hirdetés

Három hónap leállás semmilyen alapvető változást nem jelent - dr. Juhász Árpád a klímaváltozásról és az emberi természetről

Göbölyös N. László - szmo.hu
2020. június 21.


hirdetés

Csakhogy a megújuló energia-felhasználásnak is megvannak a maga ellentmondásai.

- Jelenleg úgy tűnik, hogy vízi energiából lényegesen nagyobb mennyiséget már nem tud felhasználni az emberiség és a szélenergiának is korlátai vannak. A Földnek nem minden területe alkalmas arra, hogy tartós, egy irányban fújó széllel erőműveket lehessen működtetni. Természetesen ott a Nap energiája, amely meghatározó minden földi folyamatban.

Ott, ahol erős a napsütés és kevés a felhő, hatalmas mennyiségben kellene kihasználni a napenergiát, de az elektromosságot termelő napelemek még mindig rendkívül drágák, és csak néhány évtizedig életképesek, akárcsak az atomreaktorok. Az atomerőműveknél a kiégett fűtőelemek tárolása még mindig nem megoldott, és számolni kell majd az elhasználódott napelemek képezte hulladékkal is.

Vagy vegyük az elektromos autók terjedését. Az akkumulátorok fő alkotó eleme az iridium. Egy olyan ritka elem, amelyet csak a Föld bizonyos sivatagos területein bányásznak, köztük Dél-Amerikában és Ausztráliában. Hatalmas külszíni bányákat kell megnyitni a megfelelő mennyiséghez, és ugyanúgy szállítani kell, mint bármilyen más nyersanyagot, ami újabb tartós környezeti problémát jelent mindenütt.

Azért az egyén is tud apró lépéseket tenni.

- Szigeteljük a házakat, hogy kisebb legyen az energia-felhasználás. A házak felesleges felmelegedését a forró nyári napokon, ahol csak lehet, lombos fák ültetésével enyhítsük. Öntözzünk ésszerűen, hogy a víz a növények gyökeréhez jusson el. A városokban a ligetek, parkok gyarapításával, a faállomány állandó karbantartásával, nem pedig kivágásával lehet a szinte kibírhatatlan hőséget csillapítani.

Tragikusnak tartom, hogy az építkezések úgy folynak világszerte, beleértve Budapestet is, hogy fák kivágásával kezdik. Ez szörnyű! Nem gondolnak arra, hogy egy árnyat adó fa teljes kifejlődéséhez 60-70 év kell, legfeljebb az unokák, dédunokák tudják élvezni egy most ültetett fa árnyékát. A rendeletek zavarosak, és olyan kontármunka folyik a fővárosban, hogy az ember legszívesebben sírva fakadna.

A 70-es években írtam egy könyvet a budai hegyvidékről, amikor a különböző kilátókról fotókat csináltam Budapest peremkerületeiről és az erdő-övezetekről. Ha ma felmegyek ugyanezekbe a kilátókba, a János-hegyre vagy a Hármashatár-hegyre, és ugyanabba az irányba csinálok fotókat, mint akkor, azt látom, hogy a zöld területek drámai módon eltűntek és az emberek amőba-szerű nyúlványai nyomultak helyükre, a kétmilliós főváros tüdejének a kárára….

A koronavírus-járvány kapcsán sokszor elhangzott, hogy nem lehet tovább folytatni a természet kizsákmányolását. De van-e arra esély, hogy az ember pazarló, harácsoló természete megváltozzon? Juhász Árpád nem titkolja pesszimizmusát.

- Volt három hónap, amely világszerte a szennyezés csökkenését hozta, de ez nem jelent hosszú távú tendenciát. Ha utána visszatér a városi közlekedés, beindulnak a gyárak, ugyanannyi energiát fognak felhasználni, mint a járvány előtt. Három hónap leállás a földi légkörben semmilyen alapvető változást nem jelent. Sajnos azt látom, hogy az ember nem tanul a múltból, nem tanul a drámai helyzetekből.

Olyan, mint amikor valaki megy nagy sebességgel egy autópályán, aztán dugóba kerül, mert volt egy baleset. Meglátja az összetört autókat, talán még holttestek is vannak, és akkor úgy gondolja, hogy meg kellene változni. Amint azonban a dugó feloldódik, mindenki rálép a gázra és néhány perc múlva, mintha mi sem történt volna, ugyanúgy száguldanak tovább.

Az emberi természetben, a mohóságban, kapzsiságban látok nagy akadályokat, amelyeken csak megfelelő szemléletformálással lehetne változtatni, és elsősorban úgy, hogy a világ politikusai a szakemberek, az ökológusok javaslatait, hosszú távú jóslatait figyelembe véve hozzák meg nagy horderejű döntéseiket.

[sz]/rekordmeleg-van-sziberiaban-38-fokot-mertek-szombaton-verhojanszkban/[sz]

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
remdesivir.jpg

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus gyógyszere

A remdesivirről van szó, és nem lesz olcsó.
Fotó: U.S. Army – Jason W. Edwards - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

390 dollár lesz majd egy fiola a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszerből, de mivel öt napig kell kezelni vele a pácienseket, ezért egy kezelés 2340 dollárba kerül majd – írja a Washington Post.

A közel 120 ezer forintos fiolaár ráadásul jelenleg akcióban ennyi, mert kormányoknak adják el. Amikor már a biztosítóknak fogják árulni, akkor 520 dollárba fog kerülni, vagyis 30 százalékkal drágábban adják majd.

A gyártó a magas költséget nyilvánvalóan arra való tekintettel számolta ki, hogy ez az egészségügynek még mindig olcsóbb, hiszen sokkal többe kerül hetekig kezelni egy beteget, esetleg ha lélegeztetésre vagy más komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor különösen.

A remdesivir egyébként nem új gyógyszer, már 10 éve kifejlesztette az amerikai Gilead Sciences vállalat az ebola lehetséges ellenszereként, csak most kiderült, hogy a koronavírus tüneteit is enyhíti és gyorsabban épültek fel a betegek a betegségből, ha ezt adták nekik.

Nem egyértelmű azonban a gyógyszer fogadtatása: a The New England Journal of Medicine című folyóirat egy tanulmánya szerint a remdesivir bár 70 százalékban hatékony, viszont komoly mellékhatásai lehetnek a vesére nézve.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
urballon-urturizmus.jpg

Űrballonnal szállítanának turistákat a sztratoszférába, akár már jövőre

A hőlégballonhoz hasonlító járműben 8 utas csodálhatja meg az űrből a Földet. Persze nem lesz olcsó a jegy a különleges űrutazásra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Az űrturizmus egyik legújabb dobása lehet az úgynevezett űrballon, amely a Föld sztratoszférájába repítené az embereket.

Egy új űrturizmussal foglalkozó cég, a Space Perspective találmánya

a hőlégballonhoz hasonlító jármű, amely természetesen zárt, a hermetizált kapszulában 8 utas és egy pilóta fér el. A nagyjából focipálya nagyságú Spaceship Neptune 30,5 kilométer magasra repülne fel az űrbe, majd a hatórás utazás végén az óceánba csobbanva térne vissza a Földre.

A cég szerint az utasok számára az egész olyan lesz, mintha repülőn utaznának, nem jár semmiféle kényelmetlenséggel.

hirdetés

Ráadásul olyan extrákat is élvezhetnek a kapszulában, mint a kellemes, "rövidujjú pólós" klíma, egy frissítő italokat kínáló bárpult, internethozzáférés, sőt még vécé is lesz.

Azt még nem fixálták le, hogy mennyibe fog kerülni egy ilyen űrutazás, de a cég vezetői 125 ezer dolláros (39,5 millió forint) jegyben gondolkodnak. Ugyanakkor azt szeretnék, ha minél több ember számára elérhetővé válna ez a lehetőség, mert szerintük most minden eddiginél fontosabb, hogy a Földet bolygóként, az emberiség és a globális bioszféra otthonaként lássuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
digitalis-kezfertotlenito-northfoto.jpg

10 másodperc alatt megöli a baktériumokat egy okostelefonhoz rögzíthető, digitális fertőtlenítő eszköz

A Dél-Koreában készült hordozható fertőtlenítővel akár naponta 50-szer is lehet fertőtleníteni a kezet vagy akár az arcmaszkot, és alig több mint 7000 forintba kerül.
Fotó: Northfoto - UVLEN/Solent News & Photo Agency - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Mindössze 25 dollárba, azaz nagyjából 7700 forintba kerül az az okostelefonokhoz illeszthető eszköz, amely UV-sugarak segítségével fertőtlenítheti kezünket. Dél-Koreában készült az UVLEN nevű hordozható digitális fertőtlenítő eszköz, amely kompatibilis minden fajta okostelefonnal. A baktériumokat és csírákat ölő ibolyántúli (UV) sugarak által használhatónak hirdetik a koronavírus elleni felszíni küzdelemben.

A gyártó UVLEN Technologies szerint az eszköz, amely biztonságos emberekre és háziállatokra egyaránt,

10 másodperc alatt fertőtleníti a felhasználó kezét, és ezt a műveletet akár naponta 50-szer is meg lehet ismételni vele. Előnye továbbá, hogy nem bocsát ki irritáló illatokat. Nemcsak kéz, hanem arcmaszkok, vagy képernyők felszínének fertőtlenítésére is alkalmas.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugarak a koronavírus 96%-át képesek három, 99%-át pedig 6 másodperc alatt megsemmisíteni – írja a Science Times.

Az UVLEN ibolyán túli csíraölő sugarakat használ a mikroorganizmusok elleni fertőtlenítőként. Ha a DIO Bio-Sheet UV convertert hozzákötjük egy ragasztó szalaggal egy okostelefon elemlámpájához, a fénykombináció elpusztítja a mikroorganizmusokat. Egy ingyenes alkalmazás is jár hozzá, ami ellenőrzi a baktériumok és vírusok megöléséhez szükséges UVC-sugarak mennyiséget, hogy az ne károsítsa a felhasználók bőrét.

hirdetés

Az UVLENt a Xenex nevű texasi cég ihlette meg, amely UV sugarakkal működő fertőtlenítő robotokat gyárt ipari és orvosi célokra. Ilyen gépeket használtak fel számos amerikai kórházban a koronavírus ellen. Ennek nyomán készítették el a széleskörű alkalmazásra szánt eszközt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
timbertower-1000x528.png

Íme a jövő: Sydney-ben épül a világ legmagasabb fából készült hibrid felhőkarcolója

A fenntartható építészet legújabb mintapéldánya százalékban megújuló energiát használ majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Sydney-ben fog állni a világ legmagasabb hibrid építménye, amelynek most tették közzé látványterveit, és igencsak lenyűgöző építményről van szó - írja a CNN.

A BVN design stúdió és a New York-i SHoP Architects építésziroda közös tervezésében valósul meg az egyedülálló épület, amelyet fából készítenek. Amint elkészül, ide költözik be az Atlassian nevű szoftvercég, amelynek ez lesz a főhadiszállása. A 180 méter magas épületben 40 emelet kap majd helyet, ahol körülbelül 4000 alkalmazott fér majd el. Az épület egyik sajátossága, hogy több szinten is helyet kapnak a növényekkel beültetett teraszok.

Az épület egy speciális technikával készül, amely során több rétegnyi puhafát préselnek össze, és ebből hoznak létre ultraerős építőanyagot.

A torony acélvázon fog nyugodni, ám az építőanyagok legnagyobb részét a speciális faanyag adja majd. Nem csak az építőanyagában különleges azonban a készülő torony, hanem azért is, mivel ez az egyik leginnovatívabb módja annak, hogy az épületek karbonlábnyomát a lehető legkisebb mértékűre redukálják.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!