hirdetés

HÍREK

444.hu: a Pfizer látványos számokat produkál az antitest-teszteken, de a kínai vakcinával oltott időseknél több negatív eredmény is van

A lap arra kérte az olvasóit, hogy ha végeztetnek antitest-tesztet, küldjék el annak az eredményét. Eddig több mint 500 érkezett hozzájuk, most közöltek egy összegzést ezekből.
Címkép: MTI/Mészáros János - szmo.hu
2021. május 04.

hirdetés

Egyre többen készíttetnek antitest-tesztet, miután megkapják a koronavírus elleni védőoltást, mert kíváncsiak arra, hogy reagált-e a szervezetük a vakcinára. A 444.hu több mint két hete arra kérte az olvasót, hogy ha végeztetnek ilyen vizsgálatot, küldjék el annak eredményét, legyen akár pozitív, akár negatív. A lap vénából vett, laboratóriumokban kiértékelt mintákat kért,

jelenleg 500 felett jár már az elküldött eredmények száma.

A 444.hu most közölt egy összegző cikket az eredmények alapján. "A miénk nem tudományos kutatás" - jegyzi meg a lap. Az olvasóktól életkort kérdeztek, az oltás időpontját, a teszt időpontját és a céget, ahol elvégezték a tesztet. Utóbbi azért fontos, mert eltérő skálázások vannak a különböző cégeknél, hiába az azonos mértékegység, nem összevethetők a különböző számok. Egyéb betegségre nem kérdeztek rá, pedig az adatokat ezek is befolyásolják. "Többen jelezték, hogy igazolt covidosok voltak korábban, sokan viszont nem tudtak róla, bár az oltás utáni kiugróan magas antitestszám ennek a jele lehet" - jegyzi meg a lap.

A leletet beküldő legidősebb olvasó 95 éves volt, ő januárban kapta meg a Pfizer-vakcinát. A négy hónappal később elvégzett teszt alapján az oltóanyag jól működött, ugyanis annál a labornál, ahol elvégezték a tesztet, 50 Au/ml a pozitív eredmény alsó határa. Az oltottnál pedig ennél sokkal magasabb értéket, 1067,8 Au/ml-t mértek.

A 444.hu-hoz beküldött teszteredményekből az látszik, hogy az mRNS-vakcinák - tehát a Pfizer és a Moderna - általában viszonylag gyorsan beindítják az S-fehérje elleni antitestválaszt, és nagyon magas szinteket mérnek ezeken a teszteken.

A lap azt írja:

hirdetés
döntő többségben a kínai vakcinával oltott, idős emberektől kaptak negatív teszteket.

Azonban azt is hozzátették:

"Nem lehet azt állítani, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, kaptunk olyan teszteket is bőven, ahol időseknél is termelődött antitest az oltás után. Arányokat nem is állítanánk fel a hozzánk érkezett pozitív és negatív eredmények között, mert az teljesen félrevinne. Az viszont biztos, hogy nem csak pár emberről van szó, ha hozzánk is érkezett majdnem 100 olyan leletet, ami nem mutatott ki elegendő mennyiségű antitestet jóval a második Sinopharm-oltás után".

Eleinte a tesztelőknek azt mondták, hogy a Sinopharm-vakcina esetében a második oltás után két héttel érdemes elvégeztetni a tesztet, most viszont már 4 hetet javasolnak. A lap azonban azt írja: ilyenből is kaptak már negatívakat.

A 444.hu azt is megjegyzi:

"a vakcinát használó Egyesült Arab Emírségekből és Szerbiából származó adatok szerint valóban előfordul az idősek egy részénél, hogy nem indul be az antitesttermelés. Ezért vizsgálják a harmadik oltás lehetőségét".

Szerbiában az eddigi mérések alapján arra jutottak, hogy a kínai vakcinánál a második dózist követő 7-14. nap körül indul be az antitest-termelődés, a védettség a 28. napra alakul ki. Vagyis 56-70 napig az oltottaknak érdemes úgy viselkedniük, mintha nem kaptak volna immunizálást, mert addig fertőződhetnek - összegzi a szerb kutatásokat vezető intézet munkatársának nyilatkozatát a napi.hu.

"Ez nem jelenti azt, hogy a kínai vakcina ne lenne hatásos, nagyon nagy százalékban véd meg a legsúlyosabb következményektől. De mivel villámgyorsan beoltottak vele itthon 550 ezer embert, köztük főleg időseket, számolni kell azzal is, hogy valakiben nincs elég antitest" - jegyzi meg a 444.hu.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Fegyveres iskolai támadás: legalább 11-en meghaltak Kazanyban

Feltehetőleg két tizenéves fegyveres támadó nyitott tüzet egy oroszországi iskolában. Az egyik elkövetőt elfogták, a másikkal végeztek a rendőrök a hírek szerint.
Fotó: MTI/AP/Roman Krucsinyin - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

A lövöldözésről hírt adó TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint tízen sérültek meg, az áldozatok között pedig egy tanár kivételével csak gyerekek vannak.

A BBC információi szerint 11-en vesztették életüket az iskolai lövöldözésben. Az orosz állami hírügynökség szerint az elkövetők 17 évesek, de a támadás indoka ismeretlen. A TASZSZ azt állítja, hogy a két elkövető egy robbantást is végrehajtott.

hirdetés

A Reuters azt írja, hogy négy sérültet kellett kórházba szállítani. Az épületet kiürítik, az iskolához huszonegy mentő érkezett. Egyes források szerint az egyik elkövetőt elfogták. A Telegramon terjedő felvételek szerint többen az ablakon ugrottak ki, míg mások az épületben ragadtak. A másik támadó pedig az Independent cikke szerint 7 embert túszul ejtett. A TASZSZ orosz hírügynökség viszont nem sokkal később arról számolt be, hogy a rendőrök végeztek a második támadóval.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

5 Budapest környéki településen emelkedik a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

Négy nagyvárosban viszont csökkenést tapasztaltak múlt héten az előző héthez képest.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Az előző héthez képest a 18. héten (azaz múlt héten) enyhén csökkent a koronavírus koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A legtöbb vizsgált település szennyvízmintája stagnáló tendenciát mutat, emelkedés csak az öt Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintájában mérhető, 4 városban pedig csökkenés tapasztalható (Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Tatabánya).


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Gulyás Márton megkérdezte az MSZP-s Tóth Csabát, hogy utasított-e már gyilkosságra

A képviselő szerint még a feltételezés is sértő, de a Partizán riportere szerint erősen tartják magukat az ilyen irányú pletykák.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Az MSZP országgyűlési képviselője, Tóth Csaba volt a Gulyás Márton által szerkesztett-vezetett Partizán vendége. A képviselő legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy nem hajlandó visszalépni az országgyűlésiképviselő-jelöltségtől körzetében, ahol a Momentum Hadházy Ákos jelenleg független képviselőt támogatja.

Az interjú egy pontján Gulyás rákérdez egy kényes, de régóta suttogott pletykára:

Akár Sápi Attila, akár más személy vonatkozásában gyilkosságra utasítást, vagy te magad tevőleges cselekedet végeztél-e valaha életedben?

Az egykori aktivista riporter arra utalt, hogy Sápi Attila, volt zuglói önkormányzati képviselő 2016-ban nyomtalanul eltűnt, és azóta sem tudni róla semmit.

hirdetés

Tóth egy pillanatra lefagyott a válasz előtt, de aztán azt mondta:

Ezt most komolyan kérdezed? De most tényleg. Hát hogyan lehet ilyet kérdezni tőlem? Soha az életben meg nem fordulna a fejemben. Ez bántó. Ezzel még nem találkoztam.

Gulyás Márton azonban tovább faggatta Tóthot, leginkább arról, hogy vajon miért tartja magát folyamatosan a pletyka. A képviselő azt válaszolta, hogy az, hogy őt összekötik Sápi Attila eltűnésével, vagy az, hogy ő lenne a zuglói parkolási maffia feje, Várnai László független zuglói képviselői miatt van, aki szerinte „egy rosszindulatú, összeférhetetlen ember, aki gyűlöl engem.”

A műsorban bejátszották azt a felvételt is, ahol Karácsony Gergely egykori kerületi polgármester azt mondta, „én visszamegyek Zuglóba, ott engem elásnak”. Arra a kérdésre pedig, hogy fenyegette-e őt és családját Tóth Csaba, a jelenlegi főpolgármester (majdnem biztosan több ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje) azt válaszolja: „Ne viccelj, hát többször. Ezek nagyon súlyos történetek.”

Tóth Csaba erre azt mondta, hogy Karácsony Gergely bíróság előtt vallotta, hogy én sose fenyegettem meg, „papírom van róla”, a hangfelvétel manipulált, és Karácsony „tételesen cáfolta, hogy soha ilyen nem történt”.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Lantos Gabriella keményen nekiment Müller Cecíliának a Sinopharm vakcinája miatt

Az egészségügyi szakember szerint a tisztifőorvosnak azonnal lépnie kellett volna, amikor kiderült, hogy nem biztos a kínai oltóanyag hatékonysága.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 11.

hirdetés

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser egy Facebook-posztban élesen kritizálta Müller Cecíliát a járványkezelése miatt. Az országos tisztifőorvos hétfőn, az operatív törzs sajtótájékoztatóján azt mondta, „mindig is voltak olyan állampolgárok, akiknél nem kellőképpen válaszol a szervezet a vakcina beadására”. Hozzátette, őket majd a közösségi immunitás védi meg.

Az Új Világ Néppárt elnökségi tagja szerint „egyre alaposabb a gyanú, hogy a Szinopharm az idősebbek közt sokszor nem alakít ki immunválaszt”.

Lantos szerint egy felelős vezető ilyenkor:

  • elrendeli az antitest és sejtes immunitás mérést. Állami finanszírozással;
  • az eredményeket közzéteszi. A rászorulóknak megszervezi a 3. oltást. Azonnal. Más vakcinával;
  • megköszöni a türelmet. Biztosítja az érintetteket az együttérzéséről.

A szakértő szerint Müller Cecília hozzáállása kimeríti a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés kategóriáját. A tisztifőorvos nyakláncra utalva hozzátette, a felelős vezető

nem a nyakában hordja a keresztet. Hanem a személyiségében.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: