HÍREK

23 év tanítás után felmondott a Karinthy Frigyes Gimnázium tanára

Berta Beáta azt írta, tanítani, nevelni, példát mutatni a diákoknak ilyen körülmények között nem tud.

Link másolása

Felmondott a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára, Berta Beáta, aki 23 évig tanított. Döntéséről a Facebookon azt írta, ez az elmúlt időszak történéseinek egyenes következménye.

„A kollégáim kirúgása, a januárban belengetett teljesítményalapú bérezés, illetve a polgári engedetlenséget egészen a tanév végéig, augusztus elejéig »büntethetővé« tevő, éjjel kihirdetett rendelet volt az utolsó csepp. Ezek egyértelművé tették számomra, hogy az oktatásirányítás semmit nem hallott meg a tanárok egy éve (igazából sok éve) tartó küzdelméből, amelyet a saját és diákjaink méltóságáért, az oktatásban szükséges, az emberséget és az eredményességet célzó intézkedésekért folytatunk”

- írta bejegyzésében.

Úgy gondolja, „rendszeren belül” már semmit nem tud tenni ezért az ügyért, „kívülről” viszont talán még igen. Mint írta, nem adja fel könnyen a számára fontos dolgokat, nem mond le könnyen a számára fontos emberekről, ügyekről. Most viszont eljött az a pont, amikor azzal szembesült, hogy mindent megtett, amit rendszeren belül tehet.

„Az ügy közös, és ebbe bele kell férnie, hogy én úgy érezzem, a jelenlegi helyzetemben »elmentem a falig«, azaz iskolán belül a cselekvési lehetőségek határáig. Ha közös az ügy, kell, hogy legyenek sokan, akik – ha eddig nem is tették – intézményen belül vagy onnan kilépve kezdenek cselekedni. Számomra ezt jelenti az összefogás és a szolidaritás.”

Azt is közölte, hogy nincs új munkahelye, és egyelőre B terve se született, és amíg "benn van", nem is fog, mert lefoglalja a tanítás. Amit egy ideje már lehetetlennek érez, mivel szerinte „leadni az anyagot” lehet, de tanítani, nevelni, példát mutatni a diákoknak ilyen körülmények között nem tudok, mert ehhez szükségem van az önbecsülésemre is”. Mint írta, várhatóan március közepéig dolgozik még, ezalatt lehetősége van elrendezni mindent, leginkább a diákjaival.

„A döntésemben megnyugodtam, mert azt gondolom, a tanítás leginkább példaadás, és most már azt a példát tudom mutatni, amelyet a legfontosabbnak tartok: ha valahol nem becsülnek meg, ha a véleményed nem számít, ha megaláznak, mert azt hiszik, megtehetik, akkor ne tűrj csendben, hanem állj fel, menj el onnan”

- írta bejegyzésében, amelyben köszönetet mondott a sok támogatásért.

Berta Beáta októberben nyilatkozott lapunknak, az akkor készült interjút itt olvashatjátok el:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar kémjátszma Brüsszelben: gyanús találkozókat szervezhetett két magyar fiatal
Semmi sem bizonyítja, hogy a két férfi a magyar kormány megbízásából akart hálózatot építeni Brüsszelben. Ugyanakkor a szakportál szerint gyanús az időzítés.

Link másolása

A kormány nevében foghatott hálózatépítésbe a brüsszeli magyarok körében két fiatal, írja a HVG360 az Intelligence Online alapján. A titkosszolgálat témákra specializálódott párizsi székhelyű portál cikke szerint a Fidesz informális lobbi kialakításába kezdhetett a belga fővárosban, ennek voltak részei a szóban forgó találkozók.

A portál cikkében megnevezett két férfi tavaly októberben került az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához, illetve a Kutatási és Innovációs Főigazgatósághoz. Ez éppen az az időszak volt, amikor az uniós források befagyasztása miatt fokozódott a vita a magyar kormány és az Eupai Unió között.

Az Intelligence Online értesülése szerint a fiatalok az első estet novemberben tartották egy bárban az uniós intézményekben dolgozó magyar köztisztviselők és vállalkozók számára, majd januárban és februárban is tartottak összejövetelt. Az eseményen résztvevők többsége a Fidesz vagy a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium tagja lehetett, de a szervezők igyekeztek politikai oldaltól függetlenül minél több meghívottat felkérni. A szervezés egy zártkörű Facebook-csoportban történt, de mindenkit arra biztattak, hogy adják tovább a hírt. Az est során a résztvevőket pozíciójukról és szakmai hálózatuk kiterjedtségéről kérdezték.

Az Intelligence Online szerint az Információs Hivatal humán hírszerzési és elemzési gyakorlatokat is bevet, hogy információt gyűjtsön Brüsszelben olyan témákról, melyeknek számottevő költségvetési hatása van Magyarországra nézve. Azt sugallják, az üzleti hírszerzők is érdekeltek az uniós politika talányos változásaiban, amelyek befolyással lehetnek a Magyarországon végzett üzleti projektjeikre. Azonban az erőfeszítések nem jártak sikerrel, mert a képviselőkkel tárgyaló partnerek a Bizottságon belül összezártak.

A HVG brüsszeli forrásai megerősítették, hogy hogy a két férfi tényleg szervezett ilyen találkozókat, és azok népszerűek lettek. De az is lehetséges, hogy az egyikük valójában a hírszerzés utasításait követte, és egy nemzetközi szolgálat vette észre őket. Most pedig azért cikkeznek róluk, hogy gyengítsék az Orbán-kormány külpolitikai tevékenységeit, ami súlyos uniós pénzekbe kerülne Magyarországnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kiderült, ki az a volt helyettes államtitkár, akit 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak
Eddig semmit sem lehetett tudni róla. Akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik, ha beismerő vallomást tesz.

Link másolása

Eddig nem lehetett tudni, de a mai előkészítő tárgyaláson kiderült, hogy Nagy János, az agrártárca volt helyettes államtitkára az a politikus, akit 8 társával együtt 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolnak - írja a Blikk.

Korábban a DK képviselője, Vadai Ágnes írásos kérdést is feltett az illetőről, de Polt Péter legfőbb ügyész sem a nevét, sem a monogramját sem akarta elárulni, sőt, azt érintett minisztériumot sem volt hajlandó megnevezni.

Annyit közölt, hogy az ügyben hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat-felhasználás vétsége miatt emeltek vádat egy volt helyettes államtitkár és nyolc társa ellen Fejér Megyei Főügyészségen.

A volt helyettes államtitkárra beismerő vallomás esetén hat év szabadságvesztést és ugyanennyi időre szóló közügyektől eltiltást kért az ügyészség.

Nagy János egyébként egy másik ügyben már most is bíróság előtt áll, ami összefügg azzal, hogy 2,5 év után hirtelen kellett távoznia helyettes államtitkári posztjáról.

2020 decemberében ugyanis váratlanul felmentették, miután az ügyészség bejelentette, korrupció gyanújával indított nyomozást egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő és társa ellen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Házak váltak lakhatatlanná a hétfői vihar miatt
Tetőket bontott le, villanyvezetékeket szakított le az erős szél, és a kidőlt fák is problémát okoztak. Több mint 500 alkalommal avatkoztak be a tűzoltók.

Link másolása

Több mint ötszáz esetnél avatkoztak be a tűzoltók a hétfői vihar miatt: leginkább az útra, épületekre dőlt fák, sérült tetőszerkezetek és közművek miatt riasztották a tűzoltókat az ország több vármegyéjében - közölte Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivő-helyettese kedd reggel az MTI-vel.

A legtöbb beavatkozás a fővárosban, illetve Pest, Somogy, Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt.

Budapest XIX. kerületében, egy Sós utcai társasházi lakás tetőszerkezete részben leszakadt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecserben, a Szent László úton egy családi ház tetőszerkezetét a viharos szél lebontotta, míg Hajdú-Bihar megyében, Debrecenben, a Csillag utcában egy sorház tetőszerkezete sérült meg a viharos szél miatt. A lakók elhelyezéséről gondoskodtak.

Több mint hetven esetben kellett a tűzoltóknak sérült épületeknél beavatkozniuk a vihar miatt.

Tizenöt helyen villanyvezetékek szakadtak le a viharos szélben, vagy fák dőltek rájuk, azokat eltávolították a szakemberek.

Fa dőlt egy gépkocsira az 1-es főút 157-es kilométernél, Mosonmagyaróvár térségében. A város hivatásos tűzoltói feszítővágó segítségével emelték ki a járműből a beszorult vezetőt. Két gépkocsi ütközött egy, a 41-es főút melletti fasorból kidőlt fának Pusztadobos térségében, a 41-es kilométernél.

Az OKF közleménye szerint, "mivel több megyére kedden is figyelmeztetést adtak ki az erős szél miatt, ezért továbbra is ajánlott óvatosan közlekedni a fák, fasorok, állványzatok közelében, és lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alatt és mindenki figyelje a Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit, riasztásait".


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Az emberek fele kevesebbet keres 295 ezer forintnál Magyarországon
Jóval alacsonyabb a magyarok fizetése, ha az átlagkereset helyett a medián értéket nézzük.

Link másolása

Új módszerrel méri a fizetéseket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), írja a 444.hu. Ezentúl azokat a munkáltatókat is figyelembe veszik, ahol ötnél kevesebb embert foglalkoztatnak, szemben az eddigi, évtizedeken át bevett gyakorlattal.

A KSH mindkét módszerrel végignézte a legutóbbi három év adatait, és megállapították, hogy az új gyakorlattal 10-20 ezer forinttal alacsonyabb munkabérek jönnek ki, mint korábban. Már az új módszer alapján a januári reálkereset 7,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi.

A reálkereset értéke az inflációnak köszönhetően október óta folyamatosan csökken. Ha a teljes tavalyi évet nézzük 2021-hez képest, akkor 2,6 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek, mert még nem volt akkora a pénzromlás mértéke.

A kedden publikált adatok alapján a teljes munkaidőben dolgozók nettó fizetésének mediánja - az adó- és járulékkedvezményeket is beleszámítva - 294 500 forint volt januárban, melynek bruttója 422 400 forint. Vagyis a magyarok fele ennél többet, a másik fele pedig ennél kevesebbet keres. Ez 17 százalékkal magasabb a megelőző évhez képest, azonban az infláció közben 25,7 százalék volt. Még rosszabb a helyzet, ha csak az élelmiszerárakat nézzük, ahol 44 százalékos áremelkedést tapasztalhattak a vásárlók.

A medián keresettel szemben a januári átlagkereset nettó 363 900 forint (bruttó 528 000 forint) volt, ami kedvezmények nélkül 351 100 forint.

A lap megjegyzi, hogy a medián kereset jobban szemlélteti a közepes fizetést hazánkban. Az átlagkereset ugyanis jóval érzékenyebb a szélső értékekre, vagyis a magas, de kevés embert érintő fizetések felhúzzák az átlagot.

Link másolása
KÖVESS MINKET: