10 éves csúcson vannak az élelmiszerárak
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag (növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek, cukor) árváltozásait figyeli, ezeknek az árai átlagosan 28,1 százalékkal emelkedtek tavaly. A szervezet élelmiszerár-indexen vezeti a változásokat, tavaly év végére 125,7 pontra nőtt az emelkedés éves átlagban, ami megközelíti a 2011-es 131,9 pontot. December hónapban ez meg is dőlt, amikor 133,7 pont lett. Már tavaly év végén látszott az emelkedés.
Havi összevetése decemberben a szemestermények árindexe átlagosan 0,6 százalékkal (0,9 ponttal) 140,5 pontra csökkent, a növényi olaj árindexe 3,3 százalékkal (6,1 ponttal) 178,5 pontra esett, a tejtermékek árindexe 1,8 százalékkal (2,3 ponttal) 128,2 pontra nőtt, a hústermékek decemberi árindexe 111,3 ponton stagnált, a cukor árindexe havi szinten 3,1 százalékkal (3,8 ponttal) 116,4 pontra, öthavi mélypontra gyengült.
Tavaly a szemestermények árindexe 2012 óta legmagasabb, átlagosan 131,2 pont volt, 27,2 százalékkal (28 ponttal) múlta felül a 2020. évit. A növényi olaj tavalyi átlagos árindexe történelmi csúcsra, 164,8 pontra nőtt, 65,8 százalékkal (65,4 ponttal) magasabb volt a megelőző évinél. Ami a tejtermékek tavalyi átlagos árindexét illeti, a mutató 119 pont volt, 16,9 százalékkal (17,2 ponttal) magasabb a 2020. évinél. A tavalyi húsárindex átlaga 107,6 pont lett, 12,7 százalékkal (12,1 ponttal) magasabb, mint 2020-ban. Végezetül a cukorárindex tavalyi átlaga 2016 óta legmagasabb, 109,3 pont volt, ami 29,8 ponttal (37,5 százalékkal) haladta meg a 2020. évit.