Habart tojás májkrémpöttyökkel
Télvízben a szombat reggelek nem ösztönöznek arra, hogy kilépjünk a lakásból. A csemete még alszik a péntek esti kakaózsúr után, a nej teszteli a tízperces hajfestés tényleges időtartamát, kint latyak van, s nem is a földön lesz belőle latyak, hanem az égből hullik egyenest, mintha megint világvége közeledne. Vagy mintha túl is haladt volna rajtunk már.
Ilyenkor egy derék, családszerető férfiember leteszi a sportújságot – a kedvenc már úgyis kiesett a Bajnokok Ligájából – és nekilát reggelit ütni össze.
A reggelikészítés mélyen gyökerező társadalmi meggyőződés szerint nem ejt csorbát a családfői méltóságon, ellentétben például a zöldborsófejtéssel, amely teljes elutasításra talál.
Reggelit alkotni emberes cselekedet, nem bonyolult, egy átlagapa is eligazodik a felhasználandó alapanyagok és fűszerek között, majd büszkeséggel mixelt férfias leereszkedéssel viheti be az ágyba munkája gyümölcsét. Ez a legjobb gyógyír a törülközőturbán alatt kuporgó, a hajszínnel elégedetlen asszonyka búbánatára.

Hogy ez a reggeli miből is áll, arra pontosan tippelhetünk: ceruzazacskós kávé forró vízben elkeverve, filteres tea, jobb esetben lekváros zsömle vagy parizeres kenyér mellett, rosszabb esetben tasakos bögrelevessel vagy konzerv túrós táskával.
De nyilván a szándék számít, az, hogy a férfiú saját kezűleg készít reggelit, s ebbe belefőzi minden meg nem írt költészetét; a neszkávé egy modern módra tárgyiasult szerelmi vallomásként értendő, s ha még rántottát is készített, akkor az maga a hűségnyilatkozat.
A szándék nagyrabecsülése mellett azonban a reggeli milyenségével sem árt elbűvölni a kedvest. Mert ha füstölt májkrémpöttyökkel díszített habart tojást tálalunk, akkor a hűségnyilatkozatot azonnal alá is írják. Búbánat elszállt, már a hajszín is szebbnek tetszik, a kinti latyak meg kit érdekel, ha egyszer olyan jó idebent?!
4 tojás
2-3 evőkanál tej vagy tejszín
4-5 szelet pirítós
10 dkg füstölt májkrém
2 evőkanál tejföl
1 kiskanál csemege paprikakrém
2 evőkanál felaprított metélőhagyma
só, őrölt fehér bors, vaj

Elkészítése:
1. A májkrémet, a tejfölt és a paprikakrémet alaposan keverjük össze, a legjobb, ha forgókéses robotgépben. Adhatunk hozzá kevés szobahőmérsékletű vajat is.
2. Egy edényben forrósítsunk fel vizet, majd amikor már gőzölög, helyezzünk rá egy másik edényt, de az alja ne érjen a vízbe. A tojásokat a tejszínnel/tejjel és csipet sóval, fehér borssal lazán verjük fel, öntsük a gőz fölé helyezett edénybe, majd spatulával vagy fakanállal lassan kezdjük el kevergetni. A habart tojás a létező legkrémesebb tojásétel, a rántottánál puhább és rezgősebb, ő a tojásételek hastáncosnője.
3. Gőzölve a tojás nagyjából 6 perc alatt készül el, folyamatos és óvatos kevergetés közepette. Amikor már szépen összeállt, de még kocsonyás, azonnal vegyük le a gőzről, és kanalazzuk rá a megpirított-megvajazott kenyérszeletekre. Nagyon jól illik hozzá a meg nem pirított, vékonyra szeletelt bajor rozskenyér is.
4. Ízesítsük-színesítsük a légiesre kikevert füstölt-tejfölös májkrémmel, szórjuk meg a felaprított metélőhagymával, és bűvöljük vele az asszonykát. A metódus morózus férjek lábról levételére is alkalmas.
Kedvelitek a kiadós, finom reggeliket?