd a számítástechnika alapjait, az adatszerkezeteket, az algoritmikus gondolkodást, a szoftverarchitektúra-tervezési tudást, valamint, hogy hogyan állj hozzá egy probléma megoldásához. Ellenben a szoftverfejlesztési trendek gyors fejlődésével nehéz lépést tartaniuk az egyetemeknek: a tananyag sokszor elavult és a hangsúly még mindig az elméleti oktatáson van. Valamint a szükséges időráfordítás elég jelentős: egy 3 éves Bsc alapképzés, és egy esetleges 2 év Msc elvégzésével összesen 5 év alatt kaphatod meg a diplomád.

Ha karriert váltanál, megfelelőbb alternatívák lehetnek az egyetemi rendszeren kívül működő programozó képzések. Az ilyen képzések az egyetemi képzéseknél jellemzően gyakorlatorientáltabbak, a tananyag sokkal inkább fókuszál a munkahelyeken hasznosítható tudás elsajátítására és aktuálisabb, modernebb technológiákat tanítanak. Számos különféle képzés érhető el attól függően, hogy milyen területre fókuszál, illetve, hogy milyen programozási nyelveket és keretrendszereket tanulhatsz meg a képzésen.

A programozó képzések esetén az oktatás intenzív: sok képzés nappali rendszerű, ahol az oktatás hétköznapokon, napi 8 órában zajlik, de vannak olyan képzések is, amik munka mellett is elvégezhetőek. Amennyiben valaki egy másik karrierről szeretne váltani, rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel és elegendő szabadidővel, akkor egy programozó képzés nagyon jó lehetőséget jelenthet. A programozói képzések tandíja jellemzően 1-2 millió forint között mozog, de a legtöbb ilyen képzésen van utófinanszírozási lehetőség is, illetve többségük állásgaranciát is vállal, így még inkább bebiztosíthatod magad.

Tantermi vagy online programozó képzés

A programozóiskolák által szervezett tanfolyamok között megkülönböztethetünk személyes jelenlétet igénylő, tantermi képzéseket, valamint online végezhető képzéseket. A személyes, tantermi képzések egyik nagy előnye az online képzésekkel szemben, hogy a kötelező személyes jelenlét hatékony tanulási környezetet biztosít a diákok számára. A résztvevők minden felmerülő kérdésükre azonnal választ kaphatnak, ami garantálja, hogy mindig minden érthető lesz, valamint egy csapat tagjai lehetnek, ami igazán motiválóan hathat a teljesítményükre. A valóban jó tantermi képzéseken pedig rengeteg lehetőség adódik arra, hogy a megszerzett elméleti tudást a hallgatók átültessék a gyakorlatba is.

Ezzel szemben az online programozó képzések előnye többek között, hogy az utazási idő megspórolása miatt kevesebb időráfordításra van szükség, valamint, hogy bárhonnan végezhetőek. Továbbá sok online tanfolyam ingyenesen is elérhető az interneten, bár ezek általában csak alapozóként állják meg a helyüket. Azonban mindenképp hasznos, ha belenézel az adott témába, mielőtt elköteleződnél egy hosszabb online tanfolyam mellett.

4. Válassz egy számodra megfelelő programozó képzést

Miután eldöntötted, hogy egyetemen vagy programozóiskolában, valamint, hogy online vagy személyesen tanulnál, a következő lépés, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb képzést.

A programozó képzés kiválasztásakor különösen fontos, hogy olyat válassz, ahol az oktatók felkészültek, valóban értenek hozzá és minőségi az oktatás. Éppen ezért érdemes olyan iskolát választani, akik erre szakosodtak és tisztában vannak a piaci igényekkel, a legfrissebb információkkal és trendekkel. Kiemelten fontos, hogy a képzésen kapott tananyagot tudássá tudd alakítani már a tanfolyam alatt, tehát az, hogy gyakorlatorientált legyen a képzés.

A PROGmasters kiscsoportos képzésekkel biztosítja a figyelmet minden diák számára. A kis létszámú csoportban zajló közös munka és a folyamatos gyakorlás eredményeképpen a diákok rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjthetnek már a képzés során. A képzéseken tapasztalt mentorok oktatnak, akik minden felmerülő kérdés megválaszolásában azonnal tudnak segíteni. Az alapok elsajátítása után pedig egyéni, és csoportos projektekben is alkalmazhatod a tanultakat, amelyekkel sikeresen felkészülhetsz a későbbi valós projektjeidre. Továbbá szituációs gyakorlatokkal és kommunikációs alkalmakkal fejlesztheted soft skilljeidet és még az interjúkra is felkészítenek.

A PROGmasters programozóiskola nagy hangsúlyt fektet a barátságos, megtartó közeg és a megfelelő elköteleződés kialakítására. Ennek köszönhetően a képzéseikre bekerülők 98%-a el is végzi azt. A programozóiskola választásnál továbbá az is fontos szempont, hogy a képzés elvégzése után milyen munkalehetőségek állnak majd a rendelkezésedre. Az IVSZ (Informatikai Vállalkozások Szövetsége) független auditja szerint, a PROGmasters tantermi kurzusain végzett diákok 100 százaléka – a PROGmasters közvetítésével vagy önállóan – el tudott helyezkedni az IT szektorban: közel kétharmaduk a képzés utáni 1 hónapon belül, további egyharmaduk pedig 2-4 hónapon belül.

5. Légy elkötelezett, tanulj és gyakorolj minél többet

Az utolsó és az egyik legfontosabb lépés, hogy köteleződj el a kiválasztott képzés mellett és csináld végig. Tölts minél több időd tanulással, ragadj meg minden alkalmat a gyakorlásra és meglátod, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét.

Ha egy olyan programozóiskola képzését választanád, ahol valódi, versenyképes tudásra tehetsz szert, és a végén segítséget kapsz, hogy megtaláld álmaid IT állását, akkor válaszd a PROGmasters programozó képzéseit! Kezdd el a PROGmasters ingyenes, 2 hetes IT karrier alapozó képzését, és ha szeretnél továbbtanulni, jelentkezz a neked legmegfelelőbb tanfolyamra.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Négygyerekes bajba jutott családot lakoltattak ki, a polgármester csapott le a házra
A polgármester 3 millió forintért vásárolta meg a sváb parasztházat, a családnak pedig haladékot sem adott a kiköltözéshez.
Fotó: Darinko / Wikipédia - szmo.hu
2022. augusztus 15.


Link másolása

hirdetés

Egy kis Veszprém megyei faluban, Bében elárverezték egy négygyerekes család házát. A vevő Brunner Imre polgármester, aki egyedül licitált az épületre, így a kikiáltási áron, 3 millió forintért vehette meg azt, sőt haladékot sem ad a családnak az ingatlan elhagyására – írja a 24.hu.

A lap felkereste a polgármestert, hogy megtudja, milyen indok vezette, amikor a házra licitált. Brunner Imre egyetlen kérdésre sem válaszolt, és ahhoz sem járult hozzá, hogy fénykép készüljön róla.

A helyi lakosok embertelennek és szívtelennek nevezték a település vezetőjének cselekedetét:

„Az lenne a dolga, hogy segítsen azokon, akik bajban vannak, erre ő használja ki a szorult helyzetüket”

– mondta egy középkorú nő, aki értetlen, hogy miért kellett Brunnernek a ház, hiszen már van egy üresen álló ingatlana, a családdal pedig semmi probléma nem volt.

„35 évvel ezelőtt jöttek ide, amikor az asszony még csak egyéves volt. Azt tudni kell, hogy ez egy régi sváb falu volt, nagyon zárt közösséggel, de ők szépen beilleszkedtek, a gyerekek már itt születtek” – mesélték a helyiek a család történetét.

hirdetés

A régi sváb parasztházat még 2007-ben vette Mónika és akkori férje a korábbi német tulajdonosoktól, amelyhez svájci frank alapú devizahitelt vettek fel. Mónika aztán elvált férjétől, 10 éve pedig új párjával, Györggyel él a házban, akivel közösen nevelnek négy gyereket.

Az árverési jegyzőkönyv szerint összesen tízmillió forintos tartozás gyülemlett fel (ebben a vízdíjtartozások mellett a volt férj által felvett egyéb hitelek is benne vannak, illetve a 2,3 millió forintos gyerektartási díj, amit nem fizetett meg Mónikának) – járt utána a 24.hu.

„Természetesen felvettük a kapcsolatot a végrehajtóval, aki elmondta, mi lesz a menetrend. Kiderült, hogy háromszor húsz napra meghirdetik az ingatlant online licitre, és ha senki sem jelentkezik, akkor lehet valami esély rá, hogy a volt férjem tartozásait átvállalva visszafizetgessük az adósságokat, és megmaradjunk a házunkban”

– nyilatkozta Mónika a lapnak, aki egyébként szívbetegségben szenved, emiatt nincs állása.

A végrehajtó 3 millió forintos kikiáltási árat szabott ki, amely méltatlannak tűnik, hiszen Bében év elején egy nagyjából hasonló méretű és állapotú házat 13,9 millió forintért hirdettek az egyik ingatlanos portálon. A házra végül egyetlen licit érkezett, az elküldött árverési jegyzőkönyvben pedig már ott szerepelt a vevő neve: Brunner Imre volt az.

„Nem hittünk a szemünknek, amikor megláttuk a jegyzőkönyvet. Ő a polgármesterünk, és képes volt a saját falubelije házára licitálni”

– háborgott György, aki az árverés elején felhívta a polgármestert, hogy segítséget kérjen tőle. Tudták, hogy a van egy üresen álló háza, amit szívesen kibérelnének kilakoltatás esetén. Brunner azonban kijelentette, hogy nem tud segíteni.

Györgyéknek augusztus végéig kell kiköltözniük, a polgármester pedig hallani sem akart haladékról, vagy a ház visszabérléséről. Szerencséjükre, Mónika testvére, aki a szomszéd faluban lakik, be tudja fogadni a családot.

A volt lakók megmutatták, hogy a ház mögött vagy 200 méteren keresztül tart a területük, amit a polgármester művel szívességi alapon. Így felvillant, hogy talán emiatt akarta megvenni Brunner az ingatlant.

„Amikor megvettük a házat, megkerestük a polgármestert, hogy egy zsák kukoricáért használja nyugodtan a mögötte levő földdarabot, mert mi nem tudunk mit kezdeni vele. Azért pont őt, mert a szomszédos szántó az övé. De ő azt mondta nekünk, hogy neki ennyiért nem éri meg. Végül ingyen, szívességből engedtük meg neki, hogy művelje, mivel nem akartuk, hogy esetleg megbüntessenek a parlagfű miatt”

– magyarázta Mónika.

Az árverési jegyzőkönyv szerint a terület 610 négyzetméter, azonban a valóságban ennél jóval nagyobb telekről beszélünk. A ház mögötti terület külön helyrajzi számon szerepel a telekkönyvekben, és az eredeti adásvételi szerződés nem tért ki rá. Emiatt papíron a német házaspáré maradt, egészen 2020 decemberéig, amikor Brunner Imre megvásárolta ezt a területet tőlük.

Az oromfalas háztípus egyébként két fennmaradt példányának egyike, így szerepel a településképi arculati kézikönyvben, mégpedig azok között az épületek között, amiket védelemre javasolnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Online oktatásra állhatnak át több iskolában ősztől az elszálló rezsiárak miatt
Különösen vidéken kritikus a helyzet, az sem biztos, hogy a tűzifagyűjtés mindenhol megoldás lehet.

Link másolása

hirdetés

A múlt héten a Szeretlek Magyarország is beszámolt róla, hogy az ELTE Természettudományi Kar (TTK) hamarosan online oktatásra állhat át, mert az egyetem nem tudja maradéktalanul kigazdálkodni a magas rezsidíjakat.

Most azonban úgy tűnik, a közoktatás több intézménye is hasonló lépésre kényszerülhet ősztől – írja a Blikk. Megemlítik: vidéken több olyan általános iskola is van, ahol a szülők már arra készülnek, hogy a gyerekek az iskola helyett otthon tanulnak majd.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a döntés nem váratlan, sőt:

ősztől megszaporodhat az online oktatást választó intézmények száma, főleg a vidéki kistelepüléseken.

Egy megkérdezett szülő az ATV Híradójának elmondta, ha fát kell gyűjteniük ahhoz, hogy a gyermekeik ne fázzanak az iskolában, akkor elmennek és fát gyűjtenek. A baranyai kistelepülésen élő édesapa hozzátette, a kislánya szeptemberben kezdi az első osztályt és már most, az iskolakezdés előtt azt hallotta, hogy nem lesz pénze több környékbeli iskolának sem arra, hogy fűteni tudjanak, így az intézmények online oktatásra állhatnak át.

hirdetés

A PDSZ országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet szerint nem csak a pedagógusok, hanem a szülők is attól tartanak, hogy ez más intézményekben is bekövetkezik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Hathónapos terhesen bulizott a Szigeten Barbee
Hasát fogva posztolt képet a Sziget Fesztiválról a magyar énekesnő, Barbee, aki még júniusban nyilatkozta, hogy terhessége negyedik hónapjában jár.

Link másolása

hirdetés

Júniusban az RTL Klub Reggeli című műsorában nyilatkozott az énekes arról, hogy a negyedik hónapban jár. A várandós kismama még terhesség előtt arra panaszkodott, hogy hónapok óta rendszeresen szédül. A gyógyszeres kezelését azonban a terhesség idejére félbe kellett szakítani.

A nemrég 32. születésnapját ünneplő Barbee láthatóan most jól érzi magát, instgramjára és Facebook oldalára feltöltött képéhez azt írta:

Azt hiszem idén kimaxoltam a pocakos fesztiválozást!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A CÖF alapítója májusban napi közel 100 ezer forintot kapott a Sándor-palotától
Fricz Tamás, a Békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum alapítója nyolc hónapon keresztül vizsgálhatta a köztársasági elnök médiamegjelenéseit a busás összegért cserébe.

Link másolása

hirdetés

Nyolc hónap alatt 10 millió forintot kereshetett a CÖF alapítója a Sándor-palotától, ami azt jelenti, hogy adózás után havi nettó 873 125 forint ütötte a markát Fricz Tamásnak – derült ki az RTL Híradó közérdekű adatigényléséből.

A megbízás 2021. október 1. és 2022. május 31. közötti időszakra szólt, amikor a „köztársasági elnök részére a Köztársasági Elnök közjogi, társadalompolitikai feladataival összefüggő tanácsadói tevékenység” ellátására szerződött. Hogy ez pontosan mit jelent, nem derült ki a kiadott dokumentumokból sem, mivel semmilyen, a tanácsadással kapcsolatos iratot nem adtak ki a közérdekű adatigénylést benyújtó RTL Klubnak és a Transparency International Magyarországnak sem.

A teljesítést igazoló egyik lapról kiolvasható, hogy a szerződés lejárta előtt 2022. májusában Fricz előteljesített, azaz elseje és kilencedike között elvégezte egyhavi feladatait, így 9 nap alatt (ami 6 munkanapot foglal magában) megkaphatta teljes egyhavi fizetését.

Ez azt jelenti, hogy csak májusban napi közel 100 ezer forintot keresett a CÖF alapítója.

Az RTL stábja szerette volna azt is megtudni, hogy a tanácsadói szerződésnek van-e köze az Áder Jánosról készülő könyvhöz, melyet szintén Fricz Tamás ír, ám erre a kérdésre sem kaptak választ.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: