GASZTRO
A Rovatból

Nagyszabású felújítás és vadiúj konyha: a Normafa Síházban jártunk

Mutatjuk, hogy milyen lett az épület, és hogy mennyiért lehet itt ebédelni vagy vacsorázni.


Három éves felújítási munkálatok után végre megnyitott a város tetején a Normafa Síház, így a őszi-téli szezonnak már lenyűgöző belső terekkel, és új menüvel indulnak neki.

A felújításról röviden

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek.

A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben elképzeléseivel Mtenga Bianca interior designer, valamint Bagota Réka belsőépítész, aki a pultok design-ját tervezte meg. 

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és a buszvégállomást felszámolták, helyét park, közösségi tér és büfé vette át, ezzel pedig a Libegő végállomása is megszépült. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték, és a Konkoly Thege út mentén alakították ki az új parkolót. 

A felújításhoz az alapot az eredeti épület adta. Ehhez épült hozzá egy faszerkezetű pavilon, ami jól illeszkedik a természetes környezetbe.

Jól mutatja ezt az is, hogy felújítás során mindössze egy idősebb fát kellett csak kivágni.

A faszerkezetű pavilonba óriási üveg tolóajtókat építettek be, így a terasz és az épület határa szinte elmosódik, és bent is érezni az erdő közelségét.

A régi és az új részek egységes képet alkotnak, mégis különböző hangulatú termekben foglalhatunk helyet. Az étterem egészében a világos, fakó színek dominálnak, amihez Adorján Gábor egyedi tervezésű csempéi is hozzájárulnak.

Elegánsabb ebédnek vagy vacsorának éppúgy helyet adhat az épület, mint sportolás utáni, rövid megállónak, vagy kirándulás közbeni kávézásnak.

A főbejárat fölött Petőfi Sándor “Hegyek közt” című versének részlete áll. A falakat Vojnits Alíz természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét tükröző festményei díszítik.

Ezek az apró részletek sokkal barátságosabbá és otthonosabbá teszik az modern enteriőrt.

Minden igényt kielégítő étlap

Csókay Bence, a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa a bemutató ebéden hosszan beszélt arról, hogy milyen emlékek kötik a Normafához, és hogy ő is az itt sportolók és kirándulók táborát erősíti.

Így a hely konyhája sem akar hátat fordítani a régi törzsközönségnek. A cél az volt, hogy az étlapon többféle konyha elemei is megtalálhatóak legyenek, amiből az egész család tud majd választani.

Az alapot tradicionális magyar ételek adják, de ázsiai, francia és kifejezetten gyerekeknek szánt ételek is megtalálhatóak az étlapon. A csirkepaprikástól kezdve, a pho levesen át, a nápolyi pizzáig (Izzo Forni kemencében készül!) mindenből próbálják a legjobb minőséget nyújtani.

A menü három séf, Kovács Árpád (Vár: A Speiz, Felix Kitchen & Bar, Spoon The Boat), Futó Gergely (Platán) és Kelemen Áron (Mazel Tov, Tereza) közös munkája.

Kelemen Áron bajai származásából adódóan például igen komolyan vette a halászlé-kérdést, és egy fantasztikus, pontyfilével gazdagított, házi gyufatésztás verzió született meg, ami az őszi-téli szezon komfortétele lehet (3500 Ft).

A paprikás csirke Kovács Árpád konyhafőnök signature étele. Amerre ő megy, ott mindig felbukkan ez az étel, és a város egyik legjobb lelőhelye lesz (3800 Ft).

De felügyelet alatt erősen ajánlottá válik a kacsacomb (6500 Ft), a túrógombóc (2200 Ft) vagy a smarni (2500 Ft) is.

Fantasztikus hír, hogy a vegák és vegánok is tudnak választani többféle, egyáltalán nem megúszós étel közül.

A spenótfőzelék például hatperces tojással és édesburgonyával kelt új életre (3200 Ft) . De akár rántott tokhallal is kérhető, ha még extrább dologra vágyunk (8200 Ft).

Az ázsiai meleg gombasaláta (3500 Ft) és a karfiol steak (4300 Ft) pedig teljesen vegán. És a kóstoló ebéd alkalmával, így hús nélkül is a legizgalmasabb ízrobbanásként tűntek ki a felhozatalból.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégeknek lehetősége legyen visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

Október 3-tól a Normafa Síház Étterem csapata a “A mi Normafánk” közösségi fotókampány keretében várja az [email protected] email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa.

A legjobbnak ítélt képeket később kiállítják a Síház belső terében. 

normafasihaz.hu

facebook.com/normafasihaz

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Főszerepben a gulyás: 5 budapesti hely, ahol igazán finom ez a klasszikus
A gulyásleves az egyik legismertebb magyar fogás, amit szinte mindenki szeret. De hol kóstolhatunk igazán emlékezetes verziókat Budapesten? Összegyűjtöttünk öt helyet, ahol mindenképpen érdemes.


Ha gulyásról van szó, Budapest nem fukarkodik a kiváló lehetőségekben: a Szaletly modernizált tradíciója, az ARAZ hagyományhűsége, a Spoon The Boat dunai eleganciája, a Marumba játékossága és a Városliget Café & Restaurant patinás hangulata mind-mind felejthetetlen élményt ígérnek a klasszikus leves rajongóinak.

Szaletly

Az egykori Thököly Vendéglő helyén működő Szaletly étterem egyszerre modern és hagyománytisztelő vendéglő, amely tökéletesen ötvözi a múlt értékeit és a jelen gasztronómiai trendjeit.

Az impozáns belső tér tágas és napfényes. A modern dizájn és a tulajdonosok személyes ízlése által megmentett régi részletek (például az eredeti festmények) barátságos, ugyanakkor elegáns miliőt kölcsönöznek a helynek.

A Szaletly ételei a szezonalításra és a helyi alapanyagokra, a magyar kistermelőkkel való szoros együttműködésre épülnek.

Az étlapon több hagyományos magyar étel is helyet kapott, némi "szaletlys" csavarral. Többek között rántott véreshurka, Stefánia vagdalt, konfitált kacsa, káposztás cvekedli és burgonyafőzelék is színesíti a kínálatot.

Gulyásleves - 3.790 Ft

A Szaletly gulyáslevese nem véletlenül vívta ki a szakmai és a közönség elismerését egyaránt: a séf, Bernát Dániel, receptjét 2016-ban a Gault&Millau az ország legjobb gulyásának választotta. Egy ideig marha nyak-tarjából készült a leves, de ma már ismét a klasszikus lábszárat használják, ami a hagyományos ízvilágot idézi. A Szaletly gulyása azonban nem csupán a klasszikus recept újragondolása, hanem annak tökéletesítése is. A háromszor szűrt alaplé kristálytiszta és mélyen aromás, benne friss zöldségekkel, karamellizált répával és pirított burgonyával. Az ételt házi készítésű Erős Pistával koronázzák meg, ami nemcsak azok számára ajánlott, akik szeretik az erőset, hanem azoknak is, akik egy kis extra intenzitást keresnek: egy csipetnyi ebből az ízesítőből még komplexebbé és vibrálóbbá teszi az ízeket.

Ez az étel tökéletes példája annak, hogy a hagyományos magyar konyhát hogyan lehet a modern vendéglátás színvonalára emelni. Ha valaki igazán emlékezetes gulyást szeretne kóstolni, a Szaletly kihagyhatatlan célpont!

Cím:

1146, Stefánia út 93.

Web:

szaletly.hu

ARAZ Étterem

A régen Hungária Fürdőként ismert, ma a Continental Hotel Budapestnek és a hozzá tartozó az ARAZ Étteremnek otthont adó épület a magyar szecesszió egyik legkiemelkedőbb alkotása. Már csak ezért is érdemes egyszer ellátogatni ide, és egészen a hotel lobbyjától, a belső kert tűzfalán át, az étteremig megcsodálni az egészet.

Az ARAZ igazodva a hagyatékhoz, a történelem és a modern gasztronómia tökéletes elegye. Egész évben változatos heti menüvel, szezonális különlegességekkel és borvacsorákkal várják vendégeit.

A séf, Barka Áron az étterem megnyitása óta (2010) vezeti a konyhát. Ebből adódóan több olyan étel is van itt, ami sok-sok éve levehetetlen az étlapról. Az egyik ilyen a gulyásleves.

Marhanyak-gulyásleves - 3.250 Ft

A leves titka egyértelműen a hagyományos elkészítési módban rejlik. Nincs baj azzal, amikor ezt az ételt kissé átszabják vagy újraértelmezik, de az ARAZ gulyása az a tisztességes fajta, ami a gyerekkori emlékeket idézi meg.

Itt nem pirítják le külön a zöldségeket és nem szűrik a levet. Talán annyi a különbség a nagymama és az ARAZ gulyása között, hogy utóbbiban tökéletes, mini kockában sorakoznak a zöldségek és a hús is.

Cím:

1074, Dohány utca 42-44.

Web:

araz.hu

Spoon The Boat

Képzeld el, ahogy a Duna közepén ülsz egy elegáns hajón, miközben Budapest ikonikus látképe ölel körül – a Lánchíd, a Budai Vár és a Parlament fényei mind ott tündökölnek körülötted. A hajó fedélzetén minden a kényelemről és a stílusról szól: a tágas belső terek és panorámás teraszok egész évben tökéletes helyszínt biztosítanak egy romantikus vacsorához vagy baráti találkozóhoz. Ess szerelembe Budapesttel, miközben egy exkluzív gasztroélmény részese vagy a hullámok felett!

Fekete Tibor séf vezetésével kreatív és ízgazdag fogások kerülnek az asztalra, a francia alapok mellett a magyar és nemzetközi ízek is otthonra találnak. Mindez fine bistro stílusban, ami egyszerre elegáns és könnyed.

A magyaros fogások közül érdemes lehet a korhelylevest, a mini töltött káposztát vagy a csirkepaprikást is kipróbálni. És nem árt, ha marad hely a desszertnek is.

Gulyásleves, csipetke - 3.690 Ft

A gulyáslevesük elkészítésének folyamata közben van néhány extra lépés, ami még különlegesebbé teszi az alapvetően klasszikus ízvilágú ételt. A folyamat sok vöröshagymával kezdődik, de a fokhagyma sem maradhat el: náluk még bőségesebben kerül belőle a levesbe. A paprika és a paradicsom mellett füstölt fűszerpaprika és egy csepp vörösbor is kerül bele. A hús pedig marhanyak. Ezt aztán legalább három-négy órán át főzik, hogy a hús omlós és a leves ínycsiklandóan gazdag legyen. Ezt követően jönnek a hagyományos zöldségek: sárgarépa, zellergumó és piros burgonya. A csipetkét mindig házilag készítik, és a végén friss újhagymával, angolzellerrel és petrezselyemmel szórják meg a gulyást. Természetesen friss kenyér és csípős paprika is jár mellé.

Cím:

1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Web:

spoonboat.hu

Marumba

A Marumba a múlt és a jelen játékos ötvözete. A belső tér egyszerre emlékeztet egy 40 évvel ezelőtti polgári lakásra, és a romkocsmák fénykorára, jóval letisztultabb és modernebb formában. A thonet székek, a csipketerítők és a porcelánok kedves vidámsággal egészítik ki a koptatott falakat és az AI segítségével készült magyaros hangulatú képeket, kihangsúlyozva azt, hogy az étterem nem szeretné túlságosan komolynak vagy elegánsnak mutatni magát.

A menüben a klasszikus magyar fogások újragondolt változatai találhatóak, mint a szétrakott káposzta, a mangalica pástétom, a zsír és kenyér vagy a tanyasi csirkepaprikás. A séf, Heiszler Olivér igazán bevállalósan csavar egyet a jól ismert és szeretett ételeken.

Aki a magyar ízek mellett képes nyitni valami újra, az ezt a helyet feltétlenül vegye fel a bakancslistájára!

Magyar tarka gulyás csipetkével - 5.900 Ft

Ez a gulyás nem leves! Ez a gulyás inkább egy brutálisan gazdag és laktató ragu, ami ízekben mindent hoz, amitől halhatatlanná vált ez az étel.

Marhalábszárból készül, és a főzés alapja egy zelleres, köményes és hagymás alap, amelyben a hús 4-5 órán át puhul. Egy másik alap is készül zöldségekből és sült marhacsontokból, így a végeredményben még mélyebb ízek jönnek elő a levesben. A fűszerpaprikát marhafaggyúban oldják fel. A gulyás a rendelés után készül el a végleges állapotára. Ilyenkor a zöldségalapot, a húst, a paprikát valamint a további zöldségeket összeforralják, és külön mennek bele a friss zöldségek, mint például a répa. A házi csipetke sem maradhat el, és a tálaláskor a frissítés érdekében tv-paprikát, hegyes erős paprikát, angolzellert és petrezselymet szórnak a tetejére. Azok, akik szeretik az extra csípőset, hegyes erős paprikát is kérhetnek hozzá, és a frissen sült kenyeret sem érdemes elhagyni mellőle.

Cím:

1075, Holló utca 1.

Web:

marumba.hu

Városliget Café & Restaurant

Ha egy helyet keresel Budapesten, ami tökéletesen ötvözi a századfordulós nosztalgiát a modern konyha kínálatával, a Városliget Café & Restaurant kihagyhatatlan választás. A Műjégpálya és Csónakázótó partján álló étterem gyönyörű panorámája már önmagában elvarázsol: télen a korcsolyázók kavalkádja, nyáron pedig a romantikus csónakázás látványa teszi különlegessé az élményt, a háttérben a Vajdahunyad várával.

Az étterem belső tere is megér egy külön említést, hiszen két terme és azok atmoszférája, miliője hangulatosan hozzák vissza a csónakázás és korcsolyázás tematikáját, miközben a játszósarokkal a családosok kényelméről is gondoskodnak. Ráadásul az étlap minden korosztályt megszólít: a Kárpát-medencei gyökerekre építő, polgári konyha fogásai között megtalálhatók az ikonikus magyar ételek, mint például a Jókai bableves, a paprikás csirke kapros-túrós csuszával, vagy épp a lassan sült bárány.

Az ételek nemcsak finomak, de bőséges adagokban érkeznek. Legyen szó romantikus randiról, családi ebédről, vagy akár egy kisebb rendezvényről, a Városliget Café tökéletes helyszín minden alkalomra.

Tradicionális marhagulyás csipetkével - 3.590 Ft

A gulyáslevest hagyományosan marhanyakból készítik, eme hús íze, és szaftossága vált be náluk a legjobban. A vöröshagymát finomra vágva olajban pirítják meg, szalmaszínre, majd jöhet bele a kockára vágott hús. Lassú tűzön pirítva-pörkölve készítik, majdnem puhára. Ízesítése só, őrölt kömény, zúzott fokhagyma, lecsópaprika, paradicsom. Színét a Foktői házi termesztésű, és őrlésű édesnemes paprika adja. Közben a kis kockára vágott zöldségeket is felteszik főni, ha félig megpuhultak akkor teszik bele a burgonyát is. Ebből a két alapból mindig csak annyit főznek össze, amennyi szükséges, így biztosítva a frissességét. Erőset nem tesznek bele, azt a Vendégre bízzák. Tálaláskor frissítésnek kap kis kockára vágott zellerszárat, paprikát, zellerzöldet, és külön kifőzött házi csipetkét. Külön hegyes erőset, és kovászos kenyeret adnak hozzá.

Cím:

1146, Olof Palme sétány 5.

Web:

varosligetcafe.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Új találkozópont a 11-es főútnál: megérkezett Budakalászra a BURGER KING®
Beköltözött a hamisíthatatlan BURGER KING® életérzés a Szentendrei járásba. Február 4-én megnyílt a gyorsétteremlánc 59. egysége a budakalászi Omszk parkban.


Az észak-budai régió szívében, Budakalászon megnyitotta kapuit a legújabb BURGER KING® étterem,

amely Drive étteremként elsőként büszkélkedhet a vadonatúj „Pavilion” dizájnnal.

A belső megjelenés egyszerre ötvözi a funkcionalitást és az esztétikát, hogy az étterem a vendégek számára kényelmes és hívogató környezetet nyújtson. A nagy ablakok és a világos színpaletta tovább erősítik a tér tágasságát, barátságos és nyitott atmoszférát teremtve.

Minden adott ahhoz, hogy az átutazók is élvezhessék a páratlan BURGER KING® életérzést és akik nemcsak egy gyors falatra vágynak, hanem a teljes WHOPPER® élményt keresik, azokat 132 vendég befogadására alkalmas 309,4 négyzetméteres vendégtér és 87 négyzetméteres terasz várja. A belső enteriőrben a természetes fa, a tégla és az ipari fém elemek harmonikus kombinációja figyelhető meg, amely egyszerre sugall melegséget és modernitást. A mennyezet rácsszerkezete fa borítással ipari loft-hangulatot idéz, ami karaktert ad a térnek, miközben illeszkedik a márka arculatához.

Az étterem ünnepélyes megnyitóján Sümegi László, a Fusion Zrt. elnöke közel 70 éves BURGER KING® történetét, amikor James McLamore és David Edgerton megálmodtak egy helyet a napfényes Floridában, ahol a hamburger nem csupán étel, hanem egy igazi ízutazás mindenki számára. Az étteremlánc sikere a mára világhírű WHOPPER® szendvicsükben rejlik, amellyel egy új dimenziót nyitottak meg a hamburgerek történetében. A tűzön grillezett, 100%-ban marhahúsból készült húspogácsák ízvilágát mára a világ 100 országában naponta több mint 1,6 millióan fogyasztják.

Most már Budakalász is az egyedülálló WHOPPER® élmény helyszínévé vált, ahol 6 érintőképernyős önkiszolgáló Kiosk terminálon vagy a BK® applikáción is leadhatják kedvenc szendvicsük rendelését.

A rendezvényen a BURGER KING® üzemeltetője, a Fusion Zrt. vezetősége, valamint Nagel István, Budakalász város alpolgármestere köszönetet mondott a közel 100 fős csapat összehangolt, kitartó munkájáért, valamint Budakalász Város Önkormányzatának a támogató együttműködéséért.

„Budakalász egy dinamikusan fejlődő település, amely gazdasági, kulturális és kereskedelmi szempontból is kiemelkedő. Ezért kézenfekvő volt, hogy itt nyissuk meg a legújabb éttermünket” – mondta Sümegi László, a BURGER KING® magyarországi üzemeltetője, a Fusion Zrt. elnöke. „Ez a helyszín nemcsak a város lakói, hanem az M0-s körgyűrű és a 11-es főút forgalma miatt is stratégiai jelentőségű. Célunk, hogy a helyi közösség szerves részévé váljunk, és minőségi szolgáltatásainkkal gazdagítsuk a régió kínálatát.”

Az új étteremben budakalászi, budapesti és környékbeli munkavállalók, valamint diákok is dolgoznak. A BURGER KING® továbbra is elkötelezett amellett, hogy a helyi közösségekkel szoros kapcsolatot ápoljon és a minőségi hazai alapanyagok felhasználása mellett, minőségi vendégélményt nyújtson a tűzön grillezett hamburgereivel és modern megoldásaival. A projekt nemcsak a helyi vendéglátás bővítését jelenti, hanem az Omszk park környezetének szépítéséhez is hozzájárult, ugyanis több mint 170 fát ültettek el az Auchan és a Fusion csapatának közreműködésével.

A Fusion Zrt. lendülete töretlen, hiszen a BURGER KING® folyamatosan keresi az ideális helyszíneket bővüléséhez.

Székesfehérváron már épül a város második étterme, míg Budapesten, a Pólus Centerben már megkezdődtek a munkálatok egy új egység kialakítására.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Új Guinness-rekord: 112 méteres Dobos tortával tisztelegtek Dobos C. József előtt
A rekord méretű torta egy részét jótékonysági célokra ajánlotta fel a támogató Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara.


A rekorddöntő tortával a legendás cukrász,  Dobos C. József halálának 100. évfordulójára emlékeztek. A magyar cukrász emlékére dokumentumfilm is készül, melynek része lesz az izgalmas kísérlet is.

A torta több helyszínen készült, darabjait a rendezvény napján szállították a szakképző iskolába, ahol délelőtt 10 órától kezdték összeállítani a 100 méteresre tervezett tortát, amely végül 112 méter lett.

12 órakor került helyére az utolsó elem is és ekkor állapították meg hivatalosan a Guinness rekord megdöntését.

Az eddigi rekordot tartó torta 3600 szeletes, 2021-ben az Auchan Magyarország cukrászüzemében készült. A rekord megdöntéséhez most 4500 szeletes torta megsütésére vállalkoztak, összesen 20 cukrász és 150 tanuló dolgozott az elkészítésén.

A hatalmas torta 3500 db tojás, 50 kg liszt, 60 kg cukor, 62,5 kg vaj, 7,5 kg kakaóvaj, 62,5 kg étcsokoládé és 7,5 kg kakaópor felhasználásával készült.

A torta alapanyag költségeinek egy részét adományokból fedezték. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) folyamatosan segíti a budapesti szakképző intézmények tevékenységét, hiszen ezek a képzőhelyek biztosítják a jövő magas szinten képzett szakembereit.

A BKIK 10 méter tortával támogatta a kísérletet, melyet a rendezvény végeztével felajánlottak a Bokréta Lakásotthoni, Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola részére.

„Annál nagyobb inspirációt nehéz elképzelni, hogy egy tanuló a szakmájában részt vehessen egy Guiness rekord kísérletben. Örülünk, hogy az iskolák kreatív eszközökkel keresik a módját, hogyan tartsák meg diákjaik lelkesedését a szakmatanulás iránt” - foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét dr. Bódi Viktória, a BKIK megbízott főtitkára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Hústál hat főre? Ez sem okozott gondot a koreai influenszernek Budapesten
Tzuyang nem hagyta ki a hatalmas adagjairól ismert középkori éttermet sem. Csak az idő akadályozta meg abban, hogy az egész hústálat felfalja.


Ahogy korábban már írtunk róla, az óriási étvágyáról híres koreai influenszer, Tzuyang Magyarországra látogatott. Első útja a legendásan nagy rántott húsairól ismert Pléh Csárdába vezetett, ahol megevett két kiló rántott húst és két nagy tál pacalpörköltet. Miután jóllakott és kiheverte az étket, folytatta magyarországi körútját, és egy steak-étteremben is feltűnt, illetve a Nyugati téri Mekibe is betért.

A koreai vendég legfrissebb videójából kiderül, hogy a hatalmas adagjairól ismert középkori lovagi éttermet, a Sir Lancelotot látogatta meg.

Az influenszer elsőként egy egyméteres hústálat kért ki magának, amit a személyzet inkább hat főre ajánlana. A tálon kacsa, csirke, disznó és marhahús is szerepelt, mellé pedig szószokat és egy nagy adag kólát is kapott a koreai nő.

Tzuyang csak azért nem ette meg az egész adagot, mert nem sokkal később vendégek érkeztek az asztalához. A videót itt nézhetik meg, akik kíváncsiak az újabb nagy zabálásra.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET: