Könyörög a séf, hogy vegyék el mindhárom Michelin-csillagát
Az ünnepelt francia séf, Sébastien Bras étterme majd húsz éve viseli büszkén a Michelin kalauz három csillagát. A 46 éves férfi most mégis azt kérte, vegyék le a rangos listáról - írja a The Guardian.
Bras a népszerű Le Suquet éttermet vezeti Laguiole-ban. A vendégek az Aubrac-fennsíkra nyíló csodás panorámában gyönyörködhetnek, miközben helyi finomságokat fogyasztanak. A séf szerdán jelentette be, hogy szeretné, ha étterméről lekerülnének a francia gasztrobiblia elismerő csillagai.
A Michelinnél elmondták, ez az első eset, hogy francia séf így kérje törlését a kalauzból, az étterem lényegi átalakítása, vagy az üzleti modell megváltoztatása nélkül.
Bras egy Facebook-videóban jelentette be, hogy 46 évesen új értelmet szeretne adni az életének, azzal, hogy átértékeli az alapokat. Nyilatkozata szerint
a csillagok közüli őrülettől távol szeretne kiváló ételeket készíteni, úgy, hogy nem kell folyamatosan azon aggódnia, mikor vetődnek arra a Michelin inkognitóban utazó ellenőrei, akik egyébként rendszeresen a „lenyűgöző” jelzővel illették a Le Suquet-t.
A videóban Bras arról is beszél, hogy a munkája rengeteg örömet okozott neki, ám elkerülhetetlenül nagy nyomás is nehezedett rá a csillagok miatt, melyek közül az elsőt 1999-ben kapta meg az étterem. Azt kérte, hogy szabadon szárnyalva folytathassa munkáját, nyugalomban, távol az értékelések világától, távol a nyomástól. Az volt a kérése, hogy jövőre már ne szerepeljen a kalauzban.
Bras, aki tíz évvel ezelőtt vette át az éttermet a szüleitől, az AFP-nek úgy nyilatkozott:
– mondta. Majd hozzátette, továbbra is kiváló minőségi helyi finomságokat készít majd, anélkül, hogy azon izgulna, vajon ízlene-e a Michelin ellenőreinek.
A bejelentésre reagálva a Claire Dorland Clauzel, a kalauzt kiadó cég végrehajtó bizottságának tagja elmondta: tudomásul veszik és tiszteletben tartják azt. A kérés nem jelenti automatikusan, hogy a Le Suquet lekerül a listáról: alapos megfontolás után születik majd döntés.
Bras azt is elmondta, hogy másokhoz hasonlóan néha neki is eszébe jutott Bernard Loiseau, az elismert szakács, aki a szóbeszéd szerint 2013-ban azért követett el öngyilkosságot, mert attól tartott, hogy elveszíti a harmadik Michelin-csillagát. "Én nem tartok itt" - jelezte Bras.
Bras egyike annak a 27 francia séfnek, akik a legmagasabb értékeléssel bírnak a Michelin éttermi kalauzában. Nem ő az első, aki hátat fordít a versengésnek, ami a csillagokkal együtt jár, ám eddig ezt csak olyanok tették meg, akik bezárták, vagy jelentősen átalakították az éttermüket.
2005-ben a párizsi étteremtulajdonos, Alain Senderens, a nouvelle cuisine úttörője döbbentette meg azzal az ínyenceket, hogy visszaadta a maga három csillagát.
Ő azzal érvelt, hogy a vendégeket gúzsba kötötte az elképesztő fényűzés.
Később másik név alatt újranyitotta az éttermet, egyszerűbb étlappal, a korábbi árak töredékéért.
2008-ban a szintén háromcsillagos séf, Olivier Roellinger zárta be luxuséttermét a breton halászfaluban, Canale-ban, mert csendesebb életre vágyott.