Húsz év múlva a hús, amit megeszünk, 60 százalékban nem húsból lesz
A The Guardian egy részletes, szakértői interjúkon alapuló új felmérésről számol be, amely megdöbbentő jövőképet tár elénk.
Az élelmiszeripari szakértők becslései szerint 2040-re - tehát két évtized múlva - a világ asztalaira kerülő hús 60 százalékának köze sem lesz az állatokhoz. Úgynevezett "műhúst" fogunk enni, amely egyrészt növényi alapú húspótlókból, illetve az addig már várhatóan nagyipari keretek között gyártott, laboratóriumban kitenyésztett húsokból áll majd.
A húsipar éves szinten ezermilliárd dolláros üzlet a világon. Ám a The Guardian szerint az emberek egyre jobban a tudatára ébrednek annak, hogy a baromfitelepek, az állattenyésztő telepek és a vágóhidak elképzelhetetlen méretű, tömeges állatkínzás helyszínei.
Nemrég mi is beszámoltunk arról, amikor egy fiatal, állatvédő lány egy nagyközönség előtt zajló konferencián vonta kérdőre Jeff Bezost, az Amazon vezérigazgatóját, hogy a világ hivatalosan is leggazdagabb embereként miért nem tesz semmit a cégének beszállító csirkefarmokon zajló állatkínzás ellen.
A vegetáriánus, illetve a vegán étkezés már komoly múltra tekint vissza, ám csak az utóbbi években nőtte ki magát dollármilliárdos üzletté.