Jó, ha tudod, hogyan trükköznek az éttermek
Mikor fordulj ki egy étteremből, mit ne rendelj, mi történik valójában a konyha lengőajtói mögött? Lássuk, mire érdemes odafigyelni, ha egy vendéglátóhelyre térünk be.
A Pár perc az egészségért egy interaktív blog, ahol egészségügyi témákról és lelki problémákról olvashatsz, ahol közérthető nyelven írja le a szerző a betegségeket, illetve a lehetséges kiegészítő kezelések útmutatóként szolgálnak. A cél a betegség kialakulásnak megelőzése, ennek érdekében Szilvia az egészségre fókuszál, hogy ne akkor kezdj vele foglalkozni, amikor már baj van!
Mit tegyünk, hogy ne csalódottan, rosszabb esetben egy gyomorrontással távozzunk az étteremből?
Vigyázz a napi ajánlatokkal
Sok étteremben az a „különleges ajánlat”, amit gyorsan el kell adni, mielőtt megromlik. Valószínűleg ez az, amitől próbálnak gyorsan megszabadulni, a napi ajánlatok indokai inkább gazdaságiak, mint kulinárisak. Ha a pincér feltűnően erőlteti, hogy milyen fogást rendeljünk, akkor kezdjünk el gyanakodni.
Hogyan befolyásol az étlap?
Az étlap az éttermek egyik reklámfelülete, ez az egyetlen olyan dolog, amit a vendég biztosan meg fog nézni. Egyre több helyen adnak a látványra, az étlapokat ellátják részletes leírásokkal, profi képekkel az adott fogásról. Gyakori eset, hogy a látvány sokkal szebb, mint amit aztán felszolgálnak nekünk. Legjobb példája ennek a gyorséttermek plakátjain szereplő hatalmas, ínycsiklandozó, telepakolt hamburger, mely köszönő viszonyban sincsenek a valóságban elénk rakott étellel. Sem méretben, sem összetevőkben. Ne tévesszen meg minket a látszat!
A házi készítésű nem mindig azt jelenti, hogy „házi”
Néhány helyen például a salátaönteteket üveges kiszerelésben vásárolják, majd hozzáadnak néhány speciális hozzávalót, például egy kéksajt-morzsát vagy friss fűszernövényeket, és házi készítésűnek nevezik az étlapon. De lehet, hogy házi készítésű egy három kilométernyire lévő cukrászdából érkező termék.
A rántotta általában porból készül
Még a világ legjobb svédasztalos reggelijénél is 100-ból 99-szer a nagy serpenyőben lévő rántotta porból készül.
A legtöbb szakács azt javasolja, hogy olyan ételt rendeljünk, ami annak a helynek a specialitása.
Egy steak house-ban nem érdemes halat választani, egy pizzériában pedig ne a libamájjal kísérletezzünk.
A mosdó árulkodik az étteremről
Ha a mosdó piszkos, elhanyagolt, biztosak lehetünk benne, hogy a konyha sokkal rosszabb. A mosdó állapota csak az egyik jele annak, hogy rossz étterembe tértünk be...
Hacsak nem érzed a tengeri levegő illatát, kerüld az osztrigát
Ami az osztrigát illeti, ha helytelenül kezelik és tárolják, nagyon megbetegíthet. Ez tényleg nagyon kényes étel, csakis olyan étteremben szabad rendelni, ahol tengeri fogásokra specializálódtak.
A világhírű Anthony Bourdain szerint, ha egy húst véletlenül túlságosan megsütnek, akkor vagy a kukába kerül, vagy annak szolgálják fel, aki well-done steak-et rendelt.
Ingyen rágcsálnivaló
Az ingyen ropit nem biztos, hogy hátsó szándék nélkül vetik be az éttermek. Bár amikor az asztalon elénk rakja a pincér a ropival vagy sós mogyoróval teli tálat, kedves gesztusnak tartjuk. Pedig a vendéglátók célja csupán az, hogy szomjassá tegyen bennünket, és több italt fogyasszunk. Ráadásul nem túl higiénikus, hiszen ha ezekből a tálakból nem fogy el a harapni való, akkor megy vissza a többi vendéghez, szó szerint kézről kézre jár.
Természetesen szép számmal vannak kivételek, nem szabad általánosítani! Ma már egyre többen adnak a minőségre!