GASZTRO
A Rovatból

Hároméves a megújult Centrál – megnéztük, mit kínál most a kávéház, ahol Ady és Karinthy is törzsvendég volt

A Centrál Kávéház most nemcsak friss kínálatát mutatta be, hanem azt is, hogyan kapcsolódik össze a gazdag irodalmi örökség a mai kor fiataljainak kreativitásával.


A Centrál Kávéház 2025. április 11-én ünnepelte újranyitásának harmadik évfordulóját, amely szimbolikusan egybeesik a költészet napjával, tisztelegve a patinás intézmény gazdag irodalmi öröksége előtt. Az 1887 óta működő kávéház nem csupán a vendéglátás színtere, hanem a magyar kultúra, szellemi élet és társasági érintkezés történelmi központja, amely a századvég és a századelő virágzó kávéházi korszakának ikonikus képviselője volt.

A megújult Centrál célja, hogy ezt az örökséget modern köntösben, a mai kor elvárásainak megfelelően ápolja.

A kávéház elkötelezettségét a kultúra iránt mi sem bizonyítja jobban, mint a rendkívül sikeres Centrál Irodalmi Zsúr. Ez a középiskolásoknak szóló ingyenes program interaktív módon vezeti be a diákokat a magyar irodalom világába, különös hangsúlyt fektetve a Nyugat folyóirat és a kávéház történetére. Meskó Zsolt író-rendező és Bence úr, a főpincér kalauzolásával a fiatalok nem csupán ismereteket szereznek, hanem kreatív írásra is ösztönzést kapnak. A legjobb versírók pedig a Centrál Költők Társaságának tagjaivá válnak.

A program népszerűségét jelzi, hogy a 2025-26-os tanévre már heti három időpontra bővítették a foglalási lehetőséget.

Lakmározz a történelemben – gasztronómiai kalandozások a Centrálban

A Centrál konyháján is nagy dolgok történnek, a régi klasszikusok mellett izgalmas újdonságokkal rukkoltak elő. Készülj, mert most jön a kulináris utazás!

Új nyári spritzek: Ha valami könnyűre és frissítőre vágysz, itt a válasz. Kortyolhatsz Limoncello spritzet, Hendricks bodza spritzet vagy éppen grapefruit lichi spritzet. Akad bőven alkoholos és mentes változat is.

Cappuccino menü: A kávé szerelmeseinek igazi paradicsom ez. A klasszikus mellett olyan ínyencségek várnak, mint a lágy creme brulee cappuccino, a csábító fehér csokoládés cappuccino rózsavíz permettel (Léda könnye), a hűsítő jeges cappuccino, a különleges pisztáciás és mandulás cappuccino, és a modern vonalat képviselő gyömbér, kurkuma cappuccino (superfood kávé).

Klasszikusok újragondolva (azaz a főfogások)

A Centrál úgy gondolja, hogy vannak olyan ételek, amik már a dédszüleink idejében is menők voltak, de valahogy elfeledkeztünk róluk. Most újra előveszik ezeket a kincseket, sőt, néha egy kis csavarral, húsos és húsmentes verzióban is elkészítik őket.

A sült gnocchival és baconchipsszel tálalt stroganoff bélszínből például rögtön kérhető gomba stroganoff supreme néven húsmentes verzió is. És a közös kóstoláson abban maradtunk, hogy ez is legalább annyira ízletes, mint húsos társa.

A supreme csirkemell „kijevi” módra az egyik legkomfortosabb főétel. A kívül ropogós, belül szaftos csirkemell, krémes burgonyapürével és pikáns parmezán chipsszel biztos, hogy sokak kedvence lesz.

A hortobágyi töltött palacsinta háromféleképpen is kipróbálható: csirkecomb filével töltve, pirított gombákkal töltve és harcsa filével töltve. De a paprikás mártás és a tejföl egyikről sem maradhat le.

De itt van még a boeuf bourguignon, a vörösboros marharagu, ami egy igazi ízbomba, és a Centrál & cheese, ami igazi kényeztetés a sajtimádóknak. Kemencében sült cheddarszószos gnocchival és bacon morzsával.

Édes kísértések (azaz a desszertek)

A Centrál a desszertjeiről is híres volt mindig, úgyhogy itt sem spóroltak a finomságokkal.

Tiramisu kollekció: Ha szereted a tiramisut, már indulhatsz is! Kóstold meg a klasszikus verziót, a pisztáciás tiramisut, a frissítő sárgabarack maracuja tiramisut, vagy rendeld meg a tiramisu kóstolót, hogy mindhárom ízvilágot kipróbálhasd.

Francia (levendulás) krémes: egy elegáns és illatos desszert, ami garantáltan levesz a lábadról.

Brownie kehely: a csokirajongók álma, egy gazdag és csokoládés desszert, eperrel és fagylalttal.

Centrál képviselőfánk, citromos choux-ban: egy klasszikus édesség egy kis citromos csavarral.

De a Centrál Kávéház nem csupán gasztronómiai élményeket nyújt. A 2022-es felújítás során a belső tér a múlt eleganciáját ötvözi a modern kényelemmel.

A korhű bejárat visszaállítása, az egyedi térelválasztók, a hangulatos világítás és a korabeli tárgyak mind hozzájárulnak ahhoz a különleges atmoszférához, amely a kávéházat jellemzi.

A Centrál Kávéház esszenciája túlmutat a puszta vendéglátáson; valódi "Grand Café" identitást képvisel, amely évszázadok óta formálódik. Ez a fogalom nem csupán az impozáns térre, a magas belmagasságra, a tükrökre és a díszes enteriőrre utal, hanem egy életérzésre is.

A Centrál a találkozások, a lassabb tempó és a tartalmas pillanatok színtere, ahol a vendégek kiszakadhatnak a mindennapi rohanásból.

A hatalmasra nyitható portálablakok elmossák a határt a belső tér és a hangulatos terasz között, megteremtve a különleges "kint is vagyok, bent is vagyok" élményt. Ez a nagykávéházi létforma pedig mindenki számára nyitott: legyen szó a szellemi elit képviselőiről vagy a baráti beszélgetésbe merülő vendégekről, a Centrál egy hatalmas, barátságos nappaliként várja mindazokat, akik értékelik a minőségi időtöltést egy ikonikus helyszínen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
A Fakanál Étterem 25 éve a magyar ízek szolgálatában – ünnepi partnertalálkozó a Nagyvásárcsarnokban
A budapesti Nagyvásárcsarnok galériáján, a nyüzsgő piac fölött bújik meg a Fakanál Étterem. A hely, ahol a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene együtt idézik meg a hagyományos vendéglátás világát.


A Fakanál a napokban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi partnertalálkozó meghitt, zártkörű esemény volt, ahol a vendégek testközelből élhették át mindazt, amit az étterem képvisel: vendégszeretet, hagyománytisztelet és a minőségi magyar konyha iránti elkötelezettség.

A Fakanál élmény

A Fakanál Étterem különlegessége nem csupán az elhelyezkedésében rejlik, hanem abban is, hogy képes otthonos hangulatot teremteni egy piaccsarnok közepén. A rusztikus berendezés, a régi konyhai eszközök és a házias ízek együttese olyan miliőt teremt, amely sokakban idéz fel gyermekkori emlékeket.

Az étterem önkiszolgáló rendszerben működik, de ez senkit ne tévesszen meg: itt szó sincs menzás élményről.

A piacon frissen beszerzett alapanyagokból készült ételek sorakoznak a pultban: töltött káposzta, pisztráng, rakott krumpli, saját recept alapján készített kolbász. Mindezeket pedig kézműves magyar sörök és pálinkák kísérik.

Az étterem egyik legnagyobb vonzereje a hétfőtől szombatig, 12:00 és 15:00 óra között félóránként felcsendülő élő cigányzene.

A zenészek nemcsak hangulatot teremtenek, hanem életre is keltik az ebédidőt. Olykor még táncra is perdülnek a vendégek.

De a Fakanál nemcsak a nappali órákban különleges: amikor a Vásárcsarnok este bezár, az étterem varázslatos rendezvényhelyszínné alakul. Céges vacsorák, partnertalálkozók és csapatépítők helyszíneként egyedi élményt kínál, az esti Vásárcsarnok különleges atmoszférájával.

Emellett a Fakanál a csarnok egyetlen klimatizált vendéglátóhelye is, így télen-nyáron egyaránt komfortos.

Fakanál Bisztró – gyors, házias, piaci

Az étteremnek van egy "kistestvére" is, a Fakanál Bisztró, ami szintén a galérián található. Ez a könnyedebb, gyorsabb étkezésre kialakított helyszín a piacolók kedvence. Itt is klasszikus piaci fogásokkal: gulyáslevessel, frissen sült kolbásszal és tartalmas egytálételekkel várják az éhes vendégeket. Aki az étteremnél eggyel lazább, gyorsabb tempóra vágyik, annak hozzájuk érdemes betérni.

A magyar konyha nagykövete

A Fakanál több mint két évtizede őrzi és adja tovább a magyar konyha hagyományait. Konyhájáról és pár ikonikus ételéről már mi is írtunk ebben a válogatáscikkben.

Az étlap gerincét a házias, szezonális alapanyagokból készült klasszikus ételek adják, bőséges adagokban.

Már reggelizni is érdemes benézni, hiszen frissen sült kolbász, magyaros rántotta vagy egyszerű tükörtojás is kapható. Hozzá narancslé, presszókávé és meleg rétes.

Ebédidőben aztán beindul a konyha teljes gőzzel, és jönnek a nagy klasszikusok: sűrű gulyásleves marhahússal, szaftos sertéspörkölt galuskával, aranybarnára sült csirkecomb grillezett zöldségekkel vagy vajon sült egész pisztráng, amihez persze dukál egy jóféle savanyúság is.

Az étlap nem próbál trükközni, inkább büszkén vállalja a magyar konyha hagyományait, de mindezt precízen, szeretettel tálalva.

A csülök Pékné módra vagy a mézes káposztával tálalt házi sült kolbász nemcsak a külföldieket nyűgözi le, hanem a hazai vendégek szívét is megdobogtatja.

Akik pedig nem tudnak dönteni, hogy mit válasszanak, azoknak ott vannak a kóstolótálak: egy-egy tányéron felvonul a magyar konyha színe-java, a gulyástól a töltött paprikán át a rakott burgonyáig.

A házias ízek mellé jól esik egy hűs limonádé vagy egy csésze Lavazza kávé, de ha valaki erősebb kísérőre vágyik, ott a csatos üvegben kínált Fakanál pálinka is.

A Nagyvásárcsarnok – gasztronómiai és kulturális szentély

A Fakanál sikere nem választható el attól a helyszíntől, ahol működik: a Nagyvásárcsarnoktól. Európa egyik legszebb piaca nem csupán a város kulináris központja, hanem építészeti és kulturális értelemben is ikonikus.

Az 1897-ben átadott csarnok Pecz Samu tervei alapján készült, neogótikus stílusban.

A hatalmas kovácsoltvas kapuk, a lenyűgöző vasszerkezet és az üvegfelületek mellett a Zsolnay kerámiadíszítés adja meg az épület karakterét. A közel 10.000 négyzetméteres alapterületű piac a Duna-part közelsége miatt hajóval és vasúton is könnyen megközelíthető volt. Ez volt az egyik oka annak, hogy a városvezetés ezt a helyszínt választotta az új központi piac számára.

A Nagyvásárcsarnok nemcsak Budapest egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, hanem egy élő múzeum is, ahol a látogatók megismerhetik a magyar gasztronómia és népművészet különlegességeit. A galérián ajándéktárgyak, hímzések, kézműves termékek is megtalálhatók.

Nem csoda, hogy olyan neves vendégek is megfordultak itt az évtizedek során, mint Margaret Thatcher, Diana hercegnő, Tony Curtis vagy Hirohito japán császár.

2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának választotta.

A 25 éves jubileum mérföldkő, de nem végállomás. A Fakanál továbbra is elkötelezett abban, hogy hitelesen képviselje a magyar gasztronómiai hagyományokat. Legyen szó hazai vendégről vagy külföldi turistáról, itt mindenki megtalálja azt, amit keres: valódi magyar ízeket, barátságos kiszolgálással és különleges hangulattal.

Cím: 1093 Budapest, Vámház körút 1–3., Központi Vásárcsarnok, I. emelet

Weboldal: fakanaletterem.hu

Az Fakanál Étterem az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kiderült, hogy mi XIV. Leó pápa kedvence étele - egyáltalán nem hétköznapi fogásról van szó
Robert Prevost lett a világ első amerikai pápája, és máris meglepte a híveket. Nemcsak a meglátásaival, de a gyomrával is kitűnik: imádja a nyers halból készült cevichét. De hogy mi is ez az étel? Mutatjuk!


Május 8-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelezte, hogy a konklávé új pápát választott. Robert Francis Prevost amerikai bíboros lett a katolikus egyház 267. vezetője, aki XIV. Leó néven kezdte meg szolgálatát. Ő az első pápa, aki az Egyesült Államokból származik.

Az új egyházfő hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A dél-amerikai ország kultúrája és gasztronómiája nagy hatással volt rá, különösen a helyi ételkülönlegesség, a ceviche – írja a mindmegette.hu. Egyik barátja úgy fogalmazott:

„Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”

A ceviche egy nyers halból készült fogás, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A savas közeg hatására a hal fehérjéi „megfőnek”, így az étel hőkezelés nélkül is fogyaszthatóvá válik. Hagyományosan csilivel, vöröshagymával, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen kínálják. XIV. Leó pápa úgy véli, ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

A pápa közvetlen, családja körében továbbra is csak Robként emlegetik. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban elmesélte:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna.”

Azt is hozzátette, hogy a konklávé előtti estén még beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint korábban. Mike szerint öccse mindig is halk szavú, de határozott személyiség volt.

Robert Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is járt. A Magyar Kurír beszámolója szerint akkor nagy hatást gyakorolt rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Budapest legszebb rooftop bárjai: koktélok, ínycsiklandó falatok és lélegzetelállító panoráma
Ha igazán emlékezetes estére vágysz Budapesten, ezekre a helyekre mindenképp el kell látogatnod!


Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy pohár pezsgővel a kezedben nézed végig, ahogy a nap lemegy a Parlament kupolája mögött, vagy hogy egy csillagos nyári estén kortyolsz bele egy mesterien megkomponált koktélba Budapest fényei felett, akkor ez a cikk neked szól. A város felett magasodó rooftop bárok külön világot teremtenek – egy helyet, ahol a panoráma nem csupán háttér, hanem főszereplő. Íme Budapest legszebb tetőteraszos bárjai, ahol minden érzékszerved kényeztetve lesz.

White Raven Skybar & Lounge – A Budai Vár ékköve

A Hilton Budapest tetején, a Halászbástya közvetlen szomszédságában található a White Raven Skybar & Lounge, Budapest egyik legelegánsabb rooftop bárja. A Halászbástya közvetlen közeléből olyan, mintha a város a lábaink előtt heverne – a Parlament, a Lánchíd és a Gellért-hegy mind egyetlen varázslatos látképbe olvad össze.

De itt nemcsak a kilátás páratlan, hanem a különleges koktélok, a Halimba kristálypohárban kínált prémium italok és a megújult bárfalatok is igazi élményt nyújtanak – ízben, látványban és hangulatban egyaránt.

A White Raven étlapján megtalálhatók például kézműves sajtválogatások, amelyek sárgabarackkal, datolyával és mézzel, illetve a füstölt tokhal avokádóval és pácolt gyömbérrel, mind a minőségre és az ízek harmóniájára helyezik a hangsúlyt. A mangalica sonkát friss paprikával, paradicsommal és uborkával tálalják, míg a szürkemarha tatárt savanyított zöldségekkel, tojással és retekkel egészítik ki. Mindez egy-egy szelet kovászos kenyérrel párosítva egy igazi ínycsiklandó élményt garantál.

A 2025-ös itallap igazi Instagram-álom: a Snap & Sip koktélszekcióban dizájnpoharakban tálalt italokkal találkozhatsz, amik ízben és látványban is új szintet képviselnek.

A White Raven mixerei, Czirják Mátyás és Martin Hauser, új Signature koktélokat is alkottak, ikonikus zenei korszakok inspirációjával. A Back to Black karakteres whiskey-karamell-banán hármasa bódít, míg a Dancing Queen guava, popcorn és lime kombinációjával hozza a nyári könnyedséget.

A bár továbbra is együttműködik a neves Laurent Perrier pezsgőházzal: a La Cuvée Bruttól egészen a Grand Siècle No. 26-ig többféle tétel is elérhető náluk.

A szezonban tematikus pezsgőkóstolók és elegáns rendezvények is várják a vendégeket.

Különösen érdemes figyelni a Midsummer Partyra június végén: DJ, tánc, exkluzív koktélok és varázslatos naplemente garantálják, hogy az év leghosszabb napját Budapest felett ünnepeljük.

További információ: whiteravenskybar.com

Cloud IX – Panoráma Budapest fölött

Ha azt hitted, már mindent láttál Budapestből, van egy tippünk: nézd meg fentről, egy gin-tonikkal a kezedben! A Cloud IX Skybar, az ibis & TRIBE Budapest Stadium Hotel tetején, a Groupama Aréna és az MVM Dome közvetlen közelében, a Népliget szomszédságában egészen új szintre emeli a budapesti bárélményt – méghozzá szó szerint.

A kilencedik emeleti rooftop bár zavartalan panorámát nyújt Budapestre, mivel előtte nincsenek magasabb épületek – így a hatalmas üvegablakokon keresztül tényleg úgy érezheted, mintha a város fölé emelkednél.

A naplemente aranyfényében vagy a kivilágított városi tájban gyönyörködni itt nem csak egy ital melletti program – hanem igazi élmény.

A modern, fiatalos térben – amely a TRIBE hotelek merész és színes stílusát tükrözi – kényelmes kanapék, hintaszékek és hangulatos világítás teremti meg a laza, ugyanakkor stílusos hangulatot. Akár egy esti randevúra, baráti iszogatásra, koncert előtti hangolódásra vagy egy hosszú nap levezetésére is tökéletes választás.

A bár igazi erőssége az italválaszték:

13-féle gin-tonik, signature koktélok, ritka ginek (mint a Lavender Tihany vagy az Amass), valamint alkoholmentes verziók és prémium borok, pezsgők is helyet kaptak az itallapon. Emellett finom falatok gondoskodnak róla, hogy gasztronómiailag is kerek legyen az élmény.

A Cloud IX rendezvényhelyszínként is népszerű – akár 100 fős privát eseményekhez is ideális, legyen szó céges buliról vagy születésnapról. Ráadásul kutyabarát és akadálymentesített, így tényleg mindenkit szívesen látnak.

További információ: tribehotels.com/en/hungary/budapest-stadium/cloudix-skybar/

feNNen Skybar – Egy titkos oázis a város felett

A budai oldalon, a Kimpton BEM Budapest luxusszálloda tetején bújik meg az exkluzív feNNen Skybar – egy elrejtett tetőkert, amely a város nyüzsgéséből repít át egy nyugodt, mégis lenyűgöző világba.

A biophilic dizájnnal megálmodott tér buja növényzettel, üvegkupolával és természetközeli elemekkel teremt meghitt, mégis pazar hangulatot – mintha nem is egy rooftop bárban, hanem egy titkos kertben járnánk, valahol a város felett.

A feNNen nem csupán látványban, de hangulatban is kiemelkedik: signature koktélok, szenvedéllyel dolgozó bartenderek és a Duna, valamint a Várnegyed lélegzetelállító látványa várja az érkezőket minden este 17:00-tól. Az itallap a klasszikus és kreatív koktélok ízkavalkádját kínálja – akár szénsavas, gyümölcsös, aromás vagy savanykás kedvencekre vágyunk, itt megtaláljuk. Emellett számos prémium gin, whisky, különleges likőrök, borok, pezsgők és alkoholmentes italok is elérhetők, így minden vendég megtalálhatja a saját kedvencét.

A bár kizárólag előzetes foglalással látogatható, így valóban exkluzív élményt nyújt. Télen hangulatos iglukban élvezhetjük az italokat a fűtött teraszon, nyáron pedig a nyitott tetőkert varázsolja el a vendégeket. Legyen szó romantikus estéről, baráti összejövetelről vagy egy különleges alkalomról, a feNNen tökéletes helyszínt nyújt a maradandó pillanatokhoz.

További információ: fennen.hu/hu

Liz & Chain Rooftop Bar – A Marriott koronája

A Marriott Hotel tetején található Liz & Chain egy modern rooftop lounge, ahol Budapest panorámája 270 fokban vesz körül. A 9. emeleten kialakított bár korábban zárt, vendégek elől elzárt rész volt, de szerencsére újragondolták a lehetőségeket, és megnyitották a szélesebb közönség számára, hogy bárki élvezhesse ezt a különleges kilátást.

Innen az egész budai Duna-part belátható a Gellért-hegytől a Budai Várig, sőt még azon is túl. A hosszában elterülő Duna, a hidak, a két part közötti látvány, a Parlament és a Bazilika szinte képeslapra kívánkoznak egymás mellé.

A pesti oldal is gyönyörűen kibontakozik, miközben a naplemente aranyba borítja az épületeket és a vízfelszínt. Ha olyan helyet keresel, ahol egyszerre ihatsz egy kifinomult koktélt és gyönyörködhetsz Budapest legszebb arcában, a Liz & Chain Rooftop Bar az egyik legjobb választás.

A hely nemcsak a panorámájával hódít, a vendéglátást is új szintre emeli: itt minden koktél, minden falat tudatos döntés eredménye. A természetesség és a kreativitás kéz a kézben jár a bár signature koktéljaiban, amelyek szezonális, helyi és bio alapanyagokból készülnek.

Ilyen például a bazsalikomos eperrel és friss citrusokkal megbolondított „Strawberry” koktél, ami egy könnyed, gyümölcsös frissítés a hosszú nyárestékhez. A „Lemon” koktél pedig citrom sorbet és kakukkfű tökéletes házasságából születik, és egy csipetnyi mediterrán nyarat csempész a pesti ég alá. A borlap sem marad le a koktélok mögött: bio és biodinamikus tételek sorakoznak rajta, amelyek minden kortyban a természet tiszteletéről mesélnek.

A Liz & Chain Rooftop Bar étlapja is különleges élményt kínál: a mexikói konyha kortárs újragondolása, megosztásra tervezve, fenntartható alapanyagokkal és zero-waste szemlélettel.

A hideg falatok között kihagyhatatlan a guacamole trió, amelyben a klasszikus, a mangós-habanerós és a gránátalmás változat egyszerre nyújtja a megszokottat és az izgalmas újdonságot – mindezt házi kukoricás tortillachipsszel tálalva. A meleg ételek közül a szuvidált marhaoldalassal töltött taco az, amire még másnap is nosztalgiával fogsz gondolni – teriyaki és barbecue szósz, friss koriander és paradicsomsalsa teszi igazán felejthetetlenné ezt az ízélményt.

A Liz & Chain nemcsak a gasztronómiai élmények miatt különleges, hanem a hangulata is magával ragadó.

Csütörtöktől szombatig élő DJ-szettek fokozzák az esték hangulatát, így a naplemente után a zene veszi át a főszerepet.

A helyszín ideális választás baráti összejövetelekre, romantikus naplementenézésekre, valamint különleges alkalmakra, mint eljegyzés, leánykérés, leány- vagy legénybúcsú. Céges események lebonyolítására is kiválóan alkalmas, hiszen elegáns, mégis oldott légkört kínál, amely minden alkalmat emlékezetessé tesz.

További információ: lizandchain.com

 

Leo Bistro Étterem & Rooftop Sky Bár – Trópusi nyugalom a Lánchíd felett

A Lánchíd lábánál álló Hotel Clark földszintjén találjuk a Leo Bistrót, a 8. emeleti tetőteraszon pedig a Leo Rooftop várja a vendégeket. A Hotel Clark Budapest tetején rejtőző Leo Rooftop valóságos dzsungel oázis a város szívében.

A buja növényzettel szegélyezett teraszon egzotikus hangulat fogad, míg a szemed a Lánchídra, a Budai Várra és a Citadellára vetül.

Páratlan panoráma nyílik a budai Vár irányába, a Dunára és a rakparton található házakra egyaránt.

Akár egy klasszikus, akár valami igazán meglepő és izgalmas koktélt választanánk, nem fogunk csalódni. Több izgalmas fantázianevű koktélkollekciót is találunk az itallapon, mint például a "Purple Rain" vagy a limitált "Coração do Mundo", ezért érdemes többször visszanézni, lazulni a tetőteraszon. A "Purple Rain" koktél Belvedere vodkát, ibolyát, verjust, licsi- és lilarépahabot tartalmaz, míg a limitált "Coração do Mundo" mezcal, mogyorólikőr, verjus, bodza, tonik és palo santo füst különleges kombinációjával csábít. Emellett a pezsgőkből és a gazdag borlapból is válogathatunk.

A konyha kínálatában a könnyedebb bárfalatkákon és az ízes small plates fogásokon van a hangsúly, amelyeket sokféleképpen variálhatunk: a házi garnélás krokett chipotle majonézzel, a szarvasgombás burgonyapürével és pak choi-jal kínált Angus bélszín tournedos, vagy a gorgonzolás házi gnocchi karamellizált körtével és szarvasgombával mind-mind karakteres, mégis könnyed választás egy koktél mellé. És ha valami igazán frissre vágyunk: a Leo görög saláta garnélával, tonhallal, kalamárival és yuzu dresszinggel egyszerre mediterrán és modern.

További információ: leobudapest.hu

High Note SkyBar – Elegancia a Bazilika lábánál

A patinás Aria Hotel tetőszintjén megnyitott, gazdagon parkosított High Note SkyBar egy teljes körű szolgáltatást nyújtó rooftop bár és étterem a város közepén, ahol nyugodt környezetben lehet koktélozni, napozni vagy ebédelni, a Szent István-bazilika kupolájának árnyékában.

A 360 fokos kilátásnak köszönhetően a Parlament kupoláját és a Citadellát is alaposan szemügyre vehetjük, míg sötétedés után a kivilágított Lánchíd, a budai vár és a Mátyás-templom nyújt varázslatos látványt.

A hely nemcsak panorámája miatt különleges, hanem mert félévente, illetve évente megújuló, tematikus koktélmenüvel is várnak a klasszikus italok mellett. Terveik szerint időről időre új művészeti ágak köré építik fel a signature itallapot, ezért érdemes vissza-visszajárni.

A bár különleges koktélokat és izgalmas bárételeket kínál, miközben a zenei tematika végigkíséri az élményt. Aki könnyed frissítőre vágyik, ne hagyja ki az Amy Winehouse-t: banán, zsálya és Bacardi fehér rum találkozása egy meglepően összetett, mégis játékos koktélban. Az Elvis Presley koktél a trópusi ízek rajongóinak kedvence lehet: Bumbu rum, maracuja, citromfű és egy kis csokoládé – egy valódi íz-show. A klasszikus zene szerelmesei se fognak csalódni: a Tchaikovsky vodka, fenyő, fekete tea és méz kombinációja mély, fás és teás jegyekkel hódít. És ha valaki valami igazán merészet keres? A Beethoven koktél Hennessy konyak, kajszibarack, dió és kék sajt egyesítésével valódi gasztronómiai kaland.

Az étlap kínálata ráadásul messze túlmutat a megszokott bar snackeken: a kínálatban barfood előételek, főételek és desszertek is helyet kaptak, amelyek ízben és tálalásban is méltók a hely szellemiségéhez. A könnyed induláshoz választhatunk például spenótos kecskesajtkrokettet bodzás-chilis mézzel és sült fokhagymás aiolival, vagy a bivalymozzarellás gazpachót grillezett bébikukoricával és házi focacciával. Az Angus tatár habanero majonézzel, marinált mangóval és grillezett lapos kenyérrel egyszerre karakteres és kifinomult.

A főételek sorában a grillezett kacsamell fehérrépapürével és cukorborsó raguval igazi különlegesség, míg a pirított lazacfilé sáfrányos rizottóval és bouillabaisse mártással a tenger ízeit hozza el a város fölé. A vegetáriánusok sem maradnak választék nélkül: a conchiglioni tészta san marzano paradicsomszósszal, grillezett zöldségekkel és fenyőmaggal igazi mediterrán hangulatot idéz.

És persze a desszert sem maradhat el: az Aria 10 desszert – mangós katalán krémmel, piemonti mogyorópralinéval és mandulás sabléval – minden falatja egy ízélmény. Ha pedig valami könnyedebbre vágynánk, a Paris-Brest yuzus tejfagylalttal és földimogyoró-mousse-szal tökéletes zárása lehet egy felejthetetlen estnek.

További információ: highnoteskybar.hu

 

Pénzmúzeum Panoráma Terasz - Modern látványosság a Postapalota tetején

A Széll Kálmán tér felett magasodó, impozáns épület tetején nemcsak a pénzügyek világába nyerhetünk bepillantást, hanem a város egyik legkevésbé ismert, mégis lenyűgöző kilátópontjára is feljuthatunk. A gyönyörűen felújított Postapalota tetején rejtőzik a város egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátóterasza – a Pénzmúzeum Panoráma Terasz. Ha eddig azt hitted, hogy a legjobb kilátásokat csak a belváros kínálja, ez a hely biztosan meglep majd.

A panoráma pazar: egyszerre láthatod a Budai Várat, a Hármashatár-hegyet, a Rózsadomb villáit és a modern városi lüktetést. Egy letisztult, mégis elegáns környezet vár, ahová felérve nemcsak a látvány, de a miliő is magával ragad.

A terasz a Pénzmúzeum látogatása után is remek levezetés – egy hely, ahol szó szerint más perspektívából láthatod Budapestet.

A tetőteraszon egy stílusos kávézó is helyet kapott, ahol a város felett kortyolhatunk egy finom kávét vagy hűsítő limonádét. A kínálatban friss sütemények, kávé, hideg üdítők és egy-két koktél is megtalálható. Legyen szó egy fárasztó nap levezetéséről vagy egy hétvégi kiruccanás csúcspontjáról, ez a hely ideális egy kis pihenésre.

Fontos tudni, hogy a múzeumi kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött, viszont a panoráma terasz szabadon látogatható a nyitvatartási időn belül – bár érdemes asztalt foglalni, különösen a napsütéses délutánokon, amikor sokan választják ezt a nyugodt kis magaslati oázist.

A terasz különlegessége, hogy edukáció és esztétikum itt kéz a kézben jár: időszaki programok, pop-up kitelepülések, bor- és pezsgőkóstolók is előfordulnak. Egy-egy nyári estén pedig gyakran jazz vagy könnyű akusztikus zene szól, miközben a város lassan fényeibe borul.

További információ: penzmuzeumpanoramaterasz.hu

St. Andrea Wine & Skybar – Bor, Budapest, báj

A Váci1 ikonikus épületének tetején található St. Andrea Wine & Skybar igazi belvárosi ékszerdoboz, ahol a boré a főszerep. Eger egyik legmeghatározóbb pincészete, miután elismert belvárosi étterme meghódította a fővárost, 2017 nyarán megnyitotta elegáns rooftop bárját is.

Itt a saját St. Andrea borok mellé fine dining felé hajló gourmet bárkonyha és prémium koktélkínálat társul – mindez Budapest felett.

A Gellért-hegy, a Citadella és a belváros sziluettje tárul eléd, miközben egy pohár St. Andrea Bikavért kortyolsz, a panoráma pedig minden napszakban más arcát mutatja.

A Skybar fedett vendégtérrel is rendelkezik, így esőben vagy hűvösebb estéken sem kell lemondanod a különleges élményről. A hely stílusos, így a dresscode is adott: adjuk meg a módját az estének, hiszen a flip-flop papucs és a forrónadrág nem passzol a Vörösmarty tér fölé magasodó elegáns terasz atmoszférájához.

A feljutás lifttel megoldott, és már az első pillanatban érezni, hogy ez nem egy átlagos hely. Ahogy a lift ajtaja kinyílik, egy szimmetrikus, letisztult, üvegfelületekben gazdag tér tárul elénk, ahol a fehér szín dominál, kihangsúlyozva a kilátás monumentalitását. A tetőn két köralakban kialakított terasz – a Citadella és a Bazilika terasz – várja a vendégeket, mindkettőről más-más nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest ikonikus épületeit.

A belső tér kialakítása tudatosan mellőzi a túlzó belsőépítészeti megoldásokat – semmi nem vonja el a figyelmet a lenyűgöző panorámáról. Az összhatás könnyed, légies és elegáns: minden adott hozzá, hogy emlékezetes élménnyé váljon a borozás a város felett.

A bárkínálat egyedülálló: a signature koktélok a borászat szellemiségét tükrözik, a gourmet falatok – például a mangalica terrine, a bélszín tatár beefsteak vagy a sajtválogatás – pedig tökéletesen illeszkednek az italokhoz. Miközben a város fényei lassan kigyúlnak alattunk, egy gondosan megkomponált ízutazás részeseivé válunk.

A kiszolgálás minden alkalommal figyelmes, az atmoszféra kifinomult, de nem távolságtartó – mintha egy ünnepi pillanatba csöppennél. Az este végére garantált a klasszikus „miért nem jöttem ide előbb?” érzés.

További információ: standreaskybar.hu

Budapest rooftop bárjai nemcsak egy helyszínt, hanem élményt is kínálnak, ahol a város szívében, a felhők felett élvezhetjük a legjobb koktélokat, miközben a lenyűgöző panoráma és a kellemes hangulat minden érzékszervünkre hatással van. Akár egy naplementés randevú, akár egy baráti koccintás vagy egy különleges esemény apropóján térsz be valamelyikükbe, biztos lehetsz benne: felejthetetlen élménnyel távozol majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
A környék legfinomabb ízei Zalaegerszeg szívében május 15-től 17-ig – mutatjuk a Grill Mustra helyszíneit
Zalaegerszeg belvárosának sokszínű és izgalmas gasztronómiai szcénája most a Grill Mustra keretében egyesül.
Vass Adrienn - szmo.hu
2025. május 13.



A zalaegerszegi belváros idén május 15. és 17. között ismét a gasztronómia szerelmeseinek paradicsomává változik a Mustra alkalmával.

A belvárosi vendéglátósok összefogásának köszönhetően immár negyedik éve kerül megrendezésre ez a nagyszerű esemény, mely évente kétszer (májusban a grillételek, szeptemberben pedig a borok jegyében) kínál felejthetetlen élményeket.

A koncepció egyszerű, mégis nagyszerű: a résztvevő helyszíneken különleges ételekkel, italokkal és sokszor egyedi menüsorokkal várják a látogatókat élő zene kíséretében.

Pár héttel a rendezvény előtt lehetőségem nyílt bepillantást nyerni a kulisszák mögé. Egy exkluzív sajtóesemény keretében járhattam végig hat izgalmas vendéglátóhelyet, ahol két napon keresztül ízelítőt kaptam abból a sokszínű gasztronómiai kínálatból, ami most hétvégén várja majd a látogatókat.

Ami pedig különösen megkönnyítette a felfedezést, az az, hogy a helyszínek mind sétatávolságra helyezkednek el egymástól.

Így egy vagy két nap alatt tényleg kényelmesen bejárható a belváros krémje.

A fővárosból érkezve Zalaegerszeg minimum 3 órás utazást jelent, ezért érdemes legalább egy éjszakás tartózkodással számolni. A helyi gasztronómiai szereplők bőségesen kínálnak 2-4 napnyi élményt, a köztes időben pedig a város és környéke is számos lehetőséget nyújt kirándulásra, a természeti szépségek felfedezésére, múzeumlátogatásra vagy akár fürdőzésre is.

Mivel életemben először volt alkalmam ilyen módon felfedezni a várost, kifejezetten meglepett a gasztronómiai kínálat sokszínűsége, és az, hogy több olyan hely is van, amely a fővárosban is megállná a helyét.

Contrast Bistro

A zalaegerszegi barangolásom első napját egy igazán kellemes élménnyel indítottam. A Contrast Bistro hangulatos, modern, kissé indusztriális stílusú, nekem abszolút az esetem.

Ez az a fajta hely, ami sokoldalúságával tűnik ki: tökéletes a reggeli kávéhoz, az irodán kívüli munkához, egy gyors ebédhez, de akár egy esti koktél vagy egy baráti vacsora helyszínéül is szolgálhat.

Külön öröm, hogy a bejárat előtti teraszon, és a hátul egy privát kertben is helyet lehet foglalni, így jó időben igazi nyüzsgő központtá változik az egész hely.

Az itt töltött idő alatt a Superfood-saláta lett az abszolút kedvencem, de a kávéjukért is többször visszatértem a kétnapos felfedezőutam során.

Program a Grill Mustra alatt:

A látogatók mindhárom napon kóstolhatnak Smash burgert, BBQ csirkeszárnyat coleslaw salátával és Portói vaddisznópofát Pödör szarvasgombaolajos dödöllével. Mellé signature cocktailok, valamint Figula, Dúzsi és Feind borok közül lehet válogatni. A hangulatról pedig élő zene gondoskodik: csütörtökön Jakab Milán tangóharmonikájával, pénteken Angyal József zenevirtuóz előadásával, szombaton pedig Berkes Adél szaxofonjátékával várják a vendégeket.

Cím: Kisfaludy Sándor út 7-11.

Parázs Bisztro

A Parázs Bisztro a zalaegerszegi piactér szomszédságában található, és ez a közelség a konyhájukban is visszaköszön. Nagyon tetszett, hogy előszeretettel használnak válogatott termelői alapanyagokat, ami érezhetően hozzájárul az ételek frissességéhez és ízgazdagságához.

Az általuk kreált ízkombinációk elképesztően finomak, jó érzékkel frissítik fel a klasszikusokat.

Minden fogásban van egy apró, izgalmas csavar, de sosem mennek el egy túlságosan elvont irányba. Bár a húsételek láthatóan a szívügyük, a desszertjeik is kiemelkedőek. A túrógombóc és a somlói galuska formában tálalt répatorta is telitalálat. És ami óriási pozitívum, hogy a top minőség mellett kiadós adagokkal mennek. (A fotón látható ételek csak FÉL adagok!)

Program a Grill Mustra alatt:

A látogatók mindhárom napon élvezhetik a Parázs Prósza Variációkat, emellett olyan különleges csapolt sörökkel is készülnek, amelyekkel eddig még nem találkozhattunk, valamint frissítő csajos spritzekkel. A hangulatról itt is élőzene gondoskodik: csütörtökön Veiger Csaba akusztikus előadásával, pénteken a Domi & Peti Acoustic duóval, szombaton pedig DJ Bősze szettjével szórakoztatják a közönséget.

Cím: Piac tér 3.

Csáó Béla

A Csáó Béla igazán modern, laza, mégis stílusos színfoltja a zalaegerszegi belvárosnak. Ez a hely a pizza és a tészta szerelmeseinek paradicsoma.

Különösen tetszett, hogy a friss pizzák mellett a tészták is házi készítésűek, és hogy az étlapjukon egyszerre képviselteti magát a magyaros és az olaszos ízvilág.

A római stílusú, vastagabb tésztájú pizzáikból akár egy szelet is tökéletes, könnyű ebéd lehet, de jól passzol az esti, teraszos italozáshoz is. A kínálatukban sokféle ízvariáció található, és engem meglepő módon egy padlizsános alapú pizza nyert meg a legjobban.

Program a Grill Mustra alatt:

Mindhárom napon kóstolható lesz a Pizza fritta, vagyis az "olasz lángos". Mellé pedig a Peroni és barátai néven futó italkínálatból lehet válogatni. Csütörtökön Kanta Judit jazz estjével, pénteken és szombaton pedig a Golden Citizens and the Music Truck zenekarral szórakozhatnak a látogatók.

Cím: Dísz tér

Spájz Eco Gourmet

A Spájz egy olyan deli üzlet, ahol mielőtt hazavinnénk az új kedvenceinket, bátran lehet kóstolni is. Van jó kávé, van remek hűtőpult sajtókkal, felvágottakkal és gondosan válogatott borok. Valamint közeli kistermelőktől származó, minőségi áruk, és ínyenceknek szánt kulináris alapanyagok.

Valószínűleg az emberek többsége ide alapanyagokért jön, pedig beülni vagy a teraszra kiülni is élmény.

Mi egy hidegtálon rengeteg terméküket megkóstoltuk. Hasonló tálat a Mustra alatt is lehet rendelni.

Program a Grill Mustra alatt:

Csütörtökön olasz, francia és spanyol grillkolbászok érkeznek a FERKO Kolbászműhelytől, emellett tavaszi fullos minestrone levest és mediterrán italokat kínálnak Prosecco-tól Riojáig, a hangulatról pedig Jazz-Funk bakelit by JointDeep gondoskodik. Pénteken szintén elérhetők a grillkolbászok, valamint cassoulet (francia sólet) is lesz. Az estét pedig Acoustic Flow koncert teszi teljessé. Szombaton a grillkolbászok pisto manchego andalúz lecsóval egészülne ki. Az estét Ibiza lounge party Dj Smilo-val zárja. Legyen fehér vagy vörös, esetleg bubis, biztosan megtalálod a kedvenced!

Cím: Európa tér 2.

Alibi Pub & Pizza

Az Alibi Pub & Pizza első ránézésre megőrizte a pubok klasszikus hangulatát, éppen ezért még meglepőbb és üdítőbb a tény, hogy milyen kiváló pizzát kínálnak. Ez az a hely, ahova sokan talán még mindig csak egy italra térnek be, de biztosan nem távoznak éhesen.

Nagyon pozitív látni, amikor egy hely ilyen jól tud reagálni a piaci igényekre:

A vendégek kocsma helyett (vagy mellett) minőségi alapanyagokból készült, finom pizzára vágytak, és az Alibi magas színvonalon ki tudja szolgálni ezt az igényt is.

Program a Grill Mustra alatt:

Mindhárom napra Tacoval, valamint egy különleges Festiválpizzával készülnek. Az ételek mellé a Zalai borok válogatásából és egy Jack Daniels kínálósorból is lehet választani. A zenei élményről pedig esténként ők is gondoskodnak: csütörtökön a Gida Blue’s Band, pénteken és szombaton pedig a MegaTasi Nagyzenekar lép fel.

Cím: Rákóczi Ferenc u. 10.

Piccolo Panzió Vendéglő Vinoteca

A kétnapos zalaegerszegi látogatásom gasztronómiai szempontból igazán intenzívre sikerült, így sajnos nem maradt időm a Piccolo Panzió vendéglőjének kipróbálására, pedig itt szálltunk meg.

Ami a panziót illeti, tökéletes választás azok számára, akik a belvárosban szeretnének mozogni és értékelik a könnyű megközelíthetőséget.

A szobák modern berendezésűek, kifogástalanul tiszták és kellemes illatúak voltak, így a kényelmes pihenés tényleg garantált volt.

Program a Grill Mustra alatt:

Csütörtökön sous vide csirkemellet fekete olíva kéregben, gránátalma tabbouleh-val és Pödör magolajjal kínálnak, mellé pedig méthode traditionelle pezsgőket a Nagyvilágból. Pénteken BBQ sweet apple (Pödör szósszal) tépett sertést, amerikai káposztasalátát és parázsburgonyát kóstolhatnak a látogatók, a csapon pedig Hacker-Pschorr, Paulaner és belga kézműves meggyes sörök közül választhatnak. Szombaton mustáros marhafartő szendvicset pirított chiabattával és égetett coleslaw-val kínálnak, mellé pedig Maison Aux Pois és Tokaji borokat. Ezen felül egy Fesztivál Étlappal is készülnek, amelyen olyan különlegességek szerepelnek, mint a bárányburger kovászos cipóban tzatzikivel, mentával és fetával, édesburgonyával, a füge saláta pikáns garnélarákkal (Pödör füge gyümölcsecettel), a roston sült tokhalfilé avrugával és sauvignon-beurre blanc-kal, grill zöldségekkel, valamint a rosé kacsamell meggy chutney-val, mángolddal és házi nudlival.

A hangulatot mindegyik este élő zene fokozza.

Cím: Petőfi Sándor u. 16.

További információk és részletes program: mustrazeg.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET: