Karácsonyi menüajánlatunk
A karácsonyi ételek tárháza nagyon széles. Tücsökbogár konyhája olyan menüsort állított össze, amelyekben szerepelnek a tradicionális alapanyagok, de az ételek mégis túlmutatnak a megszokott halászleven, töltött káposztán és mákos bejglin.
70 dkg csirkemáj
2 nagyobb fej vöröshagyma
5 dkg zsír (mindegy milyen)
2 db főtt répa
2 db főtt tojás
törött bors
szerecsendió
só
6 dl frissen facsart narancslé
2 db narancs reszelt héja
4 dl görög joghurt
2 evőkanál vaníliás cukor
A habgaluskához:
2 tojásfehérje
2 evőkanál cukor
1,5 kg harcsa színhús
10 dkg zsír
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 db sárga paprika
1 db paradicsom
2 dl tejföl
2 evőkanál liszt
só
A túrós csuszához:
50 dkg csusza tészta
60 dkg túró
4 dl tejföl
15 dkg füstölt szalonna
só
A mákos lapokhoz:
6 db tojásfehérje
12 dkg cukor
10 dkg darált mák
4 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
A sima laphoz:
3 db tojásfehérje
6 dkg cukor
6 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál rum
A krémhez:
7 dl tej
20 dkg fehér csokoládé
10 dkg cukor
9 db tojássárgája
8 dkg főzős vaníliás pudingpor
1 evőkanál vaníliakivonat
4 lapzselatin
2,5 dl habtejszín
A díszítéshez:
1-2 evőkanál darált mák

A csirkepástétom elkészítése:
A csirkemájat egy teáskanál sóval ízesített vízben megfőzzük. Közben a felszeletelt hagymát kevés sóval a zsíron aranybarnára pirítjuk. A leszűrt májat a pirított hagymával, a főtt répával, a főtt tojással, a sóval, a reszelt szerecsendióval és törött borssal együtt késes aprítóba vagy turmixgépbe tesszük és egynemű krémmé dolgozzuk. Pirítóssal kínáljuk.

A narancskrémleves elkészítése:
A narancslét a vaníliás cukorral, a reszelt narancshéjjal és a görög joghurttal habosra turmixoljuk és lehűtjük. A habgaluskához a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot verünk, majd 15 másodpercre a mikróba tesszük. Evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle. Ha nincs mikrónk, akkor a galuskákat forró vízbe tesszük, kifőzzük, majd lecsepegtetve a leves tetejére helyezzük. Mentalevéllel vagy citromfűvel díszítve tálaljuk.

A harcsapaprikás és a csusza elkészítése
A harcsáról lefejtjük a bőrt és a húsát kockára vágjuk. Felforrósított zsírban, csipetnyi sóval üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, beletesszük a kis kockára vágott paprikát, paradicsomot és közepes lángra téve az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva addig pároljuk, amíg a zöldségek teljesen szét nem főnek.
A pörköltalapot zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott harcsát és addig pirítjuk, amíg a hús ki nem fehéredik. Behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel, ha szükséges kevés vízzel hígítjuk és jól kiforraljuk. A túrós csuszához a szalonnát 1/2 x 1/2 centis kockára vágjuk, majd kiolvasztjuk a zsírját.

A pörcöt kiszedjük belőle és felhasználásig félretesszük. A csuszatésztát sós, bő, lobogó forró vízben kifőzzük és a kiolvasztott szalonna zsírjára szedjük. A túrót kevés sóval és a tejföllel összekeverjük. A tésztához forgatjuk, majd hőálló tálba téve megszórjuk a szalonnapörccel. 180 fokos sütőbe téve addig sütjük, amíg a teteje meg nem pirul.

A mákos krémes elkészítése:
A mákos laphoz a mákot, lisztet, sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Óvatosan hozzáforgatjuk a mákos lisztet és a rumot. A tésztából sütőpapíros lemezre 2 darab 20 x 30 cm téglalapot kenünk. 150 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük.
Amíg a tésztalapok kihűlnek elkészítjük a krémet: a tejszínt 15 percre fagyasztószekrénybe tesszük, majd kemény habbá verjük. A zselatinlapokat vízbe áztatjuk. 3 dl tejet felforralunk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk az apróra tördelt fehércsokoládét. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad.

A tojássárgáját csomómentesre keverjük a cukorral, a pudingporral, a vaníliakivonattal és a maradék hideg tejjel. Vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a fehércsokis keveréket. Vízgőz fölé téve, továbbra is keverve sűrű krémmé főzzük. Amikor a krém már sűrű hozzáadjuk a zselatinlapokat. Addig tartjuk a vízgőz fölött (továbbra is keverve) amíg a lapok fel nem oldódnak.
A vízgőzről levéve kihűtjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Az egyik mákos lapot megkenjük a krém harmadával. Rátesszük a sima lapot, amire a maradék krém fele kerül, erre tesszük a másik mákos lapot. Megkenjük a maradék krémmel és megszórjuk darált mákkal. 3-4 órára a hűtőbe tesszük dermedni.
További finom recepteket a TücsökBogár blogon ITT találtok.