Halloween a Samsunggal

Üstökösfőzés, űrparfüm, Téridő Trambulin – halloweeni programokkal vár szombaton a Svábhegyi Csillagvizsgáló

A látogatók megtekinthetik az épp aznapra eső holdfogyatkozást is. A legjobb jelmezben érkezőket ajándékkal jutalmazzák meg.


Az év egyik legjelentősebb csillagászati eseménye lesz szombaton, amikor a részleges holdfogyatkozás jelenségét több mint egy órán át lehet szabad szemmel észlelni. A különleges alkalmat a Svábhegyi Csillagvizsgálóban halloweeni eseménnyel ünnepelhetik az érdeklődők.

Az obszervatórium közleménye szerint a holdfogyatkozások során a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt. A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag beleharap a holdkorongba.

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka beleharap a déli pólus közelében. Ezt követően, 22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mint egy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött.

Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé. Egészen 22 óra 52 percig lesz megtekinthető a szabad szemmel is látható csillagászati jelenség – írják.

A közlemény szerint binokulárral észlelve a vékony földárnyék színe is jobban megfigyelhető lesz, egy kisebb amatőr távcső segítségével pedig a holdi alakzatok részletei is felbukkannak az árnyék határán. Az időjárás-előrejelzések alapján estére derült idő várható, de a jelenség még vonuló felhők mellett is megcsodálható lesz.

A tájékoztatás szerint a Svábhegyi Csillagvizsgálóban délután 17 órától egészen 23 óráig különleges halloween-programokkal várják a látogatókat, távcsővégre kerülnek az óriásbolygók, így a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz is.

Az üstökösfőzés programon alapanyagaiból állítanak össze egy ködben füstölgő üstököst, 21 óra 30 perctől pedig a távcsövek a fogyatkozó teliholdra fognak szegeződni. A szervezők a legjobb halloween-jelmezben érkezőket díjazzák.

A csillagászathoz szorosan kötődő, igazi családi programcsomaggal is várják ezen a napon az érdeklődőket: a Téridő Trambulinon száguldó üveggolyókkal a bolygók és a csillagok mozgását modellezik a gyerekek bevonásával, a Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt „űrparfümöket” megszagolva pedig bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti magát – olvasható a közleményben.

A Meteoritvizsgálat programon mikroszkópokkal vizsgálhatják a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait, sőt, a meteorit gyűjtemény több darabját, a világűrből jött köveket a kezükbe is vehetik a látogatók. A Spektrum Zónában izgalmas optikai berendezésekkel és fényhajlító eszközökkel is találkozhatnak az érdeklődők.

Bővebb információk a programokról a www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu weboldalon találhatók.

Az esemény kedvcsináló videóját ITT lehet megnézni.

A cikk és a halloweeni hangulat támogatója a Samsung.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


Halloween a Samsunggal
A Rovatból
Szétdúlta a töklámpásokat egy cseh pap, mert szerinte ezek a sátánizmus és gonoszság jelképei
A helyi közösséget megdöbbentette az eset, de hamar rájöttek, ki lehetett a tettes.


A gyerekek által készített töklámpások nagy örömet szereztek a közösségnek, de másnap siralmas látvány fogadta őket. Megdöbbenve álltak a csehországi Kurdějov lakói a parkban a pusztítást látva.

A helyiek a papot gyanúsították, mert a templom melletti parkban voltak a töklámpások. Végül kiderült, hogy

valóban egy pap rugdalta össze a tököket, mert szerinte azok a sátánizmust és a gonoszságot szimbolizálják, és el kell pusztítani őket.

Ezt a polgármesternek írt levélben ismerte el - írja az idnes.cz.

Úgy vélte, hogy a Halloween a Mindenszentek ellentétje, ezért:

„A rám bízott gyermekek és lelkek védelmezőjeként cselekedtem, és eltávolítottam a jelképeket”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Halloween a Samsunggal
Brutális: 420 kilós óriástökből faragtak töklámpást Székesfehérváron
A gigatökből készült gigalámpás még néhány napig látható a város sétálóutcájában, mielőtt elszállítják. Az étterem szakácsának mindössze egy órájába került, hogy kifaragja.


Még néhány napig egy székesfehérvári étterem előtt látható az ország legnagyobb töklámpása, írja az fmc.hu. A faragás előtt 420 kilogrammot nyomott a hatalmas tök, amiből egy óra alatt faragott a Pady's Bistro szakácsa halloweeni töklámpást.

„Már tavaly szerettünk volna egy óriástököt szerezni az étterem elé az egyik sütőtökös séfajánlatunk miatt, de akkor nem jött össze” – mondta a lapnak Loboda Damián üzletvezető, aki azt is elárulta, hogy már csak néhány napig lehet megcsodálni az óriástököt, mert még azelőtt elszállítják, hogy darabjaira esik szét.

A hazai termesztésű, jókora tök egy martonvásári tökmérő versenyen lett negyedik helyezett, innen vitték a fehérvári étterem elé. Loboda Damián tudomása szerint a versenyen harmadik helyezést elérő tökből is megpróbáltak töklámpást faragni, de az eközben széttört.

Ezért valószínűleg idén nincs ennél nagyobb töklámpás az egész országban.

A székesfehérvári töklámpás azonban még fele akkora sincs, mint a hivatalos világrekordot tartó amerikai társa. A Maverick névre keresztelt, 1161 kilogramm súlyú, közel 130 centiméter magas gigatökből tavaly október végén faragtak lámpást. A több mint tíz órán át tartó műveletről videó is készült:

A cikk és a halloweeni hangulat támogatója a Samsung.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


Halloween a Samsunggal
A Rovatból
5 egyszerű, de látványos halloweeni dekoráció, amit akár gyerekkel is elkészíthetsz
Tippek tökfaragás helyett.


Bár a Halloween nem magyar ünnep, egyre többen kezdenek októberben tökfaragásba. Pedig ennél jóval többet is ki lehet hozni ebből az ünnepből, ráadásul a gyerekeket bevonva izgalmas program lehet egy esős őszi estén.

Mutatunk 5 olyan egyszerű, de látványos dekorációt, amit te is könnyedén elkészíthetsz

1. Tökfestés

Ha a tökfaragást túl nagy macerának találod, vagy csak szimplán már unod, akkor sem kell elkeseredni. Ennél egy jóval egyszerűbb verziója a tökfestést, amiben a gyerkőcök is örömmel fognak segíteni.

2. Befőttesüveg lámpások

Szuper aranyos, és nagyon egyszerű a megvalósításuk. A befőttesüvegeket lehet akár festeni is, de a nagyobbak körbe ragaszthatják gézzel, vagy sima fehér krepp-papírral is. A szemet lehet festeni vagy ragasztani is.

3. Lógó pókhálók

Mindössze három jégkrémes pálcikára és némi fonálra van szükség ehhez a rém egyszerű dekorhoz. Kis pókokat lehet hozzá készíteni sajátkezűleg, vagy játékboltban beszerezni.

4. Kis szellemek

Egy zsebkendő vagy WC papír és némi víz kell ahhoz, hogy kis szellemet készítsetek. A videón egy tollaslabdát használnak alapnak, amibe két pálcikát tűz, majd erre teríti a vizes papírzsepit. Innentől nincs más hátra, mint megvárni, hogy megszáradjon, majd fekete filccel szemeket esetleg szájat rajzolni rá és már kész is van.

@thathalloweenvibes_ Just Tissue and Water Halloween DIY. #halloweendiy #cheaphalloween #halloween #halloweenghost #halloweendiyidaes #ideas #fypシ #newideas #newhalloweenidea #fyp #halloweenghost #cuteghost #led #shuttle #tissue #water #tissuediy ♬ Oh Klahoma - Jack Stauber

5. Denevérek WC-papír gurigából

Eggyel talán bonyolultabb művelet, mint az eddigiek, de azért viszonylag könnyen megugorható. A WC-papír guriga az egyik legalapabb gyerekes dekoráció-kellék, és szerencsére mindig van kéznél. Ezt közösen feketére lehet festeni esetleg fekete papírral körberagasztani, amiből aztán denevérszárnyakat kell kivágni, és a gurigára ragasztani. Kreatívabbak vághatnak fület is nekik, végül pedig érdemes arcocskákat festeni nekik.

Forrás: Bien

A cikk és a halloweeni hangulat támogatója a Samsung.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


Halloween a Samsunggal
A Rovatból
A magyar nézők 10 kedvenc halloweeni filmje - Tim Burton és a 90-es évek viszik a prímet
A TOP 10-es filmek közül nyolc a kilencvenes években készült, négyet pedig Tim Burton írt vagy rendezett. Háromban Johnny Depp a főszereplő, bár az egyikben csak a hangját adja.


A Magyar Filmadatbázis az ünnephez közeledve kíváncsi volt, vajon melyek a magyarok kedvenc Halloween filmjei. A hazai nézők 8000 szavazata alapján Tim Burton Ollókezű Edward című kultfilmje bizonyult a legközkedveltebbnek. A TOP 10-es lista 2. helyén a Halloween - A rémület éjszakája áll. Dobogós A halott menyasszony, a negyedik legnépszerűbb Az Álmosvölgy legendája, az ötödik pedig a Sikoly lett.

A TOP 10-es filmek közül nyolc a kilencvenes években készült, négyet pedig Tim Burton írt vagy rendezett. Háromban Johnny Depp a főszereplő, bár az egyikben csak a hangját adja.

Október 31-e, mindenszentek előestéje, a Halloween egyre népszerűbb ünneppé kezdi kinőni magát hazánkban is, így a Magyar Filmadatbázis, a mafab.hu felhasználóinak értékelései alapján összeállította a Halloween-filmek TOP 10-es listáját.

A listára csak olyan filmek kerülhettek fel, melyek legalább 500 szavazatot kaptak a magyar nézőktől, és melyek megfelelnek a halloweeni filmek kritériumainak.

Az összesen 8000 szavazatból 1304-et kapott 86% értékeléssel Tim Burton 1991-ben készült, Golden Globe-ra és Oscarra jelölt Ollókezű Edward című kultfilmje, ezzel ez bizonyult a legközkedveltebbnek Johnny Depp és Winona Ryder főszereplésével.

Előzetes:

A TOP 10-es lista 2. helyén egy igazi horror klasszikus, az 1978-as Halloween - A rémület éjszakája áll, s bár 88%-os értékelést kapott a nézőktől, “csupán” 818-an voksoltak rá. John Carpenter mesterművében Michael Myers, a mániákus gyilkos ekkor tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére.

Előzetes:

788 szavazattal, 86%-os értékeléssel dobogós lett Tim Burton 2005-ös stop-motion–animációs vígjátéka, A halott menyasszony, melyben Victor akaratán kívül eljegyezte magát a Halott Menyasszonnyal, akinek szíve régóta megszűnt dobogni, ám szüntelenül keresi az igaz szerelmet és a társat, aki megosztja vele örök nyugodalmát. Victor Van Dort Johnny Depp hangján szól az eredeti verzióban.

Előzetes:

A negyedik legnépszerűbb egy újabb Tim Burton film, az 1999-es Az Álmosvölgy legendája, szintén Johnny Depp főszereplésével. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!

Előzetes:

A TOP lista ötödik helyén végzett a Sikoly 1996-ból Neve Campbell és Drew Barrymore főszereplésével. Brutális sorozatgyilkos kezdi el terrorizálni a csendes kisvárost. A gyilkos kedvenc horrorfilmjeiből merít ihletet. Előzetes:

A hatodik legkedveltebb halloweeni film az 1994-es A holló. Minden évben egyszer, az ördög éjszakáján a holló kiválaszthat egy lelket azok közül, akik értelmetlen halált haltak, s így lehetőséget kapnak arra, hogy bosszút állva lelkük nyugalomra leljen. A történet még hátborzongatóbbá vált azzal, hogy a film főszereplője, Brandon Lee a forgatás közben meghalt.

Előzetes:

A hetedik helyen a Karácsonyi lidércnyomás áll 1993-ból. A Tim Burton írta és Henry Selick rendezte animációban az Ünnepek Birodalmában Rosszcsont Jack uralkodik. Halloween város polgármestereként a frászt hozza az emberekre, de már nagyon elege van az egyre unalmasabb rémisztegetésből. Megérlelődik benne a gondolat, hogy a saját irányítása alá vonja karácsony ünnepét.

Előzetes:

Nyolcadik lett a szerethető fekete komédiák egyik remeke, az 1991-ben készült Addams Family. Az imádnivalóan rosszindulatú teremtményekből álló galád család mindent elkövet, hogy minél visszataszítóbbnak tűnjenek a külvilág számára.

Előzetes:

Robert Zemeckis 1992-es filmje, a Jól áll neki a halál a kilencedik Meryl Streep, Goldie Hawn és Bruce Willis főszereplésével. Két barátnő mindent megoszt egymással: barátságot, irigységet, féltékenységet, gyűlöletet és most Ernestet is! Ők hárman osztoznak a legnagyobb titkon, amely örökre megváltoztatja az életüket és halálukat.

Előzetes:

Végül az 1999-ben készült Átkozott boszorkák végzett a tizedik helyen Sandra Bullock és Nicole Kidman főszereplésével.

Előzetes:

A cikk és a halloweeni hangulat támogatója a Samsung.

Link másolása
KÖVESS MINKET: