Húsz év múlva a hús, amit megeszünk, 60 százalékban nem húsból lesz
A növényi alapanyagú húspótló ételek (készülhetnek például szójából, de ami még érdekesebb, ananászból is lehet kolbászt gyártani) a nyugati világ tudatosan étkező társadalmaiban egyre nagyobb teret hódítanak.
A növényi húspótlókat gyártó cégek, mint például a Beyond Meat, Impossible Foods és Just Foods a szakértők szerint egyre dinamikusabban fejlődnek, és termékeik is egyre népszerűbbek.
Ezzel párhuzamosan fut azonban egy még nagyobb és fontosabb ipari kísérlet is: a laboratóriumi hústenyésztés. Az állatok „kihagyásával”, pusztán sejtekből létrehozott húsok ötlete több évtizedes múltra tekint vissza. Először az 1970-es évek években sikerült állati izomsejteket tenyészteni mesterséges körülmények között.
A kétezres évek elején azután új lendületet kapott az elképzelés: sejtkultúrákból próbálnak a tudósok hamburgerekhez és steakvacsorákhoz szükséges húst előállítani. Bár ipari méretekben ez még egyelőre nem valósult meg, de a szakértők szerint nagyon közel vagyunk hozzá.
A tenyésztett húsnak egy másik pozitív hozadéka van: míg a jelenleg termesztett növények felét takarmányként az élőállat-állománynak adják, és csupán 15 százalékát fogyasztja el közvetlenül az ember, a műhús elterjedésével ez is megváltozik. Az ember azután a termesztett növények mintegy háromnegyedét fogyasztja majd el, ami tovább csökkenti az élőállatok nagyipari leölésén alapuló húspiacot.
Aki pedig azért aggódik, hogy a tenyésztett hús nem lesz olyan ízű, mint az eredeti, a szakértők szerint megnyugodhat: a megtévesztésig olyan lesz.