RÓKALAND

Ilyen volt testközelből a magyar győzelem a Bocuse d Oron

Munkatársunk a helyszínen izgulta végig a nemzetközi versenyt, amelyet a magyar mester, Széll Tamás nyert meg. Elmeséli, mi zajlott a kulisszák mögött.

Link másolása

A közönség soraiban állok, és a telefonom kameráját a kijelzőre szegezem. Jerome Bocuse komótosan felölti a szemüvegét, majd a pattanásig feszült idegeket feloldja egyetlen szóval: HUNGARY!

emilchalhoub-9240_1500x1001

emilchalhoub-9330_1500x1001

Állok meredten és videózok tovább. Nem hiszem el azt, ami történik. Széll Tamás eufóriában úszó arca az első, ami kizökkent. Megnyertük! Tényleg megnyertük a Bocuse d'Ort!

Vass Adrienn írása

VIDEÓ: az eredményhirdetés

Az izgalom nagyjából a magyar döntő óta bennem volt. Majd áprilisban a METRO Gasztroakadémián jártam, és az egyik fő alapanyaggal, a kecsegével főzhettem, na meg Pohner Ádámmal, aki a magyar elődöntőben második helyezést ért el. (Bővebben erről ITT olvashattok.)

Aztán már csak azon kaptam magam, hogy az izlandi halétellel elindul az első kóstolás és élből leesett az állam. Nem mellesleg, másnap ez a hal meg is kapta a különdíjat.

A közönség őrjöng, a két műsorvezető, Mautner Zsófia és Jókuti András tovább hergel, az újságírók meg egymást tapossák, hogy minél élesebb képet lőhessenek az elkészült ételekről. A szervezőknek nagyon szépen sikerült eltalálni a hangulatot. A magyar csapat csak a második nap főz, de már az első napon mindenki azt érzi, hogy nagy dolognak a részese.

marksomay-5102_1500x1001

marksomay-5741_1500x1001

A norvég halnál is „túl jól” néz ki, aztán lassan érkeznek a húsos tálak. Örülünk annak, ha valaki kész lesz, ha az étel elindul, ha a zsűri kóstol.

- Hányszor lehet megtapsolni egy halas tálat?

- Hát, ha a te nemzetedé, gyanítom több tucatszor.

Kemény verseny lesz a szakma szerint is, ma még csak ennyit hallani. Miután lefut mind a 20 étel az okosabbak azonnal haza is navigálnak, mert kell az energia a holnapi szurkoláshoz, de én még futok egy kört a szomszédos Sirha kiállításon.

marksomay-6132_1500x1001

marksomay-6152_1500x1001

marksomay-6155_1500x1001

A Sirha név egyet jelent az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, illetve a csomagolóipar üzleti fórumával. 14 országból több, mint 300 cég jelenik meg ilyenkor az ’A’ pavilonban, és a Bocuse közönségét nagyjából ezek a dolgok is érintik, úgyhogy a tömeg odaát is garantált.

Baristaverseny zajlik, látványfőzéseket tartanak, de a legkisebb asztalra kihelyezett, füstölt fürjtojásnál is le lehet ragadni egy negyedórára.

Besötétedik, mire névjegykártyákkal és finomságokkal megpakolva hazaesek, de úgyis mindegy, mert sokat aludni másnapig már érzelmi okokból sem lehet.

A METRO szerencsére most sem feledkezett meg rólam, így délelőtt már egy backstage-túra keretében dorbézolok a színfalak mögött. Klassz volt látni a sürgés-forgást, meg a szobát, ahonnan az élő adást közvetítik, de természetesen a magyar boxnál ragadtunk le hosszabb időre. Kovács Lázár éppen a húsos étel fő alapanyagát, a gímszarvasborjú combját méricskéli, Segal Viktor meg szokásos közvetlenséggel elegyedett szóba velünk.

- Nem zavaró ez az óriási zaj?

- Ugyan, az újságírók sokkal zavaróbbak.

Ő természetes csak viccelt, de ha jobban belegondolunk, teljesen igaza van. A főzés tetemes része alatt a VIP vendégek és a média képviselői mind ott kotnyeleskednek a boxok körül. Próbálj meg úgy koncentrálni, hogy folyamatosan vaku villog az arcodba...

emilchalhoub-7867_1500x1001

marksomay-5943_1500x1001

Viktor az esélylatolgatásba is beszáll velünk. Szerinte a halételünk tényleg fantasztikus – ő kóstolta, úgyhogy biztos jobban tudja - és a csapat nagyon egyben van. Szabó Kevin aranyat érő commis. A második nap titkos alapanyaga a turbolya lett, aminek bizony örülni kell, mert nem túl karakteres, ugyanakkor nagyon kellemes és jól használható fűszer. Egyet értettünk, hogy nagy csoda lenne, ha a magyar csapat nem jutna be a legjobb tizenegybe, de a dobogót még nem mertük hangosan mondani.

Később még Nyíri Szását is sikerült elcsípni pár szóra, vele azért már a harmadik helyről is álmodoztunk kicsit, meg dicsértük a magyar szakmát, hogy az egészséges versenyszellem mellett ilyen jól tudnak most együtt dolgozni egy nagy, közös cél érdekében.

emilchalhoub-7398_1500x1001

marksomay-6125_1500x1001

A tálalás közeledte felé egyre több vélemény csapott össze. Egyes gondolatmenetek után én azért komolyan megemeltem a szemöldökömet.

Széll Tamás a magyar verseny után úgy nyilatkozott, hogy ő már akkor a mostani megmérettetésre készült. Ez többek szerint nagyképűség!

Valóban? Na álljunk meg egy szóra!

Tamás évek óta ezekre a megmérettetésekre készül. Az európai döntőre és Lyonra, amit 2013-ban már meg is járt egyszer. És nem azért tekint azonnal ennyire a jövőbe, mert lenézi a magyar szakmát, hanem mert magabiztosság nélkül ez kivitelezhetetlen, és mert mindig is ez volt a legnagyobb cél. A többi versenyzőnek is Lyon a cél. A négy és fél hónap, amivel erre a napra készült, a valóságban sokkal több, és valószínűleg le sem írható, el sem magyarázható pontosan, hogy milyen kemény munka. Az pedig, hogy a verseny közben ilyen higgadtan, ilyen összeszedetten viselkedett, nagy rutint és koncentrációt igényelt.

20160510_131918

20160511_142811

A másik vélemény, amivel mikor találkoztam nem is nagyon akartam hinni a fülemnek, a „bunda” szó körül forgott. Mintha egy ilyen nemzetközi versenyt és a zsűrit meg lehetne vásárolni. A dánokat, a finneket, a németeket vagy spanyolokat vettük meg a zsűriből? Azokat az embereket, akiknek életük a gasztronómia és a saját versenyzőik ugyanúgy szerepeltek a mezőnyben? A konyhai zsűri csalt nekünk vagy a kóstoló zsűri? Aki ilyen dolgokba próbál belekötni, az sem a szakmát, sem a versenyt nem ismeri.

Szerencsére azért sokkal többen izgultak a helyszínen és otthonról is tiszta szívvel. A második nap hangulata, ha lehet, még az elsőjét is felülmúlta. A lelátó folyamatosan tele volt, és a szurkolók alapzaja szinte egy percre sem szűnt meg.

Ráadásul a nemzetek között sem volt nagy egymásnak feszülés. A norvégok még előző este azt nyilatkozták, hogy rögtön maguk után a magyarokat várják a dobogóra. Tény, hogy akkor még mi sem nagyon hittük, hogy megelőzhetjük őket.

VIDEÓ: a magyar csapat bevonulása

Svédek, finnek, franciák, dánok? Minden verziót lehetett hallani. De a sorrendet előre megtippelni már csak azért is nehéz ilyen helyzetben, mert a pletykákon, a felkészülésre szánt pénzen és a látványon kívül egy fő szempont hiányzik: az íz! Kóstolni csak a zsűri kóstol, és ott dől el minden.

VIDEÓ: a nemzetközi zsűri a hús-, és haltányérokat is megkóstolják

Az eredményhirdetés előtti pillanatokban már teljes zavar volt mindenki fejében. Fáradtság, feszültség, félelem. Mintha egy futballmeccsen lett volna az ember, ahol döntetlen az állás. Aztán egyszerre érkeztek meg a mosolyok és a könnyek. És a himnusz, egy Oscar-díj után, újra a magyaroknak szólt.

marksomay-7070_1500x1001

marksomay-7152_1500x1001

Gasztroolimpia ez, és pontosan olyan büszkék lehetünk erre az aranyéremre. 2017-ben pedig irány Lyon! Meg kell nyerni azt is!

Addig pedig élvezzünk a magyar konyha egyre híresebb gyümölcseit.

marksomay-7312_1500x1001

Május 12-én kezdetét veszi a Gourmet Fesztivál, ahol pénteken este Széll Tamás csapatával is találkozhattok. Gyertek és hallgassátok meg tőlük, hogy milyen élmény volt a verseny és gratuláljatok nekik személyesen!

I. helyezett: Magyarország

(Széll Tamás, Szabó Kevin, Vomberg Frigyes és Szulló Szabina csapata)

II. helyezett: Norvégia

III. helyezett: Svédország

Hús különdíj: Franciaország

Hal különdíj: Izland

Legjobb commis: Svédország

További helyezések, akik európát képviselik a 2017-es Lyon-i világdöntőn:

4. Franciaország

5. Izland

6. Finnország

7. Hollandia

8. Svájc

9. Belgium

10. Dánia

11. Észtország

marksomay-7179_1500x1001

marksomay-7217_1500x1001

Ha te is örülsz a magyar sikernek, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: