GASZTRO
A Rovatból

A legjobb tavaszi gasztroprogramok, amiket nem érdemes kihagyni

A melegebb idővel megérkeznek a leghangulatosabb kültéri programok is.


Ahogy a természet újjáéled, úgy pezsdül fel a gasztroélet is – a tavasz a friss ízek, illatok és közösségi élmények időszaka. Borvidéki piknik, fenntartható piacozás, brunchfesztivál és sörünnep várja azokat, akik szeretnék felfedezni a szezon legizgalmasabb ízeit. Mutatjuk a legjobb rendezvényeket, ahol az élmény garantált!

Vörösmarty Tavasz

A Vörösmarty tér tavaszi díszbe öltözik, és egy egész hónapon át húsvéti vásárral, népzenei és táncos előadásokkal, kézműves programokkal és hagyományőrző bemutatókkal várja a látogatókat. A rendezvény a népi kultúra és a tavaszi megújulás jegyében az egész családnak kínál élményeket, a kézműves termékektől kezdve a böjti és húsvéti ételekig.

Időpont: március 28. - április 21.

Helyszín: Vörösmarty tér

vorosmartytavasz

Etyeki Piknik x Hello Buda

Az etyeki borvidék hangulata ezúttal Budára költözik, ahol borászatok, gasztronómiai különlegességek és helyi termelők mutatják be kínálatukat. A rendezvény a vidéki piknik nyugodt, családias légkörét hozza el a fővárosba, borkóstolókkal, ínycsiklandó falatokkal és élőzenével.

Természetesen egy héttel később lesz Etyeki Piknik is, április 12-13. között.

Időpont: április 5.

Helyszín: Hello Buda

facebook.com/events

+Április 5-én Szigetmonostoron is lesz egy klassz fesztivál a Rosinante étteremben, erről ITT olvashattok bővebben.

GREEN MARKET Budapest

A fenntarthatóság és a tudatos vásárlás jegyében szervezett Green Market Budapest a helyi termelők, fenntartható márkák és környezetbarát kezdeményezések találkozóhelye. A látogatók friss, szezonális élelmiszereket, kézműves termékeket és zöld életmóddal kapcsolatos innovációkat fedezhetnek fel, miközben workshopok és előadások is várják az érdeklődőket.

Időpont: április 13.

Helyszín: Klauzál téri Vásárcsarnok, Budapest

facebook.com/events

Spanish Food Fiesta

A spanyol gasztronómia ünnepe, ahol autentikus ételek, jéghideg sangría és vérpezsdítő élőzene várja a látogatókat. A tapasok, paellák és spanyol borok szerelmesei számára kihagyhatatlan esemény, amely idén új helyszínen, a Fény utcai piacon kerül megrendezésre (korábban a Botellón Teraszon tartották).

Időpont: április 24-27.

Helyszín: Fény utcai piac, Budapest

facebook.com/events

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál

Egész napos villásreggeli, amely a vidéki gasztronómia legjavát vonultatja fel. A Stílusos Vidéki Szállodák házigazdái ikonikus reggeli ételeikkel és féltve őrzött receptjeikkel várják a vendégeket, hogy megmutassák, milyen csodásan indulhat a nap. A Babérliget Kúria parkjában chill-out hangulat, piknikezés, pezsgőbár és kutyamenü is hozzájárul az esemény különleges atmoszférájához.

Időpont: május 1.

Helyszín: Babérliget Kúria, Polány

facebook.com/events

Food Truck Show – Szezonnyitó

A mozgó gasztronómia legjobbjaival indul a szezon a Food Truck Show-n! A street food szerelmesei változatos ízeket kóstolhatnak meg, a guruló éttermek kínálatában különleges hamburgerek, tacók, BBQ-falatok és édes finomságok is szerepelnek. A helyszín ezúttal is a Kincsem Park, ahol a gasztroélmények mellett izgalmas lóversenyek, agárfutamok és szórakoztató programok várják a látogatókat. A fesztivál család- és kutyabarát, így minden korosztály számára remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt élőzenével és hangulatos szabadtéri programokkal.

Időpont: május 10-12.

Helyszín: Kincsem Park, Budapest

facebook.com/events

Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál

A sörkedvelők legnagyobb örömére idén is elstartol a Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál, ahol a legjobb hazai és nemzetközi kézműves söröket kóstolhatják meg a látogatók. A Corvin sétány pezsgő hangulata tökéletes helyszínt biztosít a frissítő lager, IPA, stout és más különlegességek felfedezéséhez. A sörök mellé street food falatok és élőzene gondoskodik a tökéletes tavaszi fesztiválélményről. A belépés ingyenes, így minden sörrajongót és kíváncsi ínyencet várnak egy ízutazásra a habok világában!

Időpont: május 14-18.

Helyszín: Corvin Sétány, Budapest

facebook.com/events

Grill Mustra – Zalaegerszeg

Évente kétszer kerül megrendezésre Zalaegerszeg belvárosában a helyi vendéglátósok közös projektje (tavasszal Grill Mustraként, ősszel pedig Bor Mustraként). A résztvevő éttermek egyedi menüsorokkal, különleges fogásokkal és autentikus italokkal várják a látogatókat, hogy megmutassák Zalaegerszeg gasztronómiai sokszínűségét.

Időpont: május 15-17.

Helyszín: Zalaegerszeg belvárosa

zalaegerszegturizmus.hu

MBH Bank Gourmet Fesztivál

Az MBH Bank Gourmet Fesztivál az a hely, ahol mindenki kedvence megfér egymás mellett, és ahol a hazai gasztronómia legjobbjait egy helyen lehet megkóstolni. Idén ráadásul újra 4 napon keresztül.

Az ország legnagyobb gasztroünnepérőln ITT olvashattok kicsit bővebben.

Időpont: május 22-25.

Helyszín: Millenáris Park, Budapest

gourmetfesztival.hu

BPBW Budapest Beer Week 2025

A kraft sörök szerelmesei számára kihagyhatatlan esemény a BPBW Budapest Beer Week, amely 2025-ben is elhozza a világ legjobb főzdéinek söreit a fővárosba. A rendezvény nem csupán kóstolásról szól, a BPBW egy valódi sörünnep, amely többféle kísérőprogrammal, mesterkurzusokkal és exkluzív limitált tételekkel várja a látogatókat. A hétvégi kóstolón a vendégek egyetlen belépővel korlátlan mennyiségben kóstolhatják a meghívott főzdék söreit, miközben élőzene és gasztronómiai különlegességek fokozzák az élményt.

Időpont: május 26. – június 1.

Helyszín: Dürer Kert, Budapest (fő kóstolónapok: május 30-31., ingyen belépős nap: június 1.)

facebook.com/events


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Kiváló magyar konyhák Budapesten – 7 étterem, ahol autentikus hazai ízek várnak
Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan nem okoznak majd csalódást.


Ha egy budapestit megkérdezünk, hol szokott igazán jó hazai ízeket enni, nagy valószínűséggel azt feleli, hogy otthon, a családja körében. De mi van, ha épp nincs időnk vagy lehetőségünk otthon főzni, és egy jóféle bablevest vagy marhapörköltet ennénk? Szerencsére Budapesten számos olyan étterem akad, amely a magyar konyha hagyományait, gazdag ízvilágát és szeretettel készült fogásait kínálja. Újházy-tyúkhúsleves, halászlé, libacomb, malacsült, lángos, Gundel-palacsinta, túrógombóc, zserbó… a magyar gasztronómia remekeire gondolva szinte összefut a nyál a szánkban, de hova érdemes beülni, ha szeretnénk valódi házias ízeket élvezni?

A Városliget legendás Gundel Étterme igazi kulináris időutazásra hív, ahol a „Nemzeti 11” ételei Gundel Károly és családja gazdag receptörökségét mutatják be, míg a Parlament közvetlen szomszédságában található Séf Asztala otthonos hangulatával és panorámás teraszával hozza közelebb a klasszikus magyar fogásokat a vendégekhez. A Nagycsarnok galériáján működő Fakanál Étteremben a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene hozza vissza a nagymama konyhájának hangulatát, miközben a történelmi Budai Várban fekvő Főőrség Étterem és Kávéház a Kárpát-medence gazdag ízvilágát kínálja modern tálalásban, elegáns, mégis barátságos környezetben. A belvárosi Lecsó Étterem családi vendéglőként működik, ahol a napi menü és a közel százféle hagyományos magyar étel a vasárnapi ebédek hangulatát idézi, míg a 21 – Magyar Vendéglő a Budai Várban a klasszikus fogásokat kreatívan újragondolt formában tálalja. Végül a Tulipano Étterem családias belvárosi helyszínén a klasszikus magyar fogások kerültek előtérbe, a friss alapanyagok és a bőséges adagok gondoskodnak arról, hogy minden vendég emlékezetes gasztronómiai élménnyel távozzon.

Gundel Étterem

Kevés olyan budapesti hely van, amelynek nevét akkor is ismerjük, ha még sosem jártunk ott – a Gundel pontosan ilyen. Több mint 130 éve várja vendégeit a Városliget szívében, és neve összefonódott a magyar gasztronómia történetével. Alapítója, Gundel Károly, a hazai gasztronómia legendás alakja, aki családjával együtt olyan gazdag receptörökséget hagyott hátra, amelyből több mint 140 étel született. Ezek közül állította össze az étterem a „Nemzeti 11” néven ismert különleges ételeket, amely a magyar konyha sokszínűségét és esszenciáját mutatja be.

Ez a tizenegy ikonikus fogás – a gulyástól a libamájon át a halászléig – a magyar konyha esszenciáját mutatja be, egyszerre őrizve a hagyományokat és közel hozva azokat a vendégekhez.

Természetesen nem maradhat ki a világhírű Gundel-palacsinta sem, amelyet talán mindenki ismer névről, de az igazi varázsát akkor érezzük át, ha ott kóstoljuk meg, ahol a története kezdődött.

Az étlapon a klasszikus ízek elegáns, ünnepi köntösben jelennek meg: a fogas- és pontyfilé, a gyufatésztával tálalt halászlé vagy éppen egy omlós marhapörkölt mind a magyar konyha gazdagságát tükrözik. Nem véletlen, hogy sokak számára a családi ünnepek és különleges alkalmak helyszíne, de a hétköznapokon is megéri betérni. Egy városligeti séta, állatkerti program vagy termálfürdőzés után tökéletes zárása lehet a napnak egy étkezés Magyarország leghíresebb éttermében.

Ha rangsorolni kellene a magyar kedvenceket, a Gundel minden bizonnyal a dobogón végezne – és nemcsak a hagyományai miatt, hanem azért is, mert itt a magyar konyha egyszerre válik gasztronómiai kalanddá és időutazássá.

Séf Asztala

Van valami különösen megnyugtató abban, amikor egy étterem nem akar mást, csak a legjobb értelemben vett otthonosságot nyújtani. A Séf Asztala pontosan ezt adja: magyar klasszikusokat, amelyek mindannyiunk emlékeiben ott élnek, mégis frissen, minőségi alapanyagokból és modern köntösben kerülnek az asztalra. A hely rövid idő alatt vált sokak kedvencévé a belvárosban, és nem csupán a vendégszeretetével, hanem a környezetével is: Budapest szívében, a Parlament közvetlen szomszédságában várja vendégeit.

Az étterem koncepciója Wolf András séf nevéhez fűződik, aki évtizedek óta azon dolgozik, hogy a magyar konyha legkedveltebb fogásai – a gulyás, a nudli, a ropogós lángos vagy éppen a jóféle rántott hús – ne pusztán nosztalgiát ébresszenek, hanem a modern városi étkezés természetes részei legyenek.

Az étlap ennek szellemében alakult: friss péksütemények, kovászos szendvicsek, színes saláták és házias meleg fogások sorakoznak rajta, kiegészítve egy bőséges reggeli kínálattal.

A Séf Asztala különleges atmoszféráját a helyszín is emeli. A Kossuth téri teraszról karnyújtásnyira magasodik a Parlament impozáns épülete, miközben a tér eklektikus házai és a budai oldal panorámája teszi teljessé a látványt. Nem csoda, hogy a helyet nemcsak a turisták fedezték fel maguknak, hanem a környék irodáiból érkező dolgozók és a belvárosi lakók is rendszeresen visszatérnek. Legyen szó egy gyors ebédről,  egy hosszabb beszélgetésről a barátokkal vagy egy séta közbeni megállóról, a Séf Asztala mindig biztos pont, ha valami laktató és otthonos ételre vágynál. Kevés dolog ad nagyobb örömet, mint amikor egy tál gőzölgő leves vagy egy ropogósra sült kedvenc visszahozza a régi, jó emlékeket – miközben új élményt is ad.

Fakanál Étterem

Kevés hely testesíti meg annyira a magyar konyha otthonos hangulatát, mint a Fakanál Étterem. A budapesti Nagyvásárcsarnok galériáján, a nyüzsgő piac fölött bújik meg, ahol a magyar konyha klasszikusai és az élő cigányzene együtt idézik meg a hagyományos vendéglátás világát. Belépve rögtön érezni, hogy itt nem pusztán enni lehet, hanem élményt is kapunk: az illatok, a dekoráció, a családias hangulat mind hozzájárul ahhoz, hogy a vendégek otthon érezzék magukat.

A Fakanál híres arról, hogy a magyar klasszikusokat a legegyszerűbb, legőszintébb formájukban kínálja.

A pultban sorakozó fogások között ott van a rakott krumpli, a töltött káposzta, a frissen sült pisztráng vagy a saját recept alapján készült kolbász – mind olyan ételek, amelyeket mindannyian jól ismerünk, és amelyekhez kedves emlékek kötnek.

Az adagok bőségesek, az ízek ismerősek, és mindezt megkoronázzák a magyar kézműves sörök és pálinkák.

Az egyik legkedveltebb hagyomány a Halászlé Csütörtök, amikor minden a magyar konyha egyik legikonikusabb leveséről szól. A halászlé zománcos fazékban érkezik, mellé túrós csusza pörccel – pont úgy, ahogy otthon szeretjük. Nem véletlen, hogy sok vendég kifejezetten emiatt tér vissza hétről hétre.

A különleges atmoszférát tovább fokozza az élő cigányzene, amely hétfőtől szombatig, délben és kora délután félóránként szól. Ilyenkor a vendégek között gyakran táncra perdülnek vagy éneklésbe kezdenek – egy pillanatra úgy érezhetjük, mintha egy népi mulatságba csöppentünk volna. Ez az élmény a külföldieknek Budapest egyik legautentikusabb oldalát mutatja meg, de a magyar vendégek számára is felejthetetlen hangulatot teremt.

A Fakanál nemcsak nappal vonzó: az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik, így családi összejövetelek, baráti vacsorák vagy akár nagyobb események is otthonra találhatnak itt. Akár egy gyors ebédre ugrunk be a piac forgatagában, akár egy tartalmas programot keresünk zenével és jókedvvel, a Fakanál mindig biztos választás.

Főőrség Étterem és Kávéház

A Budai Vár történelmi falai között, a régi Királyi Palota főőrségi épületében működik a Főőrség Étterem és Kávéház, ahol a magyar konyha klasszikusai méltó környezetben elevenednek meg. Az egykor a királyi testőrség otthonául szolgáló épület ma elegáns étteremként és kávéházként várja vendégeit, ahol a falakon képek és emlékek mesélnek a múlt századok hangulatáról. Aki ide betér, nemcsak egy finom étkezésre számíthat, hanem egy kis időutazásra is: a gasztronómia és a történelem különleges találkozása teszi igazán emlékezetessé a helyet.

Az étlap a Kárpát-medence gazdag ízvilágát mutatja be.

A hideg ízelítő tálon felvidéki sajtok, erdélyi füstölt húsok, mangalica kolbász, házi májas és juhtúrós körözött sorakozik – mindaz, amitől a magyar konyha sokszínű és szerethető. A főfogások között a rántott sertésszűz egyszerre idézi fel a házias konyhák világát és kínál nosztalgikus élményt, míg a hátszín-steak matuzsálem sajtos tört burgonyával és borsmártással a modern gasztronómia és a hagyományos magyar ízek kifinomult ötvözete.

A desszertek sem maradhatnak el: az almás pite vaníliafagylalttal a családi asztalok hangulatát idézi, a Rákóczi túrós a magyar cukrászat nemes hagyatékát viszi tovább, a somlói galuska pedig minden falatban a tradíció ízét adja vissza.

A Főőrség Étterem nem csupán gasztronómiai élményt kínál, hanem kulturális kalandot is. A szomszédos Lovarda időről időre rendezvényeknek és családi programoknak ad otthont. Így egy itt eltöltött délután egyszerre lehet kulináris utazás, történelmi felfedezés és közösségi élmény egyaránt.

Ősszel, amikor a Vár kicsit elcsendesedik a nyári forgatag után, különösen jólesik megpihenni náluk. Egy csésze forró ital vagy egy kiadós magyar fogás mellől a történelem és a gasztronómia találkozása még inkább átélhetővé válik – és pontosan ez az, amiért a hely sokak szívébe belopja magát.

Lecsó Étterem

A Nyugati és a Jászai Mari tér között, a Vígszínház oldalán bújik meg egy hely, ahol a magyar konyha igazi otthonra talált. A Lecsó Étterem 2008 óta várja vendégeit, és azóta is ugyanazzal a küldetéssel működik: visszahozni a nagymamák konyhájának hangulatát, ahol a vasárnapi ebéd illata betöltötte a házat. Ez a „kettő az egyben” vendéglátóhely napközben önkiszolgáló gyorsétteremként működik, este pedig á la carte étteremként, ahol gyertyafény, finom borok és udvarias felszolgálás teszi teljessé az élményt.

A Lecsó titka az egyszerűségben rejlik: semmi fúzió, semmi újragondolás – csak a hagyományos magyar ízek, minőségi alapanyagokból, szívvel-lélekkel elkészítve.

Ebédidőben a pultban több mint ötvenféle étel sorakozik, a klasszikus gulyáslevestől a hortobágyi húsos palacsintáig, így mindenki megtalálja a kedvencét. Este, hat óra után pedig közel százféle fogás közül lehet válogatni – olyan étlapról, amelyen a magyar konyha szinte minden szerethető fogása helyet kapott.

Aki egy kis nosztalgiára vágyik, az itt biztosan rátalál: a vadas marha házi zsemlegombóccal, a paprikás csirke, a vörösboros marhapörkölt vagy a túrós csuszával tálalt harcsapaprikás mind felidézi a régi családi asztalok ízeit. De a bátrabbak sem fognak csalódni: a rántott borjúláb, a kakashere pörkölt vagy a csülök Pékné módra azoknak szólnak, akik szeretik a magyar konyha különlegesebb oldalát is felfedezni. És persze nem maradhat el a pacalpörkölt vagy a velős pirítós sem, amelyek minden falatban egy-egy darabka múltat hoznak vissza.

A vegetáriánus vendégek sem szorulnak a rántott sajtra: húsmentes fogások széles választéka várja őket is, hiszen a Lecsó Étterem célja, hogy mindenki otthon érezze magát az asztalnál. A családias hangulat, a tisztességes árak és a belváros közelsége miatt pedig egyaránt ideális hely egy gyors ebédszünethez vagy egy meghitt vacsorához. Ha te is visszavágysz a gyökereidhez, és újra átélnéd a nagymamák főztjének ízvilágát, látogass el hozzájuk, és engedd, hogy a tradicionális fogások visszarepítsenek a régi idők hangulatába.

  

21 – Magyar Vendéglő

A Budai Várnegyed szívében található 21 Magyar Vendéglő egy igazi különlegesség: olyan étterem, amely egyszerre őrzi a magyar gasztronómia hagyományait és ad nekik XXI. századi köntöst.

A tulajdonosok célja az volt, hogy létrehozzanak egy olyan helyet, ahol a nosztalgikus ízek újragondolt, izgalmas formában térjenek vissza – mégis megőrizve azt a meghitt érzést, amit a klasszikus magyar konyha adhat.

A 21-ben minden alapanyagot eredeti forrásból szereznek be, és gondosan válogatják össze a fogásokat, hogy a tányérra kerülő ételek egyszerre legyenek ismerősek és meglepőek. Itt a marhagulyás, az Újházy-tyúkhúsleves vagy a halászlé kis piros lábosban érkezik, a hortobágyi palacsinta pedig a megszokottól eltérően könnyedebb töltelékkel és ropogós, sült külsővel nyeri el új formáját. A menü mindig tartogat meglepetést: a somlói galuska vagy a Zuki kézműves fagylalt már önmagukban is emlékezetesek, de a klasszikusok, mint a borjú bécsi, a csirkepaprikás vagy a borjúpörkölt kihagyhatatlanok.

Az étterem nemcsak az ízekben, hanem hangulatában is különleges: egyszerre békebeli és modern, családias és elegáns. A kifogástalan ételek mellé a borlap változó kínálata olyan magyar tételeket vonultat fel, amelyek máshol ritkán vagy egyáltalán nem elérhetők. Ezért egy családi ünnep, egy meghitt randevú vagy egy baráti vacsora során érdemes többféle bort is megkóstolni – hiszen itt az étel és a bor együtt mesél a magyar gasztronómia sokszínűségéről.

A 21 Magyar Vendéglő egyszerre tisztelgés a múlt előtt és merész kísérlet a jövő felé. Egy hely, ahol a klasszikus ízek új életre kelnek, és ahol minden fogás egy-egy emlékké válik – olyan élménnyé, amely miatt újra és újra érdemes visszatérni.

Tulipano Étterem – olasz szívvel, magyar ízekkel

A Tulipano Étterem Budapest belvárosában egy olyan hely, ahol a magyar konyha szeretete és a családi tradíciók találkoznak a modern vendéglátással. A kis vidéki családi étteremből és pizzériából indult történet mára nívós belvárosi étteremmé nőtte ki magát, ahol minden fogás a hagyományos ízeket idézi, mégis a fővárosi közönség igényeire szabva.

A család vidéki gyökereiből merítve, Izsákon működik a Tulipán Café nevű étterem és pizzéria, innen származik az a tapasztalat és tradíció, amely a Tulipano étterem kínálatában is érezhető. Az alapító, a családi örökségre építve, a Turizmus és Vendéglátás szakon szerzett diplomáját követően költözött Budapestre, hogy megvalósítsa álmát. A Parlament és környéke mindig is közel állt a szívéhez, ezért esett a választás erre a csodálatos környékre, ahol a vendégek egy családias hangulatú, mégis igényes helyen élvezhetik a magyaros fogásokat.

A Tulipano Étterem kezdetben a magyar és olasz konyha fúziójával működött, majd pizzériaként is nyitva állt a vendégek előtt. Az évek során azonban világossá vált, hogy a belvárosi közönség elsősorban a hagyományos magyar ízekre vágyik, így az étlap teljesen átalakult, és a klasszikus fogások kerültek előtérbe.

A családi tradíciók és vidéki ízek gondosan vegyítve jelennek meg a modern, á la carte és bisztró kínálatban.

Az étterem beltéri részében 42 fő, a teraszon pedig 10 fő kényelmesen elfér, de a Tulipano házhozszállítással és elvitellel is gondoskodik arról, hogy a magyaros ízek mindenkihez eljussanak.

A Tulipano Étterem nemcsak a turisták körében népszerű, hanem a magyar vendégek számára is igazi kulináris élményt nyújt: minden fogás a hagyományt tiszteli, miközben a belvárosi hangulatban modern és könnyed élményt kínál. Itt a klasszikus magyar ételek újra életre kelnek, és minden látogatás egy emlékezetes gasztronómiai utazássá válik.

 


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Újranyitott a legendás Kádár Étkezde – a régi hangulatban éledt újjá Budapest ikonikus kifőzdéje
Megőrizték a vendégtér eredeti stílusát, ráadásul még a menü is szinte azonos a régi kínálattal. Megkóstoltuk az étlap régi-új fogásait, és kellemesen csalódtunk az árakban.


Az ikonikus budapesti kifőzde a régi hangulatban éledt újjá, távol a fine dining világától. A Costes-csoport alapítója, Gerendai Károly nem egy nosztalgia-éttermet akart létrehozni, hanem magát a Kádárt hozta vissza, szinte ugyanazzal az étlappal, amellyel 2020-ban búcsúzott.

Régi ízek, változatlan szemlélet

Az étkezdét 1957-ben nyitotta meg Kádár Béla, és több mint hat évtizeden át működött megszakítás nélkül. Utolsó üzemeltetője, Orbán Sándor idején is a friss, házias ételek és a családias vendégszeretet volt rá jellemző.

Klasszikus fogásaik, mint a székelykáposzta vagy a sólet nemcsak a környékbelieket, hanem a turistákat és a taxisokat is vonzotta.

A Kádár mindig arról volt híres, hogy minőségi alapanyagból főztek, nem melegítettek maradékot, és hogy a vendég elégedettsége volt az első.

A Kádár Étkezde régen (Wikipédia)

Megújulás a hagyomány jegyében

A mostani felújítás során a konyhát és a gépészetet korszerűsíteni kellett, a szomszédos lakás megvásárlásával pedig tágasabb lett a tér.

A vendégtér eredeti stílusát megőrizték: a lambéria, a kockás abrosz, a szódás szifon és a falakon a híres törzsvendégek fotói most is ugyanazt a miliőt idézik.

A hagyományos közös asztalok is megmaradtak: aki ketten ül le egy négyfős asztalhoz, ne lepődjön meg, ha mellé telepednek. Ez mindig is a Kádár-élmény része volt.

A hiteles ízekért a régi receptkönyvek mellett a törzsvendégek emlékeire is támaszkodtak.

„A régi receptúrák sokszor hiányosak voltak, ezért a vendégek emlékei segítettek rekonstruálni az ízeket” – mondta Gerendai.

A konyhát nem egy sztárséf vezeti: az ételekért egyszerűen csak Béla úr felel, aki korábban évtizedeken át dolgozott Bíró Lajos mellett, míg a vendégtér hangulatáért és a vendégekkel való kapcsolattartásért Gábor úr, az üzletvezető felel. Ez tudatos döntés volt: hiszen a cél nem az volt, hogy egy séf újragondolja a fogásokat, hanem hogy a régi Kádár ételei és vendéglátása hitelesen elevenedjenek meg.

Így a menü szinte azonos lett a régi kínálattal, és később fokozatosan bővül majd.

Ízek és hangulatok a sajtókóstolón

Amikor belép az ember az ajtón, egy pillanatra nem érti, mi történik vele. Mintha megállt volna az idő, mintha egyszerűen visszakerültünk volna a régi Kádár Étkezdébe. A tágasabb tér azonnal feltűnik, hiszen a szomszédos lakás hozzányitásával jóval kényelmesebb lett az elrendezés, de minden más ismerős: a lambéria, a szódás szifonok, a kockás terítő (szigorúan műanyag borítással), és az étlap, ami pont úgy néz ki, mintha írógéppel készült volna.

A falakon ott sorakoznak a törzsvendégek régi fotói. Egy részük ismerős, de van, aki már a középkorúak számára is talány.

A második meglepetés az árakkal kapcsolatban ér. Olyan kifőzdés árak vannak, amik mellett az ember szívesen ül be bármikor egy ebédre. (Pedig amikor Gerendai Károly neve kerül szóba, az ember nem erre a vendéglátásra asszociál.)

A retro hangulat és az időutazás-élmény pedig még rá is tesz egy lapáttal: izgalmasabb érzés itt enni, mint egy modernre stilizált csárdában.

A választás nem volt könnyű. Sokan (én is) azokra az ételekre mentek rá, amelyeket régen is szerettek a Kádárban.

A két leves közül – maceszgombócos vagy májgombócos – nagyjából mindegy, hogy melyiket kóstolja meg az ember, az alaplé íze kifogástalan volt. A főételek sorában igazi klasszikusok vártak: paprikás csirke, székelykáposzta, töltött paprika, vagy éppen a híres sólet. Utóbbi régen csak bizonyos napokon volt kapható, most viszont minden nap rendelhető, ráadásul öt különféle változatban.

A legegyszerűbb sólet, benne főtt tojásos változat 2870 forintba kerül, de kérhetjük akár sült libacombbal is, ami már 5900 forint.

Én főfogásként a milánói sertésbordát választottam. Nekem ez az étel a jóleső nosztalgia. Nem készítem, nem keresem, de ha egy autentikusnak tűnő helyen meglátom, képtelen vagyok szabadulni tőle, és meg kell kóstolnom.

Őszinte leszek, nem emlékszem rá, hogy ez a Kádárban milyen volt, de merem ajánlani mindenkinek, aki a műfajt kedveli. Nem túl paradicsomos, de nem is túl olajos, igazi komfort kaja, ami után érdemes ledőlni egy fél órára.

A desszertekből most kettő szerepelt az étlapon: aranygaluska és mákos nudli. Mindkettő 1960 forintos áron, ami szintén teljesen baráti. Ezen kívül az italárak sem szálltak el: egy üveg szóda 800 forint, a négydecis szörp 600 forint.

Az ételek ízletesek voltak, mi több: pontosan azok a harmóniák köszöntek vissza, amelyeken sokan felnőttünk, s amelyek minden tökéletlenségükkel együtt az identitásunk részévé váltak.

És az egész hely varázsát is ez adja, hogy nincsenek nagy szavak, nincsenek túlgondolt ételek, hanem őszinte, otthonos fogások, amiket mindenki ismer.

Húsleves maceszgombóccal 1680 Ft
Milánói sertésborda 3170 Ft
Paprikás csirkecomb galuskával 2980 Ft
A nyitás első heteiben ebédidőben várják a vendégeket, de rövidesen reggelivel és vacsorával is bővül a kínálat.

A reggeli magyar klasszikusokat ígér – bundás kenyér, kolbászos tojás, főtt virsli –, estére pedig ugyanaz a házias menü lesz elérhető, mint délben. A későbbiekben elviteles és házhozszállítási lehetőségek is várhatók.

A Kádár több mint kifőzde: egy darab budapesti gasztrotörténelem, amelyhez személyes emlékek és városi legendák kötődnek. A mostani újranyitás iránt hatalmas az érdeklődés – Gerendai elmondása szerint soha nem tapasztalt ekkora várakozást étteremnyitás előtt.

Hivatalos nyitónap: szeptember 26.

Cím: 1072, Klauzál tér 9.

Nyitvatartás: ebédidőben, később reggeli és vacsora is


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Fotógaléria: Megnyitott a Time Out Market – egy helyen a budapesti gasztronómia krémje
A közel 2500 négyzetméteres tér és a 750 négyzetméteres tetőrész több száz vendéget tud egyszerre fogadni, öt külön rendezvényhelyszínnel. A koncepció célja, hogy bemutassa a főváros sokszínű gasztronómiáját.


Megnyitott a Time Out Market Budapest a felújított Corvin Áruházban, a Blaha Lujza tér ikonikus épületében. A helyszín egy tető alatt mutatja be a főváros gasztronómiájának sokszínűségét.

A Time Out magazin csapata 2014-ben Lisszabonban indította el a piac ötletét: egy közös térben gyűjtik össze egy város legjobb éttermeit, séfjeit, italait és kulturális programjait. Azóta több nagyvárosban is működik, köztük New Yorkban, Miamiban, Montreálban, Dubaiban és Prágában.

A szombaton nyílt gasztropiac belső tere körülbelül 2500 négyzetméter, ehhez egy 750 négyzetméteres tetőtéri rész kapcsolódik. Összesen 11 konyha, 3 bár és 5 rendezvényhelyszín működik, nagyjából 540 ülőhellyel.

A belépés ingyenes. A standoknál bankkártyával lehet fizetni, de feltölthető Time Out-kártya is használható. Ha elkészült az étel, egy csipogó jelez.

A konyhák között ismert hazai nevek szerepelnek: Anyukám Mondta, 101 Bistro, Casa Christa, Bigfish, Szaletly, LIRA by Essência, M’EAT by Rácz Jenő, Pingrumba, CANTEEN by Pesti István, Tuning Burger és Hai Nam Pho.

A Time Out Market nemcsak enni hív: minden napra jut program. Hétfőn a Magyar Bárzongoristák Egyesülete ad zongoraesteket, kedden és szombaton jazzkoncertek lesznek, szerdán és pénteken akusztikus estek várják a közönséget, csütörtökön DJ-k érkeznek, vasárnap pedig családi programokkal készülnek. Havonta egy nagyobb koncertet is terveznek.

A nyitónapon rengetegen voltak kíváncsiak a főváros új gasztronómiai csomópontjára. Ilyennek láttuk mi a frissen megnyitott Time Out Marketet:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Megnéztük nyitás előtt a Time Out Marketet: mutatjuk az árakat és a kedvenc ételeinket
A Time Out Market Budapest szeptember 20-án nyitja meg kapuit a Corvin Áruházban. Összesen 11 étterem, 3 bár és 5 rendezvényhelyszín működik itt, körülbelül 2500 négyzetméteren. A piac egyszerre ígér gasztronómiai és kulturális élményt, és egy új közösségi térrel gazdagítja a Blaha Lujza tér környékét.
Vass Adrienn - szmo.hu
2025. szeptember 17.



A Blaha Lujza téren nyíló Time Out Market sajtóbemutatóját szeptember 16-án tartották, ahol elsőként ismerhettük meg a belső tereket és a piac kínálatát.

A nagyközönség számára a nyitás szeptember 20-án lesz. Onnantól kezdve pedig minden nap 11:30 és 23:30 között várják a vendégeket.
Mi az a Time Out Market?

A Time Out Market egy olyan gasztronómiai és kulturális tér, amelyet a Time Out magazin csapata indított el először 2014-ben Lisszabonban. A koncepció lényege, hogy egy város legjobb éttermeit, séfjeit, italait és kulturális programjait gyűjtik össze egyetlen közös helyszínen. Az első piac gyorsan népszerű lett, majd több nagyvárosban is megjelent: többek között New Yorkban, Miamiban, Montreálban, Dubaiban és Prágában is működik.

A budapesti piac e sorba illeszkedik, és azzal a céllal jön létre, hogy egy tető alatt mutassa be a főváros gasztronómiájának sokszínűségét.

Első benyomások

A Corvin Palace épületében egy hatalmas mozgólépcső vezet fel a Time Out Markethez.

Amint az ember felér, egy világos, tágas, óriási tér tárul elé, tele asztalokkal és székekkel, melynek két oldalán sorakoznak az éttermek.

A nyitott központi tér mellett több kisebb, intimebb részt is kialakítottak: például a központi bár mögötti hátsó teremben buja növények és kissé sötétebb, meghittebb hangulat fogad, ami kifejezetten alkalmas lehet esti borozásokhoz vagy koktélozásokhoz. A látványt egy színpad egészíti ki, amely egyértelműen jelzi, hogy a tér a gasztronómia mellett koncerteknek és különböző eseményeknek is otthont ad majd. Később még egy impozáns tetőterasz nyitása is várható.

Gasztrokörkép a Time Out Marketben

A Time Out Market kínálata első ránézésre is elképesztően sokszínű:

a magyaros klasszikusoktól kezdve a fine dining falatokon át egészen a távol-keleti különlegességekig minden megtalálható.

Egyik oldalon ott a velős pirítós (2 850 Ft) vagy a csirkepaprikás (5 950 Ft), a másikon pedig akár sushi válogatás (7 950 Ft), tonhal tatár (6 950 Ft), vagy éppen egy bárány kebab (5 800 Ft) is rendelhető.

Aki a magyar ízekhez húz, megkóstolhatja például a Canteen by Pesti István gulyáslevesét (5 450 Ft) vagy a Szaletly cigánypecsenyéjét (5 950 Ft). A mediterrán konyha rajongóinak ott van az Anyukám Mondta pizzája (3 650 Ft), míg az ázsiai ízekért a 101 Bistro (szecsuáni spenót - 3 550 Ft) vagy a Hai Nam Pho (tavaszi tekercs - 2 150 Ft) felel. Azoknak pedig, akik a tapas-jellegű falatokat keresik, a M’Eat by Rácz Jenő vagy a Lira by Essência menüjéből érdemes válogatni: előbbi például érlelt mangalica sonkát kínál (5 950 Ft), utóbbi pedig marhatatárt osztriga emulzióval (3 650 Ft).

A sajtóbemutatón rengeteg mindent meg is mutattak. A Canteen gulyáslevese és lecsója, a Casa Christa klasszikus sajtos-tejfölös lángosa és füstölt sült répája, vagy a Bigfish két ikonikus fogása, a tonhal tatár és a fish&chips egyaránt asztalra került. A Tuning burgeresek egy igazi „umami bomba” burgert hoztak, a M’Eat by Rácz Jenő mangalica pástétommal készült, a Lira by Essência pedig a 16 órán át sült sertéstarja szendvicsét is megmutatta.

Óriási öröm, hogy az Anyukám Mondta is felköltözött Budapestre: a legegyszerűbb pizzájuk is hibátlan, de a focaccia sonkával és burratával egyszerűen felejthetetlen.

Személyes kedvencem a 101 Bistro San bei padlizsánja lett: ropogós, ragacsos, belül krémes, tökéletes vega fogás.

De a Bigfish tonhal tatárja luxusminőségű hallal és avokádókrémmel is telitalálat volt.

És végül a Szaletly rakott krumplija tette fel a pontot az i-re. Magyaros, tartalmas, tökéletes – olyasmi, amit egyszerűen nem érdemes kihagyni, ha az ember a Time Out Marketben jár.

Mennyiből lehet jól lakni a Time Out Marketben?

Az árak nagyon széles skálán mozognak, és alapvetően attól függ minden, hogy ki mennyire nagy étvággyal érkezik, illetve hány fogást választ magának.

Egy kiadós egytálétel, mint például a Szaletly híres rakott krumplija (4 950 Ft), a Canteen csirkepaprikása tojásos nokedlivel (5 950 Ft), vagy a Hai Nam wok sült tésztája csirkével (3 250 Ft) bőven elég lehet egy teljes ebédnek.

A hamburgerek – például a Tuning Umami Burger – szintén nagy adagok, és önmagukban is laktatóak.

Ha valaki több fogást szeretne kóstolni, akkor persze a végösszeg is magasabb lehet. Egy előétel és egy főétel együtt például 9–10 ezer forint körül mozog:

a 101 Bistro szecsuáni spenótja (3 550 Ft) után a Pingrumba báránykebabja (5 800 Ft) már egy komolyabb menüvé állhat össze. Ha ehhez még egy desszertet is kérünk, mondjuk egy Szaletly csörögefánkot (2 950 Ft), akkor egy teljes, háromfogásos étkezés ára 12–13 ezer forintnál jár.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy bár a fogások az éttermi kínálathoz képest általában egy árnyalattal kisebb adagok, ez tudatos döntés: a Time Out Market célja, hogy az ember akár többféle ételt is kipróbáljon egymás után.

Összességében tehát egy ebéd itt kihozható 3–6 ezer forintból is, ha valaki egyetlen laktató főételt választ, de egy teljes, előétellel és desszerttel kiegészített kóstolás 12–13 ezer forintra jön ki fejenként.

További hasznos tudnivalók

A Time Out Market Budapest a nemrég teljesen felújított Corvin Áruházban kapott helyet, a Blaha Lujza tér központi épületében. Az áruház 1926-ban nyitotta meg kapuit, és hosszú évtizedeken át meghatározó kereskedelmi központja volt a városnak. Az elmúlt években üresen állt, most azonban új funkcióval született újjá.

A piac belső tere körülbelül 2500 négyzetméteres, ehhez kapcsolódik még egy tetőtéri, 750 négyzetméteres rész.

Összesen 11 konyha, 3 bár és 5 különböző rendezvényhelyszín működik itt, nagyjából 540 ülőhellyel. Ez azt jelenti, hogy egyszerre több száz vendéget tudnak fogadni.

A belépés teljesen ingyenes, fizetni pedig bankkártyával lehet a standoknál.

Bankkártya helyett akár egy feltölthető Time Out-kártyát is használhatunk.

Ha kész az étel, egy csipogó jelzi, hogy mehetünk érte.

Éttermek és kínálat

A Time Out Market Budapestben 11 különböző étterem kínálata érhető el. A válogatás célja, hogy a hazai gasztronómia meghatározó szereplői és ismert vendéglátóhelyei képviseljék magukat:

Anyukám Mondta, 101 Bistro, Casa Christa, Bigfish, Szaletly, LIRA by Essência, M’EAT by Rácz Jenő, Pingrumba, CANTEEN by Pesti István, Tuning Burger, Hai Nam Pho

Ezen kívül a helyszínen három bár is üzemel majd. Az egyik az Absolut Vodka koktélbárja, ahol a márkához kapcsolódó italok kapnak kiemelt szerepet. A második a Wines of Hungary standja, amely Magyarország mind a 22 borvidékének borait mutatja be. A harmadik a Dreher tankos sörözője, amely frissen csapolt, pasztőrözetlen söröket kínál.

Programok

A Time Out Market nemcsak az étkezésről szól, hanem kulturális eseményeket is kínál. A tervek szerint minden nap lesz valamilyen program. Hétfőn a Magyar Bárzongoristák Egyesülete biztosít zongoraesteket, kedden és szombaton jazzkoncerteket tartanak, szerdán és pénteken akusztikus estek lesznek, csütörtökön DJ-k lépnek fel, vasárnap pedig családi programok várják a gyerekeket. Emellett havonta egy nagyobb koncertet is szerveznek a helyszínen.

Kiknek szól?

A Time Out Market Budapest koncepciója elsősorban a városba látogató turistákat célozza, akik így egy helyen kóstolhatják végig a budapesti gasztronómia különböző stílusait. Ugyanakkor a helyiek számára is nyitott: bárki beléphet, a fogyasztásért az egyes standoknál kell külön fizetni.

Ajánljuk