hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

30 másodpercenként meghal egy ember a rengeteg műanyagszemét miatt a fejlődő világban

Sir David Attenborough szerint egy 'kibontakozó katasztrófa' felé tartunk, ami már nemcsak a növény-és állatvilágot érinti közvetlenül, de a szegényebb országokban élő embereket is. Erre világít rá a 'Nincs idő a pazarlásra' című új tanulmány is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 14.

hirdetés

Borzasztó számokról és tényekről számol be egy új tanulmány, amely a műanyaghulladék-szennyezés káros hatásait mutatja be az élővilágra. Kiderült például, hogy

évente 12,7 millió tonna műanyag szemét kerül a világ folyóvizeibe, tengereibe és óceánjaiba, ami elképesztő mennyiség. A világ vezető országai ráadásul rengeteg hulladékot exportálnak Afrikába és Ázsiába, ahol még nagyobb problémát jelent a hulladékfeldolgozás.

Az Egyesült Királyságban például percenként négy emeletes busznyi szemét gyűlik össze, évente pedig 650 ezer tonna műanyagot szállítanak külföldre, például Malajziába és Indonéziába. A kutatás szerint a nyugati országokban jellemző, úgynevezett "eldobásra hajlamos" kultúra és a műanyagok többségének csupán egyszeri felhasználása, majd kidobása a legégetőbb probléma, ami miatt az egész világ, de főleg a fejlődő országok szenvednek.

A tanulmány szerint globálisan 30 másodpercenként meghal egy ember a szegényebb országokban olyan betegségekben, amelyeket a műanyaghulladék-szennyezés és a rengeteg szemét idéz elő. A műanyag ugyanis szúnyogok, legyek és patkányok tenyésztőhelyeként szolgálhat, ezek az állatok pedig többek közt maláriát és a bőrkiütéssel és izom-és izületi fájdalmakkal, is járó dengue-lázt terjeszthetnek. A szemétdombokon, műanyag palackokkal játszó gyerekek kétszer hajlamosabbak a bélfertőzésekkel, például a kolerával való megbetegedésre, ami a második legtöbb halált okozza az 5 évnél fiatalabb gyerekeknél.

A fejlődő országokban, ahol az újrahasznosítás még nagyon gyerekcipőben jár, vagy egyáltalán nem is alkalmazzák, sokszor úgy szabadulnak meg a felhalmozódó szeméttől, hogy elégetik őket, ami viszont szintén nem jó megoldás, mert a füst is árt az egészségnek:

hirdetés

a légszennyezettség miatt évente nagyjából 3,7 millió embert hal meg. A szemétégetés ráadásul a klímaváltozást is táplálja a műanyagból keletkező szén-dioxid miatt.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Orbán: Csupa rossz hírem van! Az egész eddigi járvány legnehezebb két hete előtt állunk!

Ezt jelentette be a miniszterelnök egy videóban, miután járványmatematikusokkal egyeztetett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Vészjósló kijelentéseket tett Orbán Viktor egy Facebook-videóban. A miniszterelnök a Karmelita Kolostorból jelentkezett be, miután "egy nagyon különleges tudást birtokló orvos-tudóscsoporttal", járványmatematikusokkal egyeztetett.

"Csupa rossz hírem van. A helyzet úgy fest, hogy az egész eddig tapasztalt járvány legnehezebb két hete előtt állunk. Az újfajta mutációk megjelenése miatt a fertőzések száma erősen nő és nőni fog. Olyan terhelés lesz a kórházainkon, amilyen még nem volt. Minden orvosra, minden ápolónőre, minden lélegeztetőgépre szükségünk lesz"

- mondta a kormányfő.

Arra kért mindenkit, hogy a lehető legfegyelmezettebben próbálja betartani a járványügyi szabályokat.

Úgy fogalmazott, "versenyt futunk az idővel", de ha sokan regisztrálnak és sokan oltják be magukat, akkor ez a nehéz időszak lerövidül.

Ha viszont kevesen jelentkeznek és kevesen kapják meg a vakcinát, a nagyon nagy nyomást

hirdetés

jelentő időszak hosszabb lesz. Ezért arra kéri mindenkit, hogy oltassa be magát.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Puccsot emleget a miniszterelnök, az ellenzék és ő is utcai tüntetéseket szervez Örményországban

A hadsereg vezetése lemondásra szólította fel Pasenján miniszterelnököt, mire ő leváltotta a vezérkari főnököt.
Fotó: MTI/AP/Photolure/Vahram Baghdasaryan - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Súlyos politikai válságban van Örményország. A hadsereg vezetése lemondásra szólította fel Nikol Pasinján miniszterelnököt, mire ő leváltotta a vezérkari főnököt - írja a 444.

Közben az ellenzék és a miniszterelnök is tüntetéseket szervez.

Az örmény válság tavaly szeptemberben kezdődött, amikor kitört a háború Azerbajdzsánnal.

Az azeriek hat hét alatt elfoglalták az addig örmények ellenőrizte Nagorono-Karabah tartomány jelentős részét.

A háborút lezáró fegyverszünet értelmében az örmények lényegében csak a tartomány fővárosát, és egy hozzá vezető utat tarthattak meg, és azt is orosz békefenntartók ellenőrzik.

A vereség után tüntetések kezdődtek Nikol Pasenján miniszterelnök ellen, mert az ellenzék árulónak tartja a fegyverszüneti feltételek elfogadásáért.

Pasenján szerint reménytelen volt a háború folytatása, ami így is több ezer ember életét követelte.

hirdetéshirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Új mutáns koronavírus terjed New Yorkban, ami ellenállóbb lehet a vakcinákkal szemben

Sőt, a vizsgálatok alapján az antitestek is hatástalanok lehetnek ellene, vagyis olyanok is elkaphatják, akik már be vannak oltva, vagy már átestek a fertőzésen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

Új mutáns koronavírus kezdett el terjedni New Yorkban, amelyet azok is elkaphatják, akiket már beoltottak vagy átestek a fertőzésen - írja a New York Times.

Az új, B.1.526 névre keresztelt variánst még tavaly novemberben fedezték fel, február közepén pedig már a fertőzöttek bő negyedénél mutatták ki.

A Caltech Egyetem kutatócsapata a mutáció két változatát is azonosította, az eltérést a tüskefehérje mutációjában találták meg. Az egyik változat az az E484K mutáció, ami a dél-afrikai és a brazíliai variánsban is megvan, a másik pedig egy olyan mutáció, amivel a vírus szorosabban kapcsolódhat a gazdatest sejtjeihez. A Columbia Egyetem kutatói szerint az E484K mutáció a februárban levett minták 27 százalékában volt jelen. Azoknak az átlagéletkora, akik ezzel fertőződtek meg, 6 évvel több volt az összes fertőzöttnél és nagyobb eséllyel szorultak kórházi kezelésre. Azt is megállapították, hogy kórházak közelében kapták el a legtöbben ezt a változatot.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Peking tagadja, hogy végbélnyílásból vett mintavételre köteleztek amerikai diplomatákat

Bár az országban használják az állítólag megbízhatóbb eljárást, de állításuk szerint külügyi szolgálatot teljesítőkkel nem történt ilyesmi.
MTI / Fotó: Darko Djurin / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2021. február 25.

hirdetés

A kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön tagadta, hogy Peking végbélnyílásból vett mintavételre kötelezett amerikai diplomatákat a koronavírus-fertőzöttség kiszűrésére.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő a csütörtöki sajtótájékoztatóján az amerikai sajtóban megjelent jelentések kapcsán elmondta:

tudomása szerint Kína sosem kötelezte az országban akkreditált amerikai diplomatákat ilyen, végbélnyíláson át történő történő mintavételre.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: