Gasztrohegy Badacsony: Így festik vörösre a novemberi szürkeséget a Balatonon
Ha van olyan novemberi nap, amikor az embernek semmi kedve nincs kimozdulni otthonról, hát a múlt pénteki pontosan olyan nap volt. Szürkeség mindenütt, szitáló eső. Mégis, egy maréknyi újságírókból és influenszerekből álló csapat indult el Badacsony felé, hogy előzetesen letesztelje a Gasztrohegy soron következő, "Legyen vörös!" tematikájú eseményét, amely november 29-30-án kerül majd megrendezésre.
Szóval egy ilyen napon tényleg valami rendkívülinek kell történnie ahhoz, hogy az ember kedve megváltozzon. És hát az a helyzet, hogy Badacsonyban még ez is megtörténhet... és meg is történt.
A Balaton téli titka: vendéglátás és kreatív közösség
A szezonon kívüli Badacsony titka valahol a nyugalom és a vendégszeretet kombinációjában keresendő. Érezni, hogy a vendéglátók szívből örülnek a találkozásnak, és keményen dolgoznak azon, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak ebben az időszakban is.
Badacsonyban relatíve sokan tartanak nyitva egész évben, de ami ennél is példaértékűbb, az az, ahogyan közösséget kovácsoltak. Nem versenytársakként, hanem szövetségesekként tekintenek egymásra, egyfajta kreatív közösségben egyesülve, amely ezeket a tematikus Gasztrohegy hétvégéket mindenki számára különlegessé teszi.
És őszintén szólva ezt elég nehéz elmesélni, ez akkor jön át igazán, ha az ember ott van: sok mosolygó arc, és a gondosan kidolgozott tematika, ami mindig ad egy extra izgalmat a kóstoláshoz.
A szín, ami felmelegít
A hétvégén tehát a "Legyen vörös!" tematika adott: vörösborok, vörös húsok, vörös zöldségek és gyümölcsök, na meg az első adventi hétvége hangulat.
Ezek az ételek direkt kóstoló méretűek, pont azért, hogy a látogató akár egy nap alatt is több helyen megfordulhasson. De a vendéglátók nem erőltetik rá senkire a koncepciót.
Az állandó, à la carte étlap is elérhető mindenhol, így ha a vörös téma ellenére fehéret innál, vagy egy kóstoló után egy emberesebb főételt kívánnál, annak sincs semmi akadálya.
A napunk során mi is több helyre ellátogattunk, és a kulisszák mögé is beleshettünk egy kicsit. Mert a Gasztrohegy szereplői pont ottjártunkkor kóstoltak bele egymás menüjébe, és így természetesen mi is villát és kanalat ragadtunk, és elemezgettük kicsit a sokféle ízt.
Fotó: Fabó NorbertA hétvége különlegességei:
-Hableány: céklás ravioli, korianderes báránysülttel töltve, juhsajttal és olivás burgonya espumával
-Laposa Birtok: vörösboros marhapofa, ropogós burgonyafánk
-Tilia Badacsony: Badacsony tüze (csípős cékla, pirított dió, sült kecskesajt) & mini vulkán burger (vaddisznó pogácsa, paradicsom chutney, gránátalma, rukkola)
-Hotel Bonvino Wine & Spa: vörös tonhalderék, szezámos szója jus, ropogós zöldséges nori tekercs, sushi majonéz
-Borbarátok: füstös marhanyelv, vadaskrém, pirított szalvéta gombóc, tormás tejfölhab
-Nefelejcs - Sike Balázs Pincészete: sertésszűz medallion, sült cékla saláta (zeller, mungó bab, pirított magvak, meggy gél)
-Folly Arborétum és Borászat: csípős bárányfasírt, gránátalmaszósz, sült cékla, bulgur és 1 dl Boróka vörös
-Mede By Adam Mede: vörösboros tépett marha, lapos kenyér, céklás vöröskáposzta coleslaw
-Hinta Badacsony: meleg Aperol, Bailey's espresso martini, forralt bor, vörösbársony torta és sajttorta
-La Téne Badacsony: aprósütemények a vörös árnyalataiban (ruby csokoládé - ribizli madeleine, csipkebogyó-tökmag financier, szilvás-diós linzer, szilvás gombóc tekercs) és forró szívmelegítők (chilis forró csokoládé és fűszeres, hamis forralt bor)
-Pláne Badacsony: borkóstoló, adventi vásár, adventi gyertyagyújtás és DJ szett
-Istvándy Birtok és Borműhely: Cabernet Sauvignon welcome drink
A kóstolás közben jól látszott, hogy mindenki a saját profiljához igazította a "vörös" koncepciót. Egy reggeliző helyen a vörös leginkább intenzív lekvár formájában jelenik meg, míg egy boros helyen a poharakban kerülnek a vörösek.
A kóstoló során személyes kedvenceket is avattam: a Hotel Bonvino Wine & Spa tonhalas nori tekercses fogása, Mede Ádám vörösboros tépett marhája, és a Borbarátok tormával bolondított vadasa jött be a legjobban.
La Téne Badacsony aprósütemények - Fotó: Vass Adrienn
Borbarátok: füstös marhanyelv vadasan - Fotó: Vass Adrienn
Mede By Adam Mede: vörösboros tépett marha - Fotó: Vass Adrienn
Hotel Bonvino Wine & Spa: vörös tonhalderék - Fotó: Vass Adrienn
Pláne Badacsony - Fotó: Vass AdriennÉs ha azt hittétek, hogy ez volt az ebéd: tévedtetek! Azt a Pláne borteraszos kóstolás után, a Tiliában fogyasztottuk el.
Bár ők a Gasztrohegyre egy izgalmas burgerrel készültek, én az állandó étlapról kértem egy remek halászlevet, ami szerintem még ment is a tematikához.
Soha nem láttam még ekkora adag desszertet egy ilyen kategóriájú helyen. Erősen ajánlott!
Ezután még felugrottunk a Laposa Teraszra, ahol még több bor és hidegtál várt minket. Ha valaki vezetne és csak kilátást élvezné, náluk is elérhetőek már mentes opciók is, például egy alkoholmentes olaszrizling. Szerintem kifejezetten jó minőségű alternatíva.
A túrát a Hinta Badacsonyban zártuk, ahol forralt bor és süti várt minket. Én most jártam itt először. Lazább stílusú, de nagyon hangulatos hely.
A Tilia Badacsony almás pitéje - Fotó: Vass Adrienn
Laposa Borterasz - Fotó: Vass AdriennLogisztika és Szállás: egy kétnapos hétvégéhez
Szerintem a Gasztrohegyben az a csodálatos, hogy nem egy helyre ülsz csak be, hanem hogy folyamatosan mozgásban vagy. Ilyenkor a közlekedést is megkönnyítik: van Gasztrohegy Taxi, de sok hely között gyalogosan is könnyedén lehet közlekedni.
Van Gasztrohegy térkép, amin lehet gyűjteni a pecséteket nyereményért. Szóval van ebben az egészben egy jó adag játékosság is, miközben a helyiek nagyon komoly, izgalmas ételekkel készülnek.
Ha két naposra vennéd a figurát, és jól bevörösboroznál, érdemes gyorsan kapcsolni a szállásfoglalási szándékkal kapcsolatban, mert a lehetőségek relatíve szűkösek.
Ezért ez a tipp lehet, hogy már inkább a februári Gasztrohegyre vonatkozik:
Mindkét szálloda rendelkezik wellness részleggel. A Bonvino egy nagyobb medencés résszel, míg a Neptun egy kisebb, hangulatos, szaunával és sószobával kiegészülő résszel várja a vendégeket.
A Neptun Badacsony ráadásul felnőttbarát hotel (12 év alatti gyerekkel itt nem fogsz találkozni). A hozzájuk tartozó Tilia étteremben pedig eszméletlenül jó borpárosításokat lehet kérni, így ez tényleg egy igazi romantikus hétvége ideális helyszíne.
Hotel Bonvino Wine & Spa
Tilia BadacsonyTöbbször jártam már a környéken, és többször láttam, hogyan működik ez az összefogás. Minden helyszínnek megvan a saját karaktere, és mindegyiknek más a személyes üzenete, mégis össze tudnak állni egy ilyen rendezvénysorozatra évről évre, és ez abszolút példaértékű.
Ha gondolkodnál bármilyen gasztro programon a hétvégére, a legnagyobb szeretettel ajánlom a Gasztrohegyet!
A 2025/2026-os szezon hátralévő tematikus hétvégéi:
November 29–30.: Legyen vörös!
Február 14–15.: Valentin nap
Április 11–12.: Tüzes Badacsony!
Május 9–10.: Tapasok éjszakája
További információk:
facebook.com/gasztrohegybadacsony


























