HÍREK

20 millió forintból készült el egy Nagy-Magyarország alakú virágágyás Somoskőújfalun

De futotta még egy réztáblára is, amire azt írták: rendületlenül. A Nemzeti Összetartozás Emlékművének költségeit a Nemzeti Művelődési Intézet állta.

Link másolása

20 millió forintból készült el Somoskőújfalun az „Nemzeti Összetartozás Emlékműve”, amely egy Nagy-Magyarország formájú virágágyásból és egy kisebb réztáblából áll – derül ki Hadházy Ákos szombati Facebook-bejegyzéséből.

A független országgyűlési képviselő a posztban úgy fogalmaz, hogy

az emlékművet „nyugodtan hívhatjuk »Nemzethy Hülyeség és Lopás« emlékművének is”.

A politikus bejegyzése szerint a Nógrád megyei településen található emlékmű 20 millió forintba került, a pénzt pedig lakitelki Nemzeti Művelődési Intézet adta. Ebből az összegből szerinte

 • kivágtak néhány fenyőfát,
 • egy kéttenyérnyi réz Nagy-Magyarországra ráírták, hogy „rendületlenül”,
 • és a fenyők helyére kövekből kiraktak egy Nagy-Magyarország formájú virágágyást.

  Hadházy több képet is megosztott a Facebook-oldalán az emlékműről.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Címlapról ajánljuk


  HÍREK
  43 évesen meghalt Schmidt Csaba, Tatabánya korábbi polgármestere
  2010 és 2019 között volt polgármester, azóta képviselőként volt tagja a város közgyűlésének.

  Link másolása

  43 éves korában meghalt Schmidt Csaba tatabányai fideszes politikus. A hírt a családja közölte a Facebookon.

  A Kemma emlékeztet rá, hogy

  2010-ben választották meg Tatabánya polgármesterének, a tisztséget 2019-ig, két cikluson át töltötte be.

  A 2019-es választás után a helyi Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjeként, képviselőként folytatta a munkáját a közgyűlésben. 2020 nyarán bízta meg az innovációs- és technológiai miniszter az újjáalakuló Tatabányai Szakképzési Centrum kancellári feladataival.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  HÍREK
  Bajban lenne Magyarország, ha ide jönne Putyin
  A nemzetközi elfogatóparancsot annak ellenére is végre kéne hajtani, hogy hazánk nem hirdette ki a római statútumot.

  Link másolása

  Mint arról mi is beszámoltunk, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az orosz elnök büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásáért.

  Ez minden ICC-tagállamot - közöttük Magyarországot is - kötelez, azaz

  hazánk nagy bajban lenne, ha ide jönne Putyin

  – írja a Mandiner Varga Réka nemzetközi jogász, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem dékánja nyilatkozata nyomán.

  A határozat szerint

  azoknak az államoknak, amelyek tagjai a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, le kell tartóztatniuk és át kell adniuk az ICC-nek az orosz elnököt.

  Akik nem tagjai a szervezetnek, azokra nézve nem kötelező a rendelkezés. Így például az Egyeült Államokra sem vonatkozik, bár egy másik eljárás alapján letartóztathatják Putyint.

  Ha Magyarországra jönne az orosz elnök, akkor a parancs értelmében le kellene tartóztani. A jogász azonban hozzáteszi, hogy hazánk nem hirdette ki a római statútumot, így a letartóztatást nem tudná foganatosítani. A jogrendünk szerint minden nemzetközi szerződést ki kell hirdetni a Magyar Közlönyben, mert csak így lesznek érvényesíthetők. Ez pedig ebben az esetben nem történt meg.

  Ennek alapján a kihirdetés elmaradása miatt nem lenne lehetséges Putyin letartóztatása, de a nemzetközi jog nem törődik azzal, hogy kihirdették-e az ország által aláírt nemzetközi szerződést.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Magyarul játsszák a Meseország mindenkié darabot – Bécsben
  A rendező eredetileg hazánkban szerette volna bemutatni, de a megkeresett színházak nem vállalták a kockázatot.

  Link másolása

  Bécsben színpadra vitték a Magyarországon komoly vitát kiváltó Meseország mindenkié című könyvet, pontosabban annak három meséjéből készült átiratot. A Bécsi Magyar Színház bábokkal és élő szereplőkkel játssza a történetet.

  A teátrum 2016 óta független színtársulatként működik és a kint élő magyaroknak szól - írja a Telex.hu.

  A lap szerint

  a független társulat a bábjátékban a szexuális másság, a fogyatékkal élők és az etnikai hovatartozás témájához nyúlt bátor kézzel.

  A szombati bemutatón közönség egy része Budapestről érkezett, de a többség Bécsben élő magyar volt. A prtál megjegyzi, hogy kevés gyerek volt a nézők között.

  A könyvet sokan érzékenyítőnek tartják, de egyes nézetek szerint homoszexuális propaganda, vagy pedofil antológia. A kötet külföldi kiadását támogató Petőfi Kulturális Ügynökség egyik kuratóriumát Demeter Szilárd feloszlatta.

  A rendező, Pille Tamás Magyarországon szerette volna bemutatni a darabot, de a hazai intézmények nem vállalták a kockázatot, vélhetően azért, mert tartottak az állami támogatások megvonásától.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  HÍREK
  Jön az igazi tavasz: napközben akár 22 fok is lehet a héten
  A hét első napjaiban sok lesz a napsütés, az éjszakák is enyhülni fognak. Csütörtöktől viszont visszatér a szél és a csapadék.

  Link másolása

  Az ország nagy részén már nem fog fagyni éjszakánként a jövő héten, napközben egyre többfelé elérjük a 20 fokot - írja az Iőkép.

  Bár hétfőn egy gyenge, feloszlóban lévő hidegfront áthalad fölöttünk, lényeges változást nem hoz. Több lesz ugyan a felhő fölöttünk, és főként délen, valamint a Dunántúlon kisebb eső, záporok is kialakulhatnak, de a hőmérsékletben nem lesz jelentős változás a vasárnapihoz képest. Északnyugaton megélénkül az északnyugatira forduló szél. Hajnalban -1, +7 fok várható. Délután 13-18 közé melegedhet a levegő.

  Ezt követően egyre inkább egy nyugat-európai ciklonrendszer előoldali áramlási rendszerébe kerülünk, délnyugat felől egyre melegebb, kezdetben száraz, majd csütörtök-péntek környékén már nedvesebb légtömegek érkeznek.

  Kedden és szerdán így sok lesz a napsütés, legfeljebb kedden északkeleten fordulhat elő helyenként egy-egy zápor a megnövekvő gomolyfelhőzetből. Az északnyugati szél helyenként a középső tájakon és a Dunántúlon megélénkülhet. Hajnalban 0, +7, délután 15-20 fokot mérhetünk, szerdán pedig már 16-22 fokig emelkedik a hőmérséklet.

  A hajnalok helyenként párásak, ködösek lesznek, de az ország nagy részén már nem fog fagyni, talajmenti fagy inkább csak a mélyebben fekvő tájakon lehet.

  A csúcshőmérséklet pedig egyre többfelé megközelíti, el is éri a 20 fokot, szerdától helyenként már 21-22 fokot is mérhetünk.

  Csütörtöktől tovább erősödik a délnyugatias áramlás, a szél is egyre többfelé lehet erős. Egyúttal nedvesebb légtömegek is érkezhetnek, emiatt már több lehet fölöttünk a felhő, és főként pénteken már záporok is kialakulhatnak.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET: