5 szuper glutén- és laktózmentes süti húsvétra
Glutén- és laktózérzékenyeknek készítette ezeket a húsvéti finomságokat az Ételallergia Online. A speciális alapanyagokkal, ám hagyományos eljárással és tradicionális családi receptek alapján készült mákos bejgli, a kakaós-kókuszos tekercs, a kakaós kuglóf, a gesztenyés-narancsos trüffel vagy a kalácskoszorú az egész családnak ízleni fog!
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet, kukoricalisztet, lisztféléket, lisztkeveréket, kakaót vásároljatok, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék nem szennyeződött gluténnal!
1. Kakaós, hamis diós mini kuglóf
10 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
3 dkg házilag darált porcukor
2,5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
2,5 dkg garantáltan gluténmentes szezámmag
2 dkg garantáltan gluténmentes napraforgómag
2 tojás
1 evőkanál gluténmentes kakaópor
késhegynyi szódabikarbóna
A szezámmagot megdaráljuk, a napraforgómagot apróra vágjuk. Kimérjük a rizslisztet, beleszórjuk a szódabikarbónát és a darált szezámmagot.
A margarint habosra keverjük porcukor felével, a másik felével pedig a 2 tojás sárgáját. Először a margarint keverjük a szezámmagos liszthez, majd a tojás sárgáját, végül a napraforgómagot és a kakaóport.
Kemény habbá verjük a tojások fehérjét, és kanalanként óvatosan a tésztába forgatjuk.
Margarinnal kikent, rizsliszttel megszórt, kis méretű (10-11 cm átmérőjű) kuglófformába töltjük a tésztát (2-3 darabra elég.) Ha azt szeretnénk, hogy a mini kuglóf tetején is legyen napraforgómag, akkor egy keveset a formába szórunk, mielőtt belekanalazzuk a tésztát. Előmelegített sütőben 190 fokon készre sütjük. Közben nem szabad nyitogatni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta.
2. Mandulás kalácskoszorú
30 dkg jó minőségű glutén- és laktózmentes süteményliszt
1,5 dl laktózmentes tej
8 dkg laktózmentes vaj
1 vaníliás cukor
2 dkg élesztő
3 tojás sárgája, 1 tojás fehérje
Az élesztőt egy kevés cukros tejben megfuttatjuk. A langyosra melegített lisztet, a megfuttatott élesztőt, a tojást és a tejet keverőgépbe tesszük és dagasztani kezdjük. A vajat folyékonyra langyosítjuk, és dagasztás közben folyamatosan a tésztához csurgatjuk. Közben néhányszor kikapcsoljuk a gépet és az edény faláról műanyag késsel leszedjük a felragadt tésztát vagy lisztet.
A dagasztást addig folytatjuk, amíg a tészta homogén, csomómentes lesz, és az edény faláról cipó alakban leválik.
A szokásosnál lágyabb tésztát kapunk. Rizsliszttel körbeszórjuk az edény alját, hogy ne ragadjon le, amikor kel.
Meleg helyen letakarva kelesztjük egy órán át.Ezután rizsliszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, kicsit összegyúrjuk.
A tésztát három részre vágjuk, és mindegyikből egyforma hosszú, keskeny csíkot sodrunk. A csíkokat lazán összefonjuk. A tészta lágy és törékeny, nagyon óvatosan kell vele dolgozni. Ha mégis elszakad, könnyen össze lehet toldani.
Kisebb kuglófformát kivajazunk, ebbe tesszük a tekercset. (Az sem baj, ha nem ér egészen össze, ugyanis sütés közben még kel és növekszik.) Megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk mandulaszeletekkel, és betesszük a sütőbe. A sütőt csak kissé kell előmelegíteni, a kelt tésztát nem kell forró sütőbe tenni. Először 175 fokig melegítjük, majd 150 fokon sütjük készre a kalácsot.
Akkor jó, ha a teteje szép piros, a beleszúrt hústűre pedig nem ragad rá a tészta. Langyosan vesszük ki a formából, és csak akkor szeleteljük, ha kihűlt. A gluténmentes lisztből készült kalács hamar kiszárad, ezért azonnal fóliába kell csomagolni.
a href="http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2015/03/0101.jpg">
3. A tökéletes mákos bejgli
A töltelékhez:
40 dkg házilag darált mák
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja
15 dkg kristálycukor
2 dl laktózmentes tej
A tésztához:
30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt
10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt
5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt vagy kukoricaliszt
15 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
25 dkg laktózmentes vaj
2 tojás sárgája
2,5 dkg friss élesztő
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
½ dl laktózmentes tej
1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl
Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk. A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok.Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.
Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük. A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat. Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük. 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük.
Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, különben törik.
4. Gesztenyés-narancsos trüffel
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
6 dkg tojásmentes, tejmentes keksz
2 evőkanál kakaó
5 evőkanál frissen facsart narancslé
5-6 kávéskanál narancslekvár
½ narancs reszelt héja (csak vegyszeres kezelés nélküli narancsot használjunk)
A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felolvasztjuk, villával összetörjük, hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a kakaót. A kekszet nyújtófával deszkán összetörjük. A narancslevet és a kekszet összekeverjük, majd a gesztenyéhez adjuk.
Alaposan összeforgatjuk, közben kanalanként hozzáadjuk a lekvárt. Először egyenletesen morzsalékos lesz, majd masszává áll össze. 10-15 percig hagyjuk állni, addig a keksz magába szívja a nedvességet. Kis golyókat formálunk belőle, színes cukorba forgatjuk. Azonnal lehet tálalni, mert az állaga megfelelő.
5. Gesztenyés kókusztekercs
30 dkg gluténmentes (vagy hagyományos gesztenyemassza)
20 dkg glutén- és laktózmentes vaj (vagy teavaj)
10 dkg glutén-, tojás- és laktózmentes aprósütemény összetörve (vagy háztartási keksz)
20 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor
A vaj 2/3 részét habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kókuszreszelék 2/3 részét. Félretesszük ezt a kókuszos krémet. A süteményt deszkán nyújtófával apróra összetörjük. Kis kézi diódarálón is ledarálhatjuk, hogy finomabb szemcséjű legyen.
A gesztenyemasszát eldolgozzuk a többi vajjal, a kakaóval és az összetört aprósüteménnyel. Kókuszreszelékkel megszórt deszkára simítjuk a masszát, téglalap alakúra nyújtjuk. Ügyeljünk rá, hogy fél cm-nél ne legyen vastagabb. Rákenjük a kókuszos krémet, majd óvatosan feltekerjük.
Hűtőszekrénybe tesszük, és amikor jól áthűlt, felszeletelve tálaljuk. Ezt a süteményt fagyasztani is lehet.
