GASZTRO

Kiderült, mennyibe kerül idén a legolcsóbb menü a budapesti karácsonyi vásárokban

Az Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas területén hazai kiállítók, kézműves és gasztronómiai árusok kínálnak majd karácsonyi finomságokat.


Az Advent Bazilika területén 12 méter magas, feldíszített fenyő áll majd, a színpadon pedig hetente több alkalommal adventi hangulatú kulturális produkciók, gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorok színesítik a vásári hangulatot. A Bazilika homlokzatán háromdimenziós fényfestés lesz minden nap 17 óra 30 perctől. Az Advent Bazilika négy alkalommal is elnyerte az "Európa legjobb karácsonyi vására" címet - írja az MTI.

A Vörösmarty téren is lesz karácsonyfa, továbbá ingyenes kisvasút és látványműhely, amelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait.

Az Advent Bazilika és a Vörösmarty Classic Xmas területén hazai kiállítók, kézműves és gasztronómiai árusok tradicionális ünnepi-vásári ételek mellett számos különleges ínyencséget kínálnak.

A Szent István téren és Vörösmarty téren is minden nagykonyhánál lesz naponta egy étel 1600 forintos fix áron

- ígérték a szervezők.

A kézműves kiállítók, népművészek, iparművészek és modern dizájner terméket kínáló innovatív alkotók is lesznek a két karácsonyi vásáron.

A Szent István téren a Bazilika előtt lesz betlehemi jászol és monumentális adventi koszorú is.

A hagyományhoz hűen a két vásáron lesznek jótékonysági kezdeményezések is, a Szent István téren például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az Együtt az Autistákért Alapítvány is megjelenik majd, hogy az ünnephez illeszkedő akciókkal hívja fel a figyelmet az adakozás fontosságára.

A hvg.hu megjegyzi, hogy az elmúlt évek árszintje igen magas volt. Tavaly például a töltött káposzta 7000, a saslik 5000, a rétes és a flódni 1800 forint körül volt. Előfordult, hogy a csomagolásért is 400 forintot felszámoltak. A forró tea 1000, a forró csoki 2200, egy pohár forralt bor 1350 forintba került, a sajtos-tejfölös lángos 3900 forint.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Gasztroajándékok, amik leveszik a lábukról az ínyenceket
Adj ízeket, és teremts felejthetetlen ünnepi pillanatokat!


Az ajándékok kiválasztásánál mindig öröm olyasmit találni, ami igazán személyes, és megmozgatja az érzékeket. Ebben a válogatásban ötleteket adunk mindazoknak, akik gasztroélményekkel szeretnének kedveskedni szeretteiknek.

Házi szörp a Folly Arborétumból, a DrinkAir italcsomagjai, a Nespresso exkluzív kávéi, a ChocoMe prémium csokoládéi, Váncsa István legújabb szakácskönyve, a Sárréti ChiliFarm csípős finomságai, vagy a Culinaris gondosan összeállított gourmet válogatásai garantáltan mosolyt csalnak bármely ínyenc arcára.

Folly Arborétum és Borászat

A Folly a Balaton-felvidék egyik igazi gyöngyszeme, ahol a borászat és az arborétum egy márkanév alatt egyesül. Ez a családi vállalkozás nemcsak kiváló borokat, hanem szívvel-lélekkel készült gasztronómiai különlegességeket is kínál. Ha valami igazán egyedit és természetközelit adnál karácsonyra, a Folly kínálatából bátran szemezgess.

Az ajándékcsomagokban elsőrangú borok, házi készítésű szirupok, zamatos teák és a saját cukrászműhelyükben készült, isteni zabkekszek kaptak helyet. A legnépszerűbb csomagok között van az ALL-IN ajándékcsomag, amely hatféle Folly bort kínál, de ha vegyes ízelítőt adnál a Folly élményből, válaszd a Folly Élmény Ajándékcsomagot, amely egy palack bort, egy üveg szörpöt, egy doboz kekszet és két illatos teát tartalmaz.

Az ajándékok gondosan összeállított, díszdobozos kiszerelése az ünnepi hangulatot is garantálja, miközben a Balaton Édenkertjének zamatát és szeretetét csempészi a fa alá.

Nem kell mást tenned, mint ellátogatni a webshopba, és kedvedre válogatni a különleges ajánlatokból.

Folly karácsonyi ajándékcsomagok

Fotó: Folly Arborétum és Borászat
Fotó: Folly Arborétum és Borászat

DrinkAir

A DrinkAir belvárosi üzlete igazi kincsesbánya, ha igazán különleges karácsonyi ajándékot keresel. A választék folyamatosan bővül, itt mindig találsz valami újdonságot. A polcokon sorakoznak a minőségi borok és pezsgők (a Hungária pezsgőtől egészen a Dom Pérignonig), kisüzemi sörből pedig több mint 100 féle van készleten. A sörrajongók például a Mad Scientist, a Brew Your Mind, Monyo és Szent András sörfőzdék újdonságait is megtalálják itt.

De nem csak az italok miatt érdemes betérni: kézműves csokoládék, Gabko chilik, Mayer szörpök, és még Costa Ricai kávé is kapható itt

(amit egy Costa Ricában született, de hazánkban élő, tapasztalt pörkölő készít).

Ha pedig nincs időd válogatni, válaszd a kész ajándékcsomagokat, amelyek minőségi termékekkel töltve várják, hogy továbbadd őket.

Az üzlet este 10-ig nyitva van, így a munka utáni rohanásban is kényelmesen betérhetsz, de online is rendelhetsz, akár házhoz szállítással. Ha bizonytalan vagy, segítőkész csapatuk mindig készen áll, hogy megtaláljátok a tökéletes ajándékot.

drinkair.hu

Nespresso

Idén a Nespresso a világhírű Michelin-csillagos séffel, Jean Imbert-rel együttműködve alkotta meg a "Feledhetetlen Ünnepek" limitált kollekciót, amely egy képzeletbeli utazásra invitálja a kávérajongókat.

A kollekciót inspiráló ízek különböző tájakat és élményeket idéznek meg: a mandulás croissant Párizs hangulatát, a pirított gabonás és fás ízjegyek Latin-Amerika vonatutait, a földimogyoró és szezámmag pedig magát a gasztronómiai utazást jelképezi.

A kávék mellett a kollekció elegáns kiegészítőket is kínál, amelyek önmagukban is stílusos ajándékok lehetnek.

A limitált kiadású Adventi naptár, a különleges csészék, vagy akár a 90%-ban újrahasznosított anyagokból készült utazópohár tökéletes választás, ha egyedi és hasznos ajándékkal szeretnénk meglepni valakit. Az ünnepi kávégépek, mint például az új Vertuo Pop+, prémium megjelenésével egy igazán komoly ajándék lehet a fa alatt.

nespresso.com

Fotó: Nespresso
Fotó: Nespresso

chocoMe

A chocoMe hazánk egyik legismertebb csokoládémárkája, ami nemcsak a minőségi alapanyagai miatt vált világhírűvé, hanem azért is, mert minden egyes tábla mögött szenvedély és aprólékos kézműves munka áll.

A márka 2010 óta gyárt egyedi ízvilágú, díjnyertes csokoládékat, és most egy különleges újdonsággal rukkoltak elő: a bean-to-bar Atelier kollekcióval.

Ez a termékcsalád a kakaóbab termesztésétől a kész tábláig minden lépést kézben tart, és olyan egzotikus vidékekről származó kakaóbabokkal dolgozik, mint Venezuela vagy Madagaszkár. Az ízek is pont olyan különlegesek, mint amilyennek hangzanak: például wasabis szezámmagos étcsokoládé vagy ropogós kókuszt rejtő csokidrazsé.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, ezzel nehéz mellélőni.

De nemcsak az exkluzív táblák, hanem a kóstolószeánszok is tökéletes meglepetések lehetnek. Egy ilyen programon a csokoládékészítés titkait ismerheted meg, és közben ritka ízeket próbálhatsz ki. Elegáns, egyedi és emlékezetes. Pont olyan, amilyennek egy karácsonyi ajándéknak lennie kell!

chocome.hu

Fotó: chocoMe
Fotó: Vass Adrienn

Sárréti ChiliFarm

A Sárréti ChiliFarm egy családi vállalkozás, amely a hazai chili szerelmeseinek készít különleges kézműves szószokat.

Termékeik elképesztően finomak, ráadásul minden csípősségi szintet lefednek, a szelídebb ízektől egészen a merészebb, könnyfakasztó variációkig.

Ezért igazán személyre szabott ajándékká válhatnak, legyen szó akár egy ínyenc családtagról, akár a barátodról, aki mindig azt mondja, hogy semmi nem elég erős neki.

A kínálatában chili szószok mellett találhatóak egyéb csípős finomságok is: chili snackek, füstölt és szárított jalapeno chili, savanyított ropogós jalapeno szeletek, pikáns tökmag, valamint sültkrumpli fűszer só is.

Különösen ajánlott a karácsonyi szószválogatásuk, ami egyszerre ünnepi és praktikus. Az ízlésesen összeállított csomag pedig garantáltan feldobja majd az ünnepi asztalt is, amikor elkezditek a húslevesbe vagy a halászlébe adagolni a szószokat.

chilifarm.hu

Fotó: Sárréti ChiliFarm
Fotó:  Sárréti ChiliFarm

Váncsa István - Olasz lakoma - Az itáliai konyha kincseiből

Váncsa István Olasz lakoma című könyve erősen kiemelkedik a szakácskönyvek mezőnyéből.

Az itáliai konyha kincseiből merítő kötet közel ezer receptet és negyvenhárom gasztroesszét tartalmaz, miközben szellemes stílusban kalauzol az olasz kultúra és történelem kulináris érdekességei között.

Megtudhatjuk belőle, miért rúgta ki Verdi a szakácsait, miért lett Beethoven kedvence a sajtos makaróni, és hogyan készül például a Donizetti-torta.

Váncsa munkái – például a korábbi Lakoma című sorozata – híresek arról, hogy messze túllépnek a hagyományos szakácskönyvek keretein. Az író úgy szövi bele történelmi, irodalmi és filozófiai gondolatait, hogy az olvasó minden egyes oldalon valami új, érdekes és szórakoztató élménnyel gazdagodik. A szerző írásai egyszerre tanítanak, nevettetnek és inspirálnak.

Ez a könyv nem csak azokat bűvöli el, akik szívesen merülnek el az olasz gasztronómiában, hanem azokat is, akik szeretik a jól megírt történeteket és a szellemes szövegeket. Karácsonyi ajándékként azért is ideális, mert egyaránt használható konyhai kézikönyvként és olvasmányként a téli estékhez, miközben a tradicionális olasz ízekkel a napsütötte Itáliát hozza el az otthonunkba.

openbooks.hu

Fotó: OpenBooks - Nagy Ákos

Culinaris

A Culinaris tökéletes választás azoknak, akik exkluzív gasztronómiai ajándékot keresnek karácsonyra. A kínálatban találhatóak különböző termék a világ minden tájáról, a hagyományos magyar kézműves finomságoktól az autentikus nemzetközi specialitásokig. Így szinte biztosan találhatsz itt olyat, ami az ajándékozott ízléséhez passzol.

Az előre összeállított ajándékcsomagok különösen praktikusak és elegánsak: például a Hungarikum ajándékcsomag a hazai ízeket és kézműves termékeket emeli ki mézzel, paprikával, szalámival és pálinkával, míg a Bella Italia csomag egy igazi olasz kulináris utazás a pastától a balzsamecetig.

A Culinaris emellett személyes segítséget is nyújt: az üzletben szakértőik, sommelierek és italspecialisták szívesen adnak tanácsot, hogy az ajándékok tökéletesek legyenek.

Az online rendelési lehetőség pedig még kényelmesebbé teszi az ajándékvadászatot.

culinaris.hu

Fotó: Culinaris

+1 Dubaji csoki

A „dubaji csoki” 2024 egyik szenzációja lett, és mára már több magyar kézműves vállalkozás kínálatában is megtalálható. Ráadásul a különleges ízvilágú csokoládé nemcsak táblás verzióban, hanem fagyikban, tortákban, fánkban és pizzán is megjelent már.

Ráadásul otthon is könnyedén elkészítheted, ha szeretnél egy kis extra varázst tenni a karácsonyi asztalra.

Ha szeretnéd tudni, hogy hol találhatsz dobaji csokis termékeket, olvasd el EZT a cikkünket!

Fotó: JD Cukrászda

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Randevú Budapesten: 6 romantikus hely, egy különleges estéhez
Egy jó randevú többről szól, mint egy szép helyszín. A hangulat, az ízek és az élmények tökéletes összhangja az, ami igazán emlékezetessé teheti az estét.


Ebben az összeállításban hat olyan helyet mutatunk be, amelyek mind különleges hangulatukkal és gasztronómiai kínálatukkal emelkednek ki a város rendkívül gazdag választékából.

Legyen szó egy izgalmas mediterrán vacsoráról a Balaganban, spanyol tapasokról a Vicky Barcelonában, egy elegáns hajós élményről a Spoon The Boat fedélzetén, vagy a történelmi miliőt idéző Városliget Caféról. A királyi múltat felidéző Főőrség Étterem és Kávéház, illetve a francia sikket megtestesítő Pavillon de Paris is garantáltan különleges élményt nyújt.

Tarts velünk, és fedezzük fel együtt Budapest romantikus gyöngyszemeit!

Balagan

Ha egy randevúhelyszínt keresel, ami egyszerre különleges és laza, a Balagan telitalálat lehet. A Mazel Tov csapatának keleti oázisa Budapest bulinegyedének szívében egyedi hangulatával és izgalmas kínálatával hódít. Már az enteriőr is beszippant: a sejtelmes, meleg fények, a fonott bútorok, a látványkonyha és az óriási bárpult a kortárs magyar művészek alkotásai kiegészülve tökéletes elegyet alkot. Közben a háttérzene éppen megfelelően szól - megteremti a sajátos atmoszférát, de simán lehet mellette beszélgetni.

A hely azért is szuper választás egy randira, mert rugalmasan alakítható az igényekhez: ha csak egy italra ülnétek be, az is működik. De ha menet közben megéheztek, jöhetnek az izgalmas közel-keleti ihletésű, small plate stílusú fogások.

Az étlap folyamatosan frissül, így mindig találhattok valami új kedvencet. A "kistányéros" koncepció miatt pedig akár megosztva kóstolhattok több mindent – mondjuk a sült karfiolt, a pirított rákot vagy a tépett bárányt pitában. Ezek után lehet, hogy a desszert helyett még egy kör koktél lesz a befutó.

És ha már koktél: itt nemcsak a klasszikusokat találjátok meg, hanem igazán kreatív signature italokat is, sőt, akár személyre szabott mixet is szívesen készítenek. A legjobb, hogy az italok és az ételek egymást kiegészítve is remekül működnek - lehet koktélhoz ételeket párosítani, de fordítva is. Ráadásul az alkoholmentes opciók is sokszínűek és izgalmasak.

A Balagan könnyed és kötöttségek nélküli hangulata miatt ideális első randira vagy olyan pároknak, akik szeretnek spontán dönteni. Beültök egy italra, aztán ha úgy alakul, egy vacsora is simán belefér. A lényeg, hogy minden adott egy felszabadult, mégis emlékezetes estéhez.

Cím: 1073, Akácfa utca 47.

balagan.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Vicky Barcelona

A Vicky Barcelona minden részletében arra hivatott, hogy felejthetetlenné tegye a közös estéket, legyen szó egy romantikus randiról, egy különleges évfordulóról, vagy egy első találkozásról. A hely már 2015 óta a budapesti belváros egyik ikonikus pontja, és aki egyszer belép ide, azt azonnal magával ragadja a mediterrán életérzés:

a halvány fények, a bordó és fekete színek eleganciája, a háttérben szóló spanyol zene, és az a szenvedélyes hangulat, ami minden részletben ott rejlik.

Az étlap a spanyol konyha legjobb fogásait ötvözi modern csavarral, így garantáltan találtok olyan ételeket, amik megmozgatják az érzékeiteket. Az osztozásra tervezett tapasok nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a beszélgetést is megfűszerezik. Az étlapon olyan klasszikusok is helyet kaptak, mint a patatas vagy a croquetas, amelyek izgalmas újragondolásban kerülnek az asztalra, miközben a ház sangríája vagy egy egzotikus koktél tökéletes kísérője lehet az estének.

A hely azonban nemcsak a konyháról szól: a Vicky Barcelonában csütörtökönként élő zene van, és csütörtöktől szombatig latin party, így az este akár egy kis tánccal is megkoronázható. És ki tudja, talán még a táncparketten is egy új oldalát fedezhetitek fel egymásnak.

Azok számára, akik egy igazán emlékezetes randevút szeretnének, a Vicky Barcelona egy olyan hely, ahol a szenvedély, az ízek és a ritmus egyszerre ragad magával.

Cím: 1072, Dob utca 16.

Spoon The Boat

Az étteremhajó fedélzetén vacsorázva olyan látvány tárul elénk, amely szavak nélkül mesél a város szépségéről: a Duna tükrén táncoló fények, a Budai Vár és a Lánchíd esti ragyogása egyszerre lenyűgöző és meghitt.

Az élményt Fekete Tibor séf ínycsiklandó fogásai koronázzák meg, amelyek a magyar és nemzetközi konyha különlegességeit ötvözik. Egy pohár bor mellé tökéletes választás lehet egy kacsamáj mousse vagy egy lazacos pappardelle.

A Spoon édes kínálata pedig méltó lezárása lehet egy különleges vacsorának. A desszertek között igazi sztár a Rákóczi túrógombóc, amely a rákóczi túrós és a túrógombóc kreatív találkozása.

A kávérajongók kedvence a Spoon Caffé, amely liofilizált málnával és tonkababos ízjegyeivel egyszerre mutat frissességet és komplexitást. Ez a kávé ihlette a Spoonmisut is, a gyümölcsösebb, játékosabb tiramisu-variációt. Külön is remekek, de együtt kóstolva igazi élményt adnak. (A desszertekről bővebben ITT is írtunk.)

A hajó atmoszférája elegánsan romantikus, de mégis fesztelen, így mindenki számára kényelmes választás. Akár egy első randevúról vagy egy különleges évfordulóról van szó.

A Spoon jelmondata: Ess szerelembe Budapesttel! De aki itt vacsorázik, könnyen szerelembe eshet a hely hangulatával, az ízekkel és persze a desszertekkel is. Ennyi szerelem pedig biztosan hatással lesz rátok is.

Cím: 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

spoonboat.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Városliget Café & Restaurant

A Városliget környéke tökéletes választás minden korosztály számára. Nyáron már írtunk arról (ITT), hogy a családosok hogyan tölthetnek el itt egy kellemes napot, de a környék egyik legkedveltebb étterme, a Városliget Café & Restaurant az egyik legromantikusabb hely is a városban.

A kávézó és étterem a Városliget egyik legszebb részén, a Műjégpálya és Csónakázótó felett található, így az évszaktól függően varázslatos kilátást nyújt: nyáron a vízen ringatózó csónakokat,

télen pedig a korcsolyázók vidám forgatagát csodálhatjuk, mindezt a Vajdahunyad vára romantikus hátterével.

Az étterem belső tere is rendkívül hívogató. A kisebb terem a csónakázás hangulatát idézi, meleg színekkel és egyedi dekorációval, míg a nagyterem a téli sportok világát varázsolja az asztalok mellé. A hangulatvilágítás és a kreatív belsőépítészeti megoldások otthonos, meghitt légkört teremtenek, ami tökéletes egy kettesben eltöltött estéhez.

Az étlap a századfordulós polgári konyha kifinomultságát és a magyar hagyományokat tükrözi, így az ételek nemcsak finomak, de nosztalgikusak is lehetnek. Egy pohár bor mellett megosztani egy Tafelspitzet vagy egy különleges magyaros húsválogatást (szánkón tálalva!) nemcsak kulináris élvezet, hanem közös élmény is.

A Városliget Café tehát nemcsak az ételeivel, hanem a hely szellemével, történetével és hangulatával is hozzájárul ahhoz, hogy a romantikus találkozó valóban emlékezetes legyen.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 5.

varosligetcafe.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Főőrség Étterem és Kávéház

Budai Vár történelmi környezete önmagában is páratlan hangulatot teremt: a macskaköves utcák, a lenyűgöző panoráma és az épületek magasztos eleganciája mind hozzájárulnak a varázshoz.

De télen, amikor igazán csendes és nyugodt ez a környék, kifejezetten érdemes egy kellemes randevút ide szervezni.

Egy hosszabb séta, vagy egy röpke budavári siklózás után, a Főőrség Étterem és Kávéházba betérve, egy forró ital vagy egy pohár bor mellett gyorsan felmelegedhetünk.

Az Főőrség épülete kívülről-belül pompás, a falakat díszítő történelmi képek pedig különleges atmoszférát kölcsönöznek. És bár roppant elegáns, mégsem túl formális hely.

Az étlap magyar konyhára épülő fogásai ízletesek, mondhatni háziasak, és sok esetben tálalásuk is igazán látványos. A kardra húzott csülököt például biztos, hogy egyhamar nem felejtitek el. A direkt kétszemélyesre tervezett császármorzsa pedig igazán összehozza az asztalnál ülőket az étkezés végére.

A forró italok között is akad igazi különlegesség: a zserbóízű kávé tökéletes zárása lehet egy kellemes vacsorának.

Ha pedig van kedvetek hozzá, az első emeleti ingyenes tárlat a Magyar Királyi Testőrség történetéről remek beszédtéma lehet, és bónusz közös élmény.

A Főőrség nemrég bekerült a kedvenc magyar éttermeink közé (ITT), úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy nem csak a hangulattal lesztek megelégedve. 

Cím: 1014, Szent György u.

foorseg.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Pavillon de Paris

A Pavillon de Paris minden szempontból tökéletes helyszín, ha különleges és emlékezetes randit terveztek.

Az étterem gyakorlatilag egy üveg pavilon, ami kedves, intim hangulatú, és ahonnan remek kilátás nyílik a kertre, ami minden évszakban extra romantikus hangulatot áraszt.

Ez télen különösen varázslatos, amikor a dér vagy a hó fehérbe öltözteti a tájat.

Egy ilyen miliőben igazán könnyű egymásra hangolódni, de ha szerettek új ízeket felfedezni, akkor még izgalmasabbá válhat az este. Itt ugyanis olyan kulináris különlegességeket is megkóstolhattok, mint a csiga vagy a békacomb. Az ilyen élmények pedig nemcsak gasztronómiai szempontból maradandók, hanem remek beszédtémát is nyújtanak, amit később is emlegethettek.

A menüben persze klasszikus francia ételek is helyet kapnak, így mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.

Az estét egy finom koktéllal vagy borral is megkoronázhatjátok. Egy jól elkészített Porn Star Martini vagy egy gondosan kiválasztott francia bor tökéletes lehet erre a célra.

Cím: 1011, Fő utca 20.

pavillondeparis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Pavillon de Paris

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Dubai csoki házilag: így lehet otthon könnyen és gyorsan elkészíteni az új őrületet
A töltelék helyes elkészítése a kulcsa a tökéletes házi dubai csokoládénak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. november 30.



Nincs most nagyobb hájp a közösségi médiában annál, ami a dubai csokit övezi. Túl azon, hogy már dubai csokis bejgli és szaloncukor is kapható – természetesen aranyáron –, nem lehet úgy belépni a TikTokra, hogy egy-két videón belül ne kerüljön elénk valami a zöld töltelékes csokiról.

Nem csoda, ha a receptoldalakon is megjelentek a tippek arra, hogyan lehet otthon elkészíteni az egyébként méregdrága édességet. A Nosalty-ra néhány napja került fel az alábbi recept:

Hozzávalók:

  • 180 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé, ha édesebbre vágysz)
  • 30 g fehér csokoládé (a díszítéshez)
  • 20 g pisztácia (szintén a díszítéshez)
  • 140 g pisztáciakrém
  • 2 evőkanál tahini (ízlés szerint)
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál vaj (vagy margarin)
  • 40 g üvegtészta

Elkészítés:

Az alap elkészítése

Olvaszd fel az étcsokoládét kevés vajjal vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Egy hosszúkás formát bélelj ki sütőpapírral vagy folpackkal, és öntsd bele a csokoládét, hogy egyenletes réteget képezzen. Egy kanállal húzd fel a csokoládét a forma szélére, hogy peremet alakíts ki a töltelék számára. Tedd a hűtőbe, és várd meg, míg megdermed.

A töltelék elkészítése

Az üvegtésztát vágd apró darabokra – ha szükséges, használj ollót. Egy serpenyőben kevés vajon pirítsd meg a tésztát, ami körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ha elkészült, hagyd hűlni, majd keverd össze a pisztáciakrémmel, tahinivel és egy csipet sóval.

Rétegezés

Vedd ki a hűtőből a csokoládéalapot, és kanalazd rá az elkészült tölteléket. Simítsd el a tetejét egyenletesen, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Befejezés

Ha a töltelék megszilárdult, öntsd rá a maradék étcsokoládét. Ismét tedd hűtőbe, és amikor a teteje már nem folyós, díszítsd olvasztott fehér csokoládéval és apróra vágott pisztáciával.

Hűtés és tálalás

Hűtsd a desszertet, amíg teljesen megszilárdul. Ha kész, szeletelve tálald, és élvezd az ízek harmóniáját.

Ha valaki olvasás után végig is nézné az elkészítést, annak ezt az angol nyelvű videót tudjuk ajánlani:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Összefut a nyál a szánkban: ezek lettek az év szaloncukrai – gyümölcsös, alkoholos és robbanócukorkás is van közte
Egészen izgalmas ízkombinációval is találkozhatunk a nyertesek között. A zsűrizésben a kispesti nagycsaládosok is segítettek, de külön értékelték kedvenceiket a legfiatalabbak is.
Malinovszki András - szmo.hu
2024. november 28.



Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

Az Év Szaloncukra díj mellett idén is számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években népszerűvé vált „ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.

A kóstolókat most is a Facebookon választották ki, és a zsűrizésben a civil zsűrin túl a meghívott sztárok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Idén ismét a szakmai kategóriában is nevezhettek a gyártók. Ebben a kategóriában azonban gyártónként csak három szaloncukorral indulhattak. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor. A szakmai zsűriben Barta Enikő cukrász, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról.

A szakmai kóstoló az Ibis Styles Budapest Center Hotelben zajlott a hotel támogatásának jóvoltából.

A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Kovács Ádám és Kovács Gergely a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről:

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.
  • A verseny 8 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített.
  • A kóstolásokra több, mint 7000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 16 győztest.
Az Év Szaloncukra 2024 címet a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el, a második helyezett a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Sulyán Cukrászda szaloncukra végzett.

A szakmai kategória győztese a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vörösboros málna szaloncukra, a harmadik pedig a Szent Korona Cukrászda Pilvax Petőfi 200 sós karamellás kávés szaloncukra lett.

Az „ízek versenyében” idén a legkedveltebb szaloncukor fajta, a zselés szaloncukor kiemelt kategória volt, de idén új ízkategóriaként jelent meg a sós karamella, az alkoholos italok ihlette szaloncukrok és a desszert ihlette szaloncukrok kategória is.

A legjobb zselés szaloncukor a Szamos feketeribizli zselés szaloncukra lett, a második szintén a Szamostól egy málnazselés szaloncukor lett és harmadik helyen végzett a Szerencsi Retro gyümölcsízű szaloncukra. A legjobb sós karamellás szaloncukor a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra, az alkoholos italok ihlette kategóriában a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, a legjobb desszertek ihlette szaloncukor kategóriában pedig a szilvásgombóc ihlette szilvás fahéjas szaloncukor lett a szombathelyi Chocofive-tól.

A gyerekek kedvence kategóriában az első helyezést ért el a Chocofive robbanócukros szaloncukra, a második a Sulyán Cukrászda popcornos robbanócukros szaloncukra lett, a harmadik pedig a pápai Ricsi Cukrászda Kinder szaloncukra. Az Év Új íze az orosházi Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

Galéria a díjnyertesekről:

A díjazottak

Az Év Szaloncukra győztesei:

1. Stühmer - körtezselés-muskotályos szaloncukor

2. Gyulai Kézműves Cukrászda - Bailey’s-kávé szaloncukor

3. Sulyán Cukrászda mogyorókrémes chips-es nugát szaloncukor

Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:

1. Gyulai Kézműves Cukrászda - Bailey’s-kávé szaloncukor

2. Szent Korona Cukrászda - Frittmann vörösboros málnás szaloncukor

3. Szent Korona Cukrászda - Pilvax - Petőfi 200 sós karamellás kávés szaloncukor

A legjobb zselés szaloncukrok:

1. Szamos - feketeribizli gyümölcszselé szaloncukor étcsokoládéval mártva

2. Szamos - málna gyümölcszselé szaloncukor étcsokoládéval mártva

3. Szerencsi Bonbon - RETRO étcsokoládéval mártott gyümölcsízű zselés szaloncukor

A gyerekek kedvenc szaloncukrai:

1. Chocofive Kft. - robbanócukros szaloncukor

2. Sulyán Cukrászda - robbanócukros popcornos fehér csokoládé trüffel szaloncukor

3. Ricsi Cukrászda - Kinder szaloncukor

A legjobb sós karamellás szaloncukor: Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukor

A legjobb alkoholos italok ihlette szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda - Bailey’s-kávé szaloncukor

A legjobb desszert ihlette szaloncukor: Chocofive Kft szilvásgombóc - szilvás fahéjas szaloncukor

Az Év Új Íze: Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukor.


Link másolása
KÖVESS MINKET: