Húsmentes húsgolyó az IKEA-ban – augusztusban érkezik
A tökéletes egyveleget zabból, borsófehérjéből, almából és burgonyából sikerült előállítaniuk. Amellett, hogy ízvilágban ugyanolyan, az Ikea szerint sokkal fontosabb jellemzője az, hogy
96 százalékkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint egy igazi húsgolyónak.
Nem ez az első alkalom a cég történetében, hogy növényi alapanyagokkal kísérleteznek: 2015-ben piacra dobták a zöldséges golyót, amelye hasonló céllal készült, ám akkor még egyáltalán nem törekedtek arra, hogy a húsgolyót imitálják vele, csupán egy alternatíva volt a vegetariánusok számára. 2018-ban pedig bemutatták a húsmentes hotdogot, amelyből a cég szerint 10 milliót adtak el világszerte az első évben.
A cég küldetése, hogy 2030-ra az Ikea klímapozitívvá váljon, amelyet nem csak az étlapjuk megreformálásával kívánnak elérni, de komoly erőfeszítéseket tesznek azügyben is, hogy a csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtását - tavaly 4,3 százalékkal sikerült csökkenteniük ezt a saját, korábbi eredményeikhez képest -, vagy kivonják a szenet a légkörből az erdőtelepítések és az erdővédelmen keresztül.
Nem csak az Ikea, de más franchise-ok is próbálkoznak hasonlóval: a Burger King például tavaly dobta piacra a Rebelt, amely a Whooper műhúsos változata, és amelyet mi is kipróbáltunk: