News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

Lábfehérítő port és hajlakkot is kaphatnak a tappancsukra a kutyák a szépségversenyen

Connie, az Európa-bajnok schnauzer történetéből kiderül: kutyát versenyeztetni drága hobbi, de van, amiért az ebnek és a gazdinak is megéri.

Link másolása

hirdetés

Óriási közönséget vonzott az idén Budapesten tartott FCI European Dog Show nemzetközi kutyakiállítás (EDS), ahol szép számmal jelentek meg magyar és külföldi indulók is. De milyen ebek számítanak esélyesnek egy ilyen versenyen? Hogy zajlik a felkészülés, és mennyit számítanak az itt elnyert díjak? Szabó Tímeával és Kiss Milánnal beszélgettünk, az ő kutyájuk, Connie ugyanis Európa legjobb junior só-bors közép schnauzereként végzett a versenyen.

Ugatástól volt hangos a Hungexpo december 28 és 31 közt, a 2021-es EDS-en ugyanis szinte minden elképzelhető kutyafajta képviseltette magát. Egy dolog azonban közös volt az indulókban: mindannyian tenyésztőtől származó, fajtatiszta ebek.

„Minden fajtának megvannak a maga meghatározott sztenderdjei. Centire pontosan le van írva például, milyen az adott fajta ideális külleme és a jelleme, így például a közép schnazuereké is” - mondja Milán, aki barátnőjével, Timivel együtt a törpe schnauzer Saci, és a friss Európa-bajnok Connie büszke gazdája.

Az elvárt sztenderdek persze hosszú évtizedeken át, az adott fajtával párhuzamosan alakultak ki. Léteznek egyfelől történelmi kutyafajták, amelyek egy bizonyos tájegységhez köthetők. Másfelől vannak mesterséges fajták, amiket egy tenyésztési cél érdekében hoztak létre, így például a német juhászt vagy a dobermannt is. A sztenderdeket a Fédération Cynologique Internationale (FCI) tartja számon, amely jelenleg 360 különböző fajtát ismer el.

Megkülönböztetünk törpe, közép és óriás schnauzert. A délnémet eredetű fajtát házőrző, „mindenes” munkakutyaként tartották. Napjainkban is gyakran lát el őrző-védő, figyelmeztető funkciót. Rendkívül intelligens, a rendőrségnél mégsem alkalmazzák, mivel a hozzá legközelebbi személy(ek)hez kötődik, nem engedelmeskedik bárkinek. “Sacika, a törpe schnauzer például olyan cuki, hogy mindenki emelgeti, tutujgatja. Ez őt zavarja, mert a schnauzerek idegenekkel alapvetően bizalmatlanok” - mondja Timi. A közép schnauzer a törpével ellentétben igazi energiabomba, nem „kanapékutya”. Családjához végtelenül ragaszkodó, területét és gazdája értékeit bátran védi, emellett a ház körüli kártevőkkel szemben is hatékonyan veszi fel a harcot. A kezdeti bizalmatlanság ellenére valódi énje igazán sokoldalú. A család barátait kitörő örömmel fogadja, környezetét bohókás viselkedésével szórakoztatja, emellett mindig kész a gazdival közös programokra. Timi és Milán számára lényeges szempont volt, hogy a schnauzerek jól kezelik, ha több órára magukra hagyják őket a munka miatt, ráadásul nem is szőröznek a lakásban. A schnauzereket megismerhetjük a Facebook-csoportok találkozóin, és neten utánanézhetünk a tenyésztőknek is.

“Tenyésztőtől vásárolni nem olcsó mulatság: egy fajtatiszta közép schnauzer ára 1000 eurótól kezdődik a tenyésztőtől, és az adott kutya felmenőitől függően. Ezért cserébe viszont biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk külsőre és viselkedésre is az adott fajta jellegzetességeit hordozza majd. Hasonlóan fontos szempont az egészség is: a kutyáknak nincs TB-je, egy csípő diszplázia-műtétből való felépülés pedig akár egymillió forintba is kerülhet. Ha azonban egy kutya szüleit már leszűrték diszpláziára, minimális az esélye, hogy kialakuljon nála a betegség. Elméletben menhelyről is örökbe fogadhatjuk a világ legjobb fej, legegészségesebb kutyáját, de sajnos ebben sokszor rejlik kockázat. Előfordul, hogy az adott állattal rosszul bántak, mielőtt hozzánk került, ez pedig komoly viselkedési problémákhoz vezethet” - fűzi hozzá Milán.

A versenyeken tehát csak a megfelelő felmenővel ellátott ebek vonulhatnak fel a bírók előtt. De mi minden szükséges még ahhoz, hogy elkápráztassák őket?
Akár fogszabályzót is kaphatnak

A felkészülésben három fő szempont van. Ezek közül első a kutya anatómiája, ami természetesen adott.

hirdetés

“Nem baj, ha egy centivel magasabb a kelleténél, ha egyébként szuperjó arányai vannak. Ezért elsősorban a tenyésztő „felel”, aki a saját kenneljében azon dolgozik, hogy a sztenderdnek minél inkább megfelelő kutyák szülessenek. Connie egy Alarm Beskyd nevű cseh, míg Sacika egy Sempiternal Fame nevű magyar kennelből származik. Az idei budapesti EDS-en kiváló minőségű kutyák vettek részt, kiváló kennelekből” - mondja Timi.

Sok múlik azon is, hogy a meglévő adottságokat milyen köntösbe öltöztetik. Akárcsak egy topmodell esetében, a lényeg az előnyös vonások kiemelése, az előnytelenek elrejtése. Az úgynevezett „grooming” része a kozmetika, a szőr nyírása és fésülése, de létezik kutyasampon, kondicionáló, lábszőrfehérítő por és fogszabályzó is a foghibás kutyáknak. A kutyák kozmetikája legalább annyira összetett, mint egy emberi szépségverseny esetében, és itt is megtalálható számos praktika, amit egy-egy kutyakozmetikus, groomer ismer.

Végezetül figyelik az is, hogy az állat az elvárásoknak megfelelően mozogjon a ringben. Ezzel az úgynevezett felvezetők, másnéven handlerek foglalkoznak, akik természetesen külön munkadíjat számolnak fel, ha nem a kutya gazdája látja el a felvezetői feladatokat.

„Nem mindegy, hogy áll a kutya feje, farka. Olyan ez, mint amikor egy szépségkirálynő beáll pózolni. A handler feladata jól prezentálni a versenyzőjét, amire vannak különböző trükkök. A mi handlerünk (Póth Vivien, a fenti képen) például egy 10x10-es anyagdarabra tette Connie hátsó lábait. Így a kutya érezte, hogy más textúrán áll, a lábai fixálva maradtak és nem csúsztak meg. Előfordul az is, hogy hajlakkal fújják be a tappancsukat, nehogy elessenek a csúszós padlón” - mondja Timi.

Természetesen arra is figyelmet fordítanak, hogy a kutya milyen kedvvel lép a ringbe, és viselkedésében mennyire képviseli a fajta jellemzőit. A kiképzésben és a felkészítésben is egyre nagyobb szerepet kap a pozitív megerősítés, aminek eredményeként jó esetben vidáman, magabiztosan vonul fel a kutya a bíró előtt. Ebben a néhány percben összegződik a sok hónapos előkészítés eredménye.

Már a babakutyák is ott totyognak a ringben

A bíró civilben lehet tenyésztő, egyetemi tanár vagy állatorvos is, a lényeg, hogy vizsgát kell tennie a szerepkör ellátásához. A mostani Európa-bajnokságon még a közép schnauzer fajtán belül is külön bíró jutott a só-bors színváltozatára - ez a kutyák szürke-fehér bundájára utal.

„A sztenderdek adottak, azonban nehéz dolguk van a bíróknak. Ők döntik el, hogy a sok szép, előírásnak megfelelő állat közül melyik az adott versenyen a legszebb” - magyarázza Milán.

Az életkort illetően nincs diszkrimináció, az ebek képviseltethetik magukat a baba, kölyök, junior, felnőtt vagy épp veterán korosztályban is. Már a háromhónapos kiskutyák is részt vehetnek, sőt, tanácsos is részt venniük a versenyeken. Igaz, őket még nem díjazzák, csak minősítik.

„A kiskutyákat is gyakran elhozzák, hogy szokják ezt a közeget. Nagyon fontos a szocializáció: egy kutyust rengeteg inger ér egy ilyen csarnokban, ahol egyszerre minden kutya ugat. A babák persze még össze-vissza császkálnak, nem tudnak rendesen felvonulni a zsűri előtt, de éppen ettől zseniálisak és aranyosak” - teszi hozzá Timi.

Mint az eddigiekből is kitűnhet, a versenyeztetés igen költséges hobbi. Az egyes versenyeken nevezési díjat számolnak fel, ami - versenynaponként - 10-20 ezer forint közé eshet, és egy háromnapos rendezvény esetében már komoly megterhelést jelenthet a gazdi pénztárcájának. Ehhez társul az útiköltség, a szállás, ha szükséges, és természetesen a kozmetika, illetve a handler munkája is.

A versenyeztetés azonban igen megtérülő lehet, hiszen a bajnok kutyák leszármazottai jóval magasabb áron kelnek el: minél magasabb a helyezés, és minél rangosabb díjjal rendelkeznek a szülők, annál borsosabb lehet a jövendőbeli kölykök ára.

A nemzetközileg elismert cseh tenyésztőtől származó Connie (teljes nevén Confeti Alarm Beskyd) például világbajnokokat tudhat a felmenői közt, de még a testvérei is számos szép eredményt zsebeltek be az elmúlt évben. Saci (teljes nevén Pepper Sempiternal Fame), aki lelki segítőként minden versenyre elkíséri a legjobb barátnőjét, szintén bajnok felmenőktől származik.

„Vannak magyar és nemzetközi versenyek, Európa- és világbajnokság is. A közép schnauzer nem túl elterjedt fajta, és a pandémia miatt alacsonyabb volt a mostani résztvevők száma. Connie győzelme ezzel együtt is nagy szó, „emberre lefordítva” olyan, mintha például úszó EB-t nyert volna. Efölött már tulajdonképpen csak a világbajnokság van” - zárja Milán.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
„Eszkort vagyok, de a férfiak azért fizetnek nekem vagyonokat, hogy ne feküdjek le velük”
Annyi sztorit hallott már az ügyfeleitől, hogy két könyvet is írt a történetekből a korábban újságíróként dolgozó ausztrál eszkort.

Link másolása

hirdetés

Sokan azt hiszik egy ausztrál eszkort szerint, hogy a hozzá hasonló kísérőknek csak egyetlen feladatuk van: le kell feküdni az ügyfelekkel. Holott ez nem így van. Samantha X szerint egyes férfiak súlyos vagyonokat fizetnek pusztán azért, hogy beszélgessen velük, írja a news.com.au.

A régóta az iparágban dolgozó egykori újságíró úgy véli, hogy az általános tévhit ellenére a férfiak igenis érzelmi kapcsolatot keresnek. A nő szerint ez az ő sikereinek is a titka.

„Nem a fehérnemű és a magassarkú cipő (iszonyú kényelmetlen), és nem is a pénz (hazudnék, ha azt mondám, nincs nagy szerepe) tart a szakmában, hanem a kapcsolattartás a férfiakkal” - majd hozzáteszi: kifejezetten élvezi, amikor a különböző korú és élethelyzetű férfiak megnyílnak neki.

Samantha X már két könyvet is írt az ügyfelek történetei alapján. Az eszkort hangsúlyozza: attól, hogy nem bújnak ágyba, még súlyos dollárezreket kér ügyfeleitől a beszélgetésért is.

hirdetés
„Mindig megdöbbent, amikor a férfiak kifizetik a tiszteletdíjamat, miközben valójában egy tanácsadóra lenne szükségük"

- mondja Samantha X. Az eszkort hiába javasolja ügyfeleinek, hogy talán olcsóbb lenne, ha felkeresnének egy terapeutát, a férfiaknak esze ágában sincs olyan szakemberhez menni, aki véleményük szerint csak ítélkezne felettük.

Az ausztrál nő ugyanakkor elismeri, hogy ő nem szakképzet tanácsadó. Azon kívül, hogy türelmesen végighallgat mindenkit csak egy nagy ölelést tud adni, de gyakran ez is elég.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
Orbán Ráhel háromgyerekes szülőként ajánlja új bababoltját
Május 17-én nyílik a miniszterelnök lányának bababoltja.

Link másolása

hirdetés

Május 17-én megnyitja kapuit Orbán Ráhel bababoltja, az ODU Store a Hegyvidék Bevásárlóközpontban. Közleményükben azt írják: széles termékkínálattal, több mint 4000 árucikkel várja az érdeklődőket a concept store. Az organikus, dekoratív és egyedi termékek mellett kávézó és játszósarok teszi teljessé a vásárlás élményét a szülők és gyermekeik számára.

Az ODU egy olyan közösség létrehozására nyújt lehetőséget, ahol a várandóság pillanatától végigkísérhetjük és segíthetjük az anyaság örömeit.

Az üzletben nemcsak funkcionális és edukatív játékok, valamint ruházati és kozmetikai termékek között válogathatnak, hanem idilli környezetben olyan esztétikus kiegészítőkkel és bútorokkal tehetik teljessé a hétköznapjaikat, amik illeszkednek a világukba - írják.

Hozzátették: az üzlet kialakításakor fontos szempont volt, hogy a kismamák és a szülők letisztult, nyugalmat árasztó környezetben tölthessék el az időt. A hely tervezői a gondosan kiválasztott termékkínálat mellett a minőségi időtöltésre is nagy hangsúlyt helyeztek. A concept store-ban kávézó, szoptató- és játszósarok is várja az érdeklődőket, így az édesanyák gyermekeikkel közösen válogathatnak a termékek közül. Az ODU Store csapata szeretné megkönnyíteni a szülők életét, prémium, fejlesztő- és fenntartható játékok, valamint kiegészítők, és kozmetikumok sorával várják őket. Hosszú távon egy közösség létrehozása a cél, amelyben a hasonló nehézségekkel találkozó szülők egymást is tudják segíteni.

„Sokféle szülő létezik, vannak dolgozó, háztartásbeli, tudatosabb vagy praktikusabb anyukák... Sajnos a társadalom hajlamos beskatulyázni őket. Nekünk fontos volt, hogy nálunk bárki megtalálhassa a családja életéhez legközelebb álló termékcsaládot, és segítséget kérhessen a hasonlóan vagy éppen ellentétesen gondolkodó szülőktől. Háromgyermekes családanyaként tudom, milyen sok mindenben kell dönteni a várandóság elején, kutatni, hogy melyik gyerekülés a legbiztonságosabb, melyik termék a legegészségesebb. Mi megpróbáljuk levenni ezeket a terheket a szülők válláról, és megspórolni nekik ezt az időt és energiát az előre, gondosan kiválasztott termékekkel”

– mondta Orbán Ráhel az ODU Store ügyvezetője, megálmodója.

hirdetés

Az ODU létrehozói erős hangsúlyt helyeztek arra, hogy az anyukák mindent megkaphassanak egyszerre, egy helyen. Emellett fontos szempont volt a fenntarthatóság, így a kínálatban számos olyan beszállító árucikkei találhatók meg, akik e szemlélet alapján alkották meg termékeiket. Az ODU megalkotóinak alapvető gondolata, hogy a fenntarthatóság a megfontolt vásárlásnál kezdődik, így az üzletben örökíthető, több generáción átívelő darabok találhatók meg, amelyek passzolnak a szülők világához. Az ODU Store webshopja februárban indult egy szűkített kínálattal, a fókusz ugyanis a személyes találkozásokon, egy közösség létrehozásán van.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
„Ízléstelen”, és „inkább a hálóba való” – kiakadtak a kommentelők egy divattervező szexi esküvői ruháján
Az 1,4 millió forint értékű darab nemcsak nagyon kivágott hátul, de nem sokat bíz a képzeletre fenéktájékon sem.

Link másolása

hirdetés

Manapság egyre népszerűbbek azok az esküvői ruhák a menyasszonyok körében, amelyek mélyen kivágottak, és sok helyen csak az átlátszó anyagra varrt díszes minták takarnak. Rue De Seine divattervező arról ismert, hogy ilyen modern, bohém és meglehetősen szexi ruhákat varr a házasságra készülő hölgyeknek. Az egyik általa tervezett darab azonban sokak szerint már túlságosan is sokat mutat.

A Daily Star szúrta ki, hogy a weddingsunion Instagram-oldalon megosztottak néhány képet a tervező egyik menyasszonyi ruhájáról, amely

nemcsak szinte a teljes hátat szabadon hagyja, de nagyjából az egész egy átlátszó anyagból áll, amire számos, különböző mintájú díszítést varrtak. Az egyik fotón jól látszik, hogy még a modell feneke is szinte teljes egészében kirajzolódik a levelek és virágok alól.

A kommentelők többsége szerint már túl sok, nem is rejtették véka alá a véleményüket. Íme néhány hozzászólás:

hirdetés

"Ez förtelmes esküvői ruhának!"

"Bizonyos dolgok jobb, ha takarásban vannak."

"Senki nem akarná ezt látni."

"Jóformán meztelenül megy férjhez."

"Nem, nem és nem. Ebben mindent megmutat magából. Nagyon ízléstelen."

"Inkább a hálószobába való, nem egy esküvőre. Ha lenne alatta egy réteg, gyönyörű lenne, de így egy közönséges, ízléstelen sztriptíztáncos ruha."

Akadtak azért olyanok is, akiknek tetszik a dizájner darab, de többen is megjegyezték, hogy sokkal ízlésesebb és komfortosabb is lenne, ha lenne egy plusz réteg benne, amely takar ott, ahol kell. Volt olyan is, aki a tervező Instagram-oldalán azt írta, ez az örök kedvenc ruhája, más pedig hajlandó lenne csak azért megházasodni, hogy felvehesse ezt a darabot.

A ruhakölteményt egyébként 3150 fontért, vagyis nagyjából 1,4 millió forintért lehet megvásárolni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
„A legnagyobb ajándék” – Orbán Viktor az unokájával közös fotót osztott meg
A miniszterelnök szerint ez volt az eskütétel legszebb pillanata.

Link másolása

hirdetés

Mint mi is megírtuk, hétfőn újra miniszterelnöknek választották Orbán Viktort. A politikus este egy unokájával közös fotót osztott meg.

Mint írja:

„Az eskütétel legszebb pillanata”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: