FELFEDEZŐ

Házra és autóra spórolt, de végül inkább világutazó lett a pénzből

Bartanics Fanni huszonévesen jött rá: nem neki való a hagyományos életforma, amire szülei nevelték. Egy évig stoppolt Latin-Amerikában, most pedig búvároktatónak tanul.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. január 29.


Link másolása

El tudod képzelni, hogy mindent magad mögött hagyva inkább nekivágsz az ismeretlennek, miközben itthon biztos megélhetésed, családod és barátaid vannak? És azt, hogy még sokkal boldogabbnak is érzed magad egy másik kontinensen, hátizsákkal turistáskodva, olykor az árokparton, máskor egy erdei vadászlesen töltve az éjszakát?

Bartanics Fannira mindez igaz.

A 28 éves lányról bő egy évvel ezelőtt már írtunk, akkor éppen élete kalandjára készült: tervei között szerepelt, hogy hajóstoppal átkel az Atlanti-óceánon, majd végigjárja Közép- és Dél-Amerikát, közben dolgozva és önkénteskedve is. Végül Mexikóban találta meg a számítását, de a jövőben szívesen élne Ausztráliában, vagy a Föld szinte bármelyik egzotikus pontján. Tavaly év végén néhány hétre visszatért Magyarországra, ekkor beszélgettünk.

– Miért kezdtél stoppolni?

– 2015 nyarán volt négy hét, amikor nem tudtam mit kezdeni magammal, ekkor döntöttem el, hogy kitalálok valami újat. Végül egy Budapest-Lisszabon-Budapest útvonalon bő 8000 kilométert tettem meg. Egyedül indultam, de útközben megismertem azt a lányt, akivel később Latin-Amerikában is együtt utaztam, és visszafelé már vele jöttem. A fő inspirációm igazából a kihívás volt: véghez vinni valami olyan dolgot, amire az emberek többsége azt mondja, hogy lehetetlen, vagy hülyeség. Én ezekben sosem hittem, az elvem az, hogy ha valami annak tűnik, mindenképp ki kell próbálni. És hihetetlen élmény volt a korlátaimat feszegetni, szóval nem volt kérdés, hogy folytatom.

Valahogy megtaláltam a neten egy horvát srác videóját, aki hajóstoppal járta a világot, és elsőre megtetszett az ötlet. Elmondtam az említett barátnőmnek, milyen jó lenne egyszer kipróbálni valami ilyesmit, ő pedig annyit felelt, hogy miért várnánk vele? Először jöttek a kifogások: de hisz munkám van, itt a családom és a barátaim… Igaz, előtte 6 évig külföldön éltem és dolgoztam 4 másik országban, úgyhogy a család és a barátok nem volt visszahúzó erő, inkább csak a munka és a félretett pénz. Aztán rájöttem, hogy később úgyis ugyanez lenne a helyzet. Tehát felmondtam, és elhatároztam, hogy belevágok. Szerencsére volt annyi megspórolt pénzem, hogy emiatt ne kelljen aggódnom. Eredetileg én is saját házra és hasonló dolgokra tettem félre, de rájöttem, hogy van alternatíva.

"

Sosem találtam a helyem a társadalomban, nem vágytam a többség által természetesnek vett és elfogadott modellre, stabil munkahellyel és példás családi élettel. Nagyon sok olyan munkám volt, fizetésem és lakásom a tengerparton, amikről mások csak álmodoznak, de nem voltam boldog.

Idővel egyre biztosabb lettem benne, hogy nekem nem ez az utam.bfanni1bfanni2

– Hogyan készültél fel az útra?

– A távolság lelkileg nem jelentett gondot, hiszen akkorra már sok időt töltöttem külföldön különféle országokban, így volt alkalmam hozzászokni, hogy nem Magyarországon élek. Igaz, ennyire sokáig még nem voltam távol, de rájöttem, hogy voltaképpen nincs nagy különbség a fél és az egy év között hiányérzet szempontjából. Arra fektettem a hangsúlyt, hogy még ha váratlan helyzetek is érnek, akkor se hagyjam, hogy az érzelmeim átvegyék az uralmat felettem.

Itthon is direkt olyan szituációkat teremtettem, amelyektől azt vártam, hogy segítenek józan és megfontolt döntéseket hozni. Az indulás előtti hónapokban nemet mondtam a húsra és az alkoholra, és abbahagytam az ismerkedést, mert ezekről mind úgy gondoltam, hogy elterelik a figyelmemet a jelenleg legfontosabb célomról. Emellett tesztnek is szántam, vajon tudok-e ellenállni azoknak a dolgoknak, amelyeket addig természetes örömforrásnak vettem és intenzíven jelen voltak az életemben. És onnantól valóban észrevehetően javult a koncentrációm, ami az út alatt is sokat segített abban, hogy elérjem a célomat.

– Könnyen sikerült hajót találnotok?

– Szerintem igen, de valószínűleg nagy szerencsénk volt, mivel nem főszezonban indultunk útnak. A lényeg, hogy az ember pozitív benyomást keltsen: tisztán, megfésülködve, új cipőben jóval nagyobb az esély a sikerre, mint mondjuk szakadt hippiként. Abban, hogy végül alig két nap alatt találtunk valakit, aki elvitt, biztosan ennek is szerepe volt a mázlin túl. Ahogy valószínűleg annak is, hogy mi lányok voltunk, a legénység pedig férfiakból állt.

"

Persze nagyon sokaktól megkaptuk, hogy biztosan fizettünk nekik „valahogy”, de erről egyáltalán nem volt szó. Mindössze annyi a lényeg, hogy jól esett nekik egy ilyen hosszú úton a női társaság, akikkel más témákról is tudtak beszélgetni, mint egymás között.

Azóta is jó barátságban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot. Az új társaság és a munkamegosztás volt a lényeg.bfanni3bfanni4

– Egyáltalán nem aggódtatok, hogy baj történhet? Hiszen mégiscsak az óceán közepén voltatok összezárva.

– Rengetegen kérdezték ezt, pláne hogy ketten voltunk lányok három férfival szemben. De a dolog kulcsa szerintem az, hogy nagyon sokan tudtak rólunk. Sokkal többen, mintha autót stoppoltunk volna, aminek maximum a rendszámát fotózhatom le és küldhetem el. Erről az útról viszont egyrészt folyamatosan blogoltam – ezt a beszállás előtt meg is beszéltem velük –, így mindenki tudta, merre járok. Másrészt tudtak engem követni GPS-en is, folyamatosan látták, hol tartok épp.

Az is biztonságot adott, hogy mindhárom útitársunk komoly üzletember volt, karrierrel, családdal és stabil egzisztenciával. Ha bármit csináltak volna velünk az akaratunk ellenére, egycsapásra lerombolhatták volna az egészet, hiszen én nyilván azonnal megírtam volna, már amennyiben életben maradok. De mivel mindenki tudta, hogy velük vagyunk, nekik is rizikós lett volna eldobni, amit felépítettek. Egyszerűen nem érte meg kockáztatni a hírnevüket.

"

Amúgy persze féltem, de a félelem még sosem tartott vissza a kalandtól, mert nem tudok leélni egy életet folyton félve.

– Mi volt az első benyomásod Latin-Amerikáról a megérkezés után?

– Európában az emberek sokkal bizalmatlanabbak egymással, mint ott. A latin-amerikaiak szinte mindegyike rettentően barátságos és nyitott, ráadásul mi nem is néztünk ki úgy, mint akik veszélyt jelentenek. Mondjuk azt tapasztaltuk, hogy arrafelé tényleg mindenkit felvesznek, még a hippi, vagy csöves kinézetűeket is. Egyszerűen olyan a kultúra, hogy ha valaki ott áll az út szélén és el szeretne jutni A-ból B-be, azt elviszik.bfanni5bfanni6

– Mennyit időztetek egy-egy helyen?

– A Dominikai Köztársaságban szálltunk le a hajóról, átrepültünk Hondurasba, majd Nicaragua, Costa Rica és Panama következett. Utána Kolumbiába repültünk, itt váltak ketté az útjaink. Én maradtam 3 hónapot, aztán Peruban 1 hónapot. Az ember kezdő hátizsákosként még nem feltétlenül tudja, milyen tempóban kell menni és mit célszerű feltétlenül megnézni. Nekem is időre volt szükségem, mire beletanultam abba, miről szól ez az életforma. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy ne siesse el: semmi értelme besűríteni 4 országot 4 hétbe, ha ennyi időd van, az maximum 1, esetleg 2 országra elég. Ha ennél többet akarsz, az időd nagy részét buszozással fogod tölteni és a lényegi látnivalókból alig marad majd meg valami.

– Végig jól kijöttetek a barátnőddel, nem volt nehéz minden percet együtt tölteni vele?

– Igaz, négy hónapig valóban szinte minden percet együtt töltöttünk, de szerintem nagyon jól megvoltunk. Teljesen összekovácsolt bennünket az út, hiszen szinte idegenekként vágtunk bele. Annyira viszont már megismertem előtte, hogy lássam: a kommunikáción még csiszolni kell, de ha ezt megoldjuk, nem lesz probléma. Egyedül azon a téren bizonyult nehézkesnek a dolog, hogy neki valamivel magasabbak voltak az elvárásai kényelem terén, nekem viszont talán túl alacsonyak is. Szóval

"

ha kell, elalszom bárhol az út mentén, a függőágyamat két tetszőleges fa közé felakasztva.

Ő viszont igényelte a zárt szobát, rendes ágyat és tisztálkodási lehetőséget. Ebből az elején adódott néha konfliktus, de aztán rájöttünk, hogy attól, hogy neki ágy kell, én még nyugodtan alhatok az erdőben. Legfeljebb éjszakára – vagy akár 1-2 napra – külön válunk és utána újra együtt megyünk tovább. A végére már egész jól bevált ez a stratégia, csak aztán ő megismerkedett egy angol sráccal, akivel azóta is együtt él, és onnantól vele utazott tovább.bfanni7bfanni9

– Mennyiben volt más neked egyedül tovább menni?

– Sokkal kényelmesebb volt.

"

Amikor azt mondom, hogy egyedül utazok, mindenki arra asszociál, hogy biztos teljesen magányos vagyok. Pedig az igazság az, hogy szinte mindenhol volt társaságom, a buszos utaktól a hostelekig.

A különbség mindössze annyi, hogy nem kellett senki máshoz alkalmazkodnom, ha nem akartam. A saját útvonalamon közlekedtem, de majdnem mindig valaki mással. Pár napot megyünk együtt, aztán különválunk és jön valaki más. Külön jó, hogy akik mellém keveredtek, már eleve szűrt társaság volt, nyelvismerettel, hasonló célokkal és gondolkodásmóddal. Ezért nagyon könnyű volt barátkozni. Itthon pont ezért nem találom a helyem, mert nagyon nehezen bukkanok rá arra a pár emberre, akikre ugyanígy igazak a fentiek. Habár a blog miatt ez egyre könnyebb. Útközben viszont majdnem mindenki ilyen.

– Egy ideje Mexikóban telepedtél le. Ez tartós lesz?

– Addig maradok, ameddig jól esik. Mindenesetre pár itthon töltött hét után oda megyek vissza, és azt tervezem, hogy karriert építek. Említettem az elején, hogy nem nagyon tudtam, mit várok magamtól és az életemtől – most úgy érzem, hogy már igen. Ezek közül az egyik pedig a búvároktatás: egyelőre még tanulom a szakmát, de ha elvégeztem a tanfolyamot, onnantól pénzt is tudok majd keresni vele. És csak rajtam múlik, hol helyezkedem el a végzettséggel. Nagy álmom, hogy Ausztráliában éljek, de eddig nem volt különösebb okom odamenni, mert egy bárban felszolgálni például semmiképp nem akartam. Búvároktatóként utazgatva viszont már ott is gond nélkül találhatok jól fizető munkát, amiért érdemes lehet 1-2 évre odaköltözni.bfanni12bfanni13

– A szüleid hozzáállása hogyan változott az életformádhoz az évek során?

– A legnehezebb annak a megértése volt számukra, miért vágyik a kicsi lányuk erre az egészre, miért nem jó nekem az a hagyományos életforma, amibe beleneveltek. Én hajlandó vagyok olyan rizikófaktorral is együtt élni, amit ők biztosan nem vállalnának be. Kényelmesen érzem magam a kényelmetlenségben. Idővel aztán elfogadták ezt és támogatnak, hiszen látják, hogy ez tesz boldoggá. De persze nehéz, hogy ilyen sokat vagyok távol. Nyilván a mai napig aggódnak értem, a szüleim mellett a húgom is, sőt talán ő a legjobban. De tisztában vannak vele, hogy több mint 8 éve utazom, olyan helyzetekbe kerültem már, amelyekbe kevesen, és meg tudtam birkózni a feladattal.

– Előfordult, hogy veszélyben érezted a testi épségedet?

– Nagyon komoly veszélyben soha nem éreztem magam, legfeljebb olyan helyzetek adódtak, amelyek kellemetlenek vagy kényelmetlenek voltak. Persze az is lehet, hogy más veszélyként értékelte volna, én viszont nem, mivel nem volt az egész útra kiható negatív következménye. Egyszer például stoppoltunk, ami közben én mindig figyelem GPS-en, merre tartunk, és a sofőrünk hirtelen letért a helyes útról egy teljesen másik irányba. Rákérdeztem, mégis hova megyünk, mire elmagyarázta, hogy az én úti célom végül is megegyezik az övével, mivel mindkettő egy 60 kilométeres sugarú körön belül van. Ami számukra ugyanaz, több helyen is tapasztaltuk, hogy így működik a helyi logika. Ha egy városra azt mondják, oda tartanak, az valójában annyit jelent, hogy a környéken valahová. Ilyenkor az ember óhatatlanul elkezd aggódni, hogy mégis hová viszik, de nagyobb probléma ebből se lett szerencsére. Olyanokat is lehet hallani, hogy sokakat kiraboltak, de én ezzel úgy vagyok, hogy

ha valaki európaiként elhagyja a saját kontinensének biztonságát, alkalmazkodnia kell az idegen hely farkastörvényeihez. Akik nem tették, nyilván bajba kerültek.

Vér komolyan kell venni például azt, hogy vannak városrészek, ahol este nem mászkálunk egyedül az utcán. Aki mégis ezt teszi, ne lepődjön meg, ha az értékei bánják – és az még a szerencsésebb eset. Nekem semmi ilyenben nem volt részem, mivel odafigyeltem a szabályokra. Talán túl komolyan is vettem. Persze az életemet én is féltem, de ha egyszer a kaland lesz a vesztem, akkor is legalább úgy éltem, hogy boldog voltam, világot láttam, azt tettem ami a szenvedélyem. Ha 1 hónapom lenne az életből, nem élném másképp.bfanni10

Még több fotót Fanni Instagram-oldalán nézegethetsz
bfanni11

– El tudod képzelni, hogy valaha még visszaköltözöl Magyarországra?

– Az a helyzet, hogy már nagyon más életet élek ahhoz, hogy úgy be tudjak illeszkedni, hogy az boldoggá tegyen. El tudnám játszani, de nem lenne őszinte. Nagyon sok dolog van ugyan, amit élvezek itthon, de még több, amit egyáltalán nem. Az utóbbiak pedig annyira túlsúlyba kerültek már, ami miatt nem hinném, hogy tartósan haza tudnék költözni. Ez nem azt jelenti, hogy Magyarország nem jó hely. De én úgy születtem bele ebbe a kultúrába, hogy azóta rájöttem: nem ide tartozom. Különösen igaz ez most, hogy belevágtam a búvároktatásba, hiszen ezzel a szakmával különösen nem lenne sok értelme visszajönnöm.

My Seven Worlds címmel blogot is írsz. Miben más ez, mint a többi utazóé?

– A legfontosabb, hogy ez a blog elsősorban nem az utazás praktikus oldaláról, spórolási trükkökről, vagy ajánlott látnivalókról szól. Én kezdettől fogva a dolog lelki részére fókuszáltam. Mire jön rá az ember útközben, mennyire változik meg a világnézete, stb. Abszolút tabumentes az egész, drogokról és szexről is teljesen őszintén írok, hiszen ezek is az élet részei – még ha európai mentalitással iszonyú szokatlan is, ahogy ott hozzájuk állnak. Szerintem ez hiánypótló, a hagyományosabb fajtából sokkal több van. Még kicsinek számít, de remélhetőleg idővel egyre többen megismerik és megszeretik majd.

"

Az a célom, hogy elgondolkodtassam és motiváljam az embereket – az utazáson kívül arra is, hogy merjünk változtatni, ha érezzük, hogy az életünk nem tesz boldoggá.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A magyar milliárdos azzal szórakozik, hogy fiatalokat ültet be a kocsijába, és viszi őket a 700 lóerővel egy-egy körre
Jákob Zoltán teljesen másképp él, mint a legtöbb milliárdos. Prankeket talál ki TikTok csatornájára a nézők szórakoztatására.

Link másolása

Kevesen szokták böngészni a leggazdagabb magyarok listáit, pláne, mert tudni: van aki bármit megtenne, hogy rákerülhessen, mások azért fizetnének inkább, hogy ne legyenek rajta. A szupergazdagok többnyire zárkózottak, gyanakvók, titkolják hol, hogyan élnek - vagy inkább csak a beavatott vagy sorstárs kap betekintést különleges életükbe. Nem csoda tehát, hogy szinte üstökösként robbant be a magyar köztudatba egy olyan milliárdos, Jákob Zoltán, aki ennek mindenben az ellenkezőjét teszi. Élete nyitott könyv, TikTok-csatornáját százezrek követik, rajongói pedig remegő kézzel állítják meg az utcán, ha szelfizni akarnak vele - derül ki a G7 cikkéből.

Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy végre beköltözött 1 milliárd forintért vásárolt kétszintes belvárosi otthonába, melynek pontos címe sem titok, ahogy az sem, hogy fél évbe és 300 millió forintba került, míg a vadonatúj lakásból olyan otthon lett, amilyet Jákob Zoltán elképzelt. De kicsoda ez a vidám, laza figura, aki megkapóan őszintén beszél a gazdagságról?

A semmittevés nem boldogít

Jákob Zoltán egy alföldi kis településről származó építész, aki műszaki egyetemistaként kivételes tanulmányi eredménye miatt köztársasági ösztöndíjas volt, később lakóparkokat épített, de

miután lassan húsz éve kitanulta a műkörmös szakmát (igen, rendes OKJ-s végzettsége van, természetesen az is ötös), felépítette a Crystal Nails cégcsoportot, amely mára nemzetközi márkává érett, és mesés gazdagságot hozott.

Évek óta megtehetné, hogy csak élvezi az élet adta örömöket, de egy interjúban elárulta, a semmittevés nem boldogítja. „Próbáltam nem dolgozni, de nem élveztem” - mondta az RTL-nek adott interjújában a 37. leggazdagabb magyar.

„A másik autóm is Ferrari”

Van viszont, ami boldogítja: a tűzpiros, 110 milliós Ferrarijának a hangja. A mélyből feltörő, erőt és magabiztosságot sugárzó motorhang elég ahhoz, hogy duda helyett is jelezze, megérkezett egy milliárdos, aki büszke arra, amit elért, és a maga módján meg is osztja az élményt sokakkal.

Fiatalokat ültet be a kocsijába, és viszi őket a 700 lóerővel egy-egy körre, büszkén pózol Európa fővárosaiban az autó mellett, prankeket talál ki TikTok csatornájára a nézők szórakoztatására.

És természetesen már megrendelte a legújabb Ferrarit, ami még csak most épül, és amilyen garantáltan csak neki lesz a világon.

@jakob.zoli Utánam jött a térről??️ #ferrari #ferraribudapest ♬ eredeti hang - Jákob Zoli

Bizonyos szint fölött a pénz inkább nyűg

Jákob Zoltán elvált, háromgyerekes apa, a fia vele dolgozik a vállalkozásában, a lányai még tanulnak. Minden gyerekének vett saját otthont, de ezeken kívül is van még 20-30 lakása.

Összvagyona 44 milliárd forint körül lehet, ahogy mondja, 44 vagy 42 milliárd, ezen a szinten már nincs nagy különbség, pláne, mert évente 2-3 milliárd úgyis hozzájön.

Ha a pénz nyűg, mi teszi igazán boldoggá? Az utazás. Minden hónapban elutazik, egyedül járja a világot, persze vannak kedvenc helyei. Közben szinte egyenes adásban közvetít, megosztva az élményt 215 300 követőjével. Eláruljuk, hogy ebben a pillanatban épp Ausztráliában van, és arra készül, hogy koalákkal találkozzon.

@jakob.zoli #sydneylife ♬ eredeti hang - Jákob Zoli

Nem gyűjti a magánrepülőket, a hatalmas jachtokat meghagyja másoknak, persze hóbortjai neki is vannak. Hogy mi a különleges mégis benne, amit nem szoktunk meg más milliárdostól eddig? Az a természetesség, amivel mindezt kezeli. Őt sem más teszi boldoggá, mint bármelyikünket. Egy szép táj látványa, egy jó vacsora, egy kényelmes lakás - és a munka. Maximum az arányok mások.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Véletlenül egy szexhotelbe foglaltak szobát, megmutatták, mi fogadta őket
Az amerikai anya eléggé benézte a foglalást. A lánya levideózta, mit láttak, amikor átvették a szobájukat.

Link másolása

Óriási bakiról számolt be egy fiatal amerikai nő a TikTokon: véletlenül egy szexhotelben kötöttek ki az édesanyjával.

Az Orlandóban élő Chaney Belle elmondta, hogy az anyja intézte a foglalást, de fogalma sem volt róla, hogy egy miami swingerhotelben fizetett ki egy szobát. Ez már csak akkor derült ki számukra, amikor megérkeztek a helyszínre.

Chaney videóban mutatta meg, mivel szembesültek a szobájukban.

Különböző szexjátékokat készítettek oda nekik, például mini vibrátort, de sikosító és óvszer is volt. Egy minibár is a rendelkezésükre állt tele vodkával, pezsgővel és egyéb alkoholos italokkal, a franciaágy felett pedig egy tükör volt a plafonon.

A lány alig bírta visszafogni a nevetését a felvétel készítése közben. A videó nagy sikert aratott a TikTokon, már több milliószor nézték meg.

Többen poénkodva próbálták "vigasztalni" anyát és lányát. Valaki például ezt írta: "Remélhetőleg az ágyak kényelmesek, a falak pedig hangszigeteltek, így legalább nem halljátok a többi vendéget."

@chaneybelle

guess where I’m at... ##miami

♬ Sex and the City (Main Theme) - TV Sounds Unlimited

Forrás: Mirror


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Egy fehér cápa leharapta egy mexikói búvár fejét – ez volt 2023 első halálos cápatámadása
Hiába figyelmeztették a helyieket a veszélyre, a férfinak pénzre volt szüksége, ezért ment el kagylókat gyűjteni.

Link másolása

Az év első halálos cápatámadását jelentették Mexikóból: egy 5,8 méter hosszú fehér cápa a hírek szerint leharapta egy búvár fejét – írja a Tracking Sharks.

Az 53 éves Manuel Lopez január 5-én kagylóféléket gyűjtött Paredón Colorado település mellett.

11-18 mélyen ment bele a vízbe a kagylókért, mikor a ragadozó megtámadta.

A támadásnak egy szemtanúja volt, Jose Bernal, aki együtt ment ki az áldozattal a nyílt óceánra, de ő a hajón maradt.

„Lopez már a vízben volt, mikor a cápa gyakorlatilag letépte a fejét, és mindkét vállát megharapta”

– számolt be a történekről.

A halász szerint pár nappal korábban figyelmeztették a helyieket a cápatámadás veszélyére, ezért a többség nem is ment a vízbe. Lopeznek viszont muszáj volt bemennie, pénzre volt szüksége, az elmúlt időszakban pedig megnőtt az igény a tengeri ételek iránt. A cápák miatt azonban rengeteg bevételtől esnek el a halászok, hiába kapnak támogatást, az nem elég a megélhetésre.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Ezért tűnt el a nyilvánosság elől a férfi, aki 30 napon keresztül csak mekis kaját evett naponta háromszor
Morgan Spurlock szervezetét nagyon megviselte a kísérlet, de a karrierjét beindította. Aztán nyilvánosságra hozta a szexuális visszaéléseit.

Link másolása

A Super Size Me című dokumentumfilm mutatja be Morgan Spurlock nem mindennapi kísérletét: egy hónapon keresztül evett naponta háromszor a McDonald's-ban úgy, hogy semmi mást nem fogyasztott a mekis kaján kívül - írja a LADBible.

A szokatlan étrendet 2003 februárjában kezdte el, ekkor 32 éves volt, de nagyon megterhelte a szervezetét ez az egy hónap. Naponta 5000 kalóriát fogyasztott el, ami a duplája a számára ajánlott napi mennyiségnek. Az orvosai már a kísérlet felénél azt tanácsolták neki, hogy inkább hagyja abba.

Végül az egy hónap alatt összesen 11 kilogrammot szedett fel, a koleszterinszintje megemelkedett, depressziós és kimerült lett, mellkasfájdalmai és erekciós problémái lettek, illetve a nagy zsírlerakódás májelégtelenséghez vezetett.

Összesen 14 hónapjába került, hogy leadja a felszedett kilókat.

2017-ben elkészítették a folytatást is, egy áldokumentumfilmet. A Super Size Me 2: Holy Chicken! azt mutatja be, hogy a gyorséttermek hogyan próbálták javítani az imázsukat az első rész óta, és hogy mennyi abból a valóság, hogy egészségesebbek az ételeik.

Ugyanebben az évben viszont gyakorlatilag véget ért Morgan Spurlock karrierje. I am part of the problem (A probléma része vagyok) című blogposztjában ugyanis a szexuális visszaéléseiről számolt be. Írt többek között arról, hogy

főiskolás korában lefeküdt valakivel, amiről ő azt hitte, hogy közös beleegyezéssel történt, a nő viszont úgy élte meg, hogy megerőszakolták.

Később az egyik alkalmazottjával peren kívül kellett megegyeznie, mert a külsejére tett megjegyzéseket. Azt is bevallotta, hogy sok partnerét, köztük a két feleségét is megcsalta.

A posztot azzal zárta, hogy mivel felismerte és megosztotta a hibáit, abban bízik, hogy képes lesz megváltozni.

"Jobb leszek. Jobb leszek. Hiszek abban, hogy erre mindannyian képesek vagyunk" - írta.

Spurlock azóta gyakorlatilag teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, nem készített egy filmet vagy sorozatot se. 2022-ben a #metoo kapcsán írt cikkében a Washington Post azt írta, hogy Spurlock karrierje "halott".


Link másolása
KÖVESS MINKET: