GASZTRO
A Rovatból

Kiderült, hogy mi XIV. Leó pápa kedvence étele - egyáltalán nem hétköznapi fogásról van szó

Robert Prevost lett a világ első amerikai pápája, és máris meglepte a híveket. Nemcsak a meglátásaival, de a gyomrával is kitűnik: imádja a nyers halból készült cevichét. De hogy mi is ez az étel? Mutatjuk!


Május 8-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelezte, hogy a konklávé új pápát választott. Robert Francis Prevost amerikai bíboros lett a katolikus egyház 267. vezetője, aki XIV. Leó néven kezdte meg szolgálatát. Ő az első pápa, aki az Egyesült Államokból származik.

Az új egyházfő hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A dél-amerikai ország kultúrája és gasztronómiája nagy hatással volt rá, különösen a helyi ételkülönlegesség, a ceviche – írja a mindmegette.hu. Egyik barátja úgy fogalmazott:

„Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”

A ceviche egy nyers halból készült fogás, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A savas közeg hatására a hal fehérjéi „megfőnek”, így az étel hőkezelés nélkül is fogyaszthatóvá válik. Hagyományosan csilivel, vöröshagymával, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen kínálják. XIV. Leó pápa úgy véli, ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

A pápa közvetlen, családja körében továbbra is csak Robként emlegetik. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban elmesélte:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna.”

Azt is hozzátette, hogy a konklávé előtti estén még beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint korábban. Mike szerint öccse mindig is halk szavú, de határozott személyiség volt.

Robert Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is járt. A Magyar Kurír beszámolója szerint akkor nagy hatást gyakorolt rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Eldugott kerthelyiségek Budapesten – fedezd fel a város titkos oázisait
Nem könnyű megtalálni a fővárosban azokat a helyeket, ahol tényleg kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből, de ha tudjuk, melyik kapun kell benézni, varázslatos kertekre bukkanhatunk.


Összeválogattunk nektek hét különböző hangulatú kerthelyiséget, amelyeket jó szívvel ajánlunk. A Gundel Étterem és Kert, a Bazaar Budapest, a Szaletly Vendéglő és Kert, az Este11, az Arquitecto Pitpit, a Fióka és az Émile mind más karaktert képviselnek, de egyvalami közös bennük: tökéletes búvóhelyek a város zaja elől.

Gundel Étterem és Kert

A Gundel Étterem és Kert Budapest szívében, a Városligetben várja a nyüzsgés elől menekülőket. Az épület és az étterem elegáns, klimatizált tere kellemes menedék a nyári hőségben, de a századelős hangulatú, különleges kerthelyiséget sem érdemes kihagyni.

Korhű dekoráció, romantikus búvóhelyek, életnagyságú állatokat formázó szobrok, valamint hatalmas fák és buja növényzet teszik igazán egyedivé ezt a kertet.

A nyugodt ebédek és délutáni kávézások mellett az esti vacsorákat hangulatos fények és élőzene kíséri, amelyek még emlékezetesebbé teszik a látogatást.

Az étlap a magyar konyha klasszikusait modern köntösben kínálja. A nap folyamán változó kínálatában mindig megtalálhatók a Gundel hagyatékából származó fogások, valamint nemzetközi kedvencek. Az új étlap egyik kiemelkedő fogása a csirkéből készült Mátrai borzaska, illetve az aszalt meggyes Gundel csokoládétorta. A vegán vendégek számára pedig külön menüsorral készültek. A gazdag borválaszték mellett egyszerű limonádé vagy kávé is ünnepi díszben érkezik az asztalunkra.

A Gundel Kert programkínálata színes: rendszeresen tartanak zenés-táncos esteket, főleg a 40 év feletti korosztály számára, ahol vacsora mellett élőzenére lehet táncolni. Ezen kívül júliusban Zséda élő koncertje is várja a vendégeket, mely vacsorával egybekötve biztosan különleges élményt nyújt majd. A programra mindenképpen érdemes előre foglalni.

És bár apróságnak tűnhet, de fontos részlet, hogy Gundel Kert kiemelten kutyabarát hely, így a család minden tagja otthon érezheti magát itt.

Összességében a Gundel Kert nemcsak étterem, hanem egy komplex élményhelyszín, ahol a múlt és a jelen harmonikusan találkozik, és minden érzékünknek kikapcsolódást kínál.

Cím: 1146, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Fotó: Gundel
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Bazaar Budapest

Ha a Dob utcában megpillantod a Bazaar feliratot, és belépsz, egy másik világba csöppensz: szinte hihetetlen, hogy ez a zölddel teli belső udvar is a bulinegyed része. Ez az oázisszerű tér egyszerre pihentető és intim, ahol a természet és a dizájn harmonikus egységet alkot.

A puha textilek, a változatos bútormegoldások és a buja növényzet együtt teremtenek laza, mégis hangulatos atmoszférát.

A Bazaar egy nagyobb épületegyüttes része, amelyben hotel és olasz étterem is működik, de maga a kerthelyiség külön világ: könnyed koktélok, közép-keleti és mediterrán inspirációjú fogások, barátságos, mégis pörgős hangulat.

Az étlap középpontjában a faszenes grill és a friss, szezonális alapanyagok állnak. A BBQ csirkeszárny, a pulled pork vagy a dukkah fűszeres padlizsán is jól példázzák ezt az irányt. Ráadásul a vegetáriánus opciók sem csak kiegészítésként szerepelnek, önálló karakterük van. A desszertek között olyan tételek bukkannak fel, mint a klasszikus crème brûlée, a kókuszos-mangós tápiókapuding vagy a kürtőskalács belga csokoládé mousse-szal - könnyed, mégis emlékezetes lezárást adhatnak.

A Bazaarban egyszerre van jelen a bazári élénkség és a kert nyugalma. Már egészen déltől olyan, mintha egy hatalmas kerti partiba csöppennénk. Este pedig DJ-szettek, látványkonyha és meleg fények teszik teljessé az élményt.

Egy igazi városi menedék, ahol a kikapcsolódás stílusos és természetes egyszerre.

Cím: 1072, Dob utca 18.

bazaarbudapest.com

Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó: Bazaar
Fotó:Bazaar

Szaletly Vendéglő és Kert

A Szaletly Zugló szívében, a Stefánia úton található, alig pár percre a Városligettől. A név sem véletlen: a „szaletli” egy osztrák - magyar eredetű, kerti pavilon, amely nemcsak a hely nevét, hanem karakterét is adja. Hiszen a kert központi eleme ma is egy ilyen pavilon. Időtálló hangulat, ami összeköti a múltat a jelennel.

A szaletli mellett világos színű, modern bútorok, sok fehér részlet és burjánzó zöld növények teremtik meg azt az eklektikus, mégis letisztult atmoszférát, amely a Szaletly Kert védjegyévé vált. És ez a vizuális harmónia tükrözi a konyha szemléletét is: hagyományos magyar ízek kortárs, környezettudatos megközelítéssel.

Bernát Dániel séf a hazai termelők alapanyagaiból dolgozik, és olyan ételeket alkot, amelyek egyszerre idézik fel a klasszikus magyar konyhát, és mutatják meg annak új arcát.

Az új étlap egyik kihagyhatatlan fogás egy nagy visszatérő: a közönségkedvenc rakott krumpli. Meglepően friss kinézettel érkezik, de ízekben mégis ismerős és komfortos. (Házi kovászos uborkát kötelező kérni hozzá!) Hasonlóan működnek a desszertek is. A máglyarakás például egy klasszikus desszert modern, elegáns változatban.

A kerthelyiség kifejezetten barátságos, levegős és intim. A különálló boxok ideálisak egy csendes randira, a nagyobb asztalok pedig baráti vagy családi társaságokat is könnyedén befogadnak. A nyári estéket élőzene teszi teljessé, délutánonként pedig akár csak egy házi fagylaltért is érdemes betérni.

A Szaletly olyan hely, ahol a magyar konyha iránti tisztelet, a tudatos szemlélet és a jól átgondolt dizájn találkozik: napközben és este is kellemes menedék Zuglóban.

Cím: 1146 Budapest, Stefánia út 93.

szaletly.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Este11

Az Este11 négy éve nyitotta meg kapuit a Feneketlen-tó közelében. Kezdetben egy laza, grillezős hely volt, ahol koktélok mellett lehetett baráti körben lazítani, de szezonról szezonra fejlődött, finomodott, és mára egy igazán karakteres, gasztronómiailag is erős hellyé vált. A programkínálat is bővült: ma már az esti DJ-szettek éppúgy részei a hangulatnak, mint a kifinomultabb jazz sessionök vagy egy kellemesen pulzáló tech house este. A zene megadja az alapot, de mellette simán lehet beszélgetni is.

A hely befogadóképessége 200 fő fölött van, mégis meghitt tud maradni. Ha kettesben szeretnétek elvonulni, arra is alkalmas, de ha nagyobb társasággal ünnepelnétek, akkor is kényelmesen elfértek.

Az udvaron hatalmas gesztenyefa ad hűs árnyékot, így egy nyári délutánon akár gyerekkel, családdal vagy kutyával is érdemes betérni.

A gasztronómia mostanra igazán kiforrott: a lazább street food mellé idén megérkezett a Digó is, így már kemencében sülnek az autentikus, nápolyi stílusú pizzák. A kínálatban van még focaccia és antipasti is, úgyhogy akár egy komolyabb, olasz vacsora is összejöhet náluk.

Az italok terén is erősek: a széles hazai és nemzetközi borlap mellett sokak szerint itt van a város egyik legjobb Pornstar Martinije is. Ráadásul idén nyáron ennek az italnak a frozen változatával is kísérleteznek.

Cím: 1113, Villányi út 14.

este11.hu

Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Soós Bertalan (lefotózlak!)
Fotó: Boldog Attilta Photography

Arquitecto Pitpit

Lehet, hogy ismeritek már a Padrónt – azt a belvárosi, spanyolos tapashelyet, ahol egymáshoz érnek a vállak, és minden falat megosztásra született. Nos, a Pitpit is ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik, hasonló szemlélettel dolgozik, mégis egészen más élményt kínál: tágasabb, levegősebb, és különlegesebb helyszínen működik.

A nyolcadik kerületben, a MÉSZ-székház műemlék épületének pincéjében talált otthonra. Télen és rossz időben a boltíves, hangulatos pincehelyiség vár, de nyáron megnyitják a belső udvart, aminek egészen egyedi hangulata van.

A vadszőlővel és borostyánnal átszőtt falak tövében szobrok bújnak meg, és ez az épület szecessziós bájával együtt tényleg olyan a hangulat, mintha egy másik korba csöppennénk.

A Pitpit konyhája kozmopolita, erősen spanyol gyökerekkel. Pont olyan nyitottsággal dolgozik, mint maga a spanyol gasztronómia: több kultúra ízei és alapanyagai keverednek benne, de mindent átszűrnek a saját stílusukon.

Az étlap bőséges: akadnak különleges fogások, mint például borjúmirigy krémes burgonyával vagy fekete tintahalrizottó polippal, de a klasszikus tapasok sem hiányoznak. Ilyen például a patatas bravas, a maldonsóval tálalt padrón paprika, az olívabogyó-válogatás vagy a fokhagymás-chilis olajban sült garnéla. Ezeknél az egyszerűbb ételeknél is érezni, hogy minden falat ki van találva – akár az olívabogyó-válogatáson belül is többféle íz és textúra jelenik meg.

A megosztásra épülő tapasokhoz természetesen ital is jár: csapolt vermutból kortyolhattok, de többféle kombuchát is tartanak.

A Pitpit egyszerre otthonos és izgalmas. Olyan hely, ahol érdemes több fogást végigkóstolni, de akkor is maradandó élményt ad, ha csak egy italra ültök le ebbe a varázslatos, rejtett udvarba.

Cím: 1088, Ötpacsirta utca 2.

pitpit.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass AdriennFotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Fióka

A Fióka már 11 éve meghatározó szereplője a 12. kerület gasztronómiai életének. A Covid-időszak után szakítottak a korábbi bisztrókonyhával, és áttértek a small plate tematikára.

A helyet a boros körök is jól ismerik, hiszen a Fióka már a nyitás óta híres gazdag borkínálatáról. 2025 februárjától a Kis Bécs Buda is csatlakozott partnerként a borválaszték kialakításához, így ma már nemcsak étteremként, hanem borboltként is működnek. Rendszeresek a borkóstolók és a tematikus vacsoraestek, amelyeken a Kisbécs szakmai csapata is aktívan részt vesz. Ennek köszönhetően a borlap az elmúlt fél évben jelentősen átalakult: nagyobb hangsúlyt kaptak a közép-európai borvidékek – például az osztrák, horvát és szlovén tételek –, miközben a magyar boroknak továbbra is külön szekciójuk van.

A séf, Mézes Attila már korábban is a Fióka csapatát erősítette, most pedig új lendülettel tért vissza, hogy továbbvigye a sharing stílust. Júniustól franciás–magyaros, egyedi fúzióval dolgozik, ahol fontos szerepet kap a textúrák és színek játéka. De a Fióka klasszikusai (velős csont, húsleves, rántott szelet) természetesen változatlanul az étlapon maradtak.

A kert az elmúlt tizenegy évben számos kisebb-nagyobb eseménynek adott otthont.

Hétköznapokon közkedvelt találkozó- és randihely, ahol a gesztenyefák árnyékában kényelmesen el lehet bújni, estére pedig a lampionok finom fénye ad különleges hangulatot.

Hétvégén családbarát bisztróként működik, így a kisebbekkel érkezők is jól érezhetik magukat.

Nem véletlen, hogy sokan „budai oázisként” emlegetik a Fiókát: a nyüzsgő és forgalmas budai csomópont közvetlen közelében, mégis egy valódi zöld sziget vár rátok, ahol a hét minden napján be lehet ugrani egy laza ebédre, délutáni kávéra és desszertre, vagy egy kellemes esti borozásra.

Cím: 1122, Városmajor utca 75.

fiokaetterem.hu

Fotó: Fióka
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Fióka
Fotó: Fióka

Émile

Az Émile egy 1920-as években épült pasaréti villában működik, amelynek elegáns, mégis barátságos belső terei kellemes otthonosságot sugároznak. A történelmi miliő és a modern vendéglátás találkozása pedig hamar a budai törzshelyek közé emelte.

Nyáron egyértelműen a kert veszi át a főszerepet: árnyékos asztalok, több elvonulásra is alkalmas zug és gyereksarok teszik valódi zöld oázissá ezt a helyet.

De ha az időjárás nem kedvez a szabadtéri étkezésnek, a villa stílusos belső terei mindig kényelmes menedéket nyújtanak.

Az étlap középpontjában a reggelik állnak, és a legjobb hír, hogy ezeket egész nap lehet kérni. Így egy korán induló nap vagy egy kései brunch is működhet itt. A kínálat egyik kiemelkedő tétele a kétszemélyes reggelitorony. Több szinten sorakoznak rajta a sós és édes fogások: Eggs Benedict, friss croissant sonkával, kecskesajttal és zöldségekkel, végül pedig az amerikai palacsinta friss gyümölccsel és juharsziruppal. Ráadásul kávé és frissen facsart narancslé is jár hozzá

De az Émile nem csak a reggelikben erős. Az étlapon szezonális fogások is szerepelnek, ahol a magyar klasszikusokat friss, modern köntösben tálalják.

Emellett a földszinten működik a hozzájuk tartozó CACAO cukrászda is, ahol a sós és édes pékárúk mellett Gerbeaud sütemények, kenyerek és specialty kávék is kaphatóak, akár elvitelre is.

Az Émile egyszerre családias és elegáns, nyugodt, de mégis élénk hangulatú hely. Ideális egy hosszú reggelihez, egy délutáni süteményezéshez vagy akár egy koktélhoz is.

Cím: 1026, Orló utca 1.

emile.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Duna-parti gasztroélmények Budapesten – 7 szuper hely, amit ki kell próbálnod nyáron
Lazulj el egy pohár borral a rakparton, ebédelj a hullámok látványára, vagy ülj ki egy hangulatos teraszra a naplementében – ezek a Duna-parti helyek tökéletesen hozzák a nyári életérzést Budapesten.


Ha nyár, akkor Duna! A vízpart közelsége mindig különleges hangulatot ad egy városi sétának, és még jobb, ha közben egy finom ebéd vagy hűsítő ital is belefér. Budapest igazán kivételezett helyzetben van: a Duna mindkét oldalán lehet olyan helyeket találni, ahol a lenyűgöző panoráma mellé gasztronómiai élmények is társulnak. Ebben a válogatásban olyan éttermeket és teraszokat gyűjtöttünk össze, ahol nemcsak a Duna van karnyújtásnyira, hanem a hangulat, a kínálat és a környezet is garantáltan maradásra csábít.

Szállj fel a Spoon The Boat fedélzetére, és élvezd Budapest egyik legismertebb hajóéttermének különleges hangulatát: miközben finom fogásokkal kényeztetnek, a Duna hullámain ringatózva gyönyörködhetsz a város lenyűgöző panorámájában is. Vagy beülhetsz az AGOS elegáns, mégis barátságos étermébe és teraszára a Bem József téren, ahol fine dining fogások várnak. A nemrég megnyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart gyorsan népszerű reggelizőhellyé vált: speciality kávéval és eggs benedicttel indíthatod a napot, közvetlenül a Duna partján. Aki a város szélén keresne nyugalmat, az a Vasmacska Terasz Étterem kikötőjében, Budafokon találhat otthonos pihenőt a Duna partján. A Séf Asztala a belvárosi rohanásban kínál modern magyar fogásokat pár percre a rakparttól. Ha pedig inkább lazább nyári hangulatra vágysz, akkor a Római-part felé vedd az irányt, ahol az Evezős Sörkert fröccsel, finom street food újdonságokkal és zenei programokkal vár. Végül, de nem utolsó sorban ott a P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében, ahol kulturált környezetben, elegáns dunai kilátással élvezheted a szezonális fogásokat.

Spoon The Boat

Ha van hely Budapesten, ahol a Duna nemcsak látvány, hanem életérzés is, az a Spoon The Boat. Ez az elegáns, mégis laza stílusú hajóterasz a pesti oldalon horgonyoz, közvetlenül a Vigadó térnél – pont ott, ahol a város két arca, Buda és Pest, a legszebben tükröződik vissza a vízfelszínről.

A naplementében fürdő városkép innen nézve olyan, mintha egy képeslap elevenedne meg – a Lánchíd, a Budai Vár és a Gellért-hegy sziluettje szinte összeolvad a poharadban gyöngyöző koktél látványával.

És ami még jobb: a Spoon nemcsak a kilátással kényeztet, hanem a konyhával is. A nyári étlap könnyed, friss fogásai között megtalálod a szezon legjobb ízeit – legyen szó egy könnyű halas tányérról, egy kreatív vegetáriánus finomságról vagy egy jól behűtött bor mellé passzoló falatkákról.

Munka után érdemes célba venni a hajót, hiszen a délutánból itt könnyedén estét varázsolhatsz. Szerdától péntekig ugyanis a teraszon elindul a Day&Night hangulat: a délutáni chill zenéket este felpörgő lounge-ritmusok váltják, a koktéllapon pedig olyan ínyencségek várnak, mint a Spoonstar Martini, az Aperol Margarita vagy a különleges La Su MGO Gin Tonic.

És ha a hétvége inkább a családi kikapcsolódásé, akkor is érdemes kikötni itt: a háromfogásos ebédmenü után egy ajándék hajókázás vár rátok a Spoon saját pontonjáról indulva – Budapest látványos díszletei között ringatózva. A Spoon The Boat több mint egy vízen ringatózó étterem – igazi nyári élmény, ahol a Duna hullámain Budapest szívében vacsorázhatsz. És valóban, a hely szlogenje nem túlzás: „Szerelembe ejtünk Budapesttel.

AGOS – Kimpton BEM Budapest

Ha olyan helyet keresel, ahol nemcsak finomat ehetsz, hanem közben egy kis varázslat is körülvesz, akkor az AGOS remek választás.

A Kimpton BEM Budapest szálloda földszintjén található étterem Budán, a II. kerületben, a Bem József téren várja a vendégeket. Az ajtótól csupán néhány lépés a Duna-part, pár perc sétára van a Margit híd, és a Várnegyed is könnyedén elérhető – így tökéletes választás akár egy városi séta előtt vagy után.

Az AGOS nemcsak elhelyezkedésével nyűgöz le, hanem különleges látványvilágával is: a belső tér minden részlete a világhírű holland designer, Marcel Wanders munkája, aki a magyar csodaszarvas legendáját idézi meg a padlótól a plafonig. A motívum visszaköszön a falakon, a szarvasos teremben, a dekorációban és még a hangulatos kerthelyiségben is – így az étkezés itt valóban több mint gasztronómiai élmény: egy vizuális történetmesélés is. A név sem véletlen: az „ágos” egy régi magyar szó, ami ágas-bogas vidéket, erdős tájat jelent – és egykor a szarvast is így nevezték.

A konyha Fehér Attila executive chef irányítása alatt működik, aki a mediterrán, magyar és nemzetközi konyha elemeit ötvözi kreatív módon. Az étlap minden napszakban izgalmas: hétköznapokon 12:00 és 15:00 között Business Lunch menüvel várják a vendégeket, amelyben a klasszikus magyar fogások (például tökfőzelék vagy paradicsomos káposzta húsgombóccal) mellett mediterrán ihletésű ételek is helyet kapnak, mint a bőrén sült aranydurbincs vagy az ossobuco polentával.A vacsoraétlap kifinomult, mégis közérthető – olyan különlegességekkel, mint a Smoky Tuna Carpaccio vagy a két főre szóló Venison Wellington. A desszerteket sem érdemes kihagyni – házi készítésű édességek, amelyek folyamatosan megújulnak a szezonalitás jegyében. Az italkínálatban szerepel borválogatás, koktélok, házi szörpök és klasszikus frissítők.

A hétvégi programok is figyelmet érdemelnek: szombatonként Bottomless Brunch & Beats várja a vendégeket 12:00-tól 16:00-ig. Az esemény különlegessége, hogy nem vasárnap, hanem szombaton rendezik meg – ez önmagában is ritkaság a hasonló kategóriájú helyek között. Korlátlan büfé, Kreinbacher pezsgő, kávé, limonádé és víz jár az élő DJ-szett mellé, a hangulat pedig stílusosan laza, elegánsan kötetlen.

Ha egy kis nyugalomra, különleges ízekre és inspiráló környezetre vágysz, térj be az AGOS-ba – nemcsak finomat eszel majd, hanem egy gondosan megkomponált élmény részese is leszel.

Cafe Brunch Budapest - Rakpart

Ha egy olyan helyet keresel, ahol finom reggelivel vagy brunch-csal indíthatod a napot, miközben a Duna-part nyugalma és a Gellért-hegy látványa vesz körül, akkor az újonnan nyílt Cafe Brunch Budapest – Rakpart tökéletes választás.

A Belgrád rakparton találod, a Szabadság híd és az Erzsébet híd között, közvetlenül a Duna mellett – így akár egy séta közben is könnyedén beugorhatsz ide egy kiadós reggelire vagy egy jó kávéra.

A teraszról lenyűgöző a panoráma: egyszerre láthatod a Gellért-hegyet, a Szabadság-szobrot, a budai Várat, miközben a Duna lassan hömpölyög előtted. A világos, klimatizált belső tér pedig kellemes hangulatot kínál – akkor is, ha csak egy rövid kávészünet erejéig térsz be hozzájuk.

A kínálat kifejezetten a brunch-rajongóknak szól: minden nap 8 és 16 óra között válogathatsz a klasszikus kedvencekből – avokádós pirítós, eggs Benedict, amerikai palacsinta, frissen sült croissant vagy épp New York roll –, de ha valami magyarosabbra vágysz, azt is megtalálod az étlapon. A kenyerek és péksütik saját kézműves pékségükből érkeznek frissen minden reggel, a kávét pedig helyi pörkölő készíti, amit profi baristák varázsolnak a csészébe.

Gondoltak az ételérzékenyekre is: találsz gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus és vegán opciókat is. A választék bőséges, a hangulat laza és barátságos – akár egyedül, akár barátokkal vagy turistaként térsz be, jól fogod érezni magad. Ha szeretnél a Duna-parton kezdeni egy nyári reggelt, egy jó kávéval és egy kiadós, finom étellel, akkor ez a hely épp neked való.

Vasmacska Terasz Étterem

Ha egy olyan helyet keresel, ahol igazi Duna-parti hangulatban ehetsz egy jót, lazíthatsz a barátokkal vagy megünnepelheted az élet nagy és apróbb pillanatait, akkor irány a Vasmacska Terasz Étterem!

A Budafoki kikötőnél, közvetlenül a Duna partján találod ezt a helyet, ahonnan páratlan kilátás nyílik a folyóra – nyáron ideális kiülős célpont, de a téli hónapokban is meglepően hangulatos.

Ez nem egy újkeletű vendéglátóhely: már az 1920-as években is étterem működött itt, de ma egy teljesen megújult, modern helyszínen élvezheted a klasszikus magyar konyha újragondolt változatait.

A konyha élén Balogh Martin többszörösen díjnyertes séf, aki legutóbb a Szamos Tányérdesszert versenyen nyert első díjat Sofia névre hallgató Erős Pistás bivalysajt tortájával. Az év legjobb magyar desszertjének receptjét még 1 évig a Parlamentben őrzik, ezért kizárólag a Vasmacskában kóstolhatod meg. Az étlap a klasszikus magyaros és halételek – például a balatoni hekk vagy a fehérboros feketekagyló – mellett izgalmas különlegességeket is kínál. Ilyen a sous-vide borjú hátszín chedarral, brokkolis-hagymás burgonyapürével és grill zöldségekkel, valamint az ázsiai ízvilágot idéző zöldséges gyóza, amely valódi nemzetközi gasztroélményt nyújt.

A tágas teraszról közvetlen kilátás nyílik a Dunára, de ha hűvösebb az idő, a klimatizált belső tér is kényelmes és barátságos. A hely kifejezetten család- és kutyabarát, és ha autóval érkezel, saját parkoló is van, de érkezhetsz akár biciklivel vagy hajóval is. A Vasmacska nemcsak hétköznapi étkezésekhez ideális – esküvőket, céges rendezvényeket, baráti bulikat is rendszeresen tartanak itt. Ha valami igazán különleges Duna-parti helyszínt keresel, amit még nem fedezett fel mindenki a városból, akkor ez legyen az új törzshelyed!

Séf Asztala

A Parlament szomszédságában, néhány lépésre a rakparttól bújik meg egy hely, ahol a belváros nyüzsgése háttérbe szorul, és teret enged a nyugalomnak – és persze a jó ízeknek is. A Séf Asztala nem csupán egy étterem, hanem egyfajta gasztronómiai menedék Budapest szívében, ahol a magyar klasszikusokat modern formában, mégis elérhetően tálalják.

Trendi, letisztult teraszuk április közepe óta várja a vendégeket, ahonnan pazar kilátás nyílik a Parlament legszebb oldalára – a Kossuth téri panoráma pedig már önmagában is segít kiszakadni a mindennapokból.

A folyamatosan lüktető városi élet látványa különleges hátteret ad minden egyes falatnak. Itt még egy gyors ebéd vagy kora reggeli kávé is úgy hat, mint egy mini nyaralás.

A hely mögött Wolf András séf áll, aki szenvedélyesen dolgozik azon, hogy a rántott hús, a gulyás vagy a házi nudli ne csak nosztalgiát ébresszen, hanem újra a mindennapjaink részévé váljon – minőségben, stílusban, élményben. Az étlap letisztult, friss és barátságos: kovászos szendvicsek, tartalmas saláták, meleg fogások és finom péksütemények váltogatják egymást.

Legyen szó egy tartalmas reggeliről a Duna közelében, vagy egy gyors, mégis emlékezetes ebédről két megbeszélés között, a Séf Asztala minden helyzetben jó választás. Irodisták, helyiek és turisták egyaránt szívesen térnek be ide – közös bennük, hogy értékelik a minőségi, mégis megfizethető ételeket. Ez a hely egy falatnyi nyugalmat kínál a város szívében, ahol nemcsak az ízek, de a lenyűgöző panoráma is hozzájárul az élményhez.

Evezős Sörkert

A Duna-parti nyárnak megvan a maga hangulata – a víz morajlása, a sült hekk illata és a nevetések összhangja adja. És ha van hely Budapesten, ahol ez az érzés tetten érhető, az az Evezős Sörkert. Már több mint 40 éve a Római-part egyik legikonikusabb találkozóhelye, ahol a nyár mindig pezsgő hangulattal, napfénnyel és közösségi élményekkel telik.

A sörkert története 1983-ban indult, amikor Farkas Lajos egy bádogbódéból álmodott meg egy olyan közösségi helyet, ami mára igazi lokálpatrióta legendává nőtte ki magát.

A színes, barátságos terasz a Duna közvetlen közelében húzódik, platánfák árnyékában – tökéletes helyszín egy hosszú nap lassítására, egy jó hideg üditővel és egy kiadós vacsorával.

Idén az Evezős nemcsak a gasztronómiáról, hanem a közösségi élményekről is szól: a gyerekeket animátorok várják kézműves programokkal és bábszínházzal, a felnőttek pedig élőzenés esteken lazíthatnak. A zongoraszó és az ének összeolvad a Duna halk morajlásával – a hangulatról pedig olyan zenekarok gondoskodnak, mint a Cats Trio vagy a Party Dance Band.

Az étlapon a klasszikus hekk és kolbász mellett street food újdonságok is megjelennek: smash burger, mac & cheese, sőt, még rántott kovászos uborka is került a menüre. Az italválaszték is a nyári lazulást szolgálja: csapolt sörök, könnyű borok, jeges limonádék, frissítő koktélok és jó kávék – mindenki talál kedvére valót.

Az Evezős Sörkert több mint egy hely a Római-parton – egy életérzés, ami minden korosztályt magával ragad. Ahol a Duna nemcsak a háttér, hanem a történet része. És ahol minden este egy kicsit olyan, mintha a nyár örökké tartana.

P’Art Kávéház és Bisztró

A P’Art Kávéház és Bisztró a Müpa épületében közvetlenül a rakparton vár, ahol a kultúra, a design és a gasztronómia természetesen fonódik össze. A hely két arcát ismerheted meg: reggel 10-től a kávézó vár frissítő presszóval, flat white-tal, házi sütikkel és könnyed beszélgetésekkel. Délután négytől nyit a bisztró rész, ahol szezonális fogások, saláták, hal- és húsételek, szendvicsek és alkalmi menük közül válogathatsz – kicsit elegánsabb hangulatban, mégis lazán.

A belső tér letisztult, modern, hatalmas üvegablakokon árad be a fény, miközben a Duna nyugalma és a Müpa kortárs építészete egyszerre hat rád.

És ha igazán nyári hangulatra vágysz, irány a terasz! Ahogy beköszönt a nyár megtelik élettel – limonádék, könnyed ételek, jó beszélgetések és koncert előtti pezsgők váltják egymást az asztalokon. A borlap válogatott hazai tételekkel dolgozik, rozékkal, fehérekkel, pezsgőkkel, de sörök, alkoholmentes frissítők és mindenféle kávé is megtalálható, amit csak megkívánhatsz egy napsütéses délutánon vagy egy hosszú nap végén.

A P’Art Kávéház és Bisztró tökéletes választás, ha egy kis kikapcsolódásra, jó ízekre és inspiráló környezetre vágysz a város szívében. Itt minden adott egy lassabb ebédhez, egy koncert előtti italhoz vagy csak egy nyugodt pillanathoz a Duna mellett – stílusosan, természetesen, jó hangulatban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Luxus teadélután Budapesten: az Anantarában a Gucci és a Zsolnay asztalához ülhetsz
Ez az a pont, ahol a kortárs olasz dizájn és a több mint 170 éves magyar kézművesség a gasztronómia nyelvén szólal meg.


Az Anantara New York Palace Budapest Hotel nem véletlenül vált a Nagykörút egyik legfelkapottabb pontjává. Történelmi múltja és a részletekben rejlő eleganciája miatt élmény ide betérni.

A szálloda lobbyja, magasba törő oszlopaival, aranyozott részleteivel önmagában is lenyűgöző. Itt egy egyszerű kávé is emlékezetes, de amikor az ételek és italok egy elegáns Zsolnay-Gucci kollaborációban érkeznek, az már egészen más szintet képvisel.

Zsolnay by Patrizia Gucci

A Zsolnay név szinte mindenkinek ismerősen cseng itthon. Nemcsak gyönyörű étkészletek vagy dísztárgyak miatt, hanem mert ott van a Mátyás-templom tetőcserepein, a budapesti Vásárcsarnok színes burkolatain, sőt, a Parlament egyes részein is. A pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra több mint 170 éve készít kézzel festett porcelánokat, és mára a magyar iparművészet egyik legismertebb szereplője lett.

Az elmúlt években a Zsolnay több izgalmas együttműködésben vett részt a Gucci divatházzal. Ezek közül az egyik legismertebb a „Rose by Patrizia Gucci” kollekció volt, amely rózsás mintájával és pasztell színeivel széles körben keresetté vált.

Az Anantara teadélutánján azonban már a legújabb kollekció darabjai tűnnek fel, melyek Magyarországon először itt, teadélután formájában debütálnak.

Patrizia Gucci festő, író és divattervező, és nem mellesleg Guccio Gucci, a márka alapítójának dédunokája. Az ő tervei alapján született meg ez a kollekció is.

A készlet minden darabját – a csészéktől a teáskannán át a cukortartóig – kézzel festették Pécsett, finom virágos-madaras mintával, és visszafogott, pasztelles színekkel. A mintákat vékony ecsetvonásokkal festik fel, és végül 18 karátos arannyal díszítik.

Ez a kollekció nemcsak azért figyelemre méltó, mert a Gucci és a Zsolnay neve egyszerre szerepel rajta, hanem mert

egy olyan közös alkotás, amelyben valóban találkozik az olasz elegancia és a magyar kézművesség.

És most már nemcsak egy vitrinben lehet megcsodálni: a hotel lobbyjában vagy karzatán egy teadélután keretében akár órákon át élvezhetjük mellettük a délutánt – süteményekkel, többféle teával, valódi luxuskörnyezetben.

Egy különleges teadélután Patrizia Gucci porcelánjaiból

Az Anantara teadélutánja tökéletes alkalom a lelassulásra és a tartalmas beszélgetésekre. A vendégek egy gyönyörűen megterített asztalnál foglalhatnak helyet, ahol emeletes kínálón érkeznek a különféle falatok: először sós harapnivalók, aztán szendvicsek, végül sütemények. Minden kör ételhez külön tea érkezik: például fehér teát a szendvicsekhez, vagy bogyós gyümölcsös ízvilágú a desszertek mellé. Az egész kiszolgálás finomhangolt, diszkrét, mégis személyes.

A felszolgálók segítenek a teaválasztásban, figyelnek minden apró részletre, miközben hagyják, hogy az ember nyugodtan elmerüljön az élményben.

Az ételsor sem mindennapi: kacsamáj terrine fügével, klasszikus marhatatár, sajtos polenta szarvasgombával, különféle mini szedvicsek, majd scones, minitorták és bonbonok zárják a sort. A vendégek akár pezsgővel vagy egy különleges koktéllal is kiegészíthetik a sort, például a "Patrizia’s Dream"-et, amelyben gin, Aperol, Italicus és barackpüré keveredik.

Megkérdeztük a séfet, Kiss Krisztiánt a menü összeállításáról, aki elárulta, hogy a nyári motívumok, melyek a porcelántányérokon és csészéken is visszaköszönnek, inspirálták az ízvilág kialakítását.

A cél az volt, hogy a porcelánok kifinomultságát kis falatok formájában is vissza tudják adni.

Ennek érdekében próbatányérokat is kaptak a kollekció debütálása előtt, és így tudták tökéletesen összehangolni az ízeket és a tálalást. Bár az Anantarában már korábban is elérhető volt a teadélután, azért ehhez a kollekcióhoz több ponton is frissítették a menüt, miközben a klasszikus elemek, mint az uborkás szendvics vagy a scone változatlanul megmaradtak.

"Ezekhez egyszerűen nem lehet hozzányúlni, hiszen a vendégek is ezeket keresik, és a tradíció fontos része az élménynek." - mondta a séf.

A Zsolnay x Gucci kollekció itt nemcsak dísz, hanem szerves része az élménynek. Ilyen készletből inni a teát már önmagában különleges érzés – amikor pedig mindez egy ilyen környezetben, ilyen falatokkal és kiszolgálással társul, akkor tényleg valami olyasmit él át az ember, ami túlmutat a hétköznapi gasztronómián.

Anantara teadélután

16 800 Ft/fő

Hétfőtől vasárnapig, 12:00–18:00 között

A menü tartalma:

- Kacsamáj brióson, marhatatár, sajtos polenta - Pisztrángos, meleg sajtos, uborkás szendvicsek - Mazsolás és sima scones vajkrémmel - Képviselőfánk, mini Rákóczi túrós, mini csokitorta, bonbonválogatás - Válogatott teák

Külön kérhető: koktélok (pl. Patrizia’s Dream), pezsgő, champagne


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Ahol a csirkemájból is műalkotás születik: két Michelin-csillagos csoda Tatán
A Platán Gourmet 2022-ben írta be magát a magyar gasztronómia történelmébe, amikor első vidéki étteremként nyerte el a két Michelin-csillagot, ezzel bizonyítva, hogy a minőségi vendéglátás nem kizárólag a főváros kiváltsága.


A tatai Öreg-tó festői partján, az Esterházy-kastély szomszédságában, egy egykor az uradalmi cselédek lakhelyéül szolgáló patinás épületben találjuk a Platán Gourmet éttermet.

A Platán Gourmet 2022-ben írta be magát a magyar gasztronómia történelmébe, amikor első vidéki étteremként nyerte el a két Michelin-csillagot, ezzel bizonyítva, hogy a minőségi vendéglátás nem kizárólag a főváros kiváltsága.

Az étterem lelke és motorja Pesti István séf, akinek neve szorosan összefonódott a hazai gasztronómia élvonalával. Budapesten született, és a Gundel Vendéglátóipari Technikumban sajátította el a szakma alapjait. Pályafutása során több neves budapesti étteremben is dolgozott: a Tanti étteremmel 2015-ban szerzett Michelin-csillagot. Még ugyanebben az évben érkezett Tatára, ahol a Platán-csoport séfjeként azon kezdett el dolgozni, hogy megmutathassa: a gasztronómia vidéken is éppolyan magas színvonalon művelhető, mint a fővárosban. 2020-ban az ő víziója alapján vált ketté a komplexum a Platán bisztróra és a fine dining egységre, a Platán Gourmet-ra.

Munkáját azóta is számos rangos elismerés kíséri: a 2022-es két Michelin-csillag mellett 2023-ban a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Életműdíjjal is kitüntette, elismerve elkötelezettségét a vidéki vendéglátás iránt.

A 2025-ös év is rendkívül sikeresen indult a Platán Gourmet számára. Továbbra is büszkén viselik a két csillagot, ami önmagában is hatalmas eredmény.

Az év első felében a Dining Guide TOP10-es ranglistáján a legtöbb pontszámot elért vidéki étterem a Platán Gourmet lett.

Ezek az elismerések egyértelműen megerősítik a Platán Gourmet pozícióját a hazai gasztronómia csúcsán, és bizonyítják, hogy Pesti István és csapata töretlenül halad a megkezdett úton, folyamatosan megújulva és a legmagasabb minőséget nyújtva a vendégeknek.

Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet

Történelmi környezet, modern luxus és átgondolt vendéglátás

Tata körülbelül egy órányira fekszik Budapesttől, így egy kényelmes egész napos kikapcsolódásnak is ideális helyszín. De a vacsora már önmagában is elég tartalmas élmény, és végeztével könnyedén vissza is juthat az ember a fővárosba. Aki viszont teljes kikapcsolódásra vágyik, vagy a vacsora után nem szeretne azonnal visszautazni, a komplexumhoz tartozó, Platán Udvarházban kényelmesen meg is szállhat.

Az étterem egy gyönyörű, felújított, egykori uradalmi épületben kapott helyet, melynek belső terét Varró Zoltán belsőépítész álmodta meg.

A dizájn elegáns és díszes, hangsúlyozza a hely történelmi múltját.

A vacsora alatt a vendégek több teremet is bejárnak, ami ad egy kis extra játékosságot a vacsoraélményhez. Az érkezés után egy világos, tóra néző üdvözlőszalonban fogadnak, ahol az első falatokat kínálják. Innen vezet az út a fő étkezés helyszínére, ami lehet a Zöld Szalon, ahol a nyitott konyha teszi lehetővé, hogy bepillantsunk a séfek munkájába, vagy a Kék Szalon, amely intimebb, elvonulósabb élményt kínál. Az étteremben csak pár asztal várja a vendégeket, hogy a lehető legszemélyesebb és legexkluzívabb legyen az élmény. A klasszikus, elegáns felszolgálás és a fine diningra jellemző, mégis laza atmoszférája egyedülálló hangulatot teremt.

Az átgondolt vendéglátás egyik kiemelkedő része, hogy a Platán Gourmet a borpárosítás mellett különösen figyel az alkoholmentes italpárosításra is.

Hiszen tudják, hogy sok vendég érkezik autóval Budapestről, vagy egyszerűen csak nem szeretne alkoholt fogyasztani, de mégis egy teljes értékű, komplex ízélményre vágyik.

Nádházi Norbert sommelier és csapata óriási munkát fektet abba, hogy ezek a juice-ok (házilag fermentált gyümölcs- és zöldséglevek, kombuchák) ne csupán kísérőitalok legyenek, hanem jól harmonizáljanak az ételekkel, kiegészítve és kiemelve azok ízeit.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet
Fotó: Platán Gourmet

Pesti István konyhaművészete

Pesti István konyhaművészete a magyar alapok tiszteletére épül. Ezek adják az ételek lelkét és karakterét. Ezt a hagyományos vonalat bátran ötvözi francia technikákkal és ázsiai inspirációkkal.

Így egy egyedi, fúziós ízvilág jön létre, ahol az alapanyagok minősége és tisztelete áll a középpontban.

A séf rendkívül fontosnak tartja a folyamatos megújulást, ezért is változik a menü folyamatosa, hétről-hétre. De ha éppen nincs teljes menüváltás, akkor is folyamatos a finomhangolás vagy az alapanyagcsere. Nagyjából egy hónappal ezelőtt mi még tokhalat és zöldalmát találtunk a menüben, aminek helyén most kagyló és cseresznye áll. Ez a dinamizmus biztosítja, hogy a vendégek minden látogatáskor új felfedezéseket tegyenek.

A Platán egyik alappillére a saját kertészet és a helyi termelőkkel való együttműködés.

Az idény legfrissebb alapanyagai közvetlenül a kertből érkeznek a tányérra, sokszor változatlanul, konzerválás nélkül feldolgozva, hogy az étel a lehető legtisztábban adja vissza a természet ízeit.

A menüben gyakran feltűnnek a tradicionális magyar ételekre épülő kreatív variációk is. Pesti István képes a megszokott ízeket és ételeket (mint például a halászlé) modern, meglepő módon prezentálni, miközben a francia technikai precizitást és az ázsiai fűszerezés finomságát is beépíti. Többek között ez az ízvilágok és technikák mesteri ötvözete teszi a konyháját igazán egyedivé.

És az ételek tálalásában és prezentálásában is utánozhatatlan a Platán Gourmet.

Van úgy, hogy két falat között egy kis füsttel kínálnak meg. De váratlan meglepetés az is, ahogyan a consommé előtted nyeri el végleges formáját egy belga kávéfőző segítségével.
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A Platán Gourmet egy 12 fogásos degusztációs menüvel várja a vendégeket.

Ahogy egy mozifilm előtt is szeretünk megnézni egy trailert, ami ízelítőt ad, de nem lövi le az összes poént, úgy hiszem, hogy egy degusztációs menü esetében is ez a legjobb megközelítés. Épp ezért nem szeretném túl részletesen elemezni az összes fogást, vagy túl sokat elárulni róluk, hiszen azzal elvenném a felfedezés varázsát.

Hogy mégis bemutassam, mire számíthatsz Pesti István konyhájában, egyetlen fogást emelek ki, amely tökéletesen példázza, milyen sokféle, olyakor váratlan dologból tud meríteni a séf.

A csirkemáj például nem tűnik a legvalószínűbb elemnek egy Michelin-csillagos étterem étlapján, itt mégis háromféleképpen elkészítve jelenik meg egy fogáson belül.

A Csirkemáj

Ez a fogás három külön komponensre oszlik, de egy egységes gondolati ívet követ: a csirkemájat különböző textúrákban és hőmérsékleteken mutatja be, számos édes-savanyú kiegészítővel, elsősorban a kápia paprika és a körte köré építve.

1.1: Gőzölt pástétom, körte szósszal és mikro zöldekkel - A csirkemáj itt klasszikus módon pástétomként jelenik meg, de gőzölve, ami lágyabb textúrát eredményez. A körte szósz szűrt körtelé, gyömbér, körteecet, fehér soya, moscovado cukor és zselatin hozzáadásával készül. Egy komplex, fűszeres-umamis-savanykás-édeskés ízvilágot ad, ami tökéletes egyensúlyt teremt a máj krémességéhez. A saját kertészetből származó mikro saláta bokréta frissességet, textúrát és nem utolsósorban vizuális élményt visz a tányérra.

1.2: Leveles tészta csiga sült kápia-hagyma "lekvárral" és édes chili keverékkel töltve - A klasszikus leveles tésztát édes-pikáns töltelék gazdagítja. A csigára formázás játékosságot csempész a tálalásba, a ropogós textúra pedig jól illeszkedik a lágy májas kompozíciókhoz.

1.3: Brick tészta tölcsér kápia paprika-körte chutney-val, csirkemáj fagylalttal és reszelt tormával - Ez a rész extrém játék a hőmérséklettel, textúrával és aromákkal. A nagyon vékony, ropogós brick tésztából készült tölcsérbe kápia-körte chutney és hideg, sós májfagylalt kerül, reszelt tormával megbolondítva. A hideg fagyi, az édes-savanyú chutney, a ropogós tészta és a csípős torma egyszerre dolgozik, izgalmas kontrasztokat teremtve a szájban.

Ez a trió egyszerre mutatja meg a csirkemáj három arcát: a lágy és klasszikus pástétomot, a street food-os leveles tészta csigát, valamint az újhullámos és játékos fagylaltot tölcsérben.

Közös nevezőjük a körte, paprika és az édes-savanyú jegyek, mindez nagyon szép stílusban és változatos prezentációban.

Ennek az ételnek a bonyolultsága és kreativitása jól tükrözi, milyen meglepetések várnak még a vacsora során.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

A 2025-ös tavaszi-nyári degusztációs menü:

Snack

Házi kenyér vajjal

Amuse bouche

Pisztráng – fehér spárga & eper

Csirkemáj – kápia & körte

Kacsa consommé

Kagyló – füstölt kaviár & karalábé

Harcsa – halászlé & újburgonya

Wagyu – kacsamáj & bríz

Rebarbara – sóska & cseresznye

Mandula – tejföl & szagos müge

Petit fours

Degusztációs menü - 87 000 Ft

Borpárosítás - 45 000 Ft

Juice párosítás - 27 500 Ft

Kinek szól a Platán Gourmet élmény? Fine dining tévhitek és emberközeli luxus

Sokan még ma is fenntartásokkal kezelik a fine diningot. Gyakran hallani, hogy az apró adagoktól nem lehet jól lakni, vagy hogy feszengve, szigorú etikettet követve kell végigülni a többórás vacsorát. Mintha a fehér abrosz és a szorosra húzott nyakkendő lenne a műfaj szinonimája. A valóság azonban, különösen a Platán Gourmet esetében, nem is állhatna távolabb ettől.

Ez az élmény nem a feszengésről szól, hanem az igazán mély és tartalmas gasztronómiai felfedezésről, ami mindenki számára izgalmas lehet, aki nyitott az újdonságokra és a minőségre.

Bár a klasszikus, fehér abroszos terítés megjelenik az üdvözlő szalonban, a vacsora leghosszabb és legintenzívebb része egy olyan teremben zajlik, ahol a pince adottságaiból adódóan egy kifejezetten intim és barátságos hangulat uralkodik. A személyzet nem csupán egyszerűen prezentálja az ételeket; készséggel válaszolnak bármilyen kérdésre, és a kedves, szívélyes viccelődéstől sem riadnak vissza.

Nem kell félni attól, hogy "rosszat" kérdez vagy mond az ember, hiszen kifejezetten nyitottak arra, hogy a vendég is bevonódjon a vacsorába.

A nyitott látványkonyha miatt folyamatosan követhetjük a szakácsok munkáját, ami még izgalmasabbá teszi az estét.

A tányérokon a hozzánk érkező fogások is rendkívül kreatív tálalásban érkeznek, és folyamatosan van valami, amit az ember felfedezhet, amiben elmerülhet, és ami újabb és újabb kérdéseket vet fel.

A lenyűgöző tálalás és a csodálatos italpárosítások mellett annyi íz és textúra találkozik az ember szájában, hogy az élmény még napokig hatása alatt tart.

Ami pedig az adagokat illeti: ha valaki végigeszi a teljes, több fogásos menüsort, teljesen kizárt, hogy ne lakjon jól.

Ráadásul ennyi komplex íz és változatos textúra után az ízlelőbimbók és az agy is megfelelően "tele lesz", gazdagodva és elfáradva a sok impulzustól.

A több órás vacsora rengeteg élménnyel gazdagít, és egyértelműen bizonyítja: hiába van két Michelin-csillagos magasságban a Platán Gourmet, az ottlét emberközeli és szeretetteljes.

Cím: 2890 Tata, Kastély tér 6.

Nyitvatartás:

Szerda-szombat: 18:00-24:00

Vasárnap-kedd: zárva

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET: