GASZTRO

A Rumour by Rácz Jenő az Év Étterme Díj nyertese

Itt vannak a 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Gála díjazottjai.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. május 17.


Link másolása

Hétfőn este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát, mely a hazai gasztroélet legvártabb és legjelentősebb eseménye minden évben.

Új díjkategória a legjobbak legjobbjainak és az ország top koktélbárjának

Az Év Étterme Díj nyertesének kihirdetése előtt átadták a gála legújabb kategóriáinak győzteseit, köztük az új Dining Guide Restaurant Best Of The Best minősítést is.

„Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz idei évben bevezetett nagy újdonsága, hogy a nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan egy új kategóriát hoz létre a Best Of The Best minősítéssel. A legjobbak legjobbjai besorolással ismeri el azon egységek példamutató minőségét, amelyek az ezt megelőző évek Étteremkalauzaiban minimum 3 évben is a kategóriájuk legjobb helyezését érték el. A Dining Guide Best of The Best helyezését az adott vendéglátóhely addig tarthatja meg, amíg az egység szakmai munkájának vezetése és az egység helyszíne változatlan marad, illetve a teszteléseken mutatott teljesítménye 90 pont feletti számot mutat. A Best Of The Best díjjal elismert vendéglátóhely a kategóriája TOP10-es mezőnyéből kiemelve külön besorolás alá esik” – mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója.

Az új kategória első díjazottja a Stand Étterem lett, amely az elmúlt három évben az Év Étterme díj győztese volt. A decens megjelenésű, kozmopolita hangulatú csúcsétterem minden elemében kifinomult precizitással, erős „fine” gasztronómiai koncepcióval és világszínvonalú éttermi szervizzel fogadja vendégeit. A Stand nyitása óta finoman kidolgozott és elegánsan megjelenített, a magyar gasztronómia régió alapanyagaira épülő, és a hazai konyhai tradíciók kortárs, modern felfogású tányérjaival, menüsoraival nyűgözi le a külföldi vendégeket és a gasztronómiát értő és érző lokálpatriótákat. Az étterem többek közt a Bocuse d’Or versenyeken elért eredményei miatt is nemzetközi figyelmet kap.  

Az új díjkategória mellett új TOP10-es listát is találunk az idei Étteremkalauzban: „A kiadvány az idei évben külön fejezetben egy TOP10-es listával és az Év Cocktail Bárja díjjal értékeli az elmúlt években tapasztalható hazai bárélet fejlődését. A magyar bárkultúra mára már nem csak a külföldi vendégek igényeinek kielégítését hivatott beteljesíteni, hanem a hazai értő közönség egyre erősödő táborát is jól szolgálja”. Az első Dining Guide Év Cocktail Bárja díjat a Black Swan Budapest nyerte el. 

A 2022-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:

Audi - Dining Guide Év Étterme Díj:

Rumour by Rácz Jenő

Különdíjak:

  • Dining Guide Fenntarthatósági Díj / Pajta
  • Dining Guide Az Év Cocktail Bárja / Black Swan Budapest
  • Dining Guide Az Év Cukrász Teljesítménye / Menyhárt Attila (Four Seasons Pastry Chef)
  • Dining Guide Pastry Shop Best Of The Best / Mihályi Patisserie
  • Dining Guide Az Év Cukrászdája / Málna The Pastry Shop
  • Dining Guide-Unicum Riserva Az Év Éttermi Szervize / Déryné
  • Dining Guide-Lanson Az Év Borlapja / Felix Kitchen & Bar
  • Dining Guide Az Év Ifjú Séf Tehetsége / Pallag Dávid (Rutin)
  • Dining Guide Az Év Szakács Teljesítménye / magyar Bocuse d’Or csapat
  • Dining Guide-Unicum Barista Az Év Innovatív Konyhája / Mák Restaurant
  • Dining Guide Az Év Ígéretes Étterme / Szaletly Vendéglő és Kert
  • Dining Guide-Audi Életműdíj / Pintér Katalin
  • Dining Guide-Master Good az Év Séfje / Wolfgang Puck
  • Dining Guide Restaurant Best Of The Best / Stand

TOP10+2 étterem:

Rumour by Rácz Jenő; Platán Gourmet Étterem; Essência Restaurant - Tiago &

Éva; Salt Budapest; Pasztell; Borkonyha Étterem; Babel Budapest; Arany Kaviár; Costes Restaurant; 42 Restaurant & Bar; Costes Downtown; Laurel Budapest

Az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz az egységek fenntartható gondolkodásmódját, ökológiai szemléletét is figyelemmel követi. Az idei a harmadik alkalom, hogy átadták a Fenntarthatósági Díjat, melyet a felelős gondolkodású családi vállalkozásként működtetett Pajta kapott. 

A Dining Guide a cukrászdák között is kihirdette a legjobbak legjobbját. A Pastry Shop Best Of The Best díjat a Mihályi Patisserie kapta, melyet a Dining Guide 2018 óta négy éven át értékelt az Év Cukrászdája díjjal. Az Év Cukrász Teljesítményéért Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace vezető cukrász séfje vehetett át díjat. Az Év Cukrászdája 2022-ben a Málna The Pastry Shop lett: a Gerbeaud egykori főcukrásza, Kolonics Zoltán és felesége, Ágnes családi vállalkozása egy nagyon komoly, modern felfogású francia stílusú cukrászda, desszert koncepciói nagyon finom, érzékeny összeállítású desszertek, amelyek minősége a magyar mezőnyben magasan a legjobbak közé emeli a Málnát.

A Bocuse d’Or idén tavasszal Budapesten tartott európai döntőjén második helyezést elérő magyar Bocuse csapatot a Dining Guide az Év Szakács Teljesítménye díjjal értékelte. Az Év Ifjú Séftehetsége a Rutin fiatal séfje, Pallag Dávid lett: modern bisztrókonyháról alkotott képe, a jól eltalált ízek, a fogásokon tetten érhető gasztronómiai ösztönössége magabiztosan kiemeli a Rutint az átlag bisztrók mezőnyéből. A Dining Guide-Audi Életműdíjat idén Pintér Katalin kapta, akinek nevéhez olyan legendás vendéglátóhelyek fűződnek, mint a Gerbeaud és az Onyx. A Dining Guide-Master Good Év Séfje az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck, aki a tavalyi évben nyitotta meg első európai éttermét a Matild Palace-ban. A Spago Budapest konyháját a komoly szakmai múlttal rendelkező Szántó István séf vezeti, akinek prezentációjában 2022-ben, az Oscar-gálák történetében először ikonikus magyar ételeket is kóstolhattak a vendégek.

Magas színvonalú teljesítményéért a Dining Guide-Unicum Riserva Év Éttermi Szervize díjat a Déryné vehette át, a Dining Guide-Lanson Év Borlapja nyertese a Felix Kitchen & Bar. A Dining Guide-Unicum Barista Év Innovatív Konyhája díját a Mák Restaurant kapta, az Év Ígéretes Étterme pedig a Szaletly Vendéglő és Kert lett.

Idén is az ex-Michelin igazgató, Fausto Arrighi segítette a TOP10 étterem kiválasztását

A Dining Guide az elmúlt évekhez hasonlóan az idei TOP10-es rangsor felállításában is Fausto Arrighi segítségét kérte. Fausto Arrighi, a legendás Michelin Guide exdirektora vezető tanácsadói jelenlétével 6. éve segíti az Étteremkalauz munkáját. Az elmúlt években folyamatosan tesztelte a magyar éttermek teljesítményét, így vele egy olyan nemzetközi értelemben is jól megfogalmazott szaktekintély vesz részt a Dining Guide munkájában, aki jól ismeri a széles értelemben vett magyar csúcsgasztronómia elmúlt években mutatott teljesítményét. 

Herczeg Zoltán elmondta, bár a világ és a hazai gasztronómia állapotát az elmúlt időszak történései, az időszakos étterembezárások különösen nehéz helyzetbe hozták, a hazai topéttermek száma mégis növekedett. Hangsúlyozta azt is, hogy éttermi tesztek végeredményeinek alapos vizsgálata és mérlegelése után létrejött listának nem célja, hogy pozíciókat „ajándékozzon”, és természetesen még kevésbé akar „büntetni” teljesítményeket. „A kiadvány célja, hogy az étterembe járó fogyasztók szemszögéből nézve mérje fel a magyarországi éttermek teljesítményét, és ajánlja azokat az olvasóknak” – mondta Herczeg Zoltán. 

Rácz Jenő étterme, a Rumour az Év Étterme 2022-ben

Rácz Jenő séfnek és a Costes Groupot alapító Gerendai Károlynak közös vállalkozása a Rumour étterem. A külföldről hazatérő, hazai televíziós tehetségkutató főzőshow népszerű zsűritagjának első magyarországi étterme, a hazai éttermi kínálatban újszerűnek számító egyedi „chef’s table” koncepcióval várja a vendégeit. A Rumour, a budapesti éttermi élet első, a séf személyére építő, őt a központba helyező étterme, amely nem csak a vendég gasztronómiai érzékeire kíván hatással lenni. A vendégeket a látványkonyhát körülvevő pult köré ültetik, és a vacsorát a séf, a sommelier és az egész éttermi személyzet vezetésével kísérik végig, egyfajta közösségi érzésre építve. Az étterem saját meghatározása szerint gasztroszínháznak nevezi a vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, gegekkel jeleníti meg. A Rumour ételkínálata az ismert, jól érthető és beazonosítható, biztonságos, klasszikus fine dining stílust képviseli, olykor formabontó tálalással. A tesztelések eredményeként és a hazai vendégközösség körében elért, a fine dining éttermi stílus népszerűsítésének eddig nem látott teljesítményét is figyelembe véve 2022-ben az Audi-Dining Guide Étteremkalauz a Rumour By Rácz Jenő éttermet Az Év Étterme Díjjal ismeri el.

A lista következő helyén a tatai Platán Gourmet Étterem található. Pesti István séf az elmúlt években már a Platán étteremben bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztináció, hogy megtalálja a gourmet közönséget. 2021-ben a Platán Tata formációk egy új fine dining koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel bővültek ki, amely egyértelműen egy ízig-vérig magas minőségű gasztronómiát felvállaló koncepció. A konyhai stílus nehezen kategorizálható, a vidéki éttermek utóbbi években trendszerű farm-to-fork koncepcióját elkerülve, inkább a nagyvárosi kozmopolita gondolkodásmódot képviseli. A 10 és 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyaghasználata rendkívül változatos, a választék részét képzik többek között a tengeri halak, a langusztino, a borjú bríz, a galamb. Az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós gasztronómia gondolkodását, világát tükrözi. Tiago Sabarigo séf magyar feleségével, Jenei Évával 2020-ban nyitották meg az V. kerületben közös, portugál-magyar hagyományokra alapozó fine dining éttermüket, az Essência-t. Az étterem konyhai stílusát a tulajdonos/séf portugál ízei mellett a magyar konyha és a hazai alapanyagok egy, csak az Essência Restaurantra jellemző fúziós gondolkodásban hozták létre. Az Essência rusztikusan elegáns belső terének első része erős portugál stílus jegyeket vonultat fel, az étterem belső részét nagyon meghatározza a látványos nyitott konyha koncepció. Az étterem kínálata minden tekintetben egyedi, a csak a séf személyiségére és az érzékeny fúziós szemléletére építő gasztronómia teljesítmény Budapest legjobb fine dining éttermei közé sorolja az Essênciát.

Salt Budapest teljesítményéről az biztosan elmondható, hogy ma is a hazai gasztronómia élmezőnyébe tartozik. A gasztronómiai koncepciót jegyző Tóth Szilárd következetesen halad előre a hazánkban még diszkréten reprezentált progresszív éttermi stílus meghonosításának útján. Az étterem gondolkodásmódja az elmúlt évtizedekben divatossá vált észak-európai, úgynevezett „nordic" éttermi stílust követi, amely irányzat jellemzője, hogy reprezentánsaik formabontó módon, naturális szemlélettel közelítenek a régiós konyhák klasszikus alapanyagaihoz. A Salt konyhája természetesen a hazai, és Tóth Szilárd szülőhelyének, az Északkelet-Magyarország gasztronómiájának egy a séf látásmódja szerinti bemutatása és annak újraértelmezése. 

A Pasztell az egyetlen hazai étterem, melynek 2 Michelin-csillagos olasz séf a résztulajdonosa. Nicola Portinari 2019-es érkezése minden területen előremozdította az éttermet, az enteriőrtől kezdve a vacsorákhoz használt porcelán tányérokon át Erdei János séf és a konyha olaszországi tréningjéig. A magyar konyhafőnök sűrűn jár Venetóba, ahol ilyenkor a neves étterem konyháján tökéletesíti a Pasztell kínálatát. A séf a szaktudását és a kint tapasztaltakat elegyítve, az olasz és a magyar konyhát szorosan fuzionálva alkot feledhetetlen ízeket és emlékezetes tányérképeket. Az étterem „tányérjai”, a tálalási stílus inkább a „casual fine dining” irányzatnak megfelelően mozdulnak – a Pasztell ízei kiműveltek, néhol finoman nosztalgikusak, máshol pedig jövőbe tekintenek. Az étlap emblematikus elemei a „Made in Hungary” kacsamájétel, a vegán „Föld” elnevezésű tányér és az egyszerűen csak „Paprikás krumplinak” nevezett, az ízlelőbimbókra elementáris erővel ható fúziós koncepció étel.

A 2010 óta működő Budapest belvárosi Borkonyha Étterem 2014 óta őrzi Michelin-csillagát, és ez idő alatt mit sem veszített bisztrós bájából. Az élménynyújtást a pandémia alatt kiteljesítették az étterem kulisszái mögé is betekintést nyújtó élmény voucherekkel is, amelyek azóta is nagy népszerűségnek örvendenek a vendégek körében. Sárközi Ákos executive séf mellett a kezdetektől helyt áll Puskás Csaba séf, aki évek óta magabiztosan viszi az étterem konyháját. A Borkonyha fogásai jól felismerhető stílusjegyekkel bírnak. A kreatív fine dining ételekben felfedezhető Sárközi Ákos képzőművészeti ihletettségű forma- és színhasználata, és az olyan nemes alapanyagok mellett, mint a kaviár, tokhal, szarvasgomba vagy Wagyu-marha, bátran nyúlnak állati belsőségekhez is. Béres Anett cukrászséf mára a Borkonyha meghatározó személyisége, keze alatt épp úgy születnek elvont fine dining desszert koncepciók, mint újragondolt házias magyar édességek, a vargabélestől a hájas tésztán át a tolófánkig. 

Az idei év februárjában közel kétéves leállás után nyitott újra a Babel Budapest. Az étterem konyháját unortodox módon, már nem egy séf, hanem egy konyhai team, a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert irányításával és Daniel Berlin svéd nemzetiségű „chef consultant” segítségével építették újra. Ennek megfelelően az új Babel gondolkodásmódja, az ételek interpretációja a ma divatos irányzat, a „nordic cuisine” stílusjegyeit hordozza magán. Az új Babel étterem ennek ellenére nem folytatása a megelőző időszak inkább kísérletezőnek mondható stílusának. A Babel Budapest jól kidolgozott, biztos elemeket felvonultató, intelligens, finom „pasztell stílusú” ételsorokat kínál, húsos vagy vegán változatban. Az étlap kínálata alapvetően hazai alapanyagokra fókuszál, és egy-két tányér erejéig a közelmúlt hazai gasztronómiájának ismert ételeihez is hozzányúl, természetesen a gondolkodásmódjának megfelelő modern innovatív elképzelések szerint, ilyen a rakott krumpli, a kaszinótojás és az Eszterházy. 

2022-ben a fine dining koncepciót képviselő budapesti étterem, az Arany Kaviár 31 éves múltat tudhat maga mögött. Nyíri Szása és Molnár Attila tulajdonosok vezetése mellett 2009 óta Kanász László felel a konyháért. A 2020-as év teljesen új, tőlük némiképp szokatlan mederbe terelte az elegáns budai intézményt. José Guerrero R&D (research and development – kutató-fejlesztő séf) szakember csatlakozott a csapathoz, aki egészen San Sebastianból, Baszkföldről érkezett az Arany Kaviárba, hogy egy, a hazai éttermi életben eddig nem ismert, teljesen egyedi formabontó éttermi „élménycsomagot” dolgozzon ki. Az elmúlt időszakban a különböző fantázianéven futó tematikus degusztációs menük felépítését a vendégek bizalmára és konyhájuk szaktudására, továbbá az elmúlt 30 év frissített tradícióira alapozzák, az étterem étlap és konkrét menüsor nélkül vezet végig a tíznél is több fogáson. 

Az idei évben kétéves „pihenője” után, 2022 márciusában újra megnyitotta kapuját a Costes Restaurant. A fine dining étterem szakmai munkáját a Rumour étterem séfje, a televíziós műsorokból is megismert Rácz Jenő séf szervezi. A konyha egy degusztációs menü ajánlattal és igény szerint vegetáriánus opcióval várja a vendégeit. Az ételsor alapanyag használata nem ragad le a hazai, regionális élelmiszereknél, bátran nyúl a nagyvilág elismert alapanyagainak szerepeltetéséhez. Az ételek megoldásai jól kiszámíthatóan hozzák a műfajtól elvárt minőségi kritériumokat. Az újranyitó étterem az új séf koncepcióját követve az előző érákhoz viszonyítva, a mai casual stílusú éttermi stílusnak megfelelően, kötetlenebb, lazább hangulattal és gasztronómia értelemben is jól érthető ételekkel operál. 

Az esztergomi 42 Restaurant & Bar elődjének, a Bisztró42-nek 2020-as megnyitását a 2021 év végén egy teljes átalakítás követte, mellyel egy kozmopolita, casual stílusú belső tér, egy modern hangulatú, minőségi éttermi légkör valósult meg. Az étterem gasztronómiai koncepcióját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozíciókban. A 42 Restaurant új konyhai koncepcióját Barna Ádám eddig megismert, jól beazonosítható kézjegyei jellemzik, de a kortárs gondolkodású séf szakítva eddigi regionális szemléletével, egy nagyon szabad, egyedi gasztronómiai elképzelést mutat. Az étterem kínálata az eddigiektől eltérő, teljesen új stílus, a „Small Plates” elgondolás mentén építi fel magát. A hazai vidéki kisvárosok éttermi gondolkodásmódjától eltérően, bátor, a kortárs világkonyha népszerű ételeinek egymás mellé rendelésével és esetenként azok fúziójával operál. 

Új séffel és teljesen új csapattal folytatódik a belvárosi étterem, a Costes Downtown története Miguel Rocha Vieira executive séf távozásával a Costes-csoporttól. Molnár Márk az új executive séf személyében egy világlátott, nemzetközi éttermekben tapasztalatot szerzett, itthon azonban egyelőre ismeretlen szakember érkezett a Costes Group több egységének élére. Az új séf elképzelései szerint felépített, debütáló koncepció degusztációs menüje szakított a Costes Downtown korábbi hagyományaival, a casual fine dining stílus formájával. Az új Costes Downtown étterem a szerzői konyhákként ismert kortárs bisztrók gasztronómia gondolkodását képviseli. A konyha hangsúlyosan nemzetközi alapokra épít, az ételek fúziós gondolkodás mellett születnek. Az urbánus gondolkodású étterem az alapanyag felhasználásban sem támaszkodik kizárólag a hazai élelmiszerekre. 

A pesti vigalmi negyed folyamatosan újuló, megváltozott miliőjében továbbra is érdekes gourmet célpont a Laurel Budapest. Az étterem konyhai koncepcióját jegyző fiatal séf, Mede Ádám két egymást követő évben, 2020-ban és 2021-ben is kiérdemelte az Audi-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz Az Év Ifjú Séftehetsége Díját. A Laurel Budapest ételeinek kínálatát egyszerre jellemzi a hagyományos magyar ételek felé való vonzódás, a konyhatechnolóiájukra és alapanyag használatukra jellemző az ázsiai befolyás, filozófiájukra pedig az új skandináv éttermi kultúrából beszivárgó újhullámos gondolkodás. Az étterem a kezdetektől fogva igényes, a séf új magyar konyháról alkotott víziójának megfelelő koncepcióra épített degusztációs menüvel és az egyik legérdekesebb vegán fine dining kóstoló menü ajánlattal várja a vendégeit. 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Belekóstoltunk a 110 éves Béke Hotel kínálatába
A Zsolnay Kávéházban gyertyafényes, élőzenés vacsoraélményben is lehet részed.

Link másolása

1913 májusában nyitotta meg kapuit a Nagykörút legendás szállodája, a Radisson Blu Béke Hotel (akkori nevén Britannia Szálló). Így 2023-ban már kereken 110 éves születésnapját ünnepli a hotel.

Egy évszázad alatt természetesen rengeteg minden változott, de a Béke Hotel a mai napig klasszikus eleganciát sugároz. És míg a hotel elsősorban az átutazóké, a földszinten található Zsolnay Kávéház abszolút nyitott a budapesti közönségre is.

Ide bármikor érdemes betérni egy kávéra, egy délutáni teára, egy sütire, vagy éppen egy gyertyafényes vacsorára.

A Kávéház a 80-as évek óta forrt össze a Zsolnay manufaktúra porcelánjaival. Ezek a szépségek nem csak a tálalásnál kerülnek elő, hanem az enteriőrben is megjelennek, plafonról lógó kannák formájában. Nincs is ennél tökéletesebb helyszín egy teadélutánra!

Izgalmas angol-magyar fúziónak hat, és abszolút megadja az alaphangulatot.

A péntek esti élményt élő hárfaszó fokozza, szombaton pedig szintén élő zongoraszó mellett lehet élvezni az italokat és ételeket.

Mi szombat este tértünk be ide, és a lágy zenei aláfestés nagyban hozzájárult ahhoz, hogy jóval kényelmesebb tempót diktáljunk, hogy lelassuljunk kicsit.

Az à la carte étlapról rengeteg opció közül lehet választani. Klasszikusok, szezonális ajánlatok, nemzetközi- és zónaételek is találhatóak rajta szép számmal.

Utóbbi méretéből adódóan inkább egy színházi előadás előtti, megbeszélés közbeni életmentő lehet. De a minden szezonban másképpen készülő töltött káposzta már a nagyobb étkűeknek is kedvező ajánlat.

Ha pedig valami romantikusabbra vágyik az ember, előre foglalható, fix menüsoros gyertyafényes vacsora is elérhető. Október 16-tól az étlappal együtt ez a menü is megújul majd.

(Most még az előző menüsorra tudtok foglalni. Érdemes lehet akár arra is benevezni a váltás előtt.)

Gyertyafényes vacsora

A 3 fogást a következő lista elemeiből válogathatjuk össze:Előételek, levesek:

Tanyasi jérceleves házi tésztával

Póréhagymás csicsókakrémleves

Hortobágyi palacsinta - csirkehús, tejfölFőételek:

Rakott burgonya, mangalica kolbásszal házi káposztasalátával

Csirkecombpaprikás vajasgaluskával, kapros-tejfölös uborkasalátával

Tejfölös vargánya kapros túrógombóccal

+egy választható sütemény

A vacsora ára: 9 990 Ft, mely nem tartalmazza a 12%-os szervízdíjat.

Mi ez alkalommal magunk válogattuk össze a vacsoránk elemeit. A tradicionális brassóitól és borjúpaprikástól kezdve, a vaníliás kacsamájon keresztül, egészen a grillezett királyrákig jutottunk.

Ebből is látszik, hogy a Tóth Zoltán által vezetett konyha mennyire sokszínű és változatos, és nem csak a magyaros elemekbe kapaszkodik.

Az sós és édes ételek között tartottunk egy leheletnyi gin-tonic szünetet. Hiszen a Zsolnay Kávéház bárpultjánál este 11-ig finom italokból sincs hiány.

Megkóstoltuk azt a Búzavirág gint, ami idén két arany csillagot kapott a Great Taste Awards-on.

A Zsolnay porcelán üveg mellett az ital virágos íze is lenyűgöző.

A Kávéház évtizedek óta híres arról, hogy a remek kávé mellé helyben készült süteménykölteményeket is kínál.

Estére persze már nem feltétlenül található meg az összes típus a pultban, így a hely sztársüteményéről ezúttal mi is lemaradtunk. Ha ti nem akartok így járni, és van lehetőségetek előre tervezni, ebből tetessetek el egyet magatoknak:

The Globe: Lágy kókuszkrém karamellizált ostya csészébe töltve, egzotikus gyümölcsökből készült raguval. Rajta kókuszos tésztakorongon pihenő kalamondrin golyó ül, melyet fehércsokoládé kupola zár magába. A kupolát egy narancsvirág szirma díszíti.

A The Globe nevű desszert születését a kávéház iparművészeti kincse, az 1930-as években Haranghy Jenő által készített üvegkupola inspirálta.

A Zsolnay kávéház desszertjei alapvetően a francia vonalat képviselik, de természetesen a magyar klasszikusoknak is maradt hely.

Eszterházyt, Somlóit vagy Dobos tortát éppúgy kóstolhatunk, mint tökéletes Puncs minyont.

Jó hír, hogy a monodesszertek egy része a speciális étkezési igényeknek is megfelel. Répacukor helyett nyírfacukorral, laktózmentesen és gluténmentesen készülnek.

A mi kedvencünk végül a karamell-étcsokis tortácska lett, amit a körtepüré tesz még különlegesebbé. Méretéből adódóan egy előétel és egy főétel után már küzd vele az ember rendesen, de szerencsére a desszerthez úgyis külön gyomrunk van.

Ha ti is vágytok a klasszikus éttermi élményre egy történelmi helyen, látogassátok meg a Zsolnay Kávéházat a hét bármelyik napján!

Cím:

1067 Budapest, Teréz körút 43.

Nyitva tartás:

H - V 10:00 - 23:00

www.zsolnaycafe.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Michelin-csillaggal felérő elismerést kapott egy esztergomi kávépörkölő üzem
Az esztergomi Pacificaffé Kenyából szerzi be a kávét, amit kisebb adagokban pörkölnek meg a jobb minőség érdekében.

Link másolása

Ahogy egy erős reggeli eszpresszó, úgy fújt ébresztőt augusztus 3-án a nemzetközi kávékereskedők világában a Körmendy Sándor vezette a Pacificaffé. A kávépörkölő üzem a „Kenya Gicherori” és a „Ház kávéja” elnevezésű tételeivel nyerte el az 500 fős zsűri tetszését a világ egyik legrangosabb élelmiszeripari versenyében.

A kétcsillagos minősítés, amit a „Kenya Gicherori” kávé, és az egycsillagos minősítés, amit pedig a „Ház kávéja” nyert el komoly sikernek számít a nemzetközi kávés iparágban. Az olasz, francia, német és brit mezőnyben ehhez hasonló magyar eredményre az 1994 óta megrendezett Great Taste Awards történetében mindössze egy alkalommal volt példa.

A Great Taste Awards-ra idén 35 kategóriában 12 ezer terméket neveztek be szerte a világból. A versenyművek lefedik a teljes gasztronómiai palettát. Többek között húsáruk, tejből készült kézműves remekek, csokoládék és művészi szinten pörkölt kávék kerültek a londoni zsűri asztalára. A díj jelentőségét jól mutatja, hogy a séfekből, ételkritikusokból és gasztro-bloggerekből álló testület márciustól júniusig kóstolta a benevezett portékákat, mielőtt eredményt hirdetett.

„A Great Taste Awards legnagyobb erénye az, hogy az iparági óriások és a kicsik teljesen egyenlő eséllyel indulnak. A versenyen a zsűri a beküldő nevét nem ismeri és a csomagolást sem veszik figyelembe. Kizárólag az íz számít” – mondta Körmendy Sándor, a Pacificaffé alapító tulajdonosa, aki már 2021-ben és 2022-ben is csillagos minősítést szerzett a londoni eseményen.

A Great Taste Awards minősítési rendszere a Michelin-csillagéhoz hasonló: egy, kettő, illetve három csillaggal értékelik a legjobbnak vélt termékeket. Két csillagot például a benevezett delikát termékek maximum tíz százaléka érhet el. Ezt sikerült teljesítenie a magyar piacon évente átlagosan 100 tonna minőségi kávét pörkölő Pacificaffé csapatának, akiknek a „Kenya Gicherori” nevezetű versenyművéből a gyümölcsös jegyeket emelte ki a zsűri.

„Kivételesen jó egyensúlyt mutat, sűrű, lédús testességgel rendelkezik, lekváros állagot ad, de nem ízesít lekvárosan. A hosszú lecsengés rendkívül kellemes, természetes gyümölcsös édességgel telített, amit mindannyian imádtunk” – többek között ez állt a Great Taste Awards értékelésében, megemlítve a Cabernet Sauvignon borokra jellemző tannin jegyeket is.

Nem kell aranyárat fizetni a legjobb kávékért

Körmendy Sándor egy 16 ezer hektáron gazdálkodó kenyai kisbirtokról szerezte be a kétcsillagos díjnyertes, 100 százalékos Arabica kávé alapanyagát. Az „AA” minősítésű, vulkanikus talajból származó, 12 százalékos nedvességtartalmú kávészemeket úgynevezett „afrikai ágyon”, azaz az egyenlítői napsütés alatt szárították ki, mielőtt az esztergomi pörkölő üzembe került volna.

„Naponta 25-30 pörkölést végzünk, szándékosan nem mázsás kapacitásra képes gépek segítségével. Minél kisebb ugyanis egy berendezés, annál kifinomultabban lehet vele pörkölni” – emelte ki Körmendy Sándor, aki az elmúlt tíz év kemény munkájának tudja be azt, hogy a magyar pörkölésű kávé is oda kerülhetett a világ legjobbjai közé.

Az egykor dj-ként dolgozó, ma már húszféle kávét pörkölő ötfős üzem vezetője úgy látja: a nemzetközi hírnevet szerző magyar éttermekhez hasonló sikertörténet állhat a friss hazai kávét pörkölő cégek előtt is. A szakember szerint ehhez az kell, hogy a fogyasztók és a vendéglátóipar szereplői fejében sikerüljön néhány tévhitet eloszlatni.

A vásárlók körében elsősorban azt, hogy a sokkal jobb minőségű kávé nem feltétlenül drágább. A Pacificaffé kétcsillagos, díjnyertes kenyai arabica kávéjához például 13 ezer forintos kilónkénti áron hozzá lehet jutni, ami nem sokkal több, mint amennyit a legkedveltebb olasz márkákért kérnek el a boltokban. Körmendy Sándor emellett a kínálati oldal szerepét is meghatározónak tartja.

„A fogyasztók ízlését a legjobban az éttermek, kávézók, pub-ok képesek befolyásolni. A célunk az, hogy a vendéglátóipar szereplői is felismerjék, hogy ha egyedi kávét kínálnak a vendégnek, az nem hátrányt, hanem éppen előnyt jelent!” – hangsúlyozza a 2011-ben alapított, 750 négyzetméteren működő kávépörkölő üzem tulajdonosa, aki azt szeretné elérni a következő öt évben, hogy a „Ház bora” kifejezés mellett a legtöbb vendéglátóhely tartson az ő sikerünkön felbuzdulva „Ház kávéját” is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Különleges sütemény lett idén Budapest desszertje, a zsűrizés anonim módon zajlott
Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.

Link másolása

A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye lett idén Budapest desszertje, amely először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt több mint negyven kiállító édességeivel találkozhat a közönség - mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

Mint kiemelte,

a rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését. Az a szándékuk, hogy erősítsék a minőségi édességfogyasztás kultúráját és a tömegáruk mellett a különleges hazai produktumokra fókuszáljanak

- jegyezte meg.

Ehhez a célhoz járul hozzá a Budapest desszertje cukrászverseny is. "Nem tudjuk ugyanis elfogadni, hogy a vendéglők étlapjairól elkopjanak a magyar desszertek" - fogalmazott a főszervező.

Rebrus Csaba hangsúlyozta, hogy a zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét.

A zsűri által kiválasztott sütemény hagyományosan az Édes Napokon debütál minden évben, így a készítők rögtön visszajelzést kaphatnak a fogyasztóktól - tette hozzá.

Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.

Süteményüket alul feketeszezámos piskóta alkotja, amelyet feketeribizlis puha zselével töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amelyhez nagyon jól passzol a tonkabab

- mutatta be az édességet.

Mint hozzátette, Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstoltak először feketeszezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához, amelyhez liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.

Horváth Eszter kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú különleges bio étcsokoládét, amely Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Megkóstoltuk az Ország Burgerét
Spoiler: Eszméletlenül finom lett!

Link másolása

Szeptember első hétvégéjén rendezték meg a 3. Szaft 'N Burger versenyt Debrecenben, ahol kihirdették a 2023-mas Ország Burgere cím nyertesét.

A győztes hamburgert Józsa Ádám készítette, így az elismerés és a vándorkupa ezúttal Szolnokra, a Beer & Burgershez került.

Ez a burger Alabama néven évek óta megtalálható az étterem kínálatában, így egy kisebb utazást én is örömmel vállaltam érte. A helyen Ötvös Béla tulajdonos fogadott, és nagy örömmel készített el a nyertest.

Az étterem több részből áll. Van két beltéri terem, ahol helyet foglalhatunk, és egy nagy kerthelyiség, különböző hangulatú zugokkal. Még egy gyereksarok és egy tündérkert is helyet kapott benne.

A Beer & Burgersnek van két másik egysége is. Az egyik szintén Szolnokon (Tószegi út 8.), a másik Törökszentmiklóson.

A fő konyha viszont itt található, a Mártírok útja 43 szám alatt. Itt készítik elő a zöldségeket, a szószokat és mindent, amire szükség lehet a többi egységben is a gördülékeny munkához.

A tulajdonos a vendéglátós szakmák közül nagyjából az összeset kitanulta, és 2019-ben nyitotta meg az első Beer & Burgers éttermet.

A motiváció egészen egyszerű volt: szeretett volna egy igazán jó hamburgert enni a környéken.

Még a nyitás évében egy vakkóstoló követően felkerültek a Big 7 Travel listájára. Az Ország 25 legjobb hamburgerezői közül a 15. helyen szerepeltek.

 

Ötvös Béla tulajdonos a vándordíjjal

A győztes: Alabama burger

Béla szerint a legfontosabb, hogy a hamburgerben egyszerre több íz is megjelenjen, és ezek jól harmonizáljanak egymással.

Legyen kicsit csípős (de ne túl csípős), legyen édes és sós egyszerre, és a puha buci, meg a szaftos húspogácsa mellett roppanós, friss részek is kerüljenek bele.

A húspogácsa a versenyt is támogató Hortobágy Angustól érkezik. Ez az egyik, ha nem a legmagasabb minőségű húspogácsa a magyar piacon.

A szószokat és minden más elemet saját maguk készítenek, egyedül a bucit jön egy helyi pékségből, de ennek a receptjét is együtt kísérletezték ki.

Az Alabama Burger az alábbi összetevőkből áll:

sokmagvas buci, almás-újhagymás káposztasaláta, angus marhahúspogácsa, cheddar sajt, dupla bacon, házi fehér BBQ szósz, kandírozott jalapeno paprika.

A grillező ezúttal az én tiszteletemre lett beizzítva, de jó idő esetén, tematikus hétvégék alkalmával is előkerül.

Kóstolás után én is meggyőződhettem róla, hogy az első hely abszolút megérdemelt volt.

Az alap elemek, mint a hús és a buci top minőségűek, de az igazi csavart a karamellizált, ecetes jalapeno adja.

Édeskés, savanykás, és pont csak egy pici tüzességet ad hozzá az egészhez.

Tekintélyes adag. Körettel a nagyobb étkűeknek is tökéletesen kielégítő lehet.

Ára 3390 Ft. Menüben fűszeres steakburgonyával, coleslaw és áfonyás lilakáposzta salátával 3890 Ft.

A Beer & Burgers ráadásul az a hely, ahol mindenki találhat kedvére valót. A hamburgerek mellett grillezett és tépett húsos kombinációk és még vegetáriánus falatok is akadnak. Nem is beszélve a széles italkínálatról, köztük a kézműves sörökről.

Egy utazást bőven megér. A szolnokiakra meg picit most irigyek vagyunk!

www.szolnokburger.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET: