hirdetés

HÍREK

444.hu: a Pfizer látványos számokat produkál az antitest-teszteken, de a kínai vakcinával oltott időseknél több negatív eredmény is van

A lap arra kérte az olvasóit, hogy ha végeztetnek antitest-tesztet, küldjék el annak az eredményét. Eddig több mint 500 érkezett hozzájuk, most közöltek egy összegzést ezekből.
Címkép: MTI/Mészáros János - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Egyre többen készíttetnek antitest-tesztet, miután megkapják a koronavírus elleni védőoltást, mert kíváncsiak arra, hogy reagált-e a szervezetük a vakcinára. A 444.hu több mint két hete arra kérte az olvasót, hogy ha végeztetnek ilyen vizsgálatot, küldjék el annak eredményét, legyen akár pozitív, akár negatív. A lap vénából vett, laboratóriumokban kiértékelt mintákat kért,

jelenleg 500 felett jár már az elküldött eredmények száma.

A 444.hu most közölt egy összegző cikket az eredmények alapján. "A miénk nem tudományos kutatás" - jegyzi meg a lap. Az olvasóktól életkort kérdeztek, az oltás időpontját, a teszt időpontját és a céget, ahol elvégezték a tesztet. Utóbbi azért fontos, mert eltérő skálázások vannak a különböző cégeknél, hiába az azonos mértékegység, nem összevethetők a különböző számok. Egyéb betegségre nem kérdeztek rá, pedig az adatokat ezek is befolyásolják. "Többen jelezték, hogy igazolt covidosok voltak korábban, sokan viszont nem tudtak róla, bár az oltás utáni kiugróan magas antitestszám ennek a jele lehet" - jegyzi meg a lap.

A leletet beküldő legidősebb olvasó 95 éves volt, ő januárban kapta meg a Pfizer-vakcinát. A négy hónappal később elvégzett teszt alapján az oltóanyag jól működött, ugyanis annál a labornál, ahol elvégezték a tesztet, 50 Au/ml a pozitív eredmény alsó határa. Az oltottnál pedig ennél sokkal magasabb értéket, 1067,8 Au/ml-t mértek.

A 444.hu-hoz beküldött teszteredményekből az látszik, hogy az mRNS-vakcinák - tehát a Pfizer és a Moderna - általában viszonylag gyorsan beindítják az S-fehérje elleni antitestválaszt, és nagyon magas szinteket mérnek ezeken a teszteken.

A lap azt írja:

hirdetés
döntő többségben a kínai vakcinával oltott, idős emberektől kaptak negatív teszteket.

Azonban azt is hozzátették:

"Nem lehet azt állítani, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, kaptunk olyan teszteket is bőven, ahol időseknél is termelődött antitest az oltás után. Arányokat nem is állítanánk fel a hozzánk érkezett pozitív és negatív eredmények között, mert az teljesen félrevinne. Az viszont biztos, hogy nem csak pár emberről van szó, ha hozzánk is érkezett majdnem 100 olyan leletet, ami nem mutatott ki elegendő mennyiségű antitestet jóval a második Sinopharm-oltás után".

Eleinte a tesztelőknek azt mondták, hogy a Sinopharm-vakcina esetében a második oltás után két héttel érdemes elvégeztetni a tesztet, most viszont már 4 hetet javasolnak. A lap azonban azt írja: ilyenből is kaptak már negatívakat.

A 444.hu azt is megjegyzi:

"a vakcinát használó Egyesült Arab Emírségekből és Szerbiából származó adatok szerint valóban előfordul az idősek egy részénél, hogy nem indul be az antitesttermelés. Ezért vizsgálják a harmadik oltás lehetőségét".

Szerbiában az eddigi mérések alapján arra jutottak, hogy a kínai vakcinánál a második dózist követő 7-14. nap körül indul be az antitest-termelődés, a védettség a 28. napra alakul ki. Vagyis 56-70 napig az oltottaknak érdemes úgy viselkedniük, mintha nem kaptak volna immunizálást, mert addig fertőződhetnek - összegzi a szerb kutatásokat vezető intézet munkatársának nyilatkozatát a napi.hu.

"Ez nem jelenti azt, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, nagyon nagy százalékban véd meg a legsúlyosabb következményektől. De mivel villámgyorsan beoltottak vele itthon 550 ezer embert, köztük főleg időseket, számolni kell azzal is, hogy valakiben nincs elég antitest" - jegyzi meg a 444.hu.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Hatalmas jégeső csapott le az ország keleti részén

Az ország kétharmadán riasztás van érvényben zivatarok és jégeső miatt.
Fotó: Vass Károly/Időkép - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki majdnem a teljes országra, mindössze hat, jellemzően nyugati megye marad ki a viharokból.

Összeáramlási vonalak mentén szerveződő záporok, zivatarok okoznak csapadékos időjárást a déli és keleti országrészben.

Az intenzívebb gócok keleten, délkeleten vonulnak, melyekből helyenként borsónyi jégeső is hullik

- írja az Időkép.

Ilyen idő van például Lőkösházán:

Fotó: Szabó László/Időkép

Ilyen pedig Szolnokon:

hirdetés
Fotó: Somlai Ilu István/Metkép A természet csodái

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándon sem volt biztató a helyzet:

Fotó: Vojtkó Lászlóné Erzsébet/Metkép A természet csodái/

De több helyről érkezett fotó a jégesőről is:

Fotó: Hvanna/Időkép
Fotó: Netta9094/Időkép
Fotó: Hfanni22/Mátészalka
Fotó: Kálmán András/Karcag/Metkép A természet csodái

Zivatar Szeged határában:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Tévedésből hat adag Pfizert kapott egy szombathelyi férfi

Amint ez kiderült, a férfit kórházba szállították megfigyelésre, de komolyabb tünetei nem voltak az oltás után.
Címkép: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Tévedésből egy helyett hat adag Pfizer-vakcinát kapott egy szombathelyi férfi - számolt be róla az RTL Híradó.

Az esetről elsőként a Vas Népe számolt be. A lap szerint a férfi nem a múlt pénteki tömeges oltásra ment el, hanem a háziorvosa hívta fel múlt héten. Az ampulla, amiben az oltóanyagot tárolják, 10 adagot tartalmaz, de ő tévedésből 6 adagot kapott. Amint ezt kiderült, kórházba szállították megfigyelésre.

Hőemelkedése volt és fájt a feje, de ennél komolyabb problémája nem volt.

Rusvai Miklós szerint okozhat hevesebb tüneteket, de nem veszélyes, ha valaki több adag vakcinát kap.

"Tartósabb immunitás nem alakul ki, hiszen ugyanúgy lebomlik a szervezetében az illetőnek körülbelül 3-4 napon belül a beadott oltóanyag, mint akkor, hogyha egy adagot kapott volna. Mindenképpen szükség van ebben az esetben is a megfelelő idő elteltével az ismétlőadagra"

- mondta a Híradónak a virológus.

Az RTL Híradó veszprémi nézője pedig arról számolt be, hogy ő AstraZeneca-oltásra kapott időpontot a megyei kórház oltópontjára, nála viszont nem az adagot túlozták el, hanem véletlenül felcserélték a vakcinákat, így Sinopharmot kapott AstraZeneca helyett.

hirdetés
"Beadták az oltást, benn voltam a rendelőben, pár percig ott a nővérek hátul tanakodtak, meg az orvosok, az orvos kiküldött, utána rá 3 perc múlva visszahívott az orvos. Azt mondta, hogy elnézést kérünk, véletlenül összekevertük az oltást"

- mesélte a férfi, aki nem örül a tévedésnek, hiszen bár korábban ajánlották neki, elutasította a Sinopharmot. Kifejezetten AstraZenecát kért, mert a munkatársai is azt kaptak.

Az RTL híradó úgy tudja, a kórházban a tévedés miatt vizsgálatot indítottak.

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Pártjától ellopott pénzből vehetett ingatlanokat a Budapesten bujkáló Gruevszki

A volt észak-macedón miniszterelnököt azzal gyanúsítják, hogy egy pénzmosási akcióval, egy karibi strómancégen keresztül vásároltak meg több építési telket és épületet.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

A pártjának folyósított adományokat ellopva, egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt ingatlanokat Skopje közelében a Budapesten bujkáló egykori észak-macedón kormányfő az ország Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségének vádja szerint - írja a Balkaninsight.com.

A vád szerint három nagyértékű elővárosi ingatlanról van szó Vodnóban és két lakásról Krusevóban. Az ügyben hat személyt vádoltak meg: Nikola Gruevszkit, az unokatestvérét, üzlettársait és munkatársait.

Az elsőrendű vádlott Gruevszki, aki pénzmosással és törvénytelen vagyongyarapodással állhat bíróság elé.

A vádirat szerint az egykori észak-macedón kormányfő még 2012-ben szemelte ki az első telket. Ekkor megkérte a titkosszolgálat vezetőjét, Saso Mijalkovot (aki egyébként az unokatestvére), hogy segítsen neki úgy megvenni az építési területet a pártkasszából kivett pénzből, hogy a személye rejtve maradjon. Ő kereste fel a Belize-i offshore cég macedón tulajdonosát.

Gruevszki 2016-ig volt miniszterelnök, 2018-ban egy kétéves börtönbüntetés elől szökött Budapestre, ahol politikai menedékjogot kért, és ezt meg is kapta.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Folytatódik a rakétaháború: újabb támadás érte Tel-Avivot, Izrael a Gázai övezetet lőtte

A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is. Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte.
MTI, Címkép: MTI/EPA/Haitham Imad - szmo.hu
2021. május 13.

hirdetés

Újabb rakétatámadás érte Tel-Avivot csütörtökön, Izrael válaszul a Gázai övezet iszlamista szervezeteinek katonai célpontjait lőtte - jelentette a helyi média.

A Falak őrzője hadművelet három napján az izraeli hadsereg 750 gázai célpontot, köztük alagutakat és 160 rakétakilövő állomást támadott. Megsemmisített négy sokemeletes házat, és megölt mintegy 60 gázai fegyverest, köztük célzott likvidálással több vezetőt - összegezte a hadsereg eddigi működését a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A nap folyamán Gázából rakétákat lőttek ki az övezet környéki településekre, de több hullámban az ország távolabbi, déli és középső részeire is. Délben ismét légiriadó volt Tel-Avivban is, valamint a hadsereg lelőtt négy, az övezetből útnak indított drónt.

A gázai hadosztály parancsnoka, Nimrod Aloni altábornagy katonákhoz intézett levelében közölte, hogy a Falak őrzője hadművelet során a hadsereg megtámadta a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet támadóalagútját, amelyben mintegy húsz fegyveres vesztette életét.

"Halálcsapdává alakítottuk az alagutakat"

- írta Aloni.

"Nem kértük ezt a hadjáratot, de miután megkezdődött, örömmel és szenvedéllyel hajtjuk végre küldetésünket, amíg elérjük az egyértelmű győzelmet"

- tette hozzá a ynet értesülése szerint.

hirdetés

Reuven Rivlin államelnök csütörtökön ellátogatott a leginkább érintett dél-izraeli vidékekre, és megbeszélést folytatott a Negev-sivatag zsidó és arab településeinek vezetőivel. Rivlin a szerdai incidensekre, a zsidók és arabok közötti összecsapásokra utalva arra kérte partnereit, hogy ítéljék el határozottan ezeket az eseteket.

"Ne hagyják, hogy megtörténjenek. Jobbak vagyunk ennél. Az otthonunk ég, és nincs más lakóhelyünk"

- mondta nekik az izraeli államfő a Maárív című újság honlapjának beszámolója szerint.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Lodba látogatott, az ország közepén lévő, zsidók és arabok lakta városba, ahol az utóbbi napokban mindkét népcsoport erőszakos etnikai tüntetéseket szervezett a másik ellen.

Netanjahu az ott állomásozó határrendészeti egységeknek azt mondta, hogy kész jóváhagyni nagy horderejű intézkedéseket az erőszak elfojtása érdekében, beleértve a katonai erők bevetését vagy a vitatott, bírósági tárgyalás nélküli letartóztatásokat, amelyet "adminisztratív fogva tartásnak" neveznek.

A rendőrség bejelentette, hogy Lodba csak a helyiek utazhatnak be délután öttől, és este 8 és hajnali 3 között kijárási tilalom lép életbe.

Izraelben - a Walla hírportál szerint - tagadják azt az egyiptomi forrásból származó értesülést, hogy csütörtökön egyiptomi közvetítő küldöttség érkezett Tel-Avivba a tűzszüneti feltételek megvitatására.

A rakétaháború hétfőn kezdődött Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: