hirdetés

HÍREK

444.hu: a Pfizer látványos számokat produkál az antitest-teszteken, de a kínai vakcinával oltott időseknél több negatív eredmény is van

A lap arra kérte az olvasóit, hogy ha végeztetnek antitest-tesztet, küldjék el annak az eredményét. Eddig több mint 500 érkezett hozzájuk, most közöltek egy összegzést ezekből.
Címkép: MTI/Mészáros János - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Egyre többen készíttetnek antitest-tesztet, miután megkapják a koronavírus elleni védőoltást, mert kíváncsiak arra, hogy reagált-e a szervezetük a vakcinára. A 444.hu több mint két hete arra kérte az olvasót, hogy ha végeztetnek ilyen vizsgálatot, küldjék el annak eredményét, legyen akár pozitív, akár negatív. A lap vénából vett, laboratóriumokban kiértékelt mintákat kért,

jelenleg 500 felett jár már az elküldött eredmények száma.

A 444.hu most közölt egy összegző cikket az eredmények alapján. "A miénk nem tudományos kutatás" - jegyzi meg a lap. Az olvasóktól életkort kérdeztek, az oltás időpontját, a teszt időpontját és a céget, ahol elvégezték a tesztet. Utóbbi azért fontos, mert eltérő skálázások vannak a különböző cégeknél, hiába az azonos mértékegység, nem összevethetők a különböző számok. Egyéb betegségre nem kérdeztek rá, pedig az adatokat ezek is befolyásolják. "Többen jelezték, hogy igazolt covidosok voltak korábban, sokan viszont nem tudtak róla, bár az oltás utáni kiugróan magas antitestszám ennek a jele lehet" - jegyzi meg a lap.

A leletet beküldő legidősebb olvasó 95 éves volt, ő januárban kapta meg a Pfizer-vakcinát. A négy hónappal később elvégzett teszt alapján az oltóanyag jól működött, ugyanis annál a labornál, ahol elvégezték a tesztet, 50 Au/ml a pozitív eredmény alsó határa. Az oltottnál pedig ennél sokkal magasabb értéket, 1067,8 Au/ml-t mértek.

A 444.hu-hoz beküldött teszteredményekből az látszik, hogy az mRNS-vakcinák - tehát a Pfizer és a Moderna - általában viszonylag gyorsan beindítják az S-fehérje elleni antitestválaszt, és nagyon magas szinteket mérnek ezeken a teszteken.

A lap azt írja:

hirdetés
döntő többségben a kínai vakcinával oltott, idős emberektől kaptak negatív teszteket.

Azonban azt is hozzátették:

"Nem lehet azt állítani, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, kaptunk olyan teszteket is bőven, ahol időseknél is termelődött antitest az oltás után. Arányokat nem is állítanánk fel a hozzánk érkezett pozitív és negatív eredmények között, mert az teljesen félrevinne. Az viszont biztos, hogy nem csak pár emberről van szó, ha hozzánk is érkezett majdnem 100 olyan leletet, ami nem mutatott ki elegendő mennyiségű antitestet jóval a második Sinopharm-oltás után".

Eleinte a tesztelőknek azt mondták, hogy a Sinopharm-vakcina esetében a második oltás után két héttel érdemes elvégeztetni a tesztet, most viszont már 4 hetet javasolnak. A lap azonban azt írja: ilyenből is kaptak már negatívakat.

A 444.hu azt is megjegyzi:

"a vakcinát használó Egyesült Arab Emírségekből és Szerbiából származó adatok szerint valóban előfordul az idősek egy részénél, hogy nem indul be az antitesttermelés. Ezért vizsgálják a harmadik oltás lehetőségét".

Szerbiában az eddigi mérések alapján arra jutottak, hogy a kínai vakcinánál a második dózist követő 7-14. nap körül indul be az antitest-termelődés, a védettség a 28. napra alakul ki. Vagyis 56-70 napig az oltottaknak érdemes úgy viselkedniük, mintha nem kaptak volna immunizálást, mert addig fertőződhetnek - összegzi a szerb kutatásokat vezető intézet munkatársának nyilatkozatát a napi.hu.

"Ez nem jelenti azt, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, nagyon nagy százalékban véd meg a legsúlyosabb következményektől. De mivel villámgyorsan beoltottak vele itthon 550 ezer embert, köztük főleg időseket, számolni kell azzal is, hogy valakiben nincs elég antitest" - jegyzi meg a 444.hu.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Élőben tudósított Gázából a BBC riportere, amikor felrobbant és összedőlt mögötte egy épület

A riporter annak ellenére sem hagyta abba a közvetítést, hogy rövid idő alatt több találat is érte a mögötte álló toronyházat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Éppen élő adásban volt a BBC riportere Gázában, amikor a mögötte látható épületet találat érte, majd másodpercekkel később a toronyház össze is omlott.

A videóban jól látható, ahogy Adnan Elbursh beszámol a lassan egy hete tartó konfliktus fejleményeiről, amikor a háttérben álló Al-Shorooq épületet előbb több figyelmeztető lövés éri, majd röviddel később a toronyház két oldalát is találatok érik, melyeknek következtében pillanatok alatt össze is dől.

A felvételen hallatszik, ahogy a stúdióban ülő műsorvezető többször is megkérdezi a közvetítést rendületlenül folytató férfit, hogy minden rendben van-e, és nem szeretné-e inkább befejezni az élő adást a láthatóan veszélyes szituáció miatt.

Az élő közvetítésről készült felvételt itt lehet megnézni:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Elfogadják a magyar védettségi igazolványt a román határon, de vannak feltételeik

Igazolvány nélkül is be lehet jutni az országba, de csak rövid időre és tesztelés után.
MTI, Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay - szmo.hu
2021. május 14.

hirdetés

A román hatóságok elfogadják a magyar védettségi igazolványt - erősítette meg a Maszol.ro portálnak pénteken a határrendészet szóvivője és az Arad megyei tisztiorvos.

A Maszol kitért arra, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és román kollégája, Bogdan Aurescu gyulai találkozóján is téma volt az oltási igazolványok kölcsönös elismerése, és Florin Citu román miniszterelnök is megerősítette a múlt héten a magyar védettségi igazolvány elfogadását, de román-magyar megállapodás nem született a kérdésben. Ezért általános a bizonytalanság az utazni vágyók körében.

A határrendészet Arad és Bihar megyei szakaszát felügyelő nagyváradi regionális igazgatóságának szóvivője, Laura Bondar megerősítette:

elismerik a magyarországi védettségi igazolványt, ám hangsúlyozta, hogy karantén-ügyben a tisztiorvosi hivatal az illetékes.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az országos vészhelyzeti bizottság már januárban lehetővé tette, hogy a járványügyi szempontból kockázatosnak számító országból érkező, beoltottságukat bizonyító személyek mentesüljenek Romániában a karantén alól.

hirdetés

Horea Timis Arad megyei tisztiorvos pontosította:

a kártya tulajdonosa csak abban az esetben mentesül a karantén alól, ha az oltás második adagjának felvételétől eltelt legalább 10 nap. Azok is mentesülnek Romániában a karantén alól, akik hitelt érdemlően bizonyítják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen a belépés előtt legalább 14, legtöbb pedig 90 nappal, vagy egy igazoltan pozitív személlyel kontaktusba kerültek ez idő alatt.

Védettségi igazolvány nélkül, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel is elkerülhető a karantén Románia területén, ha a belépő nem marad három napnál (72 óránál) tovább az ország területén - írja a Maszol.ro.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Karácsony Gergely bejelentette: miniszterelnök-jelöltként elindul az ellenzéki előválasztáson

A főpolgármester a szülőfalujából jelentkezett és elmondta, miért döntött úgy, hogy elindul ő is a posztért.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Karácsony Gergely szombaton reggel élő videó-bejelentkezésben jelentette be, hogy elfogadja a Párbeszéd felkérését, és hivatalosan miniszterelnök-jelölt lesz.

A jelenlegi főpolgármester szülőfalujában közölte döntését. Elmondta, hogy mindaz, amit eddig elért, az ennek a településnek, az itteni gyerekkorának, a szüleinek és családjának köszönhető.

Karácsony Gergely bejelentésével Dobrev Klára, Jakab Péter és Márki-Zay Péter mellett újabb jelöltje lesz az ellenzéki összefogás a miniszterelnöki posztra.

Karácsony Gergely egy Szabolcs-Szatmár megyei kis faluban született, és mint elmondta, innen indult minden.

"Egy életünk van és egy hazánk. Én az életem elmúlt tíz évét igyekeztem a hazám szolgálatába állítani"

– mondta. Az elmúlt időben pedig azon gondolkodott, hogyan tudna még többet tenni. Sokat töprengett, de most tele hittel és reménnyel, elfogadva az őt támogató pártok támogatását, és meghallgatva sok ismerős és ismeretlen ember biztatását, és érezve a családja féltő támogatását, most a szülőhelyén jelenti be, hogy elindul az ellenzéki előválasztáson.

hirdetés

Megítélése szerint hazánk most nagy bajban van, és az egyik legnagyobb baj, hogy Magyarországot egyre kevésbé érezzük közös hazánknak. Inkább azt érezzük, hogy nagyon megosztottá vált az ország. Ezért szeretné Magyarországot újra egyesíteni.

Karácsony úgy véli, hogy a folytatáshoz mindent vinnie kell magával, ami az elmúlt 46 évben történt vele. Ezért vinnie kell Nyirtasst, gyerekkora színhelyét. A dolgos, örökké küzdő magyarokat, Magyarország hátországát. AZ ő szülei is itt dolgoztak kertészmérnökként. Innen viszi a föld szeretetét, a természet közelségét, a "zöldpolitikát".

Itt érte élete egyik legnagyobb tragédiája is, mert itt halt meg fiatalon az édesapja. Édesanyja egyedül nevelte fel négy gyermekét, a küzdelme nem volt hiábavaló, mindannyian diplomások, a maguk területén eredményesek lettek.

"Innen viszem magammal, hogy minden véges, csak az anyai szeretet végtelen" - mondta.

A sors néha nagyon igazságtalan - véli, de hisz abban, hogy a nehézsorsúak számíthatnak a társadalomra. "Nem azért jöttem ide, hogy stadiont ígérjek Nyírtassnak", és nem lesz a helyi polgármester az ország egyik leggazdagabbja, és arról is beszélt, hogy nem helikopterrel érkezett.

Azért ment szülőhelyére, mert az örökkön küzdő magyarokért szeretne dolgozni. Nem az egy százaléknyi kiváltságosokért, hanem a 99 százalékért, akik különböző módon élnek, különböző pártokkal szimpatizálnak, de örökké küszködnek. És ebben benne van többek között Nyírtass is.

Ma ezeket az utakat járja végig, hamarosan egy másik helyszínről jelentkezik - ígérte.

VIDEÓ: Karácsony Gergely bejelentése


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea épülő villájánál akciózott a Momentum

Fekete-Győr András és Hajnal Miklós két táblát is kitett a ház kerítésére, és a környékre útjelző táblákat helyeztek el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

A Momentum két politikusa, Fekete-Győr András, a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje, valamint Hajnal Miklós, a budapesti 3-as számú választókerületi jelölt, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea most épülő villája előtt akciózott. Erről egy videót is közzétettek a párt Facebook-oldalán.

"Hajnal Miklós, a Momentum hegyvidéki országgyűlési képviselőjelöltje és Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje kitáblázták a villát, hogy mindenki tudja, ki lakik majd ott és ki finanszírozza az építkezést valójában. 2022 után visszaszerezzük az ellopott vagyont!"

- fogalmaznak a posztban.

A videóból az is kiderül, hogy a környéken még útjelző táblákat is kihelyeztek, melyek a villa felé vezető utat mutatják. A végén a politikusok azt ígérik, hogy a visszaszerzett vagyont kórházakra, iskolákra és munkahelyekre fordítják majd.

Mint arról korábban mi is hírt adtunk, Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea új otthona a XII. kerületben, Budapest egyik legdrágább környékén lesz. A tulajdoni lapok szerint a ház jelenleg négy, összesen közel 500 négyzetméteres lakásból áll, hatalmas teraszokkal. A kertben pedig egy kisebb tó is van. A házat jelenleg kívül-belül felújítják.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: