FELFEDEZŐ

Pablo Escobar vízilovai túlszaporodtak, veszélyesek, ezért elszállítják őket Kolumbiából – sosem találnád ki, hova!

Habár már közel 30 éve halott a hírhedt kolumbiai drogbáró, „öröksége” sokszor még ma is fejtörést okoz a hatóságoknak. Most az egykori vízilovaival kellene kezdeni valamit.

Link másolása

Pablo Escobar vízilovait repülőgéppel szállítják egy másik hírhedt drogbáró szülőföldjére, a mexikói Sinaola állam területére. Bűnözői pályafutása fénykorában itt élt Joaquin „El Chapo” Guzman, a Sinaloa-kartell nevű nemzetközi bűnszervezet korábbi vezetője, akit egy időben a világ legbefolyásosabb kábítószer-kereskedőjeként tartották számon – írja a New York Post.

Escobarról, a valaha élt legismertebb és legnagyobb vagyont felhalmozó drogkereskedőről közismert, hogy

az 1980-as években állatkertet hozott létre a Hacienda Nápoles nevű birtokán, ahol többek között vízilovakat, elefántokat, oroszlánokat, orrszarvúakat, gazellákat, zebrákat, tevéket és struccokat tartott,

fiának pedig dinoszauruszfigurákat készíttetett betonból.

A Medellíntől 160 kilométerre fekvő, mintegy 7000 hektáros terület kialakítása akkoriban állítólag 63 millió dollárba (22 milliárd forintba) került, és a birtok egy leszállópályával is rendelkezett. No meg 12 mesterséges tóval, melyek közül az egyik a vízilovak otthonaként szolgált. Escobar két vízilovat a San Diego-i Állatkertből kapott a ’80-as évek elején, másik kettőt pedig kábítószer-kereskedő társaitól, az Ochoa testvérektől.

A Hacienda Nápolesba ingyenes volt a belépés a helyi lakosok számára, akik tömegesen érkeztek megcsodálni az egzotikus állatokat. A kolumbiai drogbáró ezt a birtokát találkozóhelyül is használta több millió dolláros kokainügyleteihez, illetve féktelen partijaihoz.

Escobar 1993 decemberi megölése után privát állatkertjének több egyedét elfogták, elszállították, némelyik pedig elpusztult. Azonban a vízilovak mozgatása túlságosan nehézkes és költséges lett volna, ezért a Hacienda Nápoles területén maradtak háborítatlanul – és harminc év alatt igencsak elszaporodtak, jelenleg több mint 130-an vannak. Ez az egyetlen vadon élő vízilópopuláció Afrikán kívül.

A kolumbiai hatóságok attól tartanak, ha nem avatkoznak közbe, nyolc év múlva számuk a 400-at is meghaladhatja.

Mivel a vízilovaknak nincsenek természetes ragadozóik, gond nélkül szaporodhatnak, vándorlásuk során pedig megzavarják a helyi ökoszisztémát és a szomszédos gazdaságokat.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy áprilisban Escobar vízilovainak egyik leszármazottja a medellíni autópályára tévedt, ahol elgázolta egy autó. Ezután Anibel Gaviria, Antioquia megye kormányzója azonnali intézkedéseket követelt, és villámgyorsan meg is lett a terv a „vízilóhelyzet” megoldására. Az állatokat csalival befogták, és közülük 60-at Indiába, egy rehabilitációs vadasparkba szállítanak repülővel.

Ennél érdekesebb helyre kerül 10 egyed: Ernesto Zazueta mexikói természetvédő saját országában talált nekik otthont, méghozzá Sinaola államban, mely egy másik hírhedt drogbáró, Joaquin „El Chapo” Guzman szülőföldje.

A helyszínválasztás minden bizonnyal véletlen, de ettől még kétség kívül van némi pikantériája. Guzman egyébként életfogytiglani börtönbüntetését tölti gyilkosságért és kábítószer-kereskedelemért az Egyesült Államokban. A Mexikókba ugyancsak repülőgéppel kerülő vízilovak új otthona pedig Jesús María városa lesz – januárban itt fogták el egy heves tűzharc után „El Chapo” egyik fiát, Ovidio „El Ratón” Guzmant.

Zazueta korábban más, elaltatásra ítélt vadállatokat is megmentett már cirkuszokból és magán állatkertekből.

A tíz víziló Kolumbiából Mexikóba „utaztatásának” költségét 500 ezer dollárra (175 millió forintra) becsülik.

Azt egyelőre nem tudni, mi lesz Escobar maradék vízilovaival, de 60 egyedet talán könnyebben kordában lehet tartani.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Lottószelvényt hamisított, 1,1 milliárdot nyert, tíz évvel később elítélték – de még így is jól járhat
A brit férfi tisztességes átalányösszeget kereshet addig is, amíg rács mögött marad.

Link másolása

2019 októberében Edward Putmant, akit korábban már elítéltek erőszakos bűntettekért, bűnösnek találták, miután egy évtizeddel korábban, 2009-ben elképesztő, 2,5 millió angol font (1,1 milliárd forint) főnyereményt csalt ki egy hamis lottószelvény segítségével, írja a LADbible.

A most 56 éves Putmannak végül pénzzé kellett tennie a vagyonát, hogy rendezze adósságait, miután tavaly januárban három hónapon belül csaknem 940 000 font (422 millió forint) visszafizetésére kötelezték. Mivel egy év elteltével a férfi a teljes összegnek csak a töredékét, 94 000 fontot (42 millió forintot) fizetett vissza, a hatóságok lefoglalták a házát.

A történet itt nem várt fordulatot vett, ugyanis a kérdéses házat végül rekordáron, 1,2 millió fontért (538 millió forintért) árverezték el.

Ez azt jelentheti, hogy miután Putman kiegyenlítette jelenlegi adósságait, még mindig 355 000 font (159 millió forint) maradhat akár nála. Szakértők úgy vélik, hogy a mellette lévő telek volt az, ami igazán felverhette az ingatlan árát. A végrehajtók testülete (CPS) szerint azonban nem nagyon valószínű, hogy Putman valaha is látni fogja ezt a pénzt, tekintettel arra, hogy a bíróság akár elrendelheti az elkobzási érték növelését is. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy „amennyiben a vagyonértékesítést követően többlet keletkezik, minden esetben felül kell vizsgálni az elkobzást elrendelő határozatot, és adott esetben

megemelni az elkobzás összegét, egészen addig, amíg a teljes, bűncselekménnyel okozott kárt vissza nem fizetik."

Így hát az is megeshet, hogy Puttmann mégis csak kénytelen lesz zacskóragasztással megkeresni magának a betevőt a börtönben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Azt hitte, egy macska vadászik a csirkéire, de egy kihaltnak hitt állatot talált az ausztrál farmer
A több mint 100 éve kihaltnak hitt agyaras állatot egy farmer fogta el Dél-Ausztráliában. Máshol előfordul még, de itt 130 éve csak mendemondákban létezett. Eddig.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2023. szeptember 30.


Link másolása

A dél-ausztráliai hatóságok foltos farkú erszényesnyesteket keresnek, miután egy farmon csapdába ejtettek egyet. A poén az, hogy ezt a fajt több mint 130 éve nem látták azon a területen az országban - írta a Daily Star.

Egy gazdálkodó fogta be a korábban kihaltnak hitt agyaras állatot, miután csapdát állított, hogy megtalálja a bűnöst, aki a csirkéire vadászott.

Az ausztrál hatóságok megerősítették, hogy az állat valóban a foltos farkú erszényesnyest - más néven tigrisnyest - volt, amelyet az 1880-as évek óta nem láttak az ország déli részén.

Pao Ling Csaj akkor nézte meg jobban az állatot, amikor ellenőrizte a hatóságok által felállított csapdát, miután lefényképezte a titokzatos bűnözőt, arra számítva, hogy egy kisebb ragadozót talál.

"Azt gondoltam, hogy macskát találok, de helyette ez a kis állat volt ott" - mondta Pao az ABC South East SA helyi híradónak. "Hihetetlen volt. Először fogalmam sem volt, hogy mi lehet az."

Az állat az ország más részein ugyan előfordul, de délen már több mint 130 éve nem látták.

"A fajt kihaltnak tekintették Dél-Ausztráliában, mintegy 100 éve vagy még annál is több ideje nem volt hivatalos feljegyzés róla" - mondta a Newsweeknek Ross Anderson, a Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat körzeti rangerje.

"Azóta vannak ugyan nem hivatalos észlelések, de senki sem fényképezett le, vagy tartott a kezében egy állatot ennyi ideig.

"Elképesztő, hogy valami, amiről azt hittük, hogy kihalt, egyszer csak felbukkan a hátsó ajtónk előtt."

A foltos farkú erszényesnyest a szárazföldön és Tasmánia déli szigetén veszélyeztetett - számolt be a Guardian. A vadon élő példányok száma mindössze 14 000-re tehető.

"Itt kihaltnak számítanak az élőhelyük elvesztése, a ragadozókkal, a macskákkal és rókákkal való versengés miatt" - mondta Anderson.

"Nem lehetünk biztosak abban, hogy honnan származik. Talán egy olyan állatról van szó, amely még mindig létezik itt? Vagy egy példány, ami megszökött a fogságból? Vagy csak egy magányos állat, ami nagyon messziről jött" - tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

FELFEDEZŐ
A Rovatból
Lefotóztak egy gyorshajtót, egy kutya ült a Skoda volánja mögött
A szlovák rendőrök igencsak meglepődtek. A sofőr azt mondta, hogy a jószág hirtelen az ölébe ugrott.

Link másolása

Igencsak meglepődtek a szlovák rendőrök, amikor megnéztek egy gyorshajtóról készült felvételt, a volán mögött ugyanis egy kutya ült.

Az autót Cseterőcön állították meg a zsaruk, és

a Skoda 31 éves sofőrje azt állította, hogy a jószág hirtelen az ölébe ugrott.

A hatóságot azonban ez nem hatotta meg és a férfit megbírságolták.

A történetet a Facebook-oldalán osztotta meg a szlovák rendőrség.

(Forrás: Bumm.sk)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Tévesen diagnosztizálták rákkal, kivették a fél tüdejét és öt bordáját
Ádám minden pillanatban levegőért küzd. Ennek ellenére nem akar lemondani arról, hogy önkéntesként másokon segítsen.

Link másolása

Tévesen diagnosztizáltak rákkal egy magyar férfit, ezért kivették a fél tüdejét és öt bordáját - számolt be róla a Blikk. Ádámnak minden lépés olyan, mintha a Himaláján kellene megtennie azokat.

A férfinél néhány éve daganatot mutatott ki a CT-vizsgálat, ezért megoperálták. Később azonban kiderült, hogy nem rákról, hanem egy szivacsos elváltozásról volt szó.

Addigra azonban már késő volt.

Ádám a hibás diagnózis miatt feljelentést tett, azonban a CT-t végző orvos a vizsgálat hosszú hónapjai alatt meghalt, így az eljárás lezárult.

Bár elmondása szerint Ádám minden percben levegőért küzd, ennek ellenére önkéntes két helyen is tevékenykedik: bohócdoktorként beteg gyerekek életébe csempész apró boldogságot, mentősdiszpécserként pedig a bajba jutottakon segített a legutóbbi időkig.

„Néhány napja kénytelen voltam otthagyni a mentőszolgálatnál az önkéntes munkát, egyszerűen nem bírom” - mondta Ádám a Blikknek. Másfél hónapja ugyanis

elveszítette a jogosultságot az addig neki járó éltető oxigénpalackra, ami ahhoz kellett, hogy el tudjon járni otthonról.

Egy időre ugyanis be kellett feküdnie a kórházba, így nem tudta jelezni az oxigént biztosító cégnek, hogy szüksége van az újabb palackokra. Ez oda vezetett, hogy a szabályok értelmében elveszítette jogosultságát a szerkezetre, és a várólista végére került.

„Nagyon nehéz most így kimozdulnom otthonról, úgy képzeljék el, hogy 200 métert 20 perc alatt tudok gyalog megtenni, minden lépés küzdelem. De a bohócdoktorságról nem vagyok hajlandó lemondani!” - mondta Ádám.

Link másolása
KÖVESS MINKET: