17 élelmiszer, amely meg is ölhet
1. Burgonya
Ha megzöldült a krumpli, még éretlen vagy kicsírázott, azonnal hajítsátok ki! Ilyenkor ugyanis magas a szolanin tartalma. Milyen problémákért felelős a szolanin? Megtámadja a központi idegrendszert, kómát, görcsöket, agyi ödémát okoz.
2. Csillaggyümölcs
Aki vesebeteg, az nem eheti. Miért? Mert nagyon magas az oxálsav-tartalma, emiatt kis mennyiség elfogyasztása is végzetessé válhat számukra.
3. Fugu
Drága ínyenc fogásnak számít Kelet-Ázsiában, különösen Japánban a gömbhal. Egyfajta bátorságpróbát is jelent a megkóstolása, ugyanis a gömbhal szervezetében még a ciánnál is erősebb méreg található. Kizárólag erre képzett szakácsok készíthetik el, meghatározott módon. Máskülönben a vendégek meghalnak az ételtől.
4. Brazil dió
Vajon miért kockázatos sok brazil diót rágcsálni? Mert magas a rádiumtartalma...
5. Mogyoró
Nem is hinnétek, milyen sokan allergiásak a mogyoróra, és hogy milyen heves reakciókat válthat ki ez az étel a szervezetbe kerülve. Elég egy szem mogyoró vagy egy kis mogyoróvaj ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A legsúlyosabb reakciók közé tartozik a gégeödéma, amikor fél órán belül megfulladhat az illető, vagy az anafilaxiás sokk. Ha valaki allergiás rá, az is elég, ha olyan emberrel csókolózik, aki mogyorót fogyasztott.
6. Dió
Magyarországon a dióra rendszerint többen allergiásak, mint a mogyoróra. Csak úgy lehet elkerülni az allergia-rohamokat, ha teljesen kiiktatjuk az étrendből.
7. Ackee
A jamaikaiak nemzeti gyümölcse olyan erős gyomormérgezést okozhat, ha rosszul készítik el, hogy abba bele is halhattok. Az enyhébb reakció a kóma... Mi okozza a bajt? A hypoglycin nevű méreganyag, amely az éretlen gyümölcsben található.
8. Rebarbara
Rögtön eláruljuk a titkot: mérgezőek a levelei. Ezért nem szabad ételbe tenni, ezért használjuk akonyhában kizárólag a növény szárát.
9. Tonhal
Gondoltátok volna, hogy esetenként olyan magas koncentrációban fordulhat elő benne higany, amely ártalmas a várandós nők születendő babái számára? A másik probléma a tonhallal - és más halakkal is - az, hogy nyersen fogyasztva scombroid típusú mérgezés áldozataivá válhattok. Ennek a tünetei kipirulás, hányinger, hányás, csalánkiütés és gégeödémához hasonló panaszok, illetve nehézlégzés.
10. Babfélék
A nyers vörös vesebabot és limabab cianidot tartalmaz, ezért mindkettőt alaposan meg kell főzni ahhoz, hogy fogyasztható legyen.
11. Tápióka
Rossz hírünk van a reform-táplálkozás szerelmeseinek: ha rosszul készítik el, a belőle készült liszt mérgező is lehet. Latex-allergiában szenvedők pedig kerüljék, és olvassák el alaposan az élelmiszerek címkéjét, hogy a készételben nincsen-e tápióka.
12. Szerecsendió
Hallucinogén növény, ám aki bódulatra és a tudat tágítására vágyik, az ne kísérletezzen vele, mert a szerecsendió egy bizonyos mennyiség felett halálosan mérgező lehet.
13. Mérgező gombák
Nem hinnétek, milyen sok balesetet okoznak az ehetőnek hitt gombák - Magyarországon is. Ezért nem szabad bevizsgálás nélkül elfogyasztani, ha ti szeditek erdőn, mezőn, szántóföldön.
14. Kagylók
Azok a fajok, amelyek vörösalgát fogyasztanak, életveszélyt jelentenek a számotokra. Az Alexandrium catenella és a Dinophysis acuminate algafélék bénulást és halált okozó méreganyagot termelnek. Egy másik, valós veszély a Földközi-tengerről származó kagylófélék által terjesztett Hepatitis-fertőzés.
15. Rosszul elkészített alkohol
Ha nem megfelelő módon, például otthon barkácsolt eszközzel történik a pálinka vagy más szesz készítése, a folyamat mellékterméke a metilalkohol lesz - ez pedig hihetetlen károkat okoz szervezetünkben. Tudtátok, hogy 4 ml tiszta metilalkohol vakságot, 10-30 ml pedig már halált okozhat?
16. Cseresznye
A gyümölcs magja hidrogén-cianidot tartalmaz, amely nagyobb mennyiségben meg is ölhet benneteket.
17. Penészes ételek
Előrebocsátjuk: nem a nemespenészről van szó. Hanem arról, amikor az étel megromlott. A penészgombák esetenként mycotoxint is termelnek, amely káros az emberre és más élőlényekre is. A mycotoxin egyik leghírhedtebb fajtája, az aflatoxin: olyan rákkeltő penészfajta, ami a világon mindenhol megtalálható, ez az egyik leginkább tanulmányozott és megfigyelt típus. A penészgombák enyhébb esetben emésztőszervi betegségeket okoznak, súlyosabb esetben asztmát, sőt, allergiás rohamot is kiválthatnak.
Ha érdekes volt az össszeállítás, nyomj egy lájkot!