Olasz életérzés Budapesten – öt hely, ahol a szenvedély is az asztalra kerül
Az olasz konyha nemzetközi sikerének titka nem (csak) a tészta vagy a paradicsom. Hanem az a mindent átható szenvedély, amivel az ételhez nyúlnak. Budapesten is akad néhány hely, ahol ez kézzelfogható, és nem csak az étlapon.
Ebben a válogatásban 4 remek helyről lesz szó: Gulilia, Trattoria Pomo D’Oro, Trattoria La Coppola és Ristorante Krizia. És plusz egyként érkezik egy delikát üzlet, a Buono, ahol minden beszerezhető, ami egy igazán olaszos főzéshez kell.
Giulia
A Giulia egy régi budai vendéglátóhely, a Trombitás újjászületése. A korábban klasszikus magyar fogásairól ismert étterem teljesen más arcát mutatja most: modern, olasz konyhája és új lendülete igazán jót tett a környéknek.
A Giulia tavaly tavasszal nyílt meg, először a kerthelyiséggel, majd ősszel a belső térrel. Most, hogy újra itt a jó idő, ismét a kert kerül a középpontba. A Széll Kálmán térhez közeli, gesztenyefákkal övezett belső udvarnak különleges, egyedi atmoszférája van. Egy titkos kert, ami vidám színei és modern berendezése mellett is nagyon természetközeli élményt nyújt. Bár a belső tér most háttérbe szorul, ha hűvösebbre fordul az idő, ide is be lehet majd menekülni, és rendezvényhelyszínként továbbra is funkcionál.
Az alapanyagok jó része közvetlenül Olaszországból érkezik, a cél mégsem a teljes autentikusság volt. Hanem egy élvezetes, jól fogyasztható, de mégis karakteres olasz vonal kialakítása, amely harmonikusan illeszkedik a budai kert atmoszférájába.
Az új étlap az elmúlt egy év vendégtapasztalataira épül. Megmaradt néhány népszerű fogás, mint a burrata puttanesca előételként vagy a citrommal kiegészülő „Giulia” carbonara. Ugyanakkor több új és újragondolt étel is helyet kapott benne. A vendégek visszajelzései alapján került az étlapra antipasti tál és a cézár saláta is.
És bővült a tésztakínálat is. Olyannyira, hogy a Giulia fő profilja egyértelműen a friss tészták lettek. Jelenleg 7 különféle szerepel az étlapon. Abszolút ízlés dolga, hogy ezek közül melyiket nevezi valaki kihagyhatatlannak: a vargányás papardelle, a vodkás-tejszínes-garnélás tagliatelle és a pisztáciás trofie is pályázik a közönségkedvenc címre (a carbonara mellett!). Desszertfronton a házi tiramisu és a pisztáciás panna cotta van versenyben a kegyeinkért. A döntés megkönnyítése érdekében mondom, hogy én még úgy is ennék a tiramisuból újra, hogy nem is szeretem a tiramisut...
Az ételek mellett idén még nagyobb hangsúlyt kapnak az italok is. A klasszikus báros hangulat is megjelenik a kertben kreatív koktélok, moktélok és gin tonic variációk formájában. Szóval csak egy italra, vagy egy hosszabb esti programra is érdemes beülni (pontosabban kiülni).
Cím: 1024, Retek utca 12.





Trattoria Pomo D'Oro
A Pomo D’oro egy olyan budapesti étterem, amely nevével is az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyagának, a paradicsomnak állít emléket. Már a névválasztás is sokat elárul: olaszul az „oro” aranyat, a „pomodoro” pedig paradicsomot jelent – utóbbi szó szerint „aranyalma” –, ami jól mutatja a hely elköteleződését az autentikus olasz ízek iránt. 2002 óta várják a vendégeket, és hamar a tradicionális olasz konyha egyik budapesti zászlóshajójává váltak.
Konyhájukat az eredetiség és a minőségi alapanyagok iránti tisztelet jellemzi. Konyhafőnökük, Rosario nem csupán a klasszikus olasz ételeket készíti el mesterien, hanem saját receptjeivel is színesíti az étlapot. A pizza szerelmeseinek pedig Tommaso, pizza mester garantálja a vékony tésztájú, fatüzelésű kemencében sült pizzák tradicionális ízét.
Az étterem különös figyelmet fordít a szezonális alapanyagok használatára, így az étlap rendszeresen frissül az aktuális kínálatnak megfelelően.
Én két kiemelkedő fogásba is belekóstolhattam:
Vignarola – bárány pástétom zöldborsókrémmel, fave babbal, újhagymával: A klasszikus római tavaszi étel modern interpretációja, ahol a bárány pástétom gazdag ízvilágát a zöldborsókrém frissessége és a fave bab roppanóssága egészíti ki.
Juhsajtos fave babbal töltött margaréta tészta udvari raguval, tejszínes kucsmagombával: Egyedi formájú, házi készítésű tészta, amelyet juhsajtos és fave babos töltelék gazdagít, a hozzá kínált udvari ragu és tejszínes kucsmagomba pedig mélységet és komplexitást ad az ételnek.
Természetesen a borok iránt érdeklődők sem fognak csalódni, hiszen a Pomo D’oro közel 150 féle olasz és 150 féle magyar borból válogathatnak, ráadásul harminc fajtát pohárban is kínálnak.
Az étterem színvonalát számos szakmai elismerés is bizonyítja, köztük az, hogy elsőként kapták meg Magyarországon az Olasz Szakács Szövetség védnöki tábláját és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia ajánlását.
A Trattoria Pomo D’Oro nem csupán egy étterem, hanem egy gasztronómiai központ, amelyhez több egység is tartozik: a Casa Pomo D’Oro élménykonyha és rendezvényterem, az Osteria Pomo D’Oro borbár és shop, valamint a Gelateria Pomo D’Oro kézműves cukrászda és fagylaltozó. Ezek az egységek együtt kínálnak teljes körű olasz gasztronómiai élményt a vendégek számára.
Cím: 1051, Arany János utca 9.





Trattoria La Coppola
“To have seen Italy without having seen Sicily is not to have seen Italy at all, for Sicily is the clue to everything.” – Johann Wolfgang von Goethe
Goethének igaza van. Szicília kihagyhatatlan sarokpont, ha Olaszországról beszélünk. És az olasz gasztronómiát is csodás dolgokkal gazdagítja és árnyalja.
A Trattoria La Coppola egy autentikus szicíliai trattoria, ahol a sziget ízei és hagyományai elevenednek meg. Az étterem kínálata a konyha gazdag és változatos világát tükrözi, különös figyelmet fordítva a minőségi alapanyagokra és a tradicionális receptekre.
Az étlapon megtalálhatók a szicíliai klasszikusok, mint a Pasta alla Norma, a Pasta a Taianu vagy az étterem egyik specialitása a Pignata.
A látványos tálalás mellett az ízek mélysége is lenyűgöző. Kérésre frissen készített paccheri tésztával érkezik, amit szinte kötelező beleforgatni a sűrű, ízes szaftba. Nem véletlenül ez az étterem legnépszerűbb fogása.
De az étterem különösen büszke a carbonarájára is, amely véleményem szerint a város egyik legjobbja. A házi készítésű tészta, a gondosan válogatott alapanyagok és a teljesen hagyományos elkészítési mód teszi ezt az ételt igazán emlékezetessé.
A Trattoria La Coppola nemcsak az ételekben, hanem a hangulatban is a szicíliai életérzést közvetíti. A mediterrán stílusú berendezés, a falakon díszelgő olasz városkák fotói, a különböző kerámiák és a kellemes zene mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vendégek egy kis időre Szicíliában érezhessék magukat.
Cím: 1052, Károlyi Mihaly utca 19.





Ristorante Krizia
A Krizia egy olyan hely, ahová az ember nem csupán betér egy vacsorára, hanem egyenesen Graziano Cattaneo séf olasz kulináris világába csöppen. Már a légkör is magával ragadó, egyfajta rusztikus, családias hangulat árad belőle, amit csak fokoz a tulajdonos állandó jelenléte. Érezni, hogy ez a hely a szívügye, hiszen harminc éve örvendezteti meg a környék lakóit hagyományos olasz konyhájával.
A vendégekkel való közvetlen kapcsolat olykor olyan ételek megszületéséhez is vezet, mint a magyar és olasz konyha találkozásából született libamájjal töltött házi tortelloni szarvasgombás vargánya szósszal.
Persze a házi tészták mellett színes előételek, hagyományos levesek és különböző húsételek is találhatóak. Sült bárányt szerintem kevés helyen kérhet ki bizalommal az ember, de ez a hely azon kevesek közé tartozik.
Ha pedig ebéd környékén jár erre az ember, ilyenkor egy külön menü is rendelkezésre áll. Minden napnak megvan a maga előétel, főétel és desszert sora, amiről a honlapon keresztül érdemes előre tájékozódni.
A Krizia nem véletlenül büszkélkedhet számos elismeréssel, mint a Best of Budapest, a Dining Guide top ten helyezései, a Népszabadság 100 legjobb étterme lista, vagy a Michelin Guide ajánlásai és az Olasz Konyha Akadémia díja. Ez a hely valóban a minőséget és az autentikus, mégis kreatív olasz konyhát képviseli, ahol a vendégeket mindig szívesen látják.
Cím: Mozsár utca 12 Budapest, Hungary 1066
https://ristorantekrizia.hu




+1 BUONO - Italian Fine Food
Ha megkérdezel egy olasz ízekért rajongó embert, hogy hol lehet Budapesten igazán jó minőségű olasz alapanyagokat venni, szinte biztos, hogy a Buonot fogja mondani. És nem véletlenül.
Ebben a Teréz körúti kis üzletben a bevásárlás mellett kicsit el lehet merülni az olasz életérzésben is. Itt tényleg minden az ízekről szól: több féle és fajta durum tészta, csúcsminőségű olívaolajok, rizottó rizsek, balzsamecetek, szószok és krémek, kezeletlen héjú szicíliai citrom és narancs (amikor szezonja van) és még rengeteg más finomság, amivel egy kosarat simán tele lehet pakolni csak a „na még ezt is kipróbálom” kategóriával.
Az áruk minősége, és maga az áruválaszték is teljesen más, mint a sarki szupermarket.
Ráadásul, ha nincs időd vagy kedved elmenni a boltba, simán rendelhetsz online is.
Szóval ha neked is fontos, hogy mi kerül a tányérodra, és szeretnéd, hogy az olasz konyha ne csak nevében legyen olasz, hanem ízben is, akkor a Buonoval nem lehet mellélőni.
Cím: Teréz krt. 9. fszt. 2. (udvar) Budapest, Hungary 1067


