Wrap Time: hajtogatásra fel!
Az egyik legfantasztikusabb dolog az életben a TORTILLA! Mexikóban alap étel és mindenhez ezt eszik. Mártogatósokhoz, szaftos ételekhez, falatkákhoz, leves betétként egyaránt szuper választás. Ebből is a házi készítésű a legjobb. Persze nem mindig van ideje az embernek elkészíteni, így néha én is a boltit használom. A mostani recept nagyon közel áll egy Fajitashoz. Igazából több egy kicsit.
A salsa és a guacamole receptet egyaránt használhatod egy filmezős estéhez is a haverokkal, ha már unod a boltit. Sok-sok variációt készítettem már el ebből az alap receptből kiindulva. Volt mikor a paprikás-húshoz tettem sűrített paradicsomot és apróra vágott paradicsomot egyaránt, majd fokhagymás tejföllel kentem meg a tortillát. Az is nagyszerű lett!
500 g csirkecomb, csíkokra vágva
1 db piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
1 db zöld kaliforniai paprika, csíkokra vágva
1 nagy fej lilahagyma, csíkokra vágva
fél konzerv kukorica (~150 g)
fél konzerv vörösbab (~150 g)
extra szűz olíva olaj
1 csapott teáskanál római kömény
fél teáskanál koriandermag
1 teáskanál füstölt piros paprika
1 db friss piros chili, kikaparva és apróra vágva
reszelt fehér cheddar sajt, a tálaláshoz
frissen őrölt tarkabors
só
Paradicsom Salsa:
500 g paradicsom, nagyon apróra vágva
1 lilahagyma, apróra vágva
1 chilipaprika, apróra vágva
fél csokor korianderzöld, apróra vágva
fél lime leve
só
frissen őrölt tarkabors
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
Guacamole:
2 érett avokádó
Fél fej lilahagyma
fél csokor korianderzöld
1 lime leve
só
frissen őrölt tarkabors
Alternatív szószok:
Fokhagymás tejföl, vagy joghurt
Bolti chiliszósz
Tortillákhoz (8 -10 darabhoz):
375 g liszt
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál só
2,5 dl langyos víz
8 cl étolaj
liszt a nyújtáshoz
Eszközök:
Wok
Palacsintasütő
Keverőtálak
Vágódeszka, konyhakés
Sodrófa
Elkészítés
Fogok egy nagy keverőtálat és a felcsíkozott csirkét befűszerezem. A koriandermagot és a római kömény egy mozsárban összetöröm, majd a húshoz szórom. Sózom, borsozom és meghintem pirospaprikával. Kezemmel alaposan összekeverem, majd félreteszem pácolódni.
A salsához is előveszek egy keverőtálat. Belevágom az paradicsomot, a hagymát, a chilit, a korianderzöldet és a fokhagymát. Rácsurgatok fél lime levét, majd sózom és borsozom. Összekeverem és félreteszem. Az avokádókat félbevágom, kimagozom és egy evőkanállal kikaparom a húsát. Egy villával pépesítem és hozzávágom a hagymát és a korianderzöldet. Egy lime levét rácsorgatok, majd sózom, borsozom. Félreteszem. (Ha nem tudod villával pürésíteni egy konyhai robotgépben könnyedén menni fog!)
Felforrósítok egy wokot. Meglocsolom olíva olajjal és magas hőfokon megsütöm a csírke csíkokat. Mikor megpirultak, félreteszem. Újból hevítek egy kis olíva olajat és beledobom a hagymát és a paprikákat. Gyakran kevergetem/dobálgatom. Miután nagyjából megpirultak hozzáadom a fokhagymát, a chilit, a kukoricát, a babot és a sült húst is! Együtt sütöm kb. 5 percig. Végén sózom és borsozom ha kell, majd félreteszem.
A tészta összetevőit összegyúrom és 8-10 gombócot formálok. Egy kilisztezett felületen vékony kör alakra nyújtom és forró palacsintasütőbe kisütöm. (Középmagas hőfokon! Nagyon hamar megsül, úgyhogy vigyázzunk meg ne égjen!) Miután kivettem lefedem vizes konyharuhával. (hogy ne száradjon ki!)
Ezután csak kedvem szerint megkenem guacamoléval, ráhalmozok egy adag zöldséges húst és salsát, végül megszórom sajttal. Összehajtogatom, és azonnal befalom! Ha elvinnéd magaddal, akkor inkább burritóba hajtogasd!
Oszd meg a barátaiddal is, ha szereted a tortillát!