GASZTRO
A Rovatból

Egy spanyol séf olasz éttermet nyitott Budapesten: teszteltük az Alelí konyháját

A három Michelin-csillagot szerzett Dani García autentikus, olasz ízeket hozott a fővárosba.


2018-ban a marbellai születésű séf, Dani García három Michelin-csillagot szerzett éttermével, a Dani García Restaurante-tal. Ezt követően úgy döntött, konyhaművészetét világszerte szeretné népszerűsíteni, és létrehozta a Grupo Dani García-t. A terjeszkedés teljes embert kíván, és mivel úgy érezte, nem lenne őszinte, ha étterme nélküle üzemelne, egy hónapra a harmadik csillag megszerzése után bezárta azt, amire az egész gasztrovilág felfigyelt.

A Grupo Dani García filozófiája az andalúz konyha és García egyedi kulináris látásmódjának globális terjesztése. Éttermeik pedig a helyi alapanyagokat és hagyományokat ötvözik modern gasztronómiai trendekkel.

Három földrészen, és azon belül hat országban vannak jelen.

Ennek a díszes társaságnak a része lett a nemrég Budapesten nyílt Alelí, ami egy autentikus olasz étterem, Dani García szellemiségével, és Giorgio Cavicchiolo vezetésével.

Dani García és Giorgio Cavicchiolo

Az Alelí a Vörösmarty tértől nem messze, a Wekerle Sándor utcában található, a Dorothea Hotel aljában.

Az étterembe betérve az ember azonnal érzi, hogy egy különleges helyre érkezett, ahol minden részlet gondosan ki van dolgozva. A hangulata elegáns és meghitt, a berendezés kifinomult és stílusos. A belső térben dominálnak a földszínek.

A hely különleges varázsát a boltíves mennyezet és a falakat díszítő növényi motívumok adják.

Bár élő növények helyett festett és szárított van mindenütt, mégis nagyon természetes, romantikus hangulatot áraszt az egész. Mintha egy olasz verandán foglalnánk helyet.

Az ablaknál egymástól jól elkülönülő asztalok sorakoznak. Biztos vagyok benne, hogy este itt különösen jó élmény lehet kettesben vacsorázni.

A bárpultnál betekintést nyerhetünk a látványkonyhába is, ahol a tészták száradnak és a pizzák készülnek.

Az Alelí egyedi pizzakemencével is büszkélkedhet, amely olasz kézműves munka eredménye. Itt sülnek a 48 órás kelesztés után az eredeti olasz alapanyagokból készült pizzák.

Előételben erős

Rajongok a jó előételekért. Ahol ezt komolyan veszik, ott az étkezés további részében sem történhet már komoly probléma.

Az Alelí sokat ad a szemnek, de ez nem megy az ízek rovására.

Több előételbe is belekóstoltam, és nehezen tudnék bármibe belekötni.

A Vitello Tonnato egy igazi klasszikus olasz előétel, amit az Alelí-ben tökéletesen készítenek el. A borjúhús szeletei rendkívül puhák és szaftosak voltak, tökéletesen összeértek a tonhalas majonézes szósszal.

A tálaláskor még egy jó adag olívaolaj is került rá. És hogy érezzük, tényleg mennyire figyelnek a részletekre:  az Alelínek saját olívaolaja is van.

A marinált sügér citrommal (5500 Ft) egy könnyed és frissítő fogás volt. A sügér finom és lágy textúrája harmonizált a citrom savanykás ízével.

A burrata friss és szárított paradicsommal (4900 Ft) pedig nem csak megjelenése miatt lett az egyik kedvencem. Az olasz burrata krémes és lágy, a paradicsom pedig egyszerre édes és savanykás.

Ez a tökéletes nyári étel!

De ha egy klasszikus Cézár salátát (5400 Ft) kívánnánk, akkor maga szerviz is ad egy kicsit hozzá az élvezethez, mert ezt az ételt az asztalunknál fogják összeállítani.

A nagybetűs Pizza

Azt már említettem, hogy a pizzák 48 órás kelesztés után, saját kemencében sülnek.

Az én fejemben megfordult az, hogy valószínűleg egy kisebb példánnyal számolhatok majd, hiszen egy ilyen elegáns helyen nem lenne meglepő, ha kóstoló adagok kerülnének a tányérra.

De kellemesen csalódtam, amikor a Diavola névre hallgató (5500 Ft), normál méretű, ízlésesen díszített pizzát elém tették.

A paradicsomos alapra spianata (fűszeres, sertéshúsból készült olasz szalámikülönlegesség), n'duja (kenhető csípős szalámi), stracchino sajt és ecetes paprika is került.

Nehéz egy ekkora pizza után bármire koncentrálni, de mindenképpen szerettem volna a főételekbe is belekóstolni.

Az Alelí bolognai raguja házi bucatini tésztára kerül, és a tetejét bőven meghintik ricottával (5900 Ft).

Remek étel. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik a nem túl autentikus bolognaihoz szoktak.

Ebédpartnerem sáfrányos, marhavelővel koronázott rizottójáról pedig már tényleg csak annyit mondhatok, hogy csodaszép (5500 Ft).

Alkoholmentes csodák

Az Alelí olyan hely, ahova akár csak italozni is érdemes lehet beülni, hiszen a klasszikus magyar spiritek és borok mellet sok olasz különlegesség is van.

De ami igazán meglepett, hogy az alkoholmentes vonal is mennyire erős.

A Copenhagen Sparkling Tea Company buborékos teája több ízben is megtalálható itt.

Eddigi kísérletezéseim során ezt mondanám a legjobb alkoholra hajazó, alkoholmentes italnak.

De a koktélok is levettek a lábunkról minket. Például a Dark and Stormy az alkoholmentes rumtól lesz igazán izgalmas.

A desszert kötelező

Mindegy mit ettél, mit ittál, egy eredeti, olasz tiramisura nem lehet nemet mondani!

Ezt a desszertet nehéz stílusosan tálalni, de neki ez is sikerült.

Az ebéd koronája azonban egyértelműen a Gelato pistacchio mantecato al momento volt.

A briós és fagylalt kombinációja szintén olasz hagyomány, amely különösen Szicíliában népszerű. A puha, édes briós tökéletesen kiegészíti a krémes fagylaltot.

A "mantecato al momento" kifejezés azt jelenti, hogy a fagylaltot frissen, közvetlenül a tálalás előtt készítik el vagy keverik át, hogy a lehető legjobb állagú legyen.

Ez ebben az esetben az asztalunk mellett történik.

Engem határozottan meglepett az Alelíben felszolgált adagok mérete, és baráti árazása.

Nem mondom, hogy olcsó hely, de ilyen magas minőségért, és ilyen kiváló szervizért a város közepén abszolút nem tekinthetőek túlzónak ezek az árak.

Ha egy elegáns, de jó hangulatú helyen ennétek eredeti, olasz ételeket, mindenképpen érdemes egy próbát tenni velük.

Cím:

1051, Budapest, Wekerle Sándor utca 3.

Nyitvatartás:

Hétfő - Vasárnap: 12:00 - 23:00

Konyha nyitvatartás:

Hétfő - Vasárnap: 12:00 - 15:00 és 18:00-22:00

Minden nap 15:00-18:00 között pizzák és italok közül lehet választani, amíg a konyha zárva tart.

aleli.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Egy szelet Itália Budán: Pizza ’O Sole Mio
Egy családi vállalkozás, amely mára három helyszínen kínál autentikus nápolyi pizzát és olasz konyhát.


Budán járunk, de messze a forgalmas csomópontoktól: a Máriaremetei út környéke már egészen más világ. Itt a város lassan elcsendesedik, a házak között egyre több a kert, és a levegőben ott van valami vidéki nyugalom. Ezen a környéken főként kirándulókkal és családokkal futhat össze az ember, akik a városi nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat és a természet közelségét keresik.

Itt, a Máriaremetei út 116. szám alatt találjuk a Pizza ’O Sole Mio legújabb egységét.

A családi vállalkozásnak mostanra a védjegye lett, hogy nem a belvárosi rengetegben hódít: két egységük a város peremén, egy pedig azon kívül működik. A gödi (Szent István utca 24.) és a XVI. kerületi (Mátyás király utca 63.) helyszínek után ez a budai, Máriaremetei pizzéria egy újabb környéket igyekszik elvarázsolni. Ez a tudatos döntés is sokat elárul a családi vállalkozás szemléletéről: nem gyorséttermet, hanem igazi találkozási pontot akartak létrehozni, ahol a vendég éppúgy otthon érzi magát, mint egy olasz kisvárosban.

A Pizza 'O Sole Mio vállalkozást Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca alapította. Luca 20 éve él Magyarországon, és több mint 10 éve tevékenykedik pizzaszakácsként. Ő a receptek megalkotója, így a családi vállalkozás mindhárom egységében biztosított az autentikus olasz ízvilág.

De nem ő az egyetlen akinek rutinja van a csapatban, a tészta- és pizza részlegen mindig dolgozik hozzáértő, olasz szakács, és a magyar munkatársakra sem lehet panasz. (Saját szemünkkel láttuk a szakértő mozdulatokat, amivel a tésztát nyújtották.)

A II. kerületi egység belső tere tágas, ugyanakkor hangulatos és barátságos. Ahogy belép az ember, egy fotó-kompatibilis függőfotelekkel berendezett zöld fal fogad, és egy gyereksarok a legkisebbek örömére.

Az alsó teremben található falfestmény pedig a tipikus olasz tavernák hangulatát idézi, miközben az ablakon át a zöld kertvárosi környezet nyugalma köszön be a térbe.

Jó időben a belső udvar is rendelkezésre áll (ez valószínűleg már csak jövőre lesz aktuális). Ideális hely a frissen készült pizzák elfogyasztására, kávézásra, borozásra, de terveik között szerepel, hogy kivetítőn keresztül sportmeccseket is nézhessünk majd itt.

A Pizza 'O Sole Mio számára az alapanyagok beszerzése kulcsfontosságú.

Két hetente saját autóval utaznak Olaszországba, hogy beszerezzék a hozzávalókat.

Így biztosított, hogy a lisztek, a szószok és a feltétek is valóban olasz eredetűek legyenek, és a minőséget közvetlenül a tulajdonosok ellenőrizhessék.

Zöldségekből és a bizonyos húsokból természetesen sok esetben helyi alapanyagokat használnak. De ha kikér az ember egy vegyes tálat, amin sonka, szalámi és többféle sajt is található, majd mellé kér egy pohár sört vagy bort: az mind olasz lesz.

A menü változatos, a klasszikus olasz ételektől a szezonális különlegességekig terjed.

Az étlap állandó eleme a selymes, mégis karakteres paradicsomleves, amelyhez az évszakok váltakozásával olykor egy-egy szezonális krémleves, például sütőtökös változat is társul.

A tészták közül a Spaghetti alla Carbonara igazi mérce azok számára, akik értékelik az olasz konyha hitelességét. Az étel tojássárgájával, guancialéval, pecorinóval és frissen őrölt borssal készül — ahogy azt Rómában is tálalnák, mindenféle tejszínes kompromisszum nélkül.

A végeredmény egy krémes, telt ízű, mégis könnyed tésztaétel, amelyben a guanciale sóssága és a pecorino karaktere tökéletes egyensúlyt alkot.

A Tagliatelle alla Bolognese ezzel szemben a házias olasz ízeket idézi: a gazdag, lassan főtt bolognai ragu és a friss tagliatelle tészta klasszikus kombinációja, ami minden falatban egyszerre hozza az otthonos és autentikus élményt.

Akik a sütőben sült, sűrűbb, gazdagabb fogásokat kedvelik, azok számára a kemencében készült Lasagna vagy a Gnocchi alla Sorrentina kínál alternatívát.

A pizzák tésztája 72 órás kelesztést kap. A végeredmény rusztikus: kívül ropogós, belül lágy és buborékos, ahogy egy nápolyi pizzának lennie kell.

A Diavola a pikánsabb ízek kedvelőinek egyik kedvence: San Marzano paradicsomszósz, fior di latte és ventricina pikáns szalámi kerül a könnyű, levegős tésztára.

A Burrata pizza a klasszikus olasz kombinációk ünnepe – San Marzano paradicsomszósz, fior di latte, 16 hónapig érlelt pármai sonka, rukkola, koktélparadicsom, parmezánforgács és a krémes burrata adja a tökéletes harmóniát.

A Pera pedig a ház „gourmet” szekciójának egyik legizgalmasabb darabja: fior di latte alapra kerül kecskesajt, körte, gorgonzola, dió és sonka. Az édes, sós és diós ízek találkozása, kifejezetten izgalmas élményt nyújt.

Míg a pesti oldalon csak elvitelre van lehetőség, addig a budai egységben az elvitel és helyben fogyasztás is adott.

A házhoz szállítás 5 km-es körzetben Wolton és Foodorán keresztül érhető el.

De ha minket kérdeztek, érdemesebb inkább beülni és élvezni a családias, barátságos hangulatot, és a szuperfriss pizzákat és tésztaételeket egy finom ital és egy jó beszélgetés mellett.

Cím:

1028 Budapest, Máriaremetei út 116.

1162 Budapest, Mátyás Király u. 63.

2131 Göd, Szent István u. 24.

pizzaosolemio.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Ahol Ady és a koktélművészet találkozik – fedezd fel a New York-palota irodalmi bárját, a The Poet Bart
Az Anantara New York Palace Budapest Hotel The Poet Barja az irodalom és az elegancia találkozásának helyszíne – ahol a líra nemcsak a könyvekben, hanem a poharakban is életre kel.


Budapest szívében, az Erzsébet körút patinás épületei között magasodik az Anantara New York Palace Budapest Hotel, amely nemcsak a város egyik legfényűzőbb szállodája, hanem a kulturális örökség egyik ékköve is.

Az épület története egészen 1894-ig nyúlik vissza, amikor az amerikai New York Biztosító Társaság megbízásából Hauszmann Alajos, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján felépült ez az impozáns palota. A ház 2006-ban született újjá, amikor a teljes restaurálás során a 19. századi pompát sikerült ötvözni a modern luxus minden igényével. Mindezt olyan világhírű belsőépítészek irányításával, mint Maurizio Papiri és Tihany D. Ádám.

A palota legismertebb része kétségkívül a New York Kávéház, de aki a kávéillatú, zsibongó térből egy meghittebb, intimebb világba vágyik, annak csak néhány lépcsőt kell tennie felfelé: itt várja a The Poet Bar.

Ahol az irodalom találkozik a koktélművészettel

A The Poet Bar nem csupán a kifinomult italok és elegáns környezet miatt különleges. A bár nevével és hangulatával is a legendás Nyugat folyóirat előtt tiszteleg, amely egykor az épület felső emeletein működött. Az írók, költők és gondolkodók szelleme pedig ma is ott lebeg a falak között, s az Anantara Hotel tudatosan ápolja ezt az örökséget.

A hotel az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozza az irodalmi karaktert, amely az épület minden részletében felfedezhető. A The Poet Barban ez nemcsak hangulatban, hanem konkrét gesztusokban is megnyilvánul:

a bár egyik pontján egy könyvespolc áll, amelyen olyan művek sorakoznak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a magyar irodalomhoz vagy az épület múltjához.

Több szerző, akinek kötete ott kapott helyet, meg is megfordult e falak között.

Ez a különleges, irodalmi atmoszféra teszi a The Poet Bart egyedülállóvá a fővárosban, hisz aligha találni még egy olyan helyet Budapesten, ahol az irodalom ilyen természetesen és elegánsan fonódik össze a koktélkultúrával.

A polcokon sorakozó kötetek mellett a bár koktéllapja is az irodalmat idézi meg. Két ital különösen kiemelkedik ebből a tematikából: az egyik a magyar irodalom egy ikonikus darabját, a másik pedig egy legendáját értelmez újra, folyékony formában.

The Black Piano – Ady Endre verse a pohárban

A The Black Piano egy elegáns, mély tónusú koktél, amely Ady Endre „A fekete zongora” című versének drámai hangulatát idézi.

A sötét, karakteres italban a magyar whisky, az Unicum és a friss kávé testes aromái fonódnak össze, amelyeket a vanília szirup íze lágyít.

Az eredmény egy gazdag, telt ízvilág, amelyben a komor, mégis harmóniát kereső tónusok uralkodnak: épp úgy, mint Ady költészetében.

Ady Endre: A fekete zongora (részlet)

Fejem zúgása, szemem könnye,

Tornázó vágyaim tora,

Ez mind, mind: ez a zongora.

Boros, bolond szivemnek vére

Kiömlik az ő ütemére.

Ez a fekete zongora.

Falling Poem – azaz a legendás "hulló versek"

A bár másik ikonikus itala a Falling Poem, vagyis a Hulló Vers, amely egy játékos, mégis mély irodalmi hagyományt elevenít fel.

A legenda szerint a múlt század elején a kevésbé ismert írókat az épület emeletére száműzték, míg a tekintélyesebb szerzők a földszinten foglaltak helyet. Ha egy feltörekvő író az emelet ablakából ledobta kéziratát, és az lent elnyerte a többiek tetszését, meghívást kapott a társasághoz – egy italra, egy beszélgetésre, talán a hírnév felé vezető első lépésként.

Ezt a történetet idézi meg a Falling Poem, amelynek ízvilága fűszeres és gyümölcsös:

a szilvapálinka, a tokaji aszú és az őszibarack harmóniáját a fahéj melege és a lime könnyedsége egészíti ki.

Egy ital, amely egyszerre friss és mély, inspiráló és játékos.

Ha valaki a bárban rendel egy Falling Poemet, egy apró meglepetésben is része lehet: minden vendég kap a koktél mellé tollat és papírt. Aki kedvet érez, írhat egy verset vagy rövid szöveget, és ha az elnyeri a bárpultos tetszését, egy pohár pezsgővel jutalmazzák az alkotót.

A hotel ezeket az írásokat évek óta gyűjti. Ki tudja, talán egyszer még kiállítást is rendeznek belőlük.

A The Poet Barban a luxus és a kultúra találkozik.

Egy hely, ahol a kortárs utazó egy pillanatra elcsendesedhet, és átadhatja magát annak a különleges hangulatnak, amit csak Budapest legnemesebb épületei tudnak megidézni.

The Poet Bar – Anantara New York Palace Budapest Hotel

1073, Erzsébet krt. 9.

Nyitvatartás: 18:00 - 1:00

+36 (1) 886 6167

[email protected]


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Rácz Jenő álmodta meg a McDonald’s legújabb menüjét
Az újdonság október 9-től lesz elérhető a hazai Meki éttermekben, és a séf aláírásával ellátott, vörös-fekete csomagolásban érkezik.


A menü középpontjában egy egyedi burger áll, amelynek alapja egy extrán vajas, briósszerű, len- és szezámmagos zsemle. A szendvicsben szaftos marhahúspogácsa, tömbből szeletelt füstölt sajt, paradicsom, lollo rosso saláta, bacon, valamint pirított és friss hagyma kapott helyet. Az ízeket egy enyhén csípős, fekete fokhagymából készült szósz egészíti ki, amely Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag.

A menühöz fűszeres burgonya, külön tálka fekete fokhagymás mártogatós, valamint egy 0,4 literes választható üdítő tartozik. A szendvics elérhető McMenü és McMenü Plusz ajánlatként is.

A közös munka közel három éven át tartott.

Rácz Jenő a McDonald’s termékfejlesztőivel dolgozott együtt, hogy a márka klasszikus alapanyagai – például a 100%-os marhahús – és az új elemek harmonikusan illeszkedjenek egymáshoz.

A fekete fokhagymás szószt a séf eredeti receptje alapján az Univer gyártotta le, a vajas buci pedig kifejezetten ehhez a menühöz készült.

„Amikor most lehetőséget kaptam, hogy megtervezzem ezt a menüt, azonnal tudtam: olyat szeretnék alkotni, amitől a vendég is megáll egy pillanatra, és azt érzi – na, ez valami más” – mondta Rácz Jenő.

A Limited by Rácz Jenő menü október 8-án a McDonald’s alkalmazásában, október 9-től pedig országosan, minden rendelési csatornán elérhető lesz, visszavonásig vagy a készlet erejéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Üzleti ebéd: 5 hely, ahol egyszerre lehet gyorsan, elegánsan és változatosan étkezni
Ezek a helyek inspiráló környezetet és minőségi kulináris élményt kínálnak minden üzleti megbeszéléshez.


Az üzleti ebéd sokszor nem pusztán étkezés, hanem stratégiai eszköz is: a megfelelő helyszín, a nyugodt környezet és a gondosan összeállított menü mind hozzájárulhat a sikeres találkozóhoz. Budapest tele van izgalmas éttermekkel, de nem mindegy, hogy hol, mennyi idő alatt és milyen stílusban szeretnénk elfogyasztani az ebédet.

A Városliget Café & Restaurant csendes, zöldövezeti hangulatával, a Spoon The Boat egyedülálló dunai panorámájával, a Costes Downtown fine dining minőségével, a 101 Bistro kreatív, ázsiai fogásaival és a Time Out Market sokszínű kínálatával kínál remek alternatívákat.

Akár klasszikus magyar ízekre, akár nemzetközi vagy fine dining fogásokra vágyunk, itt mindenki megtalálja a maga komfortételét és a partner igényeihez igazodó választékot.

Városliget Café & Restaurant

A Városliget Café & Restaurant ideális helyszín azok számára, akik üzleti találkozójukhoz inspiráló, mégis nyugodt környezetet keresnek. Az étterem a Városliget szívében, az Olof Palme sétányon található, a Hősök terétől mindössze néhány lépésre.

A környék könnyen megközelíthető, a közelben parkolók is vannak, valamint a kisföldalatti egyik megállója is elérhető távolságban van. A zöld környezet miatt itt a hangulat sokkal nyugodtabb, mint a belvárosban, így a helyszín nemcsak gyors üzleti ebédre, hanem hosszabb megbeszélésekre, közös gondolkodásra is ideális.

A Vajdahunyad várára néző Tavirózsa terem diszkrét és kifinomult miliőt kínál kisebb üzleti találkozókhoz vagy tárgyalásokhoz. Ha pedig inkább kötetlenebb hangulatot keresünk, az étterem tágas Café termében is találhatunk olyan meghitt sarkokat, ahol zavartalanul lehet megbeszélni a legfontosabb részleteket.

A Városliget Café konyhája a magyar és a nemzetközi ízek találkozására épít, így mindenki könnyen talál magának kedvére való fogást – akár klasszikus komfortételeket, akár valami különlegesebbet keres. A gondosan összeállítottak ételek és italok mellet a kiszolgálás is extra figyelmes, ami jól tükrözi a minőség iránti elkötelezettséget és a vendégek megbecsülését.

A panoráma, a gasztronómiai élmény és a nyugodt elegancia együttese miatt a Városliget Café nemcsak egy ebéd helyszíne, hanem olyan tér, ahol a jó beszélgetések és az eredményes megállapodások természetes módon születhetnek meg.

Cím: 1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Weboldal: https://varosligetcafe.hu

Spoon The Boat

A Spoon azért is különleges, mert nem egy egyszerű étterem, hanem egy állóhajó a Dunán, ami ráadásul a belváros szívében, a Vigadó térnél horgonyoz. Ezáltal páratlan kilátást kínál a folyóra és a budai oldalra, miközben elegáns és barátságos környezetet biztosít az üzleti ebédekhez.

Bár a lokáció frekventált, a folyó közelsége nyugodtabb, inspirálóbb légkört teremt, mint amit a belvárosi éttermektől megszoktunk. A Spoon enteriőrje modern, letisztult és üzleties, mégis otthonos, ahol könnyű elmerülni a beszélgetésben.

A hajó terei jól illeszkednek a különböző igényekhez: a Lounge terem és a Café terem barátságos, mégis kifinomult hangulatot biztosítanak, míg a Télikert világosabb, de intimebb környezetet kínál azoknak, akik diszkrét, fókuszált megbeszélést terveznek.

A konyha a magyar és nemzetközi ízek vonalát követi, többféle hideg előétellel, levessel és főétellel. A menüben a könnyedebb fogások, mint például egy friss Cézár-saláta, és tartalmasabb ételek, mint a bélszín steak, egyaránt helyet kapnak. De a desszertek is külön említést érdemelnek: nemcsak ízletesek, hanem látványra is lenyűgözőek.

A gondosan megkomponált ételek, a figyelmes kiszolgálás és a páratlan dunai panoráma együttese minden üzleti partner számára különleges élményt jelent. Aki itt tárgyal, a Spoon élményével együtt tapasztalja meg, hogyan ejt minket szerelembe Budapest.

Cím: 1052 Budapest, Vigadó tér 3-as kikötő

Weboldal: https://spoonboat.hu

Costes Downtown

A Costes Downtown egy kiemelkedő minőségű fine dining étterem Budapest belvárosában, a Vigyázó Ferenc utca 5. szám alatt. A hely komoly gasztronómiai elismerésekkel büszkélkedhet: Michelin Guide ajánlással rendelkezik, a séf pedig a Gault & Millau rendszerében három szakácssapkát kapott.

Az étterem belső tere elegáns, de közben igazán barátságos is: tele van növényekkel, és a falakon Barakonyi Zsombor kortárs festményei láthatók.

A Costes Downtown ebédmenüje havonta megújul, és lehetővé teszi, hogy a vendégek két, három, négy vagy akár öt fogást állítsanak maguknak össze. A fókuszban a legjobb helyi, fenntartható alapanyagok állnak, és a menüben egyaránt megtalálhatók könnyedebb fogások és gazdagabb ételek is. Ráadásul húsos és vegán fogások közül is választhatunk.

Ha egyetlen példát emelünk csak ki az ebédmenüből, az legyen a Festmény a falon desszert. Ez a különleges édesség valóban az egyik falon található festményt idézi meg. A desszerthez kis ecsetet kapunk, amivel a tetejét fedő piros port seperhetjük le, és így jelenik meg a valódi mintázat. Ez a megoldás egyszerre izgalmas, interaktív és vizuálisan lenyűgöző, így a kulináris élmény valóban emlékezetessé válik.

Az ebédmenü árai 11.900 Ft-tól indulnak, majd a háromfogásos menü 14.900 Ft, a négyfogásos 17.900 Ft, és az ötfogásos menü 20.900 Ft. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vendégek a fine dining élményt elérhető áron, rövidebb idő alatt is megtapasztalják, miközben a vacsorákhoz képest jelentősen kedvezőbb áron élvezhetik a Costes Downtown konyháját.

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 5.

Weboldal: https://costesdowntown.hu

KACSAMELL dödölle, kacsa jus, hagyma
„FESTMÉNY A FALON” cseresznye, kecsketej, roz

101 Bistro

A 101 Bistro Buda szívében, a Széll Kálmán tér közelében található. Modern, ázsiai ihletésű bisztró, amely a tajvani, kínai és japán ízeket ötvözi.

A hely letisztult fa burkolatokkal és minimalista dizájnnal rendelkezik, miközben a háttérben japán hip-hop adja a hangulatot.

Elsőre talán kicsit szokatlannak tűnhet egy üzleti ebéd helyszíneként, de pont ez adhatja a varázsát: ha szeretnénk egy kicsit különlegesebb élményt nyújtani partnerünknek, vagy kizökkenteni a komfortzónájából, érdemes nemcsak a megszokott magyaros éttermekben gondolkodni. Egy ilyen hely, ahol Ázsia ízeit autentikusan csempészik a budai oldalra, biztosan emlékezetes marad mindenkinek.

A 101 Bistro filozófiája szerint az étkezés közösségi élmény, ezért az adagok kisebbek, megosztásra alkalmasak, így az üzleti ebéd is könnyedén és rugalmasan alakítható a beszélgetésekhez.

Az ebédmenü minden hétköznap 12:00 és 15:30 között érhető el, és a kínálatban a gaifanok (rizságyon tálalt ételek) és tésztaételek mellett a szokásos Bistro menü kistányéros fogásai is szerepelnek. Eze kívül a menühöz egy házi szörp is választható.

Ez a helyszín ideális választás azok számára, akik üzleti ebéd keretében szeretnének egy modern, inspiráló és közvetlen hangulatú gasztronómiai élményt.

Cím: Budapest, Széll Kálmán tér 5.

Weboldal: https://shop.101bistro.hu

Fotó: Fazekas Nikoletta
Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Fazekas Nikoletta

Time Out Market – üzleti ebéd

A Time Out Market Budapest a Blaha Lujza téren nyílt meg nemrég, és egy különleges lehetőséget kínál azoknak, akik lazább hangulatú helyet keresnek.

Gyakran előfordul, hogy az ember nem ismeri tökéletesen a partner ízlését: lehet, hogy valaki a klasszikus, jól ismert fogásokat kedveli, de az is lehet, hogy szívesen kísérletezik új, izgalmas ízekkel. Ilyenkor kifejezetten jól jön egy olyan hely, ahol minden opció elérhető, és a Time Out Market pont ilyen. A piac különböző éttermei között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

A belső tér modern, világos, rendezett, és bizonyos szempontból kifejezetten elegánsnak is mondható. És a központban található hosszú asztalok mellet kisebb, rejtet zugokat is találhatunk az épületen belül.

A kínálatban szerepelnek magyaros, mediterrán és távol-keleti ételek, fine dining falatok, valamint tapas-jellegű fogások is. A standoknál minden étel gondosan tálalt, így a piac hangulata és a minőségi ételek együtt adják az ebédhez szükséges komfortot és rugalmasságot.

Az árak széles skálán mozognak: egy egytálétel 3–6 ezer forint körül elérhető el. De választhatunk több fogást is, akár teljesen különböző helyekről.

Ez a válogatásos jelleg és a különféle stílusú fogások miatt a Time Out Market ideális választás, ha az ember kicsit eltérne a hagyományos üzleti ebéd kereteitől, de szeretné a beszélgetés és az étkezés minőségét is biztosítani.

Cím: 1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.

Weboldal: https://www.timeout.com/time-out-market-budapest


Link másolása
KÖVESS MINKET: