RÓKALAND

Ahol a cézársali egy fél csirkével érkezik: Robinson

A hely, ami feltámadt hamvaiból, és olyan ételeket tesz le eléd, hogy felsírsz.

Link másolása

Valamikor a tél közepén, amikor Budapest legjobb túrógombócait kutattuk, úgy jutottunk el a Robinsonba, hogy a Hadzsala Krisztián-féle gombócot kerestük. Anno a Terminálban sikerült azzal a csodával találkozni, de mivel Krisztián onnan már rég továbbállt, a régi/új helyére kellett elmenni, ahol még azelőtt sosem voltam.

Valójában akkor még csak félig volt jelen, hiszen a Kollázs egyik konyhafőnöke volt még ez idő tájt, viszont olyan gasztrosokkot kaptunk a gombócon felül is, hogy elkezdett érdekelni mit mászkál ez az ember ennyi helyen. Idén nyárra visszatért, és úgy néz ki otthonra is talált a Robinsonban, és a cég többi éttermének kreatív séfjeként.DSC_8451

A Robinson igen viharos múltra tekint vissza. Hadzsiék előtt egy hírhedten gyenge eresztés volt, ahhoz képest, hogy talán a legfaszább helyen van a városban, a Városligeti tó közepén.

Amint megreformálták az étlapot és az egész helyet, még nem tudtak egymással dűlőre jutni az étterem irányítás bizonyos pontjaival, ezért Hadzsi és társa Roland leléptek a Terminálba, majd onnan vissza, a Robinsonba, ahol összevesztek, ezért Hadzsi lelépett a Kollázsba, ahonnan végül visszakerült egyedül a Robinsonba. Tyű, tudtátok követni?DSC_8463DSC_8460DSC_8466

Node amióta helyre állt a rend, a Robinson nemcsak hogy felhagyott a hatalmas klisék pufogtatásával, de egyenesen olyat tett le, és tesz le mindennap az asztalra, ami bárki, ismétlem BÁRKI igényeinek megfelelhet, a koreai turistán keresztül a budai eliten át az újpalotai nagymamáig.

Bár nem az olcsó a szó, amivel illetném a Robinsont, de a pénzért cserébe kolosszális adagokat kapunk (az ingyen mellett a legszebb magyar szó a nagy adag) és nem egy Pléh Csárda színvonalat kell elképzelni, hanem izgalmas, merész ételújításokkal párosítva.

"

Mindig is volt az étlapon lazac, mert kell, keresik. Egyszerűen nem lehet lazac nélkül éttermezni errefelé. Amikor visszajöttem, levettem a francba a lazacot.

Krisztián bravúrosan húzza fel azokat az ételeket, amiket elvileg muszáj tartani egy turistabarát étteremben, (kivéve a lazacot), hiszen szükség van rájuk itt. Lehet ülni a tóban, vannak kacsák, nyilván jön a turista. Emellett magyaros jellegű tételek is elférnek az étlapon a világkonyha remekeivel együtt. Mindez pár, szezonális tételben merül ki, nem az örökké lapozható könyvformátumú étlapban. Hab a tortán, hogy hisz abban, a szakácsaiban a szenvedélyt is be kell gyújtani, majd fenntartani azt a tüzet, ezért elviszi őket rendszeresen éttermekbe, és az ételek kitalálásában is részt kell venniük csoportokra bontva.

Cézársali, te vagy az?

DSC_8404

A cézársaláta jelenség évtizedek óta követeli a létjogosultságát a turistabarát éttermek étlapjain. A Robinson cézársalija atommeghajtással rugaszkodik el a megszokottól, valami olyan újragondolást látunk a deszkán, ami az újragondolásoknak is az újragondolása.

Mivel az alapanyagok a szokásosak, az újítást az arányokban találjuk, a csirke konkrétan egy fél csirke. Így bravúrosan sikerült a sikkeket kidobni a kukába, és egy baromi nagy és gusztusos ételt alkotni.DSC_8376

É.T.E.L.

A másik főételünket, az oldalast időbe telt felfogni is. A majd félkilós étel, a méretein túl valami földöntúlian szaftos, josperes, ragacsos, a rászórt extra dolgok úgy csorognak le róla, hogy az ember szinte az asztal széléről akarja az egészet a szájába önteni. A köretnek szolgáló jacket potato pedig önmagában is szórakoztató, nemhogy kísérőnek egy ilyen nagyvad mellé. Le vagyok nyűgözve.

DSC_8352DSC_8347

Ez a Robinson sztori már régóta érett, és az ember hajlandó arra, hogy az élmény után pár héttel is csak keresi a szavakat. Adrival ezt a könnyekig hatódást együtt éltük meg, így ő is kifejtette a véleményét a dologról:

Női vélemény

Mit mondjak neki? Hogy jelenleg ez a kedvenc helyem, és hogy amikor legutoljára voltam, akkor is majdnem elsírtam magam a legegyszerűbb túrógombócról? Ki hinné el, hogy nem csak egyszerűen bevágódni akarok? Meg miért engedném neki, hogy csak így hátradőlhessen? Motyogok, makogok és tolom magamba a csirkecombot.

Vannak ezek a tipikusan turistamágnes helyek. Ahova a városi nem jár, mert azt hiszi, hogy nem érte van. Közben meg hogy a fenébe ne lehetne a miénk? A Városligeti tavon ülve, brutális adag, kiemelkedően ízletes és harmonikus fogásokat kóstolni legyen már a mi privilégiumunk is!Ünnepnapokon, különleges nyári estéken. Járjon ez!

Ide vidd randizni, itt lazíts a családdal, itt válj felnőtté egy barátokkal elköltött komolyabb steakvacsora mellett. Vannak helyek, amikre nem csak a pénzt, de még az időt is sajnálom, de a Robinson élmény. Erre, aki teheti nevezzen be, és örüljön, hogyha külföldi turista ül a mellette levő asztalnál, aki ezzel az útravalóval hagyja el az országot.

DSC_8445DSC_8431

Felesleges lenne kielemeznem minden ételt külön-külön, akármibe fogtam éppen az lett a kedvencem. A fenti tökfőzeléket a halacskával és a kolbásszal is örökbe fogadnám, ahogyan a málnás gumicukros málna desszertnek is örökre lesz helye a szívemben.

Megfordult a fejemben, hogy miért nem jár ide mindenki? Hamar leesett, hogy szinte állandó telt ház van, tehát elég sokan járnak azért ide. Külön jóérzés, hogy ilyen étteremmel szembesül rengeteg Budapestre látogató turista, ahol a kacsák meg a tóban ülés mellé, vaskos leckét kapnak a magyar vendéglátás napfényes oldaláról. Több tavat és Robinsont Budapestre!

Ja, és több kacsát!

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET: