hirdetés

Hiába tudjuk, hogy a Földön nem lehet végtelen ideig növekedni – beszélgetés Hartay Mihállyal

Szöveg: Göbölyös N. László; képek forrása: Flickr - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

- Nemrégiben beszélgettem egy biológussal, aki azt mondta: ő inkább hisz a szigorú környezetvédelmi törvényekben, mint a környezettudatos nevelésben. Önnek mi erről a véleménye?

- Én is azok közé tartozom, akik mindenképpen szigorítanák a jogszabályokat. Hiszek a nevelésben, a szemléletformálás, magam is hosszú ideig műveltem. Ez azonban egy lassú folyamat, mert az emberi tudat nagyon lassan változik. Ugyanakkor látom a törvényeknek az emberekre gyakorolt gyors hatását. Erre is mondok egy példát: 2010-ig ész nélkül használtuk az eldobható reklámszatyrokat, amiket az üzletekben ingyen kaptunk. 2011-től ezek termékdíj-kötelesek lettek, és felhasználásuk a töredékére csökkent, pusztán azért, mert fizetni kellett érte. Az ilyen jogszabályokkal mégsem élünk kellőképpen, mert nem akarjuk az embereket „megszorítani”.

Már régen be kellett volna újra vezetni a csomagolási üvegek betétdíjassá tételét. Az üvegről tudni kell, hogy egy térfogategységre vonatkozóan a legnagyobb környezetterhelést okozó csomagolás. Többszöri felhasználásával viszont jelentősen csökkenthető lenne ez a hatás. Tehát nem szabadna egyszerhasználatossá tenni, mégis ódzkodunk tőle.

Pedig nálunk is vannak olyan vállalkozások, amelyek önálló, betétdíjas rendszert képesek gazdaságosan működtetni, például a söriparban. Problémát okoz az is, hogy egyre több az üvegforma, a sok kis borászat miatt csökkent az egyes vállalkozásoknál felhasznált darabszám, és ezeknek az újrafelhasználáshoz való tisztítása nem lenne kifizetődő.

Éppen ezért Európai Uniós döntés kellene az üvegformák korlátozásáról.

Ha visszatérnénk a korábbi 4-5 sztenderd formára, nagy regionális mosókból lehetne elosztani a tiszta üvegeket a vállalkozások részére. Ráadásul az emberekkel beszélgetve kiderül, egy ésszerű betétdíjas rendszer bevezetésében partnerek lennének.

- Ötven évvel ezelőtt, amikor forrongott a világ, az akkori fiatalok atomfegyverkezés elleni tiltakozásából született meg a „zöld” mozgalom. Most ismét a fiatalok hallatják a leghangosabban a szavukat a klímaválsággal szemben.

- A mai civil szerveződésekben még mindig a zöld mozgalmak tekinthetők a legerősebbeknek, de ha belülről szemléljük őket, nem látom, hogy sokasodnának az aktivisták. Ezért tudott Greta Thunberg olyan fantasztikusan berobbanni a közéletbe. A zöld mozgalmak 1968 után radikálisabbak voltak, ma a WWF-en és a Greenpeace-en kívül nemigen vannak ilyenek. Ha zöld pártként bekerülnek a hatalomba, ahogyan erre volt példa Németországban, sokat veszítenek erejükből. Látszik, hogy a társadalom többségét még nemigen tudják maguk mellé állítani.

Ezért aztán rácsodálkozunk egy kislányra, aki megfogalmazza azt, amit mi évtizedek óta gondolunk, de nem mondjuk ki ilyen határozottan és egyértelműen a politikusok felé. Nagyon pozitív a média szerepe is, amely folyamatosan napirenden tartja a témát, ezzel ma a szemléletformálásnak legfontosabb szereplője.

A cikkeken, tévéműsorokon keresztül nap mint nap szembesülünk a környezeti problémákkal, azzal, hogy mi történik az Északi-sarkon, vagy milyen ökológiai katasztrófák zajlanak a világ másik részén. Ez egyre inkább elgondolkoztatja, még ha cselekvésre nem is ösztönzi a hétköznapi embereket.

- Ön korábban számos oktató jellegű kiállítást szervezett, előadásokat tartott a környezettudatosság erősítésére. Most egy használtruhákat visszagyűjtő cég kommunikációs vezetője. Mivel foglalkoznak pontosan?

- A Textrade kft. évente mintegy 30 ezer tonna használtruhát gyűjt be és juttat el a fejlődő országokba, Afrikába, Ázsiába. Bár profitorientált szervezetről van szó, de az újrahasználatnak környezetvédelmi funkciója is van. Emellett évtizedes kapcsolatot alakítottunk ki a Vöröskereszttel is.

- A szűkebb területén lát előrelépést?

- Úgy gondolom, hogy Európa elindult a körforgásos gazdaság irányába, a jogszabályi hátterek erre megvannak. Miután felismerték a textil-hulladékok környezeti ártalmait, 2023-tól már a szelektív gyűjtését is meg kell oldani európai uniós szinten. Sajnos ezekben a jogszabályokban a megelőzésre, - mely a képződő hulladék csökkentéséről és az újrahasználatról szól - nem látok érdemi megoldásokat és ösztönzéseket.

Pedig a megelőzésnek számos lehetősége van a design takarékos kialakításától a gyártás korszerűsítésén át az ésszerű csomagolásig.

De ahogy a tudományban, vagy a technológiában megszokhattuk, soha nem lehet tudni, hogy mikor, hol, kinek a fejéből pattan ki az a bizonyos isteni szikra.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Itt a világmentő műanyag, ami lebomlik és újrahasznosítható

A speciális fólia 'ereje' használatkor változatlan. Viszont 3 hónap múlva már nem is műanyagról van szó, hanem a természetben előforduló baktériumok és gombák számára emészthető tápanyagról.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2020. február 25.


hirdetés

Már eddig is ismertük az újrahasznosítható csomagolóanyagokat, sőt, hallottunk már a lebomló műanyagról is. Ám eddig ismeretlen volt az a fólia, amellyel gyakorlatilag nem tudunk hibázni, ha fontos számunkra a környezetünk.

A legújabb német fejlesztésnek köszönhetően megszületett az újrahasznosítható fólia, amely egyúttal biológiailag valóban lebomló. Olyannyira, hogy még szabad szemmel nem látható mikroműanyag sem marad hátra szétszóródva.

Bizonyos idő után ugyanis átalakul olyan anyaggá, amely a természetben lévő baktériumok számára tápanyagként szolgál, így a műanyag fólia után nem marad hátra más csak víz és szén-dioxid. Ráadásul a speciális tulajdonságai ellenére ugyanolyan erős a fólia, mint “hagyományos” társai.

A részletekről a különleges csomagolóanyagot kifejlesztő Manupackaging magyarországi ügyvezetőjével beszéltünk.

"A legjobb és legpraktikusabb a csomagolóanyagok esetében egyértelműen az, ha csökkentjük a felhasználásukat és gondoskodunk azok újrahasznosításáról, újrafelhasználásáról" - magyarázza a Manupackaging Magyarország ügyvezetője.

hirdetés

A németországi anyavállalat 50 éve foglalkozik csomagolóanyagokkal, a világ egyik legnagyobb gyártójának számít, jelentős kutatás-fejlesztési forrásokkal. Arató Gábor szerint "előfordulhat olyan eset, amikor valamiért mégsem kerül újrahasznosításra a csomagolóanyag. Ilyenkor lehet fontos, hogy az adott műanyag valóban, azaz molekuláiban is lebomló legyen. Erre eddig nem volt példa" - mondja a szakember rögtön hozzátéve azt is, hogy sok technológiával és megoldással kapcsolatban téves meghatározások és fogalmak keringenek. Így aztán nehéz is tisztán látni azt, hogy valójában mi a legjobb a környezetünk számára.

Valóban könnyű zavarba esni, ha a nagykereskedelmet, a logisztikát és az ipart kiszolgáló, környezetet kímélő csomagolóanyagot keresünk. Ugyan van, amire azt mondják, hogy lebomlik, ám ezzel szemben a helyzet az, hogy csak szabad szemmel nem látható, apró darabokra hullik szét, amelyek ugyanúgy hosszú éveken, akár évszázadokon keresztül megmaradnak a környezetben szétszóródva.

Létezik komposztálhatónak mondott műanyag is, amellyel kapcsolatban könnyen azt hihetnénk, hogy a földre hullva csak idő kérdése, hogy az enyészetté váljon. Lebomlik, ez igaz, de ehhez speciális körülmények - UV fény és hőmérséklet - szükséges, ezek nélkül pedig csupán ugyanolyan hétköznapi szemét, mint bármelyik másik. Továbbá a korábban már ismert lebomló fóliákkal az volt a probléma, ha véletlenül újrahasznosítás láncába került, akkor a lebomló tulajdonsága miatt tönkretette az amúgy visszagyűjtött, nem lebomló fólia alapanyag-tulajdonságát is.

"Ezért izgalmas a Manunature strech-fólia, amely teljes mértékben újrahasznosítható, ám ha mégis hulladékként végzi, akkor legkevesebb 3, legfeljebb 24 hónap alatt biológiailag lebomlik. Ezzel a két tulajdonsággal korábban egyetlen csomagolóanyag sem bírt"

- magyarázza Arató Gábor. Hozzátéve, hogy a speciális fólia “ereje” változatlan, azaz ugyanúgy alkalmas több tonnányi áru egyben tartására a raklapokon. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a valódi megoldást az újrahasznosítás jelenti. “Elsődleges célunk a visszaforgatás, azonban ha a hulladék gondatlan kezelése miatt a természetbe kerülnének a csomagolóanyagok, biztosítanunk kell, hogy ott ne okozzon károkat”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Hannah_Critchlow.jpg

Befolyásolja az agyműködés a jövőnket? - evolúció-biológus, agykutató és sci-fi író is van a 2020-as Brain Bar fellépői között

Hatodik alkalommal rendezik meg Budapesten Brain Bar fesztivált, ahol évről évre az emberiség jövőjének legfontosabb kérdéseit boncolgatják.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A hit vagy a tudomány a túlélés kulcsa? Lehet, hogy a vallás és a tudomány mégsem ellenségek? Hogyan reformáljuk meg a kapitalizmust új, környezetvédő vállalatokkal?

Az ehhez hasonló nyomasztó kérdésekre próbálnak választ adni a 2020-as Brain Bar most bejelentett fellépői.

A hit és tudomány közötti, évszázadok óta mélyülő árkot igyekszik betemetni David Sloan Wilson, a világ legismertebb evolúcióbiológusa, aki szerint

az emberi faj sikerének fontos része a vallásos hit, mely közös kulturális alapot teremt a túléléshez.

Létezik-e szabad akarat? Dr. Hannah Critchlow (lásd a címfotón) fiatal agykutató a neuronok rendszerét vizsgálva jutott arra, hogy az emberi sors nem is olyan kiszámíthatatlan. Vajon hányadrészét teszi ki végzetünknek a biológiai felépítésünk, és hogyan befolyásolja az agyműködés a jövőnket?

hirdetés

A történelem során nem csak a sci-fi műfaj merített ihletet a tudományos felfedezésekből és az új találmányokból.

Nemegyszer maguk a tudományos-fantasztikus szerzők formálták egy-egy technológia alakulását.

Eliot Peper népszerű amerikai sci-fi író egyenesen Kaliforniából látogat hazánkba, hogy bemutassa a Brain Bar közönségének, miként képes az irodalom megjósolni a jövőt.

Jentetics Kinga a PublishDrive alapítójaként új életet lehel a könyvkiadásba. Szakdolgozatát szerette volna digitálisan is megjelentetni, de olyan akadályokba ütközött, hogy saját vállalkozást kellett létrehoznia a megoldás érdekében. Most egy nemzetközi ügyfelekkel rendelkező, e-bookokat forgalmazó cég élén áll. Előadásában elárulja, hogyan lehet megreformálni a legősibb iparágakat.

A magyar-kanadai Tom Szaky célja az ember által termelt szemét radikális csökkentése, de nem éri be ennyivel: vállalkozása, a TerraCycle kifejezetten hulladékból állít elő új termékeket.

Üzenete, hogy a szemétre ne feleslegként, hanem lehetőségként tekintsenek az emberek.

Szerinte az újrahasznosítást üzleti alapokra kell helyezni ahhoz, hogy a nagyobb cégek is belemenjenek a játékba, ezzel megmentve a bolygót.

Jegyek és tovább infomációk a BarinBar honlapján

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
surena-irani-robot.jpg

Fúrni, írni és szelfizni is tud egy újabb emberszerű robot, aminek remek egyensúlyérzéke is van

A Surena IV nevű modellt úgy tervezték, hogy tudjon reagálni a környezetére, így például az ember mozdulatait is le tudja másolni, és egyenetlen talajon is tud menni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Egyre több olyan robotot terveznek manapság, amelyek egyre inkább hasonlítanak az emberekre külsőre és "belsőre" is, azaz már olyan képességekkel is rendelkeznek, amelyekre mi képesek vagyunk.

A Teheráni Egyetemen évek óta fejlesztenek humanoid robotokat. Az elsőt még egy évtizede mutatták be, annak a Surena nevet adták, azóta pedig már három újabb verzióját is megalkották.

Most leplezték le a legújabb fejlesztésüket, a Surena IV-et, ami sokkal többet tud már, mint elődei.

A járás, a beszéd és a tárgyak megfogása és megtartása már gyerekjáték számára. Tud például villanyfúróval fúrni, utánozni egy ember mozdulatait, sőt mivel igazi 21. századi robot, még szelfizik is!

A modellnek kiváló az egyensúlyérzéke is, ezt is bizonyította abban a videóban, amit nemrég tettek közzé róla a YouTube-on.

hirdetés

A robotot egy 50 fős kutatócsapat hozta létre négy év alatt. A vezető kutató elmondta, hogy elsősorban arra törekedtek, hogy Surena minél szorosabb kapcsolatot alakíthasson ki a környezetével.

Jobb kézügyességgel és jobb helyzetfelismerő képességgel látták el, a talpán található erőérzékelők pedig abban segítik, hogy az egyenetlen felületeken is tudjon lépkedni. Fürgébb is lett az elődeinél, hiszen míg azok csak 0,3 km/h-val tudtak menni, addig a Surena IV már 0,7 km/-s sebességgel gyalogol.

A kutatócsoportot vezető professzor minél több nemzetközi konferenciára és kereskedelmi kiállításra szeretné elvinni a robotot, hogy megismerje a világ. Reményeik szerint a Surenát jövőben minél több területen hasznosíthatják majd.

Forrás: IEEE Spectrum

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés

5 éven belül teljesen karbonsemlegessé akarja tenni magát egy finn város

A dél-finnországi Lahti városa komoly kutatásokat és fejlesztéseket tesz az ügy érdekében.
Fotó: Lahti belvárosa (Wikipédia) - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

A közel százezer lakosú finn városban, Lahtiban kifejlesztettek egy applikációt, amelyen a lakosok ellenőrizhetik karbonlábnyomukat - írja a BBC Jövő rovata.

A CitiCap alkalmazás minden regisztrált lahti lakos mozgását, utazási szokásait figyeli, és az utazások szén-dioxid-hatásait levonják a heti költségvetésükből.

Nem ok nélkül teszik ezt: Lahti városa elhatározta, hogy Finnország tervezetett karbonsemlegessége, 2035 előtt egy évtizeddel, azaz már 2025-re elérik az egyensúlyt a kibocsátott és a légkörből kivolt szé-dioxid között.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!